(07-02-2022, 16:14)sNap7 Wrote: De fiecare data când curat râșniță întâmpin aceeași problema, am mai expus-o și în trecut:
- scot tot ce e în camera cuțitelor și le perii (melci, șuruburi, lama, etc.)
- montez totul la loc și calibrez și rezulta o decalibrare majora, de la 17 ajung la 22 pentru aceeași cafea
Orice sfat e binevenit.
De cand am rasnita mi s au confirmat urmatoarele:
-Decalibrarea se produce la miscarea inelului negru, iar pt calibrare, tr desfacut, curatat cutitul fix, etc.
Am lipit un sticker de marimea pinului de calibrare, in dreptul lui, deasupra, pe inelul argintiu - daca tenteaza pe careva din casa sa se joace, vad dc a miscat inelul negru.
- Dupa curatare se schimba gradele de rasnire DOar daca din neatentie, cand desfiletez/infiletez surubul, misc axul rotor. (si cel m des se poate intampla la final, cand strang surubul si misc, de aici cele m multe diferente la majoritatea, de la numar mic spre numar mare pt aceeasi cafea)
Diferenta de cateva numere la rasnire nu vine de la cat de tare strangi inelul dupa curatare, aia e insignifianta.
Surubul care se slabeste in timpul rasnirii (la inceput se desfacea f des, acum, dupa vreo 4 kg de cafea, se misca ff rar) nu decalibreaza, insa dc nu e fixat bine, nu se macina cu acuratete.
Cd strang, desfac surubul, tr sa tin cu degetul sau un betigas , sa nu se miste axul si nu se modifica nimic.
Stickerul lipit pe inelul argintiu,ajuta iar, dupa ce duc inelele in punctul de calibrare,sa observ cu ce diferenta se modifca gradatia la macinare, spre stanga sau dreapta, in functie de cum si daca am miscat axul.
Inainte de curatare, dc duc inelele in punctul de calibrare, nu mai este nevoie sa blochez cu deget/betigas, decat daca desfac de unde am macinat ultima data.
Lelit Bianca V3, Cafflano Kompresso, V60, Aeropress, Orea, DF64V, Kinu Simplicity, Comandante C40 , Past # Lelit 042 Emi +Pid, Niche zero