07-01-2021, 22:53
(This post was last modified: 08-01-2021, 00:30 by vasiabikeru.)
Salutare,
Tocmai ce am comandat un Gaggia Classic Pro + Gaggia MD15 + Tamper Motta easy.
Stupid me, nu am comandat prin forum, ci de pe eMag. Preț ok aș zice, se poate considera că am luat la preț de reducere, dar tind să cred că aș fi fost mai avantajat de râșnița Lelit din pachetul de pe site (chiar dacă îmi place mai puțin la aspect).
În fine, revenind. Experiența a început dezastruos. Am râșnit pe 1, am pus 18 grame, am nivelat cafeaua în portafiltru, am tampat cât de egal am putut, am urmat o semi-rutină văzută pe youtube, și i-am dat să sune. Dezastru, ieșea apa din portafiltru ca din țâșnitoare. Am mai încercat de câteva ori, tot la fel. M-am panicat că e de la râșniță, pentru că peste tot pe unde citești, râșnița e cea mai importantă. Long story short, cred că fusese din cauza aburului.
Astă seară am mai făcut un test, pe 2 la râșniță, am folosit 20g, am eliminat și aburul înainte de extracție. Am tampat mai tare...tamperul e relativ mic/ușor, m-am înfipt eu cât am putut în portafiltru. Minune...a ieșit asta: https://imgur.com/7Dg7lhn
A ieșit așa ceva de 2 ori, în aprox 25s. (ochiometric e 38-40g), măsurasem înainte să văd cât ar fi în pahar.
Acuma...gustul...mega amar...îmi venea să vomit. Am mai cercetat pe youtube la maistrul James Hoffman...și zicea într-un video că dacă e amar, dă-i mai fină măcinarea. Am mai văzut la altcineva că poate fi o problemă de la temperatură. Mâine mai testez, dar...
Eu nu prea mai am unde să mă duc mai fin tare mult. Întrebarea către voi e....să returnez râșnița? Știți ceva despre ea, merită să o țin și să încerc să mai ajustez cuțitele? (cică e la fel cu Beper BP.580 și Caso 1832 (Barista Flavour - review-uri bune pe eMag)). Faza e că dacă returnez doar râșnița...distanța până la un Lelit e mai mare decât la pachet...și problem.
Am văzut pe site-ul ăsta că nu pare să fie recomandată pentru filtru standard, doar pentru presurizat.
Știu că analizez mai în detaliu după ceea ce pare un fail, dar te-ai aștepta totuși că dacă faci comandă de la o firmă ce comercializează Lelit și Gaggia exclusiv, ei știu dacă să pună astea 2 aparate în pachet...
Nu m-am putut abține și am mai încercat o tură în seara asta.
Treapta 1, 19g, 24s, temperature surfing:
https://ibb.co/1dmSKR6
https://ibb.co/N2gYp7Q
Se pare că am greșit mai sus, nu era deloc aproape de 38g în paharul ăla.
Am desfăcut hopperul și cuțitele, din ce-am văzut, nu ar fi neapărat ușor de modificat, cred că trebuie desfăcut tot corpul râșniței să ajung să desfac și conul în așa fel încât să micșorez distanța față de partea superioară a cuțitelor.
Tocmai ce am comandat un Gaggia Classic Pro + Gaggia MD15 + Tamper Motta easy.
Stupid me, nu am comandat prin forum, ci de pe eMag. Preț ok aș zice, se poate considera că am luat la preț de reducere, dar tind să cred că aș fi fost mai avantajat de râșnița Lelit din pachetul de pe site (chiar dacă îmi place mai puțin la aspect).
În fine, revenind. Experiența a început dezastruos. Am râșnit pe 1, am pus 18 grame, am nivelat cafeaua în portafiltru, am tampat cât de egal am putut, am urmat o semi-rutină văzută pe youtube, și i-am dat să sune. Dezastru, ieșea apa din portafiltru ca din țâșnitoare. Am mai încercat de câteva ori, tot la fel. M-am panicat că e de la râșniță, pentru că peste tot pe unde citești, râșnița e cea mai importantă. Long story short, cred că fusese din cauza aburului.
Astă seară am mai făcut un test, pe 2 la râșniță, am folosit 20g, am eliminat și aburul înainte de extracție. Am tampat mai tare...tamperul e relativ mic/ușor, m-am înfipt eu cât am putut în portafiltru. Minune...a ieșit asta: https://imgur.com/7Dg7lhn
A ieșit așa ceva de 2 ori, în aprox 25s. (ochiometric e 38-40g), măsurasem înainte să văd cât ar fi în pahar.
Acuma...gustul...mega amar...îmi venea să vomit. Am mai cercetat pe youtube la maistrul James Hoffman...și zicea într-un video că dacă e amar, dă-i mai fină măcinarea. Am mai văzut la altcineva că poate fi o problemă de la temperatură. Mâine mai testez, dar...
Eu nu prea mai am unde să mă duc mai fin tare mult. Întrebarea către voi e....să returnez râșnița? Știți ceva despre ea, merită să o țin și să încerc să mai ajustez cuțitele? (cică e la fel cu Beper BP.580 și Caso 1832 (Barista Flavour - review-uri bune pe eMag)). Faza e că dacă returnez doar râșnița...distanța până la un Lelit e mai mare decât la pachet...și problem.
Am văzut pe site-ul ăsta că nu pare să fie recomandată pentru filtru standard, doar pentru presurizat.
Știu că analizez mai în detaliu după ceea ce pare un fail, dar te-ai aștepta totuși că dacă faci comandă de la o firmă ce comercializează Lelit și Gaggia exclusiv, ei știu dacă să pună astea 2 aparate în pachet...
Nu m-am putut abține și am mai încercat o tură în seara asta.
Treapta 1, 19g, 24s, temperature surfing:
https://ibb.co/1dmSKR6
https://ibb.co/N2gYp7Q
Se pare că am greșit mai sus, nu era deloc aproape de 38g în paharul ăla.
Am desfăcut hopperul și cuțitele, din ce-am văzut, nu ar fi neapărat ușor de modificat, cred că trebuie desfăcut tot corpul râșniței să ajung să desfac și conul în așa fel încât să micșorez distanța față de partea superioară a cuțitelor.