09-12-2015, 10:50 (Edited 09-12-2015, 10:58 by mirceat.)
Chiar serios am spus ca este loterie, din ce am citit pe forumul german. Cutitele ar putea fi prea apropiate sau tocite, acestea sunt exemple pe care le vad deseori.
Am reusit si prima "extractie" am rasnit 18 g de cafea (am o sita de 18g nepresurizata) in aprox ~85 secunde, fara sa ma grabesc. Am preincalzit espressorul/paharele/portafiltrul 15-20 minute inainte.
Macinatura a iesit ok, cafeaua facea cocoloasele specifice :). Am cronometrat si cafeaua a inceput sa curga dupa 4-5 secunde. Extractia a durat 23-24 secunde, cronometrat si s-au umplut 2 pahare de 30-34 ml (pahare mici de tuica). La tehnica sunt absolut sigur ca se mai poate lucra mult, insa in mod cert rasnita nu este cu nimic mai prejos aici, functioneaza ok si pt cine avea dubii, se poate face espresso cu ea.
Ce dimensiuni are asta, ca latura mica pare cam la fel ca diametrul Hario, adica e mica, poate fi apucata in mana... a mea fiind cam mare deja ma incearca ganduri necurate :)
Ieri mi-a sosit și mie un Dienes Mokka. Încă n-am identificat modelul, dar nu e timpul pierdut.
Cu Hario Mini nu mă mai înțelegeam de nici un fel. Pașii sunt mult prea mari, cel puțin pentru espressorul meu. Am pus o contrapiuliță pentru a regla între trepte, dar când o strângi se schimbă reglajul.
Am potrivit din ochi granulația, râșnind câteva boabe și ajustând. Inclusiv primul shot a ieșit ok. Un pic subextras, dar pe-acolo. A curs gros, ca un sirop, cu cremă consistentă.
În cele 10 cafele pe care le-am făcut am observat 2 lucruri.
1. față de Hario, îmi încap mai puține grame de cafea în portafiltru. Presupun că Hario avea destul de multe particule foarte fine, altfel nu îmi explic.
2. cafeaua are mai mult corp și pot identifica mai multe arome, dar e mai puțin acidă. Mie-mi place aciditatea, deci voi investiga. Cred că las prea mult timp pt preinfuzie, dar trebuie să testez.
În altă ordine de idei, pentru că aici am citit despre Dienes, vreau să vă mulțumesc :)
14-12-2015, 10:54 (Edited 14-12-2015, 11:11 by renatoa.)
Bine ai venit, rdumitrescu ! :)
Acum Europiccola cere si ea manere de lemn :D
Pare model 435, ca asta. Totusi altii noteaza modele asemanatoare ca fiind 630, sau pur si simplu generic seria 600.
Cum ziceam, loterie :) Important este sa faca crema groasa :)
Pe talpa nu are nimic stampila/scris ?
Acum vreo doua pagini am sugerat schimbarea titlului topicului, prin adaugarea "vintage", ca sa reflecte mai cu acuratete continutul, manualele moderne cu cutite ceramice/plastic/sticla/inox avand deja topicele lor dedicate.
Reinoiesc solicitarea, poate la vremea respectiva nu ai vazut-o, fiind amestecata intr-un topic, printre alte panseuri.
Am observat o diferenta foarte mare de gust, nu neaparat in bine, intre hario mini si dienes mokka (543).
Cu hario mini, o extractie de 25 secunde, cafeaua iese usor acida. Cu dienes mokka, iese dulce, aproape ca nu mai trebuie sa-i pun zahar. aceasi extractie in 25-26 secunde.
Amandoua extractii cu 18 grame de cafea, sita nepresurizata, acelasi tamper, si acelasi espressor. Timpul de extractie este acelasi. A mai zis cineva, ca daca rasneste cu rasnita vintage, cand pune continutul in portafiltru, pare mai putin decat este cu hario/porlex. Prin urmare si prin deducere, rezulta ca or fi particule mai fine (inegale) cu Hario/Porlex. Totusi, cafeaua tine de gust, iar mie imi place o cafea usor acida (asa am baut cafea 1 an) acu cand beau rasnita cu Dienes Mokka, e putin ciudat gustul, pt ca trebuie sa ajustez zaharul/putinul lapte altfel.
Poate mai observa si relateaza si altcineva aceste aspecte, sper sa nu fie doar in capul meu.
(14-12-2015, 22:34)renatoa Wrote: Nu poti scadea putin temperatura ca sa subextragi si sa apara aciditatea ? :s
Asta încerc să fac eu, dar nu cu temperatura, ci cu preinfuzia. Cred că pot scădea temperatura răcind portafiltrul, dar nu-mi dau seama cât de uniform scade. Încerc zilele astea câteva variante.
Mie mi se pare tot mai amară și mai puțin acidă. De altfel aș putea să opresc mai devreme shotul, reducând din amăreală. Cel puțin asta am înțeles eu din graficul de pe home-barista.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Update la situația de mai sus: după ce am folosit ceva râșnița, amăreala a dispărut. Presupunerea mea e că râșnița nu a fost folosită deloc pentru a măcina așa de fin și că în acea parte a lamelor, rotorul nu era prea împrietenit cu statorul. Evident, e doar o presupunere.
De asemenea, înainte îmi era greu să obțin 20 de secunde strângând cât de tare puteam șurubul de reglaj, iar acum reușesc să obțin 30 de secunde fără să mai strâng atât de tare.
Acum a sosit prin poștă și sora ei geamănă, dar mai bătută de soartă. Când termin de curățat / gresat / centrat / asamblat, voi face și teste cu ea.
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator
Mda, asta as spune ca a fost chiar abuzata... nu ai avut imagini cand ai cumparat-o ?
Iti dau un pont... ce vrea sa fac eu, de fapt...
Vreau sa iau un corp de clona de Porlex, din alea ieftine de 10-15$ si sa gandesc un sistem de prindere al cutitelor astea in el ;)
Am dat 6 eur pe ea. Știam ce vine. Am licitat la mai multe cu sume destul de mici și am câștigat două. Eu mă gândeam să îi fac un corp care să îmi râșnească direct în portafiltru. Varianta cu sertar e și nu e bună. Dacă nu-i făceam un flaps în spatele sertarului pierdeam mai bine de 1 gram prin ea.
Tastând asta, realizez că ar trebui să nu mișc deloc râșnița pt a și rămâne în portafiltru, dar poate găsesc o soluție. Râșnița în sine e un corp unitar care se prinde prin 4 șuruburi de corpul de lemn, deci poate fi montată pe orice fără să scot cuțitele.
Bani, comanda externa , cand se poate rezolva cu max 30 lei cu ce se gaseste la noi.
Daca stii sa o reglezi, macina fff fin, usor, nu scoli vecinii dimineata cu una actionata electric.
Se gaseste in orice piata (foarte complicat de atasat o fotografie), si rasneste muuuult mai usor si comod decat or ce porlex.
DeLonghi 820, rasnita de birou cu manivela, rasnite din alama vechi - in reparatie (2 buc)
Pentru atasarea pozelor, ai grija ca dimensiunea unui fisier sa nu depaseasca 300kb. Altfel, le poti pune pe un site de stocare si ne dai link-ul aici.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper
Eu la noi nu am prea văzut sub 80-100 de lei râșnițe vechi ok pentru espresso.
Nu sunt vreun expert. Am găsit oameni care au testat mai multe modele de râșnițe vechi (Doug de la OE și ceva posturi pe forumuri) și le-am căutat fix pe acelea. Dacă se găsesc și cu 30 de lei, cu atât mai bine. Probabil nu am căutat eu destul de mult. În momentul ăsta pentru mine nu este o necesitate, având deja râșniță, ci curiozitate.
In pagina 3 vei gasi rasnita de care vorbeste vasile, am povesti si eu despre ea in postul #56, si nu se compara .
La 6 euro, da, merita doar mecanismul.
Comanda externa... care-i problema? cumpar online mai mult de dincolo decat din tara ... :s mult mai mult... poate chiar 1/10 raportul de comenzi intern/extern
Daca o folosesti la modul urmator, nu mai ramane in interior nici cat sa apuci intre doua degete, pentru ca totul va cadea in sertar, nu in laterale.
Ideea de baza este sa stea cat mai nemiscata.
In urma unei sugestii cateva pagini in urma am gasit ca daca stai jos pe un scaun/bancheta, si tii rasnita strans intre genunchi si cu o mana, este pozitia care asigura maximum de stabilitate in timpul rasnirii,
Apoi, la sfarsit, fara sa o inclini, bate-o usor pe toti peretii, ca sa cada ce a ramas pe mecanism.
(07-01-2016, 01:07)renatoa Wrote: Daca o folosesti la modul urmator, nu mai ramane in interior nici cat sa apuci intre doua degete, pentru ca totul va cadea in sertar, nu in laterale.
Ideea de baza este sa stea cat mai nemiscata.
In urma unei sugestii cateva pagini in urma am gasit ca daca stai jos pe un scaun/bancheta, si tii rasnita strans intre genunchi si cu o mana, este pozitia care asigura maximum de stabilitate in timpul rasnirii,
Apoi, la sfarsit, fara sa o inclini, bate-o usor pe toti peretii, ca sa cada ce a ramas pe mecanism.
Am incercat, urmand aceeasi sugestie, problema este ca daca sta dreapta se poticneste probabil cand intra mai multe boabe in con si imi sare dintre genunchi. poate e o problema de ascutimea cutitelor si nu imi dau eu seama... Acum, cel mai confortabil este sa o tin intre genunchi inclinata, astfel incat se alimenteaza cu mai putine boabe si merge mai fluent, dar intr-un timp un pic mai mare de macinare, dar tot in jur de 40s.
Problema este ca din 20g, 18 sunt in sertar si 2 in corpul rasnitei, de-asta eram curios ce flapsuri a adaptat colegul rdumitrescu.
Am curățat toate elementele metalice și am centrat / montat piesele. Întrucât cutia ei nu este gata încă, am pus-o pe cutia de la cealaltă râșniță. Sunt exact același model.
Inițial credeam că va râșni mult mai fin, dar m-am înșelat. Pare totuși că va fi un pic mai "bună" decât cealaltă, dar trebuie să mai fac câteva încercări. Cuțitele arată foarte bine, iar spre deosebire de prima, nu pare să aibă joc în lagărul superior. Ar trebui să obțin o măcinătură mai uniformă.
Am făcut 2 shoturi. Unul a ieșit la 7 secunde, altul la 17. Interesant a fost că nu au fost rele la gust. Ambele aveau arome destul de bine evidențiate. Cea de 7 secunde (evident) era mai acidă și nu prea avea corp, iar cea de 17 secunde era potrivit de acidă și cu mai mult corp decât anterioara.
Continui experimentul mâine.
07-01-2016, 18:19 (Edited 07-01-2016, 18:20 by renatoa.)
Si eu am ajuns la aceasi solutie, cica marile minti gandesc la fel :D
Doar ca am folosit folie de aluminiu, ca sa elimin orice sansa de incarcare electrostatica.
Ce ramane risipit prin cutie chiar e zero... mai curand pleava, care fiind mai usoara pluteste in aer.
Am curățat cu o periuță de dinți ce s-a luat ușor, apoi am lăsat piesele la înmuiat peste noapte în detergent de backflush. Puly Caff am eu, tot din recomandări citite de pe aici.
După ce am lăsat la înmuiat am frecat fiecare piesă cu periuța de dinți până n-am mai putut, apoi am făcut o altă soluție de backflush și am lăsat din nou la înmuiat.
Am frecat din nou cu periuța până s-a dus tot și am clătit bine cu apă caldă. Am șters un pic piesele și le-am lăsat la uscat pe o cârpă pusă strategic pe calorifer.