Welcome Back Log In Create Account

Rancilio Silvia sfat

Salutare,

Sunt in cautarea unui espressor de calitate. Ma gandeam initial la un Lelit apoi tot cautand am gasit Rancilia Silvia . Partea de design si calitate a constructiei mi se pare de neegalat. As dori sa intreb pe cei care au avut contact cu aparatul daca credeti ca sunt probleme legat de faptul ca lipseste reglarea temperaturii. Am vazut ca sunt unii care in trecut s-au plans de acest aspect.
Pretul aparatului este in jur de 3000 ron , mi se pare un best buy la pretul acesta. Credeti ca ar fi alt aparat mai ok in acesti bani, fie si el second hand (dar nu foarte vechi).
Apreciez orice parere, multumesc.

P.s mentionez ca acuma folosesc o rasnita Eureka Specialita, un espressor manual de la Flair si beau in special cafea decaff dar foarte atent aleasa
Profitec Go, Mazzer Philos

Reply
Prin 2010-2011 ma documentam pentru achizitia primului espessor.
Aveam in vedere Gaggia clasic, Rancilio Silvia si Lelit PL 41TEM. 
Doar Gaggia se gasea mai usor in tara, Lelit pe comanda si Rancilio doar afara.

Am ales, in cele din urma, Lelit ul, pe care l-am achizitionat din Italia.
Motivul alegerii a fost tocmai posibilitatea de a regla temperatura. 
Folosesc acest aparat la birou inca de atunci, a beneficiat de intretinerea obisnuita unui asemenea aparat si de cateva intrventii minore (garnituri, decalcefieri….)
Deci, ooinia mea se bazeaza pe experienta dobandita in lucrul cu un astfel de espressor.

S-a discutat mult despre solubilizare, despre faptul ca aceasta se realizeaza in functie de macinatura, temperatura apei, timpul, debitul si presiunea la care aceasta circula prin puc si ca ea, solubilizarea compusilor din cafea si transferarea acestora in shotul extras determina profilul de gusturi si arome al cafelei din ceasca.

Poate parea ciudat cand se afirma ca 1-2 grade celsius, in plus sau in minus, pot face diferenta intre un shot bunicel si unul foarte bun, unul nebaubil si unul ok.
Doar ca, intelegand chimia solubilizarii si influenta factorilor care o initiaza si o intretin se poate accepta si realitatea, aceea ca orice modificare de parametru aduce si modificari in solubilizare, in cantitatile de solubile dizolvate, in tipurile de compusi care incep sa se solubilizeze.
Temperatura solventului, in cazul nostru apa fierbinte care trece prin puc, are o influenta determinanta in gustul final, datorita capacitatii de a solubiliza, mai mult sau mai putin, compusii solizi si uleiurile din cafea. 
Posibilitatile, capabilitatile, celor care consuma cafeaua de a distinge, de a identifica si de a aprecia aceste diferente pot face obiectul unor alte discutii.

De aceea stabilitatea termica a unui espressor este atat de apreciata. Stbilitate nu in sensul de fixare pe o temperatura si nemodificarea acesteia in timpul extractiei ci de un parcurs termic constant si repetabil pe durata curgerii cafelei, astfei incat o reteta de preparare sa poata fi reprodusa de cate ori se doreste.

Rvenind, Rancilio Silvia este un espressor solid, bine construit, care livreaza o stabilitate termica buna. In lipsa posibilitatii de a regla insa temperatura vor aparea frustrari in timp, generate de imposibilitatea de a putea obtine dintr-o aceeasi cafea variante si intensitati, diferite de gusturi si de arome.
La cafelele prea prajite se va dori, poate, sa fie scazuta temperatura de extractie, iar la cele mai light sa fie marita si nu se va putea face acest lucru. 

Un Lelit Pl41TEM ofera celui care prepara posibilitatea de a include in retetele de preparare pe care le foloseste si modificarea acestui parametru important, temperatura.
Trebuie avut in vedere ca Lelit foloseste accesorii de 57 mm, iar Rancilio Silvia de 58.
E bine de luat in calcul toate aspectele.

Alegere inspirata!
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Ok, multumesc pentru raspuns. M-a tentat foarte tare robustetea aparatului , construit ca o scula germana veritabila cum se spune chiar daca e italian. Vad mult vorbindu-se de acel model de Lelit. Legat de constructia aceluia , e la fel de robust construit?

Reply
Nu pot face asemenea aprecieri deoarece nu mai stiu cum sunt fabricate aceste aparate in prezent si din ce materiale.

Am scris mai sus, folosesc la birou, din 2012, un Lelit Pl41TEM. Acasa l-am folosit f putin, deoarece am cumparat Expobar Brewtus.
Doar flush uri, spalare lunar cu sita oarba si detergent specific si cateva decalcefieri cu sare de lamaie.
La service a fost pentru niste garnituri, un furtun fisurat si….cam atat!.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Care ar fi problema sa reglezi temperatura cu un variator de tensiune extern, deci fara interventii care sa duca la pierderea garantiei sau sa afecteze aspectul?  Confused Huh

Din cate stiu, la Rancilio ai prevazuta din constructie locatie de masurat temperatura, deci ai avea mijloacele tehnice de verificat reglajul.

Reply
Ai un link cu aceste modificari? A mai facut cineva de aici?

Cred ca am gasit niste kituri, pot intreba atunci de ce se mai vand aparate fara PiD daca e asa important? Ma gandesc ca in momentul in care platesti peste 2000-3000 ron deja ar trebuie sa fie basicul inclus

Reply
As prefera sa nu comentez ceva pe aceasta tema, ar iesi iar ceva neplacut.
Daca ai fi producator, ti-am complica existenta pentru 1% din piata care e mai pretentioasa, si accepta sa dea in plus ?
Cu putin disciplina si rabdare se poate invata sa extragi si fara PID.

Reply
Ok inteles, ce parere ai de Rancilio Silvia?

Reply
Nu sunt persoana cea mai potrivita sa emit pareri in sensul acesta, nu folosesc si nu recomand masini cu boiler inchis, implicit cu pompa.
Ca circuit termic insa pot zice ca e cea mai apropiata de perfectiunea care o intalnesti in unele open-boilere.

Reply
Si atunci in gama 3000 ron ce aparat ai cumpara? Daca exista la acesti bani…

Reply
Vad ca ai deja Flair, care il gasesti si in semnatura mea, deci ai fi avut raspunsul... "in plic"... :)
Ce asteptari suplimentare ai de la alta masina ?
Daca zici de abur/lapte, iar nu sunt persoana potrivita :)

Reply
Eu as cumpara Bezzera BZ09, au un pret foarte bun la Barshaker, ajunge undeva in jur de 3500 cu reducerea de espressoman. E foarte bun si in configuratia stock, dar ulterior, se poate adauga un PID mecoffee, pentru controlul temperaturii in boiler si, mai ales, in grup, dar astfel se controleaza si presiunea, tot din PID. Dpdv al posibilitatii de control, mi se pare peste Silvia. Din punct de vedere al stabilitatii termice (repetabilitatea profilului), in configuratia stock, cred ca este similar, probabil Silvia are un plus, pentru ca grupul e incalzit de boiler, la Silvia.

Am dorit si eu un Silvia la un moment dat, insa m-a dat inapoi ce am citit in review-ul de pe Home Barista, unde am citit ca, dpdv al rezultatului in ceasca, Silvia e totusi o masina entry level, de unde am inteles eu ca un E61 ar fi fost preferabil.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
(30-07-2022, 12:29)renatoa Wrote: Vad ca ai deja Flair, care il gasesti si in semnatura mea, deci ai fi avut raspunsul... "in plic"... :)
Daca zici de abur/lapte, iar nu sunt persoana potrivita :)
Imi place mai mult constructia unui aparat decat ce poate face ? , si totusi cand aud destul de multa lume ca spune daca un aparat nu are controlul temperaturii atunci nu e chiar ok, incep sa intru la idei. Legat de flair e super ok, doar ca beau cafea decaff si atunci as avea nevoie de 2 shoturi ceea ce ma face sa stau jumate de ora sa pot bea o cafea. Si atunci intrebarea e , sa evit complet aparate fara PID?

Reply
Din pacate am devenit campioni la a avea raspunsuri, dar mai putin la a ne pune intrebari, la care sa gasim preferabil singuri raspunsuri, bine justificate.

Odata, de mult, acum pare alta viatza, imi invatam studentii sa se intrebe in primul rand de ce le-a iesit experimentul, si nu acceptam raspunsul "pentru ca am urmat totii pasii din indreptarul de laborator"...
Pentru ca daca nu iti dai singur seama de ce iti merge ceva, cu atat mai greu vei gasi raspunsul cand nu va merge...

Si acum intrebarea: care parte din "rezultatul in ceasca" face ca o masina ca Silvia sa fie considerata entry ? Si nu accept raspuns de genul ca papilele si experienta unui influencer...
Apoi, de unde ideea asta fantezista ca masinile proiectate pentru utilizarea la bar ar fi cele mai performante in utilizarea acasa, pentru 1-2 cafele pe zi, cand ele consuma cat un frigider doar pentru incalzire ?

In primul rand aberatia cu incalziri de 30-40 minute ar trebui sa fie un criteriu care sa mature de pe piata orice masina care pretinde asa ceva ! 
Daca te duci acum la banca pentru un imprumut, acum trebuie sa ai si expertiza energetica a afacerii care vrei sa o demarezi !

(30-07-2022, 12:53)alex_b Wrote:
(30-07-2022, 12:29)renatoa Wrote: Vad ca ai deja Flair, care il gasesti si in semnatura mea, deci ai fi avut raspunsul... "in plic"... Smile
Daca zici de abur/lapte, iar nu sunt persoana potrivita Smile
Imi place mai mult constructia unui aparat decat ce poate face ? , si totusi cand aud destul de multa lume ca spune daca un aparat nu are controlul temperaturii atunci nu e chiar ok, incep sa intru la idei. Legat de flair e super ok, doar ca beau cafea decaff si atunci as avea nevoie de 2 shoturi ceea ce ma face sa stau jumate de ora sa pot bea o cafea. Si atunci intrebarea e , sa evit complet aparate fara PID?

Poti cumpara cu mult mai putini bani un second shot group... de exemplu.

Cat despre himera cu stabilitatea, am prezentat un clip scurt cu variatia temperaturii in grupul de Flair (bine incalzit), nu cred ca s-ar rusina fata de o masina mult mai fatzoasa... e cel putin comparabila cu open boilerul din semnatura de dinainte de Flair, care il mai am dar e pensionat.
Am avut si PID pe el, care l-am desfiintat, deranjul produs de fire era prea mare si nu imi oferea nimic, PID-ul nu avea ce face in timpul extractiei, statea degeaba.

Apropo, alt factor... esti sigur ca poti suporta socul trecerii la un grup mare, care iti va dubla consumul de cafea? asa ca o prima chestie palpabila... pana la gust ...
Eu nu l-am suportat, de asta open boilerul de 58 e pensionat. ;)

Reply
(30-07-2022, 12:58)renatoa Wrote: Apropo, alt factor... esti sigur ca poti suporta socul trecerii la un grup mare, care iti va dubla consumul de cafea? asa ca o prima chestie palpabila... pana la gust ...
Eu nu l-am suportat, de asta open boilerul de 58 e pensionat. ;)

Te referi la faptul ca se trece de la un portafiltru mic de la flair la unul de 58mm? Ideea e ca imi plac shoturi duble deca ma gandesc ca tot acolo ajung

Reply
@renatoa, scuze, nu am dat detalii despre ce am citit:

"In group taste tests and later in a blind taste test, participants noted the Rancilio Silvia espressos tend to a less complex flavor profile than commercial gear, depending on the dose (higher dose -> chocolates, lower dose -> fruits). Those who drink cappuccinos and lattes won't notice this difference, but experienced espresso aficionados who prize multi-layered flavor profiles may be disappointed."

Alegerea cuvintelor si cuvintele "double blind" m-au facut sa ascult de sfat, chiar daca si eu sunt in garda apropo de influenceri, ca si tine.

Acum sunt norocos sa beau majoritatea shot-urilor de espresso la cafenea si nici eu nu as mai accepta sa am un espressor care se incalzeste intr-o ora, dar pe cine nu are acces usor la o cafenea, nu as putea chiar sa judec ca are sau ca isi doreste un espressor mare consumator de energie electrica.

Reply
(30-07-2022, 13:33)cradun Wrote: @renatoa, scuze, nu am dat detalii despre ce am citit:

"In group taste tests and later in a blind taste test, participants noted the Rancilio Silvia espressos tend to a less complex flavor profile than commercial gear, depending on the dose (higher dose -> chocolates, lower dose -> fruits). Those who drink cappuccinos and lattes won't notice this difference, but experienced espresso aficionados who prize multi-layered flavor profiles may be disappointed."

Alegerea cuvintelor si cuvintele "double blind" m-au facut sa ascult de sfat, chiar daca si eu sunt in garda apropo de influenceri, ca si tine.

Acum sunt norocos sa beau majoritatea shot-urilor de espresso la cafenea si nici eu nu as mai accepta sa am un espressor care se incalzeste intr-o ora, dar pe cine nu are acces usor la o cafenea, nu as putea chiar sa judec ca are sau ca isi doreste un espressor mare consumator de energie electrica.

Partea cu consumil de energie e intr-adevar un argument din ce in ce mai bun , luna trecuta am platit 1900 ron curent electric cu regularizare ce-i drept dar la un apartament de 3 camere

(30-07-2022, 13:33)cradun Wrote: @cradun, vad ca ai un flair 58 , esti multumit de el? Eu am un flair classic si mi se par dozele cam mici, am nevoie de doua doze.

Reply
Fac espresso la el rar, asa ca ce scriu acum e provizoriu si aproape sigur nu reprezinta potentialul espressor-ului. Ca si timp de incalzire, cu incalzirea electrica, la 5 min sau cand am feedback-ul de la incalzire ca e finalizata, rezultatele nu mi se par foarte bune, mi se pare ca ramane o urma de subectractie cauzata de temperatura scazua. Daca las mai mult la incalzit (aprox 20 de min), da, rezultatele se imbunatatesc si imi place ce scoate.

Renatoa incalzeste foarte elegant grupul de la Flair Classic/Signature cu abur folosind un Mokka plus palnie si probabil acesta e cel mai bun espressor de pe piata dpdv al raportului calitate a shot-ului/pret. Plus ca nu are grup de 58, poti folosi mai putina cafea, nu esti obligat la minim 18 grame.

Daca nu te satisface un shot, e putin probabil sa te satisfaca 2 :)

Incearca sa faci un Americano.

Si eu sunt bautor de decaf. De obicei la Aeropress, insa in concediu am baut un Americano dintr-un loc unde, desi era o cafenea de specialitate, din cauza de lipsa de clienti de decaf, tineau cafeaua decaf macinata deja. Normal ca nu mi-a convenit, insa, din lipsa de optiuni, am acceptat, dar am zis sa fie un Americano, ca nu ma asteptam la rezultate prea bune in espresso. Si bine am facut, pt ca rezultatul a fost excelent, notele clare din espresso, dar cantitate suficienta pentru a savura :)

Reply
Astazi am descoperit modelul G0 de la Profitec. Pare ideal desi peste bugetul meu (4400 ron e pe piata), dar are cititor de presiune , presiune reglabila foarte usor, PID, ce parere aveti?

Reply
Mult supraevaluat. La acel buget apar espressoare mai solide si mai potente, inclusiv dpdv al aburului, mai ales daca prepari si latte-uri.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Daca ai cunostinte tehnice si indemanare poti monta un controller de temperatura PID si un manometru la Rancilio Silvia. Gasesti foarte multe informatii pe net, poate mai multe decat pentru oricare alt tip de espressor. Eu asa am facut si sunt foarte multumit de el. Inainte de a-l cumpara m-am documentat ca si tine si am cerut sfatul colegilor forumisti care deja il aveau. Mi l-au recomandat, mi-au spus ca este realizat cu componente folosite la espressoarele profesionale. Atunci cand l-am cumparat era singurul model casnic fabricat de Rancilio. Daca vrei un espressor durabil, bine construit eu iti recomand Rancilio Silvia, recomandarea vine din partea unui vechi posesor  de Rancilio Silvia.[Image: HyTo7kp.jpg]
Rancilio Silvia E,  PID Toho Electronics Inc., Rancilio naked PF, IMS RA 200 IM Flat Shower Screen, IMS & VST Filter Baskets, motorized Kinu Classic M47 + Pour-Over Burr, motorized Kinu M47 Simplicity, Hario V60, Hario Cold Brew, Bodum French Press.

Reply
Salut,

Eu am luat un Silvia Rancilio V6, prins la oferta pe Barshaker. I-am facut urmatoarele modificari:
- Am pus un PID Controller cu Raspberry Pi (Raspberry Pi 4 si cu app de la GitHub - gregorychen3/espresso-controller: Temperature control for espresso machine using Raspberry Pi). Procesul in sine a durat un pic, mai ales pana am inteles tehnic ce se intampla, dar a fost un proiect foarte fun si am controlul pe temperatura Web. Planuiesc sa fac si un On/Off prin el ca sa nu ma mai trezesc cu 30 min inainte :D
- Schimbat showerscreen cu E&B Nano (trebuie sa ai grija la V6 ca nu se potrivesc foarte bine sitele care zic ca sunt pentru Rancilio. Eu m-am chinuit o zi intreaga sa ii maresc marginile pentru ca nu intra fix pe placa de showescreen)
- Schimbat surubul ala ingrozitor (pe care l-au scos pana la urma pe Pro si Pro X, dar sunt in alta liga masinariile)
- Modificat presiunea de brew (gasesti videouri pe youtube, super usor sa il faci)

Pe aparat in sine, cam atat. Par multe in scris, dar la 2300-2500 RON, si daca iti place sa DIY, din punctul meu de vedere merita. Daca as fi avut un buget mai mare, probabil m-as fi dus spre un Belleza Bellona sau Ascaso UNO (la asta am mai vazut review-uri si pare foarte interesanta treaba cu thermocoil in care se incalzeste repede si pare consistent)
Home: Linea Micra, Niche Zero
Away: Aeropress, Origami, Comandante Mk4

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)