Hello There, Guest! Login Register


Rasnita Gaggia MD15

#1
Salutare,

Tocmai ce am comandat un Gaggia Classic Pro + Gaggia MD15 + Tamper Motta easy.
Stupid me, nu am comandat prin forum, ci de pe eMag. Preț ok aș zice, se poate considera că am luat la preț de reducere, dar tind să cred că aș fi fost mai avantajat de râșnița Lelit din pachetul de pe site (chiar dacă îmi place mai puțin la aspect).

În fine, revenind. Experiența a început dezastruos. Am râșnit pe 1, am pus 18 grame, am nivelat cafeaua în portafiltru, am tampat cât de egal am putut, am urmat o semi-rutină văzută pe youtube, și i-am dat să sune. Dezastru, ieșea apa din portafiltru ca din țâșnitoare. Am mai încercat de câteva ori, tot la fel. M-am panicat că e de la râșniță, pentru că peste tot pe unde citești, râșnița e cea mai importantă. Long story short, cred că fusese din cauza aburului. 

Astă seară am mai făcut un test, pe 2 la râșniță, am folosit 20g, am eliminat și aburul înainte de extracție. Am tampat mai tare...tamperul e relativ mic/ușor, m-am înfipt eu cât am putut în portafiltru. Minune...a ieșit asta: https://imgur.com/7Dg7lhn

A ieșit așa ceva de 2 ori, în aprox 25s. (ochiometric e 38-40g), măsurasem înainte să văd cât ar fi în pahar.

Acuma...gustul...mega amar...îmi venea să vomit. Am mai cercetat pe youtube la maistrul James Hoffman...și zicea într-un video că dacă e amar, dă-i mai fină măcinarea. Am mai văzut la altcineva că poate fi o problemă de la temperatură. Mâine mai testez, dar...
Eu nu prea mai am unde să mă duc mai fin tare mult. Întrebarea către voi e....să returnez râșnița? Știți ceva despre ea, merită să o țin și să încerc să mai ajustez cuțitele? (cică e la fel cu Beper BP.580 și Caso 1832 (Barista Flavour - review-uri bune pe eMag)). Faza e că dacă returnez doar râșnița...distanța până la un Lelit e mai mare decât la pachet...și problem.

Am văzut pe site-ul ăsta că nu pare să fie recomandată pentru filtru standard, doar pentru presurizat. 
Știu că analizez mai în detaliu după ceea ce pare un fail, dar te-ai aștepta totuși că dacă faci comandă de la o firmă ce comercializează Lelit și Gaggia exclusiv, ei știu dacă să pună astea 2 aparate în pachet...

Nu m-am putut abține și am mai încercat o tură în seara asta.

Treapta 1, 19g, 24s, temperature surfing:

https://ibb.co/1dmSKR6
https://ibb.co/N2gYp7Q

Se pare că am greșit mai sus, nu era deloc aproape de 38g în paharul ăla.

Am desfăcut hopperul și cuțitele, din ce-am văzut, nu ar fi neapărat ușor de modificat, cred că trebuie desfăcut tot corpul râșniței să ajung să desfac și conul în așa fel încât să micșorez distanța față de partea superioară a cuțitelor.
 
Reply
#2
Vad ca in manual spune așa : MD15 is conical shaped grinder with 15 settings. It is suitable for all our pressurised filter machines, such as the Gran, Viva and Carezza models. It can also be suitable for the perfect crema baskets on the Gaggia Classic.
If you want to get a finer grind for the traditional baskets supplied with the Gaggia Classic, you will find that the grind needs to be extra fine to get a an extraction of 20-30 seconds per fluid ounce. You may want to look at the other grinder models in our range.

Ce cafea ai folosit? Ai folosit portafiltrul presurizat?

Nu cunosc râșnița, insa din descriere nu prea ajuta pt espresso decat pe presurizate.
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress
 
Reply
#3
"dar te-ai aștepta totuși că dacă faci comandă de la o firmă ce comercializează Lelit și Gaggia exclusiv, ei știu dacă să pună astea 2 aparate în pachet..."
Depinde, in cazul pachetelor pe care le gasesti pe forum, sunt concepute sa fie capabile espresso nepresurizat.
In timp ce pe emag....multi clienti merg pe "cafea fara prea multe batai de cap"(sita presurizata), parca asa spunea un coleg care cerea o recomandare de setup.
Pl41tem+Honne, Kinu
 
Reply
#4
Stiu rasnita, am vazut-o si nu se pune problema sa poata fi folosita in real espresso, nu e pentru espressomani.

MD15 e un fel de Gaggia MM Steel din trecut si a fost conceputa pentru a putea fi folosita la metode de preparare fara pretentii sau cu aparatele chinezesti facute de Philips cu Gaggia. Faptul ca a fost alaturata unui Classic este decizia celor de pe emag. Fiecare cumpara pe propria raspundere daca nu se informeaza inainte iar ce zice @Cosminchir  poate fi o explicatie. 

Reprezentanta pe Romania Gaggia si Lelit (care ne ofera reducerile clasice) nu aduce asa ceva pentru forum, modelele MD15 ori automatele ori gama China gen Carezza / Gran Delux etc fiind aduse separat pentru marketplace-ul emag ori alte magazine, fara vreo legatura cu forumul.
#Lelit Bianca #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)