(28-01-2014, 14:22)hateganul Wrote: (28-01-2014, 12:07)M.Sica Wrote: Daca capacitatea mai redusa a boiler-ului este compensata de PID
Nimic nu poate compensa capacitatea mai redusa a boiler-ului.
Nu asta este rolul PID-ului. Rolul lui este de a permite setarea unei temperaturi si de a o mentine acolo unde vrei cu precizie. Dar are si limitari !...
(28-01-2014, 15:44)SudTeamRomania Wrote: ...Mie, pid-ul la lelit si la Ascaso, mi se pare o jucarie, sincer...
in consens cu cele de mai sus, masinile entry-level atrag clientii cu preturi mici si varia gadget-uri cu rezonanta, deci sunt compromisuri; mai mari decat cele prosumer, care si ele sunt mari compromisuri fata de cele comerciale; care si acestea sunt ...compromise deseori de o politica nefericita de management...nefericita pentru consumatori, care beau din obisnuinta ceva negru :)
insfarsit, PID-ul raspunde printre altele unei nevoi de confort pe care si-o da un gadget cu afisaj digital;
eu nu pot incepe o 'sesiune' espresso fara sa aduc alaturi de masini, un laptop si sa conectez pe usb, datalogger-ul; ma simt in nesiguranta daca nu vad temperatura grupului si a termosifonului...
pe cine mai mira atunci daca spun ca mie o cafea buna mi se pare nu atunci cand are varia gusturi de padure, pamant, camara sau... pivnita, ci pur si simplu, cand are gust de cafea buna, cat mai asemanator cu al boabelor sau si mai bine, al macinaturii, tot cafea si ele :)
concret: un PID 'netezeste', deseori eficient, oscilatiile de temperatura dintr-un boiler, datorate ciclurilor de incalzire cu termostat/presostat;
este folositor pregatirii unei extractii, in special printr-un efort de consistenta a shot-urilor; se simte bine in regimul "idle" al masinii; dar nu poate face nimic practic, in timpul celor 22-28 sec ale extractiei: apa rece navaleste in boiler, sau in schimbatorul de caldura si PID-ul, degradat la nivel de termostat, isi pierde tot timpul si 'inteligenta', cu re-aducerea volumului de apa din boiler la temperaturile de lucru setate;
nu-i pasa si habar n-are de ce se intampla in capul grupului, acolo unde apa din boiler, dupa ceva calatorie prin conducte, ajunge peste puc; la grupuri separate de boiler si cu masa termica mica (uzual pe masinile entry-level) temperatura grupului de extractie poate sa scada sau sa creasca, PID-ul va arata senin o temperatura constanta, cea dorita de operator; in boiler, sau unde e senzorul;
ma-ntreb atunci (n-am experienta Gaggia, Lelit, Ascaso, Silvia, Breville - in general n-am experienta) nu e mai bine pentru bautura extrasa, ca masina sa aiba un boiler mai mare putin, mai din cupru putin, mai greu putin, decat de diferenta respectiva fabricantul sa puna un impresionant PID, care desigur e 'trendy' si util si el? dar aici vorbim realist, de compromisuri necesare;
pentru ca un espresso bun este parte din caracteristicile unei masini de casa bine operate; cu sau fara PID;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)