Espressoman infocat
Posts: 72
Joined: Mar 2013
Bucuresti
Exista cumva tipuri de cafea care se preteaza mai bine pentru prepararea la ibric? Sau pot pur si simplu sa cumpar tipurile laudate pentru espresso?
Lelit PL043MM
Espressoman Administrator
Posts: 12.585
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Nu sunt laudate pt espresso ci pentru gustul si aromele lor. Si cum gustul inseamna ceva subiectiv, doar tu vei putea decide care este mai buna. Pe mihaihonciuc l-am auzit laudand anumite cafele pt ibric. Poate ne explica el de ce unele sau altele ar fi pretabile pt acest mod de preparare.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
.
Posts: 511
Joined: Oct 2012
Timisoara
@
alexandrul:
Din cate stiu eu cafeaua pentru ibric trebuie sa fie macinata mai fin( sau cam la fel) decat cea pentru espresso dar, poate, o sa confirme sau infirme si altii asta !
Eu cred ca poti sa incerci cu cea pentru espresso. Fiind din Bucuresti poti sa incerci prajitorii locali ! Daca nu ai macinatoare cu siguranta o sa macine ei cafeaua pentru tine.
Sa ne spui si noua cum a iesit !
Espressoman infocat
Posts: 72
Joined: Mar 2013
Bucuresti
(11-04-2013, 01:21)Lyvyoo Wrote: Nu sunt laudate pt espresso ci pentru gustul si aromele lor.
Corect, sunt laudate pentru gust si aroma, dar sunt calitati observate la prepararea unui espresso. Sper sa se pastreze si la prepararea la ibric
(11-04-2013, 08:12)hateganul Wrote: Din cate stiu eu cafeaua pentru ibric trebuie sa fie macinata mai fin( sau cam la fel) decat cea pentru espresso dar, poate, o sa confirme sau infirme si altii asta !
Modul in care prepar cafeaua la ibric (fiert apa, lasat un minut pentru racire, pus cafea, lasat 4-5 minute pentru "infuzie", servit cafea) seamana foarte mult cu modul in care folosesc presa franceza, pentru care stiam ca se macina un pic mai grosier. Orice sfaturi privind ambele procese (ibric si presa franceza) sunt binevenite.
(11-04-2013, 08:12)hateganul Wrote: Eu cred ca poti sa incerci cu cea pentru espresso.
...
Sa ne spui si noua cum a iesit !
Asa o sa fac in prima faza. Testarea o face sotia, sunt foarte curios cum o sa i se para
Lelit PL043MM
Espressoman infocat
Posts: 218
Joined: Feb 2013
Bucuresti
Macinatura pentru ibric este una speciala, cat de "pudra" se poate. Trebuie macinata mai fin ca la espresso ca sa se depuna in ibric si sa se infuzeze bine.
Detalii gasesti
aici
Mai exista si o reteta a casei la
Sarkis
Sa ne spui ce diferente gasesti cu prepararea corecta a unei cafele proaspat prajite.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
Espressoman infocat
Posts: 72
Joined: Mar 2013
Bucuresti
11-04-2013, 11:30
(This post was last modified: 11-04-2013, 11:31 by alexandrul.)
@
Entonii:
Multumesc foarte mult pentru link-uri si informatii.
Lelit PL043MM
Prajitor cafea
Posts: 2.026
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Orice ar spune oricine parerea mea este ca cea mai buna cafea este cea la ibric dar ca sa iasa , sa se descopere va trebui NEAPARAT respectate anumite reguli ( nu se poate face rabat )
1. cafeaua sa fie proaspat prajita ( max 3 zile )
2. MACINAREA sa fie cat mai fina - faina daca se poate si la o rasnita Manuala
3. IN NICIUN CAZ apa nu trebuie sa fiarba
4. SA O FACI CU DRAGOSTE SI RABDARE
Cafeaua la ibric o iubesc si vorbesc despre ea cel putin doua zile ( figura de stil) te astept la magazin , iti iei o marja de timp respectabila si te voi invata sa faci si ce inseamna cafeaua la ibric
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
Espressoman infocat
Posts: 72
Joined: Mar 2013
Bucuresti
(11-04-2013, 14:15)honciucmihai Wrote: Cafeaua la ibric o iubesc si vorbesc despre ea cel putin doua zile ( figura de stil) te astept la magazin , iti iei o marja de timp respectabila si te voi invata sa faci si ce inseamna cafeaua la ibric
Maine dimineata la prima ora sunt prezent
daca imi spuneti unde trebuie sa ajung.
Lelit PL043MM
Prajitor cafea
Posts: 2.026
Joined: Mar 2012
Bucuresti
11-04-2013, 17:31
(This post was last modified: 11-04-2013, 17:35 by honciucmihai.)
P-ta Gemeni ( Galati) scrie mare pe geam Sarkiscafe , Cafea proaspat prajita este chiar in piata
Dupa ora 9.00
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
Espressoman infocat
Posts: 29
Joined: Feb 2013
Bucuresti
Gemenii astia care au facut piata sunt gemeni si la piata , si la minte . Piata are doua intrari .
Prima data cand am fost , am parcat masina mai sus de piata . Am gasit prajitoria relativ usor .
Cum spuneam sunt doua intrari si doua pieti identice .
Cand am fost a doua oara , cam la vreo trei zile , am parcat masina mai jos de piata , si evident ca am
intrat pe cealalta intrare . Am ramas mut cand nu am mai gasit prajitoria : )) , ce naiba , ieri a fost si azi nu mai ie !!!
Espressoman infocat
Posts: 757
Joined: Jun 2012
Bucuresti
De ce nu parchezi chiar in parcarea de la piata ?
Este aglomerata, dar gasesti un loc oricand.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
Good espresso addicted - shot M!
Posts: 2.445
Joined: Apr 2012
Targoviste
(13-04-2013, 07:58)sorin2505 Wrote: De ce nu parchezi chiar in parcarea de la piata ?
Este aglomerata, dar gasesti un loc oricand.
Au si un parking boy simpatic, sau nu mai e?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
Espressoman infocat
Posts: 757
Joined: Jun 2012
Bucuresti
(13-04-2013, 14:18)baloozzy Wrote: Au si un parking boy simpatic, sau nu mai e?
Fie ploaie, fie vant...ala-i la post
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
Aero...
Posts: 4.043
Joined: Jan 2013
Bucuresti
La noi nu se prea poarta cu parking boy, de obicei ala e hotul de masini...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Posts: 52
Joined: Nov 2012
Bucuresti
E la post tot timpul si are acelasi (pre)text ..... "Imi mai trebuie un leu sa imi iau o bere". Macar e sincer.
Gaggia Classic |PID |OPV Modificat |Rancilio Steam Wand |15-18-20 gr. VST |Pitcher Motta Europa |Tamper Alex |Lelit PL043MM |
Espressoman fresh
Posts: 3
Joined: Aug 2013
Oradeaa
eu stiu ca, cafeaua la ibric se face in felul urmator: se pune apa la fiert, cand da in clocot se adauga cafeaua, cand se ridica, se ia de pe foc, iar caimacul se pune in cesti, se repeta de inca 2 ori luatul de pe foc si apoi se pune in cesti. Gresesc undeva?
Aero...
Posts: 4.043
Joined: Jan 2013
Bucuresti
Eu as zice ca da...
Apa pentru cafea nu trebuie fiarta. Incearca sa pui cafeaua cu apa de la inceput si lasa pe foc pana sa se ridice putin caimacul (fara sa dea in clocot). Poti repeta operatia de trei ori (cum spuneai), dar fara sa o fierbi.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman
Posts: 1.755
Joined: Apr 2013
Bucuresti
Intr-o dimineata, dupa ce seara m-am intors de la serviciu la ora 1, iar la ora 6:30 a trebuit sa ma trezesc, m-am trezit tarziu si am si uitat sa programez priza pt espressor, asa ca ... am facut la ibric... desi eram mai mult adormit decat treaz, mi-a trecut prin cap sa pun termometrul in cafeaua de pe foc..si ce sa vezi? A ajuns la 95 de grade fara sa dea nici un semn de a se umfla..cred ca atunci cand se umfla, deja fierbe... dar nu am dovezi
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler
Espressoman infocat
Posts: 36
Joined: Oct 2014
Bucuresti
la campionatele mondiale de ibric, se foloseste cafea prajita mai light.
Eu folosesc cafea proaspat prajita, macinata extrem de fin cu lido2, ratie 7g/70ml apa, temperatura apei max 96 grade, timp total 2:20 ( pt asta pun in ibric apa la 60 grade).
Folosesc butelie mica, speciala pt un control total al caldurii si ibric de alama cu interior de argint (ibric de competitie)
Atentie: in timpul procesului, cafeaua nu se amesteca!
La marzocco GS3 AV | Niche | Cafelat Robot |Comandante
Espressoman fresh
Posts: 5
Joined: Aug 2016
?
Salut. Am observat o chestie la cafeaua măcinată fin pentru ibric. Dacă o macin extrem de fin (sub o tură completă la râșnița Kinu M38), nu se mai lasă la fund tot zațul, ci o parte plutește prin cafea și caimac, ceea ce e neplăcut. Dacă o macin puțin mai mare, fenomenul dispare.
A mai observat cineva chestia asta?
Aero...
Posts: 4.043
Joined: Jan 2013
Bucuresti
Evident. Dar trebuie macinata foarte fin. Asta e adevarata cafea la ibric.
Iar la cat e de fina... nici n-o mai simti, nu este deranjanta.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Posts: 208
Joined: Jan 2017
Bucuresti
Daca o macini atat de fin cata cafea ajunge in cana? Eu n-am macinat-o asa fin.
Aero...
Posts: 4.043
Joined: Jan 2013
Bucuresti
(21-05-2018, 11:30)nfs01 Wrote: Daca o macini atat de fin cata cafea ajunge in cana?...
Toata. Aproape...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono