Espressoman infocat
Bucuresti
Salut. As vrea sa achizitionez niste cafea de specialitate care sa mearga mai bine pentru aeropress, ceva medium roast, prajit recent evident (sidenote: nu sunt sigur cat timp tre lasata sa respire cafeaua, parca 10 zile de la prajire). Recomandati niste magazine prin Bucuresti?
Fellow Atmos Vacuum Canister, Cantar Timemore Black Mirror, Knock Feldgrind, Aeropress cu Fellow Prismo, French Press no-name/generic, French Press Bialetti Preziosa, și ibric.
Espressoman infocat
Bucuresti
Ototo Store au 3 magazine cu branduri independente. Au cafea de specialitate de la prăjitoriile locale, o ofertă foarte bună.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
05-03-2023, 11:18
(This post was last modified: 05-03-2023, 11:21 by renatoa.)
Nici vorba de 10 zile, pe brew simti cum incep sa zboare aromele din a treia zi, la medium roast.
As lua de la o prajitorie care iti toarna in punga atunci pe loc direct din gura cuptorului, sa poti concluziona singur cum e cu "respiratul".
Esti liber sa pui deoparte o punga pentru testul de 10-15 zile, daca vei mai tine minte cum a fost cea din primle zile

Probabil sunt mai multe in Bucuresti care te pot servi la modul asta, dar eu nu stiu personal decat pe Sarkis, care si scrie clar pe site ca nu degazeaza cafeaua la el pe raft.
Personal nu as cumpara de la Ototo, daca as fi bucurestean.
Prea multa "atentie" la detalii care sa deturneze "atentia" cumparatorului de la chestiile esentiale.
Si prea multe lozinci in prezentarea proprie.
Espressoman infocat
Bucuresti
Din cate am inteles, pentru espresso ar trebui sa lasi vreo 7-8 zile, iar pt brew 4-5 zile pt 'degassing'. Nu stiu daca variaza in functie de 'roast level'.
Ototo Store pare interesant. O sa le fac o vizita. Sarkis nu imi sunt la fel de in drum, dar o sa trec si pe la ei. Multumesc de recomandari
Fellow Atmos Vacuum Canister, Cantar Timemore Black Mirror, Knock Feldgrind, Aeropress cu Fellow Prismo, French Press no-name/generic, French Press Bialetti Preziosa, și ibric.
Craiova
05-03-2023, 11:32
(This post was last modified: 05-03-2023, 11:35 by renatoa.)
80% din CO2 se duce in primele ore dupa prajire.
Ca multe alte (dez)informatii, asta cu degazarea este rostogolita la nesfarsit din gura in gura, provenind probabil dintr-o unica sursa obscura, in timp ce studiile stiintifice arata altceva.
Totul se lamureste cand devii home roaster, o sa vrei sa prajesti macar saptamanal atunci, daca nu mai des.
Si nu o sa mai ai pungi etichetate cu data prajirii
Sa ne spui si noua care e data prajirii la cafelele de la Ototo, si care sunt prajitoriile "locale" de la care se aprovizioneaza.
Chiar sunt curios...
Espressoman infocat
Bucuresti
Stai, abia acu vad partea despre Ototo. La ce te referi cand zici detaliile alea si lozinci? Cred ca o sa le fac o vizita oricum, ca imi sunt in drum, dar as vrea sa stiu la ce sa ma astept.
Nu declara pe site ce prajitorii folosesc? Datele sper sa fie scrise pe pungi.
Craiova
Pai tot site-ul, si organizarea magazinului transpira asta... ar fi prea complicat sa iti fac acum un curs de marketing ca sa iti explic simbolistica la fiecare element.
Daca pentru tine ce vezi acolo este wow, inseamna ca si-au atins scopul... esti in targetul lor

Nu mai zic de spatiile imense (goale) si amplasarea locatiilor in Bucuresti, numai in puncte fierbinti... prea multi bani bagati in lantzul asta ca sa nu imi pun intrebari.
Espressoman infocat
Bucharest
Sunt pe site mentionate prajitoriile: Sloane Coffee, Origo Coffee, Pressco, Incognito, Nomonym, Dropshot, Bob Coffee Lab. In plus de acestea am vazut si de la Mabo. Pe toate pungile gasesti data cand au fost prajite.
De la Sloane, Dropshot si Mabo ar fi mai avantajos sa cumperi direct pt a beneficia de discount folosind codurile de reduceri de pe forum.
Ototo ca magazin chiar mi se pare un concept care la noi in tara lipsea. Cafea boabe n-am cumparat de la ei dar am baut la cafeneaua din magazin si a fost ok.
#Lelit Mara X #Eureka Mignon XL #Duomo 8 #Bravo tamper #Felicita Arc
(past: #Lelit PL41TEM #Niche zero)
Espressoman infocat
Bucuresti
05-03-2023, 12:03
(This post was last modified: 05-03-2023, 12:10 by EarlGrey.)
Mare lucru nu am vazut pt ca nu am stat mult pe site. Doar ce am cautat unde sunt pe harta. Adevaru e ca si asa, la prima vedere, mi-a ridicat niste semne de intrebare. Par un pic... pretentiosi. De-asta am si intrebat.
Cat despre partea de wow, mi-au dat impresia ca o sa aibe niste preturi foarte 'wow', si acu ca zici si de locatie, asta doar o sa amplifice preturile. Ce e interesant e ca nu vand doar chestii de specialitate. Chiar sunt curios cat costa alimentele de baza. Oricum, pe mine m-ar interesa mai mult cafeaua, ca alimente de baza imi iau de la hypermarket.
(05-03-2023, 12:01)neapci Wrote: De la Sloane, Dropshot si Mabo ar fi mai avantajos sa cumperi direct pt a beneficia de discount folosind codurile de reduceri de pe forum.
Ah, bine de stiut. Chiar de curand am folosit un discount pt artisancoffee pentru niste accesorii de la Hario. Mersi de info
Cred ca o sa trec pe la Ototo macar sa beau o ceasca si sa imi fac o parere personala, indiferent de unde iau pungile in final. Oricum, nu au cum sa aiba preturi mai mari decat la Starbucks si cafeaua sigur o sa fie mult superioara.
Espressoman infocat
Bucuresti
Preturile sunt cu 5-10 lei pe pungă mai mult decât la prăjitorie, dar cumperi imediat, fără planificare, cu data prăjirii clară.
Eu am mai cumpărat pâine și ciocolată. Și mie mi s-au părut "pretențioase" unele produse, sunt mai degrabă idei de cadouri inedite.
Espressoman infocat
Bucuresti
Eu ma gandeam mai mult la preturile alimentelor de baza. Tocmai ce ziceam ca la cafea probabil o sa fie OK orice ar fi, raport calitate pret ma refer. Insa daca au ciocolata de calitate sunt dispus sa platesc extra.
Cat despre pretentiozitate, ma gandream mai mult la atitudine decat la produse. Din putinul pe care l-am vazut nu m-ar soca daca au o atitudine holier than thou pe anumite teme, dar e foarte posibil sa fie faini. De-aia vreau sa ma duc personal sa vad. Sunt pe langa camera din fata, unde am avut in principiu experiente placute, si ar fi o alternativa buna pentru cand sunt in zona.
Espressoman infocat
Bucuresti
Am fost la OTOTO si sincer sunt un pic dezamagit. Din pacate cei de la bar nu au prea stiut ce cafea servesc, cand a fost prajita, etc. Arata fain magazinul dar nu mi s-a parut mult superior unei cafenele normale. Initial am vrut sa cer un V60, dar dupa ce am aflat ca in mod normal nu fac daca e aglomerat am zis sa nu ii pun sa imi faca la cati erau inaintea mea (a fost destul de aglomerat). Din ce am vazut cafeaua pe care o foloseau era ceva MABO care fusese prajit undeva pe 2 Februarie. Pana la urma am comandat un espresso. Acolo nu au stiut ce cafea exact aveau pentru ca aruncasera cutia dupa ce au umplut recipientul de la rasnita. Din ce am auzit mai tarziu tot MABO ar fi fost.
In fine, au fost draguti, mi-au dat espresso-ul langa un pahar cu apa (aici recunosc ca sunt noob, nu stiu exact care e faza cu apa). A fost mai bun decat unul de la Starbucks (nu ca ar fi un mare compliment asta) dar nu mi-a placut. Tot mi s-a parut prea amar si acru in acelas timp. Teoria mea e ca poate au avut puck prep grabit si s-a facut 'channelling', nu stiu sa zic sigur ca nu ma pricep.
In fine, pana la urma am luat o punga de Brazil Patricia Coelho de la Dropshop, prajit pe 27 Feb, si am zis ca aia e. Eu speram sincer ca as putea sa si degust din cafeaua pe care pot sa o cumpar, dar i-am intrebat si mi-au raspuns politicos ca nu au decat MABO.
Overall locatia e frumoasa, personalul politicos, iar dezamagirea mea vine doar din asteptarile aparent prea mari. Va trebui sa caut alt local unde sa ma poata cineva sa inteleg ce beau. Inca sunt amator.
Chiar sunt curios inca daca nu cumva espresso ala era fain, si pur si simplu nu pe gustul meu. A mai baut cineva espresso pur de la ei (fara lapte cva, doar un shot)?
Espressoman infocat
Bergen (Norway)
Espresso bun in cafenele? cand o zbura porcul. 90% din clientela vor o simpla cafea pe care sa o bea in timp ce fac ceva. Nu vin sa stea sa soarba o cafea sa stie ce e in ceasca. Plus marea majoritate beau cu lapte.
Gasesti cateva cafenele unde poti sa bei espresso facut dial in correct insa si aici trebuie sa prinzi omul corespunzatorul la aparate. Pt ca poti avea sculele sculelor si boabele boabelor daca cel care prepara nu e prezent. La inceputurile calatoriei mele espresso, am mers. sa beau espresso la Bob, a fost o mizerie sarata acra. Evident ca asta nu inseamna ca acolo nu se bea espresso bun, ci ca asa s-a nimerit atunci.
Din 2018 am incetat sa mai joc ruleta ruseasca cu baut espresso in cafenea. Am mers doar pe incredere la amici (care stiam ce fac).
Treci pe la Fluid si bea un v60 sau un espresso si apoi zi cum a fost.
Roest L100+,KaffeLogic Nano7, Sculptor 078, 2xNiche, Ultra, Bentwood, Ek43, P64, DF64, Kinu, Kony, Guatemala SB, Favorite 2a, Decent, ACS Evo, Bezzera Mitica+Magica, Flair, 2xGaggia C, 2xRancilioS +ITO, 5xPeppina, 2xPavoni,Riviera, Breville BES860, Dip dk65
Espressoman infocat
București
Colombia Geisha de la Nomonym - pentru Aeropress sau V60. Bate cam tot ce e pe piata la ora actuala.
Espresso: Aram, Flair, Rok. Brew: AeroPress, April, Cafec, Canadiano, Delter, E&B, Gina, Hario, Kalita, Orea. Moka: Araku, E&B, Stelton. Ibric: Soy.
Grind: Aergrind, Arco, Comandante, Hario, Rok. Kettle: Brewista, Fellow, Hario, Takahiro.
Espressoman infocat
Milano
06-03-2023, 01:29
(This post was last modified: 06-03-2023, 01:30 by vlaicu.)
Spre norocul bucureștenilor, nu sunt doar câteva. Acum și eu am avut fix prin 2017 experiente cu Bob, unele ok, altele asa si asa, dar realitatea e ca începeam sa înțeleg ce înseamnă cafeaua. Nu cred ca acum mi s-ar întipări aceleași sentimente.
În fine, ce pot recomanda sunt cafenelele pe care le și găsești pe forum, nu cred ca o sa fie un mare kix (aici vorbesc strict de espresso, la alte metode ma abțin). Ultimele experiente plăcute avute prin vara anului trecut au fost la: Dropshot in locația clasica de la Apaca, Sloane de pe Victoriei, Vanfrukt de pe Câmpineanu (ei nu au cafea românească) și parca am mai încercat cafeaua de la The Barn la Beans and Dots si, pentru ca erau în drum spre Beans & Dots, și de la Meron.
Nu ai decât sa experimentezi. Oricum scopul lor acolo este sa servească lumea nu sa te plimbe prin istoria bobului de cafea de la creare pana la tine în ceașcă. Uneori găsești gol și găsești și persoana potrivita cu care sa stai de vorba. Alteori, nu. Mi se pare la fel de normal.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita: Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
Espressoman infocat
Bucuresti
06-03-2023, 08:49
(This post was last modified: 06-03-2023, 09:18 by adrian1.)
În prima postare ai întrebat de un magazin, nu cafenea. Partea de cafenea de la Ototo nu este rea, dar sunt 100 de cafenele de specialitate în București, iar când sunt toate aglomerate în weekend nu este plăcut.
Edit: reflectând un pic asupra situației, că nu este prima poveste de felul ăsta, cred că ar trebui să facem distincția între brew bar și espresso bar. Espresso bar este servirea rapidă a cafelei, chiar dacă un client cere ceva cu lapte și stă la masă jumătate de oră, iar barista nu are nici o scuză să nu știe ce cafea are pe râșniță. La brew bar ai timp să vorbești cu barista despre alegerea cafelei, să urmărești prepararea, să dai feedback. Nu există un format anume (și nu prea este profitabil) astfel încât multe cafenele pun V60 pe meniu la fel cum unele restaurante au ceva exotic în meniu. Asta nu înseamnă că nu se poate servi în paralel, dar există limite.
Se profilează astfel un topic de "Brew Bars în România"
Espressoman infocat
Bucuresti
06-03-2023, 10:00
(This post was last modified: 06-03-2023, 10:06 by Talisker.)
La aeropress e usor sa obtii o cafea decenta, cata vreme folosesti cafea de la prajitorii/vanzatorii de pe forum sau de la altii similari la calitate (care nu sunt pe forum) nu vad cum ar fi nevoie de o cafea complet dedicata pentru aeropress.
Pe masura ce experimentezi apar nuante: o cafea merge mai bine la espresso, alta mai bine la aeropress, poate reteta de zi cu zi are nevoie de ajustari (ceea ce nu ai cum sa obtii la 1/1 in cafenea) sau oricand poti sa dai peste o cafea care sa nu fie inutilizabila, dar pe care totusi alta data sa nu o mai cumperi pentru ca pur si simplu nu iti place ceva la ea.
(05-03-2023, 23:50)EarlGrey Wrote: Am fost la OTOTO si sincer sunt un pic dezamagit. Din pacate cei de la bar nu au prea stiut ce cafea servesc, cand a fost prajita, etc.
Sunt sanse ca pe cumparatorul de rand sa nici nu il intereseze astfel de aspecte, daca nu poti sa tii minte ce cafea ai macar iti scrii pe hartie la inceput de program
Lelit Anna, William
Espressoman infocat
Timisoara
(06-03-2023, 01:29)vlaicu Wrote: ....ei nu au cafea românească....
Altii au? Unde se cultiva asta, pe langa paralela 45?
Espressoman infocat
Bucuresti
(06-03-2023, 00:12)Darsidius Wrote: Treci pe la Fluid si bea un v60 sau un espresso si apoi zi cum a fost.
(06-03-2023, 01:25)mihnea27 Wrote: Colombia Geisha de la Nomonym - pentru Aeropress sau V60. Bate cam tot ce e pe piata la ora actuala.
Multumesc de recomandari! Initial V60 am cerut, dar era cam aglomerat asa ca am ramas la espresso.
(06-03-2023, 08:49)adrian1 Wrote: În prima postare ai întrebat de un magazin, nu cafenea. Partea de cafenea de la Ototo nu este rea, dar sunt 100 de cafenele de specialitate în București, iar când sunt toate aglomerate în weekend nu este plăcut.
Edit: reflectând un pic asupra situației, că nu este prima poveste de felul ăsta, cred că ar trebui să facem distincția între brew bar și espresso bar. Espresso bar este servirea rapidă a cafelei, chiar dacă un client cere ceva cu lapte și stă la masă jumătate de oră, iar barista nu are nici o scuză să nu știe ce cafea are pe râșniță. La brew bar ai timp să vorbești cu barista despre alegerea cafelei, să urmărești prepararea, să dai feedback. Nu există un format anume (și nu prea este profitabil) astfel încât multe cafenele pun V60 pe meniu la fel cum unele restaurante au ceva exotic în meniu. Asta nu înseamnă că nu se poate servi în paralel, dar există limite.
Se profilează astfel un topic de "Brew Bars în România"
Da, scopul principal a fost sa cumpar boabe. I-a laudat cineva si am zis sa incerc si cafeaua, nu ca nu as fi facut-o altfel, dar ce-i drept, era foarte aglomerat. Eu recunosc ca am intrat cu asteptari prea mari, nu ii blamez ca nu s-au ridicat, nu stiam la ce sa ma astept oricum, speram, cum ai zis si tu, la un brew bar, desi abia acum aflu de termen.
Ideea e ca nu stiu exact ce imi place, nu imi cunosc gusturile. Mi-ar placea si mie sa fac o degustare cum a facut Tom Scott cu James Hoffmann sa descopar ce imi place, dar aia e, nu sunt influencer, deci tre sa descopar singur. De aceea sper sa gasesc o cafenea unde sa pot sa gust o cafea inainte sa o cumpar. Intre timp invat si eu cat pot de la voi de aici de pe forum
Espressoman infocat
Timisoara
09-03-2023, 18:29
(This post was last modified: 09-03-2023, 18:30 by edri.)
Aceeasi cafea, preparata cu acelasi aeropress, prin metode diferite poate fi in ceasca de parca ar fi fost initial cafele diferite. Daca la cafenea, pentru un anumit sortiment, vor fi anumite arome in ceasca, nu inseamna ca si acasa rezultatul va fi identic.
Espressoman infocat
Bucuresti
Dacă vrei să explorezi acasă, recomand pachetul de 10 cafele la plic
https://arusha.ro/product/drip-coffee-to-go/ (trebuie să menționezi la nota comenzii că vrei "asortate")
Eu am primit un plic la o comandă mare și a fost o experiență super.
Pentru o degustare așa cum vrei tu, Sloane organizează cursuri în weekend, sau mâine la Boiler
https://www.instagram.com/p/CpVXmSxIhDr/ (ei organizează foarte rar așa ceva). În principiu trebuie să te împrietenești cu un barista și să vizitezi o cafenea când nu este aglomerat.
Espressoman infocat
Bucuresti
11-03-2023, 20:19
(This post was last modified: 11-03-2023, 20:20 by EarlGrey.)
(09-03-2023, 18:29)edri Wrote: Aceeasi cafea, preparata cu acelasi aeropress, prin metode diferite poate fi in ceasca de parca ar fi fost initial cafele diferite. Daca la cafenea, pentru un anumit sortiment, vor fi anumite arome in ceasca, nu inseamna ca si acasa rezultatul va fi identic.
Nu trebuie sa fie identic, dar sa am si eu o idee. Oricum nu am cine stie ce gusturi formate sa diferentiez subtilitatiile prea bine.
(09-03-2023, 20:47)adrian1 Wrote: Dacă vrei să explorezi acasă, recomand pachetul de 10 cafele la plic https://arusha.ro/product/drip-coffee-to-go/ (trebuie să menționezi la nota comenzii că vrei "asortate")
Eu am primit un plic la o comandă mare și a fost o experiență super.
Pentru o degustare așa cum vrei tu, Sloane organizează cursuri în weekend, sau mâine la Boiler https://www.instagram.com/p/CpVXmSxIhDr/ (ei organizează foarte rar așa ceva). În principiu trebuie să te împrietenești cu un barista și să vizitezi o cafenea când nu este aglomerat.
Multumesc de sfaturi! O sa incerc.