Hello There, Guest! Login Register


Recomandare espressor non barista

#1
Bună.
Sunt nouă aici. Am răsfoit o grămadă de pagini, e 2 dimineața, am copii energici care-s fresh în câteva ore.
Și mai am o problemă. Vreau sa fac un cadou soțului un espressor. Și m-am speriat de multitudinea de caracteristici și accesorii. Am înțeles partea cu râșnița. Avem deja una manuala Kinu. Eu nu beau cafea, habar n-am nimic. Știu doar ca am un buget între 1000 și 2000 EUR.
M-am uitat la modelele recomandate și la unul descrierea începea asa: dacă nu vrei sa fii barista, stai departe de mine. Adică o sa ne ia jumate de ora sa facem o cafea dimineața până învățăm sa folosim aparatul?
Ati putea sa îmi recomandați niște modele? As dori un aparat care sa reziste 20+ de ani(dacă exista asa ceva în domeniul asta) Noi suntem obișnuiți sa platim un preț corect, dar sa avem garanția ca produsul ala te tine o viață.
Mulțumesc.
 
Reply
#2
Bună.
As fi curios ce caută un kinu la voi in casa? Ceva ceva o sămânță trebuie sa fie acolo, daca tu nu bei cafea .... ? Ați luat-o pentru piper cumva?
Sotul bea cafea? Are tangențe cu, cafeaua speciality?

Ce ai citit acolo "că 30minute" dimineața o cafea, se referă la timpul de încălzire al aparatului, ori asta unii o rezolva printr-o priza programabilă care pornește aparatul pentru tine ca la ora X sa fie gata de utilizare. De acolo, preparatul manual al cafelei durează undeva la 3-5 min.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#3
Ca sa evitati problemele ulterioare, as zice ca alegerea unui espressor in acest stadiu fara implicarea "utilizatorului" nu e o idee buna.
Mergeti impreuna, incercati sa beti cateva tipuri de cafea (filtru, espresso) la cafenele decente si pe urma va decideti ce vreti.
Momentan riscul e foarte mare sa luati ceva ce sa constatati peste o saptamana ca de fapt nu va trebuia.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#4
Doamna vrea să facă un cadou.... Poftim asta e cadoul nu hai drăguțule să vedem dacă ți-ar place așa ceva tra la la .....
După bugetul care îl pune la bătaie, pare că soțul merita așa ceva .
Doamna trebuie felicitata că avut ideea/dorința de a se documenta mai înainte și nu a luat primul DeLonghi, Saeco, de pe raftul Altex sau eMag, asta mie îmi spune că știe ce face și își cunoaște sotul și nu va da greș. (Însă nu știe că va rămâne fără loc liber pe blatul de la bucătărie daca pe el îl va prinde "microbul")
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#5
(28-09-2021, 05:47)umarianos Wrote: Bună.
As fi curios ce caută un kinu la voi in casa? Ceva ceva o sămânță trebuie sa fie acolo, daca tu nu bei cafea .... ? Ați luat-o pentru piper cumva?
Sotul bea cafea? Are tangențe cu, cafeaua speciality?

Ce ai citit acolo "că 30minute" dimineața o cafea, se referă la timpul de încălzire al aparatului, ori asta unii o rezolva printr-o priza programabilă care pornește aparatul pentru tine ca la ora X sa fie gata de utilizare. De acolo, preparatul manual al cafelei durează undeva la 3-5 min.

Soțul bea cafea. O cumpără online o data la câteva săptămâni proaspăt prăjită și o râșnește la acest Kinu. Ii place cafeaua bună și cred ca în viitor i-ar plăcea sa își construiască singur un espressor. Dar eu știu ca nu are timp pentru asa ceva asa ca decât sa bea cafea medie pana va reuși el sa își faca(adică vreo 2-3 ani) mai bine ii fac cadou. Dar documentarea mea cred ca o sa dureze o săptămână în ritmul asta. Și cred ca e și el pe forum. Și sigur știe ce model i-ar plăcea, dar dacă își cumpără el unde mai e surpriza?
 
Reply
#6
Investia e prea mare ca sa riste, zic eu.
Daca ar fi stiut ca vrea un espressor modelul X era OK.

Si mai e ceva: cum o prepara? E sigur ca i-ar placea espresso?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#7
(28-09-2021, 09:36)umarianos Wrote: Doamna vrea să facă un cadou.... Poftim asta e cadoul nu hai drăguțule să vedem dacă ți-ar place așa ceva tra la la .....
După bugetul care îl pune la bătaie, pare că soțul merita așa ceva .
Doamna trebuie felicitata că avut ideea/dorința de a se documenta mai înainte și nu a luat primul DeLonghi, Saeco, de pe raftul Altex sau eMag, asta mie îmi spune că știe ce face și își cunoaște sotul și nu va da greș. (Însă nu știe că va rămâne fără loc liber pe blatul de la bucătărie daca pe el îl va prinde "microbul")

Nu știu ce înseamnă să îl prindă microbul. El primește bucata de blat destinata aparatului o dată. De aceea am zis ca as vrea sa fac o achiziție o singura data. Iau ceva bun la început și nu ma răzgândesc peste 2 ani. Sau mai adaug nu știu ce accesorii mai târziu(daca exista aceasta posibilitate). Și e ziua lui și da merită. Dar e și pentru mine ca să nu stea el săptămâni în șir în atelier construind espressoare.
Dar tot nu m-am prins care sunt recomandările. Cele care apar la sfârșitul mesajului?

Gaggia Mini + La Pavoni Profesionale + E61'(Grimac, ECM, SAB) + Mahlkonig Vario Home + KINU Phoenix M47 + Sette 270 + San Marco SM92??

Eu am copii acasă și pot sa ma documentez doar noaptea. Și ziua lui se apropie. Și chiar nu as vrea sa iau chestii la întâmplare online sau de pe raft.
Mulțumesc.
 
Reply
#8
(28-09-2021, 09:36)umarianos Wrote: Nu știu ce înseamnă să îl prindă microbul. El primește bucata de blat destinata aparatului o dată. De aceea am zis ca as vrea sa fac o achiziție o singura data. Iau ceva bun la început și nu ma răzgândesc peste 2 ani. Sau mai adaug nu știu ce accesorii mai târziu(daca exista aceasta posibilitate). Și e ziua lui și da merită. Dar e și pentru mine ca să nu stea el săptămâni în șir în atelier construind espressoare.
Dar tot nu m-am prins care sunt recomandările. Cele care apar la sfârșitul mesajului?

Gaggia Mini + La Pavoni Profesionale + E61'(Grimac, ECM, SAB) + Mahlkonig Vario Home + KINU Phoenix M47 + Sette 270 + San Marco SM92??

Eu am copii acasă și pot sa ma documentez doar noaptea. Și ziua lui se apropie. Și chiar nu as vrea sa iau chestii la întâmplare online sau de pe raft.
Mulțumesc.

Nuuu. Aceea este semnătura utilizatorului care va răspunde. ( Ce aparate deține/a detinut el. Poate fi o sursa buna de informație dar nu prea va ajuta momentan)

Recomandările vor veni în decursul zilei de astăzi. Așteptați sa se trezească băieții.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#9
nu pot decat sa recomand cu caldura MaraX, este foarte simplu de folosit, nu iti bati capul cu diverse setari avansate de preinfuzie, debit, temperaturi. ocupa cel  mai putin spatiu pe blat si este silentios (pentru o pompa vibratoare). iar pretul este fix in buget, mai ales cu reducerea de forum/bonusurile oferite
pe langa espressor trebuie achizitionata o priza progamabila, eu am una wiz de 50 de lei care se conecteaza la wifi si poate fi programata sa aprinda masina cu 30 min inainte de ora la care va treziti si sa se stinga la interval de 1 ora sa zicem, astfel te trezesti-iti faci cafeaua si iti vezi de treburile tale, fara sa mai ai grija espresorului. un alt avantaj al acestei prize este si posibilitatea pornirii prin comanda vocala cu google assistant (fara sa te mai duci pana in bucatarie) sau de la distanta (poate esti in drum spre casa si ti se face pofta de o cafea si vrei sa fie gata incalzit in momentul in care ajungi)
Lelit Bianca, Eureka Atom 75 + SSP
 
Reply
#10
Daca sotul e "constructoman" ca mine sau umarianos, poate ar fi un cadou bun sa il ajutam sa reconditioneze unul vintage, sunt modele la care chiar si factorul 30 minute dispare, iar utilizarea este aproape "senzuala" pentru cineva care vrea sa se implice in preparare mai mult decat sa apese un buton.
Iar prezenta Kinu ne spune ca sotul dumitale este genul acesta... Wink
 
Reply
#11
(28-09-2021, 02:05)Alex29 Wrote: As dori un aparat care sa reziste 20+ de ani(dacă exista asa ceva în domeniul asta)

Probabil un espressor cu grup E61 se incadreaza cel mai bine la cerinta asta, cu intretinere corespunzatoare n-ar trebui sa aiba probleme sa tina zeci de ani (ex. profitec pro 600, lelit bianca, expobar brewtus, etc...)

(28-09-2021, 10:42)renatoa Wrote: Daca sotul e "constructoman" ca mine sau umarianos, poate ar fi un cadou bun sa il ajutam sa reconditioneze unul vintage

Renato, cred ca nu ai inteles ca e cadou nu doar pentru sot, cat si pentru doamna, pentru a scapa de saptamanile petrecute in atelier  Big Grin
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#12
E complicat sa faci ceva de genul asta fara sa stii nivelul de cunostinte si puterea de implicare.
Recomandarea mea este sa mergeti impreuna cu alegerea (in functie si de recomandari). Asta ca sa fie si multumit de cadou. In spatele unui espressor sunt mult prea multe variabile care schimba radical optiunile.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#13
(28-09-2021, 10:42)renatoa Wrote: Daca sotul e "constructoman" ca mine sau umarianos, poate ar fi un cadou bun sa il ajutam sa reconditioneze unul vintage, sunt modele la care chiar si factorul 30 minute dispare, iar utilizarea este aproape "senzuala" pentru cineva care vrea sa se implice in preparare mai mult decat sa apese un buton.
Iar prezenta Kinu ne spune ca sotul dumitale este genul acesta... Wink
nu mai pot .
Mă crezi că am vrut sa o intreb pe Doamna daca cumva este din Craiova ? Smile))

Ideea este că doamna vrea să-l scoată pe el din garaj nu sa-l afunde mai tare.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#14
+1 pentru ce zice Mihai L, cand ai un hobby/pasiune cam stii ce iti doresti. E greu sa te nimereasca altii cand iti fac cadouri. S-ar putea sa fie o surpriza la fel de placuta sa primeasca fondurile si "dezlegarea" sa isi cumpere ce vrea el fix acum  Smile
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#15
Lelit Bianca și în timp o rasnita electrica decenta. Chestia cu bătut capul cu temperatura, debitul, preinfuzia nu e decât o pseudospaima. Di-mpotriva, în timp poți experimenta atunci când aparatul obișnuit nu poate scoate acel ceva pe care îl aștepți, și faci asta fără dificultate pur și simplu acționând o padela sau setand timpul în secunde pentru preinfuzia și gradele. Nu pilotezi un avion. Cei care au Bianca dar și alte modele mai scumpe pot confirma cele spuse de mine. Bianca are un preț imbatabil și prestează perfect în astfel de situații. Mai ales ca soțul sigur își va dori sa aibe posibilitatea de a experimenta. Toți am trecut prin asa ceva. Fiabilitatea este și ea la cote înalte.
LELIT Bianca black V3, Bentwood,Bravo Tools, Vst 18, 20,25.
 
Reply
#16
(28-09-2021, 10:59)flipu2k Wrote: +1 pentru ce zice Mihai L, cand ai un hobby/pasiune cam stii ce iti doresti. E greu sa te nimereasca altii cand iti fac cadouri. S-ar putea sa fie o surpriza la fel de placuta sa primeasca fondurile si "dezlegarea" sa isi cumpere ce vrea el fix acum 
Treaba e mai complicată decât pare,
Soțul pare genul de om care nu ar da atâția bani pe un espressor, soția având "economii" și dragoste dorește să-l ajute și poate sa "salveze căsnicia" că ea nu are nevoie de un soț în garaj ci în casa, in bucătărie....
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#17
Mai e varianta să cumpere un espressor în bugetul respectiv, iar dacă soțul are altă preferință există posibilitatea returului în 14 zile de la data achiziției, problem solved.

Personal aș evita Lelit, mai degrabă ECM sau Profitec, astea ar fi primele mele opțiuni.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1
 
Reply
#18
Deocamdata suntem la stadiul de pareri. Iar daca esti in stare sa-ti faci un espressor singur nu-ti faci Gaggia. Si putin probabil sa fie asa de avansat si sa nu-si fi luat deja un espressor sau sa fi propus deja in clar asta.
Nu e ca o masina unde poti pune fara grija niste optiuni suplimentare daca macar stii marca si ai bugetul. Iar bugetul nu e unul minimal, astfel incat sa nu ai multe alegeri.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#19
(28-09-2021, 10:26)umarianos Wrote:
(28-09-2021, 09:36)umarianos Wrote: Nu știu ce înseamnă să îl prindă microbul. El primește bucata de blat destinata aparatului o dată. De aceea am zis ca as vrea sa fac o achiziție o singura data. Iau ceva bun la început și nu ma răzgândesc peste 2 ani. Sau mai adaug nu știu ce accesorii mai târziu(daca exista aceasta posibilitate). Și e ziua lui și da merită. Dar e și pentru mine ca să nu stea el săptămâni în șir în atelier construind espressoare.
Dar tot nu m-am prins care sunt recomandările. Cele care apar la sfârșitul mesajului?

Gaggia Mini + La Pavoni Profesionale + E61'(Grimac, ECM, SAB) + Mahlkonig Vario Home + KINU Phoenix M47 + Sette 270 + San Marco SM92??

Eu am copii acasă și pot sa ma documentez doar noaptea. Și ziua lui se apropie. Și chiar nu as vrea sa iau chestii la întâmplare online sau de pe raft.
Mulțumesc.

Nuuu. Aceea este semnătura utilizatorului care va răspunde. ( Ce aparate deține/a detinut el. Poate fi o sursa buna de informație dar nu prea va ajuta momentan)

Recomandările vor veni în decursul zilei de astăzi. Așteptați sa se trezească băieții.

Revin cu background ca să înțelegeți nevoia. Nu are unul vechi. Trăim la casă și lucram de acasă. Deci programul ni-l facem noi. Dar suntem un pic ecologisti/minimalistic. Adica ne gândim bine înainte sa cumpărăm ceva, nu facem cumpărături impulsive. Avem bani și pentru unul de 3-4.000 EUR. Dar, ni se pare ca nu este etic noi sa trăim cu un espressor de 4000 de EUR pe blat și la 1km distanta sunt copii care mănâncă pâine cu margarină. Fericirea mea vine cu suferința altuia. Chiar dacă eu muncesc pentru banii aia și sunt câștigați cinstit, pare un pic absurd sa dau atâția bani pe un moft. Că este un moft. Și atunci ca să ai parte de acest moft poți sa îl justifici dacă ți-l construiești singur. Iar el are resursele necesare. Aparent sunt schițe mai întâi începi cu un espressor de mână și apoi treci la aparatul în sine. Evident ca nu arată că unul din fabrică, dar este ieșit din mâinile tale și ai alta satisfacție când bei cafea din ceva făcut de tine. Și iarăși, dar eu știu ca el fiind pasionat de prea multe lucruri și având și alte treburi care sunt prioritare(construcția unui espressor nu este) va amâna până într-un punct când va zice peste vreo 2 ani: nu am timp de espressor, asta e, îmi cumpăr unul. Și eu cred ca tot acest timp între este pierdut. Că ori îl va construi foarte greu, ori va cumpăra și între timp a băut cafea la ibric râșnită la Kinu?.
El fizic nu poate sa dea atâția bani pentru ca nu i se pare etic. Eu consider ca merita și atunci fac eu pasul în locul lui.
Dar dacă fac acest pas as dori ca investiția sa fie cumva pe viata. Chiar dacă plusez bugetul. Pentru ca ce avem prin casa am ales nu la modă, dar funcțional și cu gândul ca ne va tine mulți ani. Și avem robot de bucătărie folosit zilnic aproape de 13 ani și e impecabil, oale, cratițe, țigăi care și-au meritat banii și nu îmi pare rău că am plătit mai mult pe ele. Asa ca dacă plătesc 1000-2000-3000 euro as vrea sa am siguranța ca fac o alegere bună și de durată.
 
Reply
#20
As imparti problema asta in doua:
1) vreti sa-si construiasca espressorul de la 0, ceea ce duce cam in doua directii mari:
     a) asamblarea unor componente
     b) proiectare si executie componente (inclusiv boiler, carcasa, etc)
2) vreti sa se bucure de preparare si de espresso in sine.

Espressorul in sine este o chestie destul de complexa, iar principiile de functionare sunt destul de multe si unele radical diferite in zona la care aveti acces financiar.
Ca sa zic asa, sotul e mecanic auto si va decideti sa-i cumparati o masina rosie (stiti ca ar vrea o masina si ca ii place culoarea rosie).  Big Grin
Desi pentru el ar fi importante motorul, caroseria, principiile de functionare.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#21
Toata partea cu finantele si etica sunt un balsam pentru mine, in vremurile astea, ma bucur cand aud ca sunt altii pe aceasi lungime de unda ca mine. 
Este exact motivatia pentru care nu imi iau ceva de pe piata, desi am bani, pentru ca stiu cat valoreaza munca inglobata in el.
Asa cum am postat recent in alta parte, referitor la "coafarea" unui produs... fancy dress sunt acele detalii care fac ca niste fiare care au costat 200 sa le fabrici, sa ajunga sa se vanda cu 1000, unora care isi justifica astfel de achizitii "non-etice" inventand o complexitate care nu exista.
Un espressor nu e nimic complex pentru cine are minim de cunostiinte de mecanica.
Pentru restul insa... se exploateaza printr-un atac la portofel in moduri care nu au nimic de-a face cu etica.

Mi-ar face deosebita placere sa fac un schimb de idei cu sotul dv.
Raman la parerea ca reconditionarea unuia second ar fi optimul in acest caz: elimina complicatiile unei abordari de la zero, iti satisfaci dorinta de mestereala, si platesti pretul etic, un sfert din cat a costat aparatul respectiv de nou, adica pretul lui real de productie.
 
Reply
#22
O sa dau si eu un sfat nesolicitat si o sa zic ca mi se pare pushy sa lipsesti partenerul de placerea de a construi singur espressorul. Sau sa si-l aleaga. Ceva de genul "castrare" si sper sa nu crezi ca sunt vreun misogin sau ceva, o zic cu toata umilinta omului care stie ca sunt sanse mari sa greseasca.

Dc nu are deja, ce iti propun e sa ii cumperi un Aeropress, merge bine cu Kinu.

Espresso e si el solicitant dpdv al timpului. Faci un shot, nu e bun, mai strangi rasnita, mai faci unul sa vezi cum iese. Dupa care iei alta cafea, sa vezi cum e si aia, cum difera Etiopia de Columbia. Dupa care, dupa atata cofeina, esti nervos si tipi la toata lumea prin casa...

In plus, de timpul lui petrecut in garaj nu vei scapa, fie ca ii va da pe espressoare sau pe altceva. De exemplu, pe masinute RC (cand mai cresc copiii). Sau pe cate un hobby (ciclism, de exemplu).

Eu am inceput cu cafeaua din cauza ca, atunci cand ni s-a nascut al doilea baietel (primul avea 2 ani), eram atat de stresati cu toate incat cafeaua a fost un refugiu pentru mine. A fost si cea mai injurata ocupatie a mea (de sotie).
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#23
(28-09-2021, 12:35)cradun Wrote: ...
Dc nu are deja, ce iti propun e sa ii cumperi un Aeropress, merge bine cu Kinu.
...

Kompresso, Staresso Mirage... sunt multe alte jucarii la preturi etice care scot bauturi in alta clasa decat un ibric, si foarte apropiate de espresso, cu un pic de antrenament. Si mult mai versatile, faci cu ele 3-4 genuri de bauturi pe baza de cafea.
Plus spatiu pe blat economisit, toate cele enumerate mai sus sunt aparate de tinut la sertar, si scoase ca un mixer sau un blender, la momentul utilizarii... nu permanent pe un blat.
Nu trebuie sa fie musai clasica cutie de inox lucios...
 
Reply
#24
Nu zic ca Aeropress-ul e un substitut de espresso. Insa, in speta, IMHO, e un cadou care arata implicare si e mai putin flashy decat un espressor. Eventual cu niste boabe de Gheisa, pt marcarea unui moment festiv.

Acum, doresc oricui are sansa sa beneficieze de placerea unui espresso (preferabil facut cu ajutorul unei rasnite electrice), dar cumva mi se pare o chestie care trebuie sa vina "din interior". Nu fac pe Mr. Miyagi, dar espresso e si o chestie subiectiva, are sens cand e facut pe o masina pe care macar ai ales-o personal. Ma opresc, deja am luat-o pe aratura...
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#25
Pe de alta parte, sustineti folosirea pe termen lung. Asta inseamna o pregatire foarte buna a achizitiei. Vrei cu lapte, fara lapte, numar de cafele/timp de asteptare, posibilitati de repetare, etc.
In 8-9 ani de forum am vazut suficiente upgrade-uri. Multe pana in 6-12 luni, dar si pana in 2 ani.
Mai degraba sa zic ca sunt foarte putini fara upgrade. Multi pentru ca nu au fost asa de pasionati sau a fost suficient ce scoteau din cafea.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#26
Exact asta nu aș vrea. Sa cumpăr ceva acum și apoi sa trebuiască sa fac upgrade. Prefer să cumpăr ceva din start care sa îl mulțumească toată viața.
In altă ordine de idei mi-am dat seama ca ar trebui sa îndeplinească 4 cerințe(pentru ca implică o sumă semnificativă pentru noi)
1. să fie produs de o firmă renumită
2. să fie o singură achiziție care sa reziste mulți ani
3. să nu fie complicată pregătirea. Că dacă durează mult și trebuie sa facă mulți pași ca să obțină o experiență făină, cred că renunță la experiență.
4. sa iasă un espresso fain. O dată pe zi bea cafea, dar vreau sa fie uau, da, merita sa plătești X euro pentru așa ceva(o viață întreagă)Și aici ma gândesc la cei care merg zilnic la birou și pe drum își iau o cafea. După calculele mele cheltuie în medie vreo 1000 lei pe an pe cafea. Deci dacă eu dau 8000 de lei ma aștept sa ma tina 20 de ani aparatul și în 8 ani deja scot banii. Si atunci nu ma mai simt vinovata de achiziție. (apropo de ce scriam mai sus)

Ulterior putem sa schimbam și acel Kinu manual pe una electrică.
Cred ca ar fi fain recondiționarea unui aparat vechi, dar asta iarăși implică timp.
 
Reply
#27
(28-09-2021, 14:33)Alex29 Wrote: Exact asta nu aș vrea. Sa cumpăr ceva acum și apoi sa trebuiască sa fac upgrade. Prefer să cumpăr ceva din start care sa îl mulțumească toată viața.
In altă ordine de idei mi-am dat seama ca ar trebui sa îndeplinească 4 cerințe(pentru ca implică o sumă semnificativă pentru noi)
1. să fie produs de o firmă renumită
2. să fie o singură achiziție care sa reziste mulți ani
3. să nu fie complicată pregătirea. Că dacă durează mult și trebuie sa facă mulți pași ca să obțină o experiență făină, cred că renunță la experiență.
4. sa iasă un espresso fain. O dată pe zi bea cafea, dar vreau sa fie uau, da, merita sa plătești X euro pentru așa ceva(o viață întreagă)Și aici ma gândesc la cei care merg zilnic la birou și pe drum își iau o cafea. După calculele mele cheltuie în medie vreo 1000 lei pe an pe cafea. Deci dacă eu dau 8000 de lei ma aștept sa ma tina 20 de ani aparatul și în 8 ani deja scot banii. Si atunci nu ma mai simt vinovata de achiziție. (apropo de ce scriam mai sus)

Ulterior putem sa schimbam și acel Kinu manual pe una electrică.
Cred ca ar fi fain recondiționarea unui aparat vechi, dar asta iarăși implică timp.
Exact de fraza asta mi-e cel mai teama pentru el :
3. să nu fie complicată pregătirea. Că dacă durează mult și trebuie sa facă mulți pași ca să obțină o experiență făină, cred că renunță la experiență.

Inafara de toate tehnicile aplicate pregătirii cafelei este una care este foarte importantă și anume temperatura apei de extragere.
Așa că îți recomand să nu iei un HX (heat exchanger / schimbător de căldură ).
Daca r ds iei unul scump atunci sa fie Dual Boiler dacă soțul dorește să aibe și abur pt. frotat lapte, sau Single Boiler cu PID daca nu vrea Steam/abur.

Rrcomand (cA și colegul de mai sus ) următoarele mărci : ECM , EXPOBAR, ROCKET, PROFITEC
Sau gama top : La Marzocco ori DallaCorte

https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...pid--1117/
https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...-v2--1305/
https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...pid--1321/
https://www.perfectespresso.ro/ro/produs...-pid--907/


Dar, in cazul de fata, aceeași treabă care o fac cele de sus o va face și Gaggia Classic la 1800 Ron .... Daca vrei sa mai amâni achiziția "definitiva" ți-aș recomanda sa incepi cu acesta... Peste 1 an dacă soțul vrea, ori îi va pune el PID și alte cele cu mânuța lui, ori îl veți vinde (că își păstrează valoarea binișor) și luați altceva . Un "avantaj" că sa zic așa , la acest aparat ar fi că este termoblock și acesta nu necesita un timp așa mare de încălzire , pe când cele profesionale fie trebuie sa stea mereu(non stop) încinse (pt. 2 cafea/zi) fie programate printr-o priza programabilă sa fie calde când crezi că vei dori sa faci cafea.

Oricare dintre produsele de mai sus ar trebui sa tina mult și bine daca veti folosi apa corespunzătoare și veți face mentenanța aferentă.
Toper Cafemino 1kg + TC4ESP, ACS Vostok, ACS Vesuvius Leva , Expobar Brewtus, Gaggia Mini, La Pavoni Professional, Cafflano Kompresso, Mypressi v.2, Flair Pro 2, DF-83, Niche Zero, ARCO-duo, Kinu Classic+Phoenix, 1Zpresso.
 
Reply
#28
Big Grin
Problema de upgrade nu vine pentru ca s-ar defecta, ci pentru ca userul constata ca exista o "nepotrivire de caracter".
Care poate fi reala:
- espressorul cumparat nu mai face fata dorintelor
- au aparut cerinte noi
- nestiinta la inceput de drum, graba achizitionarii unui espressor
Sau imaginara - nu stapaneste procesul in sine si crede ca daca ar avea si x sau y facilitate i-ar iesi mai bine espresso-ul.

Pregatirea unui espresso in sine nu este complicata, dar partea de reglaje necesita ceva minutiozitate si dorinta de testare. Si organizare.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#29
Mulțumesc pentru recomandări. Le studiez azi. Nu consumam lactate, deci el bea cafea simpla mereu. Dar, mi-ar plăcea sa pot sa fac pentru mine turmeric latte sau Matcha cu lapte vegetal.
O să mai citesc de acel PID ca nu am înțeles diferența.
Acum e grea decizia pentru ca rămâne ori Gaggia Classic ori sa fac eu achiziția definitiva și simt un pic de presiune pe mine(sa nu greșesc cu ceva).
 
Reply
#30
(28-09-2021, 14:54)umarianos Wrote:
(28-09-2021, 14:33)Alex29 Wrote: ...
1. să fie produs de o firmă renumită
...
Exact de fraza asta mi-e cel mai teama pentru el :
3. să nu fie complicată pregătirea

Iar mie de punctul 1 ... asta e clar mentalitate de cumparat o electrocasnica oarecare, nu cred ca gasiti forumuri de masini de spalat cu discutii ca aici...

Iar calculul cu tinut 20 ani... sweet dreams... nu se aplica decat la ce spuneam cu reconditionat vintage, tot ce am reconditionat pana acum este din mileniul trecut, unele anii 60-70. Si nu a fost vorba decat de schimbat garnituri !
Azi nu mai tine nimic asa, ar da fabrica faliment daca nu le-ar face sa fie schimbate la 3 ani.
Cititi un pic despre "planned obsolescence" Wink
[/quote]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)