Hello There, Guest! Login Register


Recipiente mici pentru congelare cafea

#1
Cand am avut aniversarea de 10 ani Espressoman la Yume, Razvan a vorbit in acel discurs senzational despre preferinta sa de a pastra anumite cafele prajite in recipiente mici puse la congelator. Ideea este ca uneori, mai ales acum cu vacantele mai lungi, ai o anumita cafea care iti place si ai dori sa o consumi la momentul ideal, poate la 2-3 saptamani de la data prajirii, nici mai mult nici mai putin. In acelasi timp nu au vrea sa umbli la toata cafeaua, decongeland o punga intreaga sau folosind diverse sisteme de scoatere a aerului din recipient. De aceea cred ca ideea lui Razvant, testat si rastestata de el, ar fi o solutie foarte buna si as vrea sa o incerc, punand la congelator doze prestabilite pe care apoi sa le macinam asa congelate, cand vrem sa le folosim. 

Conditia cred ca ar fi ca recipientele din sticla sa aiba o anumita rezistenta deci sa nu fie foarte subtiri, sa fie usor resigilabile, sa nu fie mai mari decat volumul ocupat de 18-19g de boabe pt ca se vor folosi mai multe (12-14 per punga de 250g). Spre exemplu eu nu as cauta eprubete pentru ca mi se par subtiri, casante si fara un filet pentru sigilare / resigilare dar as merge pe niste borcanase ceva... Da, se pot gasi usor la o cautare prin google dar nu vezi decat o poza si ma gandeam sa intreb la fix, poate are cineva un anumit model si e ok, eventual folosit chiar in acest scop.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#2
Salut!

Cred că ceva de genul este ok:
https://craftup.ro/borcan-ambra-rotund-c...egru-40ml/
New Eq: Atom 75, PL162T, PLA481A, PLA482A0, PL105, Tamper Autonivelare DYI;
Vacation Eq: Hario, Kalita, Kompresso;
Past Eq: PL042TEMD, PL105, PL100, PL121, PL82T, PL105, PL100PLUS, PL121PLUS;
 
Reply
#3
Misto, sa traiesti! Daca mai apar si alte sugestii, puneti aici pentru cei care mai cauta.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#4
Câte grame încap în ele?
Știe cineva?
MaraX <> FlairPro2 <>EurekaSD <> BravoTools <> KinuM47Clasic <> FellowStaggEKG <> HarioSwitch <>Paragon Nucleus<> Refractometru <
 
Reply
#5
Si eu practic metoda de vreun an de zile, spre disperarea sotiei  Smile Cand dau de vreo cafea ce mi se pare exceptionala bag la congelator vreo 2 pungi portionate, cu reteta notata.

Eu folosesc recipiente de centrifuga de laborator. E plastic rezistent la temperatura si capacul sigileaza ermetic. Nu mi-e frica sa la trantesc in congelator ca nu se sparg. In cele de 50ml incap cam 20gr.


[Image: xEcffUhl.jpg]
[Image: RML86ia.jpg]
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#6
Pentru un singura extractie mi se pare cea mai buna solutia asta cu recipientul de centrifuga.
Ar fi interesant si ceva catre 100-150g...
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#7
Doar borcanul:
https://www.elemental.eu/ro/1304-borcan-...20-ml.html
cu doua optiuni pentru capac:
- Capac negru pentru borcane Ambra, Clara de 120 ml
- Capac aluminiu pentru borcane Ambra, Clara de 120 ml

Capacitate:
~40...45g boabe Columbia Supremo
~45...50g boabe Etiopia Kochere
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#8
Aparat vidat alimente + folie cea mai buna soluție. faci de doza vrei 5-10 sau 100g faci un label sau pui o hartje in interior înainte sa visezi și știi ce ai acolo. Stau la congelat și ani.

[Image: FDNIxqX.jpg]
 
Reply
#9
Din cate vorbeam chiar cu Razvan de la Yume, vidarea nu este o solutie pentru cafea prajita, doar pentru verde. Dupa prajire se formeaza acele alveole in bob (pe celebra imagine de microscop se vad cel mai bine), iar prin vidare ar fi afectate uleiurile volatile prezente in acele alveole. Daca Razvan citeste poate detaliaza.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
Prostii, pe probate. Cel mai mare dușman al cafelei este aerul, ca oxidează cafeaua, în rest trebuie sa iasă gazul din bob ca sa poți extrage dacă nu te descurci în varii metode.

Dacă e prăjită cum trebuie cafeaua, poți face cupping la 15 minute după o scoți din prăjitor și are arome gârlă. O parte din ele se duc după câteva zile puse intr-o punga cu aer, o alta parte apar mai clar mai târziu.

Iar pentru cei care afuma cafeaua la prăjit, atunci trebuie lăsată 30 zile la așteptat sa iasă satana din ea.

Poate privești și afara cati isi videaza cafeaua prăjită și o păstrează așa la congelator, sau cati sunt care vând cafea vidată prăjită (iti dau un exemplu mare: standout):

https://www.standoutcoffee.com/collectio...scriptions

Si ca sa vorbim despre cafea, fiecare cafea are un vârf în care are cel mai bun gust (pur subiectiv) fie ca vorbim de cupping sau alta metoda de preparare. Ce se poate face cu vidare este sa videzi și congelezi pe maximum de gust, însă iti trebuie skill sa faci asta, sa prăjești tu cafeaua sau sa fie prăjită la fel, sa te obișnuiești cu ea, și nu poți face asta din 1-2 pungi probate.


Știu povestea cu compușii volatili care migrează prin permeabilitate și pori, însă mai știu ca sunt multi oameni care au câștigat campionatul mondial la brew cu cafea prăjită cu câteva ore înainte (Matt Winton, Patrick Rolf) doar ca nu au făcut-o în espresso, unde e greu sa tragi cafea prăjită de 1-2 zile și sa o faci sa aibă și gust bun.
 
Reply
#11
Prin vidare cel mai probabil se fisureaza acele camarute. Nu se oxideaza din lipsa de aer, dar la deschidere se “rezolva” asta rapid.
Fara vidare si la congelator as zice ca procesele de oxidare sunt mult incetinite, daca nu chiar suspendate.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#12
Deschiderea unei pungi/atmos/airscape zi de zi bage aer nou în sistem care oxidează boabele.

Dacă vidarea ar face așa daune boabelor atunci oameni ca Tim wendelboe ar trebui să-ți vândă porcarii, nu de alta dar face nitro-flush și mai fac și alții, ia vezi aici:

https://www.youtube.com/watch?v=RpBoo7pM3ZU
 
Reply
#13
De studiat, dar nu e frumos sa catalogam drept "prostii" o opinie a cuiva.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#14
Era vorba de vidare aici, nu are legatura cu airscape-ul.

Si apropo, cum explici solutia cu nitrogen daca vidarea este OK…?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#15
Am uitat eu română? am zis ca prin vidare eviti oxidarea care e cel mai mare dușman al cafelei fie ca e prăjită cărbune fie ca e cruda/verde, și tu ai zis ca nu se oxidează din cauza lipsei aerului ca defapt din alta cauza.

Am punctat ca metodele cu punga, airscape, atmos nu funcționează și am explicat de ce.

Ai zis ca se fisureaza boabele de la vidare, si ca face rau, deci nitro flush e de sanky atunci, când clar nu este. LA ce presiunea e în boabe la crack tu crezi ca o vidare cu un aparat de Bucătărie slab mai face ceva cu boabele, serios.
Am avut airscape, atmost, aparat de vidat cu pompa pe baterie, fiole cu capac albastru și Acu videz doze.

Dacă nu am înțeles ce ai vrut sa zici, folosește mai multe cuvinte și explica-mi te rog de ce nu e buna vidarea.
 
Reply
#16
Incearca sa nu le amesteci...

Sa o luam pe rand:
1) in timpul prajirii presupun ca in majoritatea camarutelor se produc microfisuri (la eliminarea apei din bob). Opinie as zice confirmata de evolutia ulterioara: intr-o cafea care a stat la aer 6-12 luni nu mai scoti mare lucru. Asta inseamna ca acele uleiuri s-au oxidat/volatilizat. O parte poate a mai ramas spre interior, alta s-a uscat/oxidat pe celuloza.
2) presiunea negativa creata la vidare nu face decat sa accelereze trecerea acelor compusi/uleiuri catre exterior. La o cantitate de 100-200g nu e o problema, dar nu cred ca pune nimeni pungi de 5kg de cafea prajita la congelator. Spre deosebire de boabele verzi, unde merge mai bine pastrarea la congelator.

Si acum sa revenim la nitro flush, procedeu prin care se incearca eliminarea oxigenului inclusiv din interiorul bobului, unde a intrat prin microfisuri. Presupun ca incetineste si mai mult degradarea boabelor prajite.

Airscape-ul nu face vid, doar micsoreaza cantitatea de aer din jurul boabelor. Practic e o cutie cu volum variabil.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#17
Eliminarea apei se face doar din interior, printr-o fisura/crapatura caracteristica la toate boabele.
Presiunea este interna si oarecum localizata, undeva in centru.
Crapaturi in alte locuri decat cea mediana indica defecte de prajire.

La vidare, din contra, se extrage totul din boaba, din fiecare alveola, inclusiv din suprafata, care la prajire este cea mai putin supusa unei presiuni. Asta pentru ca fizica ne invata ca intr-un recipient presiunea actioneaza egal in toate directiile.

Cafea de 6-12 luni este ceeace bem normal 99% dintre noi, nu va mai imbatati cu arome de cafea acum culeasa din pom si stoarsa in ceasca. Verdele pierde mai mult umiditate prin invechire, aromele apar prin prajire, sunt in boaba dar nu intr-o stare volatila.
 
Reply
#18
Boabele vin cu umiditate 12-16% de la ferma, stand în sac/depozit pierd umiditate ca dacă ar creste ar apărea mucegai (ceea ce se și întâmplă cu unele boabe). Dacă tu prăjești și ai o scădere de greutate de 12-16% ghici ce se întâmplă cu bobul după ce scoți toată apa din el? găsești răspunsul în zona italiana.

Se pot rehidrata boabele foarte simplu și ușor acasă cu apa, după care le prăjești (ai nevoie de umiditate ca sa transferi eficient caldura în bob). Aromele se formează intr-o anumită plaja de temperatura, însă marea problema a prajitorilor este ca li se usca cafeaua verde în depozit și apoi ei abordează și încearcă sa piardă 10-12% și dacă nu ai apa de 12% atunci înțelegi ce se întâmplă cu prăjirea, bei tutun și cărbune.


Pai dacă teoria ta este corecta înseamnă ca vidarea a doua zi după prăjirea nu face altceva decât sa accelereze degazarea, și sa împrăștie soluțiile ce vrei sa le extragi în masa bobului spre exterior, adică iti oferă o suprafață/volume mărit cu soluții bune de extras.

Vidarea are avantajul fata de fiole și alte doze mici ca stopează procesul de alterare a bobului după prăjire, teorie confirmată de mine de multe ori și de alții. Am pe raft (nu în congelator) cafea prăjită de nomad în aprilie. Am făcut v60 Acu câteva zile și e fix ca atunci când am vidat-o la gust.

Parerea mea este ca vidarea este net superioara fiolelor, și mult mai comoda. Acele fiole de mai sus nu sunt etanșe perfect și în timp pot sa apăra probleme chiar și la congelator. În plus exista șansă sa între umezeala sau sa condenseze, însă la vidare nu are pe unde.

M-am lecuit de fiole/conserve/pungi și borcănașe (friedhats). dacă aveți un borcan de la friedhats pe acasă puneți capacul pe el și apoi apăsați pe borcan și ascultati ce se întâmplă în zona capacului. Dacă ai putea sa strângi fiolele astea de mai sus s-ar întâmplă cam același lucru cu ele. Și în cazul pungilor de boabe este indicat sa scoateti aerul afara și abia apoi sa o Închideți.

Repet, asta este parerea mea, de ce nu poti extrage boabe în espresso la 12-24 ore de la prăjirea cu rezultate bune din cafea prăjită light? din cauza gazului rămas în bob, gazul Ala trebuie sa iasă cumva ca sa poți bage apa eficient sa spele nu doar suprafață granulelor ca și spațiul interstitial. 

Ca sa vezi ca teoria cu migrarea și formarea de uleiuri și volatile după prăjirea nu exista, fa un espresso sau brew cu boabe proaspăt prăjite:

1. o doza pe care o rasnesti pe loc
2. o doza pe care o rasnesti cu 30 minute înainte și o lași afara

Vezi care are extractie mai mare, gust mai curat si arome mai clare.
 
Reply
#19
Borcanele de la friedhats parca veneau cu folie sub capac, aia n-am indoieli ca videaza. Ulterior nu cred ca pune nimeni cafeaua in congelator dupa ce a inceput borcanul.

Ai incercat tu sa strangi in flacon de centrifuga si ti-a curs? Era strans capacul?  Smile



Mie personal mi se pare mult mai incomod de vidat portii mici decat de turnat in flacoane. Plus ca faci rispa, e mai greu de reutilizat folia.

As fi mai degraba curios de un test blind intre flacon si punga vidata la x luni. Asta cu am gustat si era exact cum mi-o aminteam in februarie e cam relativa treaba.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#20
Fiolele mele erau okay doar dacă le congelam, altfel nu țineau gustul boabelor neschimbat. Le umpleam cu boabe pana sus (18-19g) apoi le strângeam tare și le puneam intr-o punga cu zip-lock. Și cu toate astea când le scoteam afara făceau condens.

Sa Menționez de ce mă deranjează treaba cu condensul, eu rasnesc și scot chafful din cafea, dacă boabele au condens atunci nu mai ai cum să-l scoți.

Le vezi în pozele astea:

[Image: Z42Hke6.jpg]
 
Reply
#21
La centrifuga capacele sunt spre centru si continutul este impins catre fund, sub nici o forma nu are cum sa ajunga continutul la imbinarea fiola-capac.

Cat de etanse sunt... posibil sa fie la noroc, dupa ce lot ai apucat.
 
Reply
#22
Bună, 
Eu folosesc de câteva luni, de la DM, recipiente din sticla, cu capac, pt depozitare mâncare bebe. Incap 18-19 grm.
Sunt 4 buc la set, (sau 6...nu mai știu exact) în jur de 19 RON.
La congelator le bag în cutie cu capac ikea sau punga zp ikea. Nu am avut probl cu condens pana acum. [Image: dEnRYtF.jpg]
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Niche Zero, Kinu Simplicity
Past # Lelit 042 Emi +Pid,
 
Reply
#23
Dar daca punem boabele in borcanase si apoi vidam borcanasele, oare nu rezolvam dilema ?

Smile
DUO DE/XL/KINU/BRAVO/KRIBLI
past:SAB HX E61/ANFIM
 
Reply
#24
Ba da, insa avem o alta dilema: cum vidam borcanasele?
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
 
Reply
#25
De mai bine de doi ani folosesc aparat de vidat pentru a păstra cafeaua în congelator. La început am vidat-o apoi doar am sigilat punga scoțând cât mai mult aer. Nu am un argument de ce nu prima și a doua.
Ideea e ca în ambele variante (cea cu vidatul nu mi-o mai amintesc prea bine) dau rezultate foarte bune. Poți face o cafea dupa 6 luni și are același gust, crema, etc ca in ziua când ai băgat-o in congelator.
In schimb degradarea este accelerata. În 3-5 zile cafeaua scoasa de la congelator pierde mult mai repede din arome. Cel puțin asa pățesc eu.
Acum videz can 100-120g dacă mi-e lene sa fac pungi individuale. Și nu e mare lucru nici la pungi, trag niște lipituri verticale pe punga, umplu spatiile noi create, lipesc. Asa am 4-6 spatii pentru doze.
Uneori aruncam punga direct în congelator (cele de la Gardelli care nu au supapa și sunt lipite de ei. Faza e ca aștept degazarea cafelei afara (exact ce zicea Darsidius) pentru a atinge un optim (nu caut holy graal dar de bun simt).
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#26
(05-07-2022, 08:49)vlaicu Wrote: In schimb degradarea este accelerata. În 3-5 zile cafeaua scoasa de la congelator pierde mult mai repede din arome. Cel puțin asa pățesc eu.
Exact asta e si experienta mea. De-asta am trecut la monodoze.
LMLM (slayer mod) + Bentwood | Hario V60/Nel Drip+Aergrind
(ex: Brewtus IV, Lelit PL41EM, Gaggia Gran Style, Honne, Kinu M47, Sette 270Wi, Porlex)
 
Reply
#27
(05-07-2022, 07:59)Mihai L Wrote: Ba da, insa avem o alta dilema: cum vidam borcanasele?

Le punem in pungi si le vidam !

Sau, vidam cafeaua in punga si apoi punga in borcanas!
DUO DE/XL/KINU/BRAVO/KRIBLI
past:SAB HX E61/ANFIM
 
Reply
#28
https://alindashop.ro/suport-pentru-cond...20QAvD_BwE
Eu asa ceva folosesc. Recipientele au capac captusit cu un material plastic-siliconic la interior, inclusiv filetul. Eu asa ceva folosesc si sunt ok.
La Pavoni Europicola, Kinu m47, DF64 HB,  Staresso Mirage Pro SP 300, 1Z Presso Q2, Moka Pot, V60. 
 
Reply
#29
Mai e unul cu 16 recipiente si suport de lemn, parca mai prietenos la privit...
https://alindashop.ro/suport-din-bambus-...recipiente
 
Reply
#30
Impulsionat de discuțiile din jurul eprubetelor m-am decis să fac un test. Ieri am primit pachetul de 50buc de 50ml.
În ele intra cam 18.5 grame de cafea italiană (am încercat cu Mokaflor, asta mai am prin casă) și cam 22.5g de cafea ceva mai light roasted (am încercat cu o cafea de la Dropshot - Etiopia Bale Mountain) iar ieri am băgat un kg de cafea de la Mabo in cele 50 de fiole (de fapt 900 de g, că am vrut să îmi rămână ceva și pentru degustat)
[Image: Il0iEl9.jpg][Image: tNPXufU.jpg][Image: JJw2cAj.jpg][Image: R32BsjL.jpg]
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)