sunt 2 teme rasdiscutate in thread, dar si pe forum;
ambele sunt - dupa mine - fals prezentate si trecute demult in panoplia cu tabu-uri a forumului
- constanta temperaturii de plecare...aka temperatura constanta de extractie... aka stabilitate termica...
- rasnite unimodale... rasnitele supreme, rasnitele in faza... terminala etc.
constanta temperaturii de plecare este (sub) inteleasa ca si constanta temperaturii de extractie!
adica vechea viziune ingramadita undeva in subconstientul multora, ca un profil liniar de temperatura masurat undeva cat mai deasupra pucului si reproductibil de la shot la shot, este cel mai bun!
da, asigurarea unui profil de temperatura reproductibil de la shot la shot, e o caracteristica a masinilor espresso bune, dar asigurarea ununi profil liniar, constant de temperatura?!
e cel mai simplu, la masinile capabile: boiler separat, eventual calare pe grup, element de incalzire de marime adecvata, controlat si stabilizat electronic, ok!
da, un profil reproductibil e necesar pentru consistenta de la shot la shot, deci mai ales in mediu comercial de shoturi continue...
dar nu neaparat liniar, orizontal!
profilul de temperatura al masinilor cu levier si arc - stiu toti cei interesati - e descrescator;
si asta e un avantaj!
inteles, zic eu, de toti cei care privesc extractia ca fenomen in debit si temperatura!
insfarsit, am tot scris despre astea!
paradoxul e ca asemenea informatii sunt schimbate intre cei interesati de fenomenele fizce si chimice din extractie, ori acestia sunt in mare majoritate posesori de echipamente
entry-level, putin versatile;
iar posesorii de echipamente capabile, performante, scumpe - rasnite si espressoare - sunt in primul rand preocupati de ceea ce au si fac pe ele... normal, nu?!
unde vreau sa ajung: pucul, in masa lui e la temperatura camerei, niciodata omogenizarea particulelor din puc nu e aceeasi (rmacinatura
normalizata ajuta oricum), apa care difuzeaza in masa pucului in preinfuzie se raceste si ea;
oricum, ceea ce curge la baza pucului are cu cel putin 5C mai putin decat ceea ce e 'impins' deasupra...
profilul liniar de temperatura al apei de extractie, nu e tot una cu profilul de temperatura in diverse puncte din volumul pucului; pe verticala sau radial; in spatiul interstitial, sau in matricea particulelor de macinatura!
nu, nu se intampla acelasi lucru de fiecare data - conteaza doar nivelul de rezolutie in focalizarea pe fenomenul respectiv: doar privind mai de departe, mai detasat, poate mai superficial, vom avea mereu acelasi lucru;
cu
rasnirea unimodala, adica una fara fines (cat de 'fara fines' - e un prag cantitativ definit etc.?), e alt mit!
da, sigur, procentul de fines intr-o distributie dimensionala a particulelor difera cu marimea de rasnire, cu geometria cutitelor, cu viteza si principiul de rasnire (impingere boabe) etc. etc.
toate bune, dar
cine ne spune ca o rasnita pentru espresso e unimodala?! cum aflam asta!?
afirmatiile lui
Zwanger sunt fara substanta, fara referinte plauzibile (!)
da, acolo sus, unii au acest privilegiu, de a stii, de a simti chiar, ca o macinatura e unimodala?!
adica, eu stiu si mi-e suficient asta... fericiti cei ce ma aud
e Honne o rasnita unimodala in zona de rasnire espresso?
poate Honne livra o macinatura distribuita cu o dispersie cat mai mica
in jurul valorii de 200 microni, de ex., fara sa fie insotita si de praful acela rezultat din zdrobire, de fines?
pentru o cafea prajita normal - pentru mine - adica medium, sau mediu dark, city+ impins pana sub second crack, dar fara (!) ???
exista dovezi furnizate in analize de laborator impartiale?
sau stam sa dam cu sita de 100 de microni ca sa separam fines-urile lipite - realmente lipite - de boabele mai mari, cele din zona de marime reglata, sa zicem 300 microni!?
sigur, sunt rezultate - pamantul se invarte - dar sunt ele adevarate?!
relevante pentru
macinaturile espresso, adica macinaturi care sunt in stare, compactate in doze de 14-24g sa restrictioneze un debit la valori uzuale, de 0,8-2,5 g/sec cand diferenta de presiune intre sus si jos puc e de ordinul 6-10 bar etc. etc. ?! (variatie dupa gust, cafele, prajeli etc.)
sau, si mai rafinat, stam sa frecam macinatura intre degete si sa simtim distributia ei?! cu aglomerari sau nu?
sau ne referim numai la boabe
blond prajite, elastice, cauciucate, care nu crapa ci se taie felii de catre cutitele cu acoperiri ultradure etc. ?!
sorry, asta o fi
problema mea si n-ar trebui sa va pierdeti timpul citind: sute de postari in forum, care de care mai criptata, mai 'de-nteles' pentru noi, astia... toate despre maretele rasnite unimodale!
unimodale cand, unimodale unde, unimodale care?!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)