Buna dimineata,
Eram dator sa revin aici si incerc sa-mi fac timp de cateva zile cu un mini-review.
Putin documentat si foarte subiectiv mai jos cateva randuri.
Suntem impreuna de cateva saptamani deja. Nu mai stiu de cate ...parca doua...timpul zboara repede...deh pasiunea e mare.
[Image: biggrin.gif]
In cazul meu n-a fost dragoste la prima vedere, ne-a luat ceva sa ne apropiem! Bine, recunosc, m-am simtit atras, magic si explicabil de ea din clipa in care am vazut-o pentru prima data. Stiam in principiu cine e si la ce sa ma astept. Eu am ales-o, nu ?
Dar atractia fizica nu e totul. Nu intr-o relatie pe termen lung.
A fost cu nabadai la inceput, cu certuri, cu reprosuri, cu regrete. Cu regrete pentru ca ma despartisem, poate prea repede de cea care imi fusese alaturi (Lelit pe numele ei) si am sarit plin se sperante in noua relatie.
Ei bine, noua achizitie nu s-a lasat prea usor convinsa. Am avut discutii lungi si aprinse. Nopti nedormite si dimineti cu certuri. Si zile fripte ca urmare a diminetilor fara zambet.
Dar acum toate au trecut si ne-am sincronizat. In fiecare dimineata sunt zambete. Trecutul e uitat. Pasiunea reinfloreste.
[Image: biggrin.gif]
Da, stiu, am batut campii la greu...dar cam asa au fost primele doua saptamani!
Mai mult frustrari, vreo doua nopti nedormite de la cafelele testate seara ..(cel putin doua cred)...dimineti (6 AM) praf...incercand sa extrag ceva decent...zile "distruse" in absenta licorii magice...la standardele stiute.
Realitatea a fost insa alta - trei pungi de cafea, din pacate de la acelasi prajitor au ruinat toate incercarile mele de a extrage ceva decent. Cel putin o saptamana si jumatate suspendat in dileme si luand totul de la zero. Nu mai conteaza acum. Lucrurile sunt lamurite.
Si ca sa arate a review, sa fiu sistematic aici un pic:
Aspect & constructie: aduce cu robustetea germana. Daca n-as stii n-as zice ca e facuta la Venetia. Calitate premium, de la plasticele solide, la aluminiul polisat si mai ales, cel mai placut, montura cutitului superior pe care o rasucesti. Pur si simplu o placere de manevrat. Hopper-ul are o diafragma utila la dozat cantitatea de boabe. Totul degaja calitate, atentie la detalii dar si simplitate. N-are nimic in plus. Insa e grea. Se simt cele 8-9 kg. Nu e foarte mare as zice. Nu incarca spatiul pe blat insa e mai mult decat evidenta.
Functionalitate: foarte simplu de folosit si reglat. Robustetea iti da incredere. Zgomot mic, incredibil de mic as zice.
As zice contraintuitiv (pt mine) marcajul fine vs. coarse. Dar n-are nici o importanta, o singura data poti gresi. Apoi butonul de declansare necesita a doua mana daca ai naked - portafilter. N-as zice ca e o mare problema. Insa e placut sa vezi cat de robust e facut si butonul asta!
Atentie insa la un aspect, mie mi-a luat ceva sa ma prind: reglajul este extrem de sensibil si precis. Cativa milimetri fac diferenta. Gradatiile sunt in linii mari, centimetrice si sunt doar niste repere.
Macinatura: aici sunt doua parti. Una obiectiva si alta subiectiva. N-am posibilitatea sa fac masuratori complexe si chiar daca as avea nu le-as face. Nu ma intereseaza ce retentie are, insa e ceva acolo. Am observat insa ca, indepartand hoperul, cateva palme usoare (probabil presiunea aerul mai mult) elimina ceva...n-as putea spune insa cate grame exact dar cred ca rezolva mare parte din problema, cel putin ce ramane pe tubul de evacuare.
La capitolul observatii obiective - face bulgarasi. Dar nu e nimic de speriat. Cu ceva grija la distributie se rezolva bine.
Dimensiune, bi-modal...distribution, pffff...etc...nu stiu...nici macar nu m-am uitat cu o lupa.
Mai importante mi s-au parut observatiile subiective: gust complet si echilibrat din ceasca, ceva nuante in plus... au disparut ceva accente notabile si neplacute de pe vremea Lelit-ului ....insa aici trebuie revenit dupa un timp mai indelungat. N-am incercat (cu succes) prea multe cafele si trebuie vazut a la long insa nu sunt motive sa nu pot considera Ceado E5P drept un salt inainte de la Lelit. Chiar unul mare!
Asa ca o recomand cu toata incredere.
Pentru intrebari, va rog nu ezitati. Sper ca n-am fost prea confuz insa posibil sa fi uitat aspecte.
Ceado E5P, Brewtus. (Gaggia Classic, Lelit PL43MMI)