Hello There, Guest! Login Register


Rancilio Silvia Pro X

#1
Salut,

Am nevoie de ajutorul vostru pentru a lămuri câteva chestii legat de espressorul din titlu :

Caut un upgrade de la Profitec pro 500 Pid cu flow control, și mi-a atras atenția espressorul Rancilio Silvia Pro X ..
Acesta bifează cele mai importante cerințe ale mele, și raportul calitate preț este foarte bun ;
Pentru cineva ca mine, care a avut în trecut Silvia , știu ca sunt foarte bine construite și făcute să reziste .

Mă interesează să :

Aibă preinfuzie : are 6 secunde ( o fi rău ? Poate vreau mai mult)

Să fie stabil termic ( fiind DB cu grup saturat, cred ca e stabil)

Ce mă intrigă este partea de debit : dacă eu extrag de obicei cafeaua la 3,4-4 g/s, oare există posibilitatea de a restricționa debitul la valorile astea ?
Cafeaua prăjită light este cea pe care o beau preponderent, astfel ca mă interesează în mod deosebit partea de debit, temperatura optimă și preinfuzie …

Vă rog nu mă duceți cu sfat către Bianca sau ACS pentru ca nu sunt fan .
Eu am mers mereu pe Profitec / Rancilio …
Daca Profitec ul meu reușea să mențină back to back 95 grade, nu m-aș fi orientat către upgrade .. dar din păcate, la al doilea shot coboară la 90 grade .. uneori și 88-89.

Aștept părerile voastre ,
Mulțumesc .
 
Reply
#2
la boiler de 2 litri sa iti coboare asa mult temperatura poate inseamna uneori si ca ai ceva depuneri pe traseu / termosifon. poate merita investigat mai in amanunt. totusi boilerul de la Silvia e de aproape 7 ori mai mic ca volum si nu vad niciun plus in asta. Nu am folosit Silvia dar back to back sigur are nevoie de recovery time maricel, similar poate unui Lelit SBDU as zice..
 
Reply
#3
Ok,
Merg pe inca un test după descale, cu toate ca la 4 luni ii fac mereu.
Pe termometrul de grup dupa 60 minute de încălzire, imi arata fix 93 grade . Cu flush de 5 secunde creste la 95 dupa care scade inapoi la 93.
Dupa extracție, scade cam la 90-91.
 
Reply
#4
Poate stii deja chestiile astea, scuze daca par deplasat, dar:

- Rancilia nu e grup saturat, grupul e cat se poate de departe de boiler.
- La un HX, PID-ul nu iti spune cat ai in tubul de HX, ci e o aproximare de cat ar fi temperatura la grup
- La boilerele mici, gen 1.5 l (ma refer la boilerul de aburi), la HX se lucreaza cel mai bine cu flush and wait, adica nu faci shot-ul imediat dupa flush, ci astepti vreo 2, 3 min, sa isi revina apa din HX la temperatura de shot.

Dupa, la shot-uri succesive, da, teoretic ar trebui sa poti lucra fara flush.

Ce presiune ai in boilerul de abur?

E normal sa scada temperatura imediat dupa extractie, dar la 2 min dupa extractie, grupul revine la 93?
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#5
Pentru fricosii de tempeatura care pica, si visatorii de grup saturat si alte baliverne:

Mergeti in jos folositi translator. Masoara temperatura apei din sita de cafea in timpul shotului.

Intradevar ito este un pid dinamic, adica merge si in timp shotului dar ca sa va faceti o idee de baliverne de grup saturat, power rangers si echipa racheta:

https://www.kaffee-netz.de/threads/insta...pe.111093/
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#6
(20-02-2024, 17:02)cradun Wrote: Poate stii deja chestiile astea, scuze daca par deplasat, dar:

- Rancilia nu e grup saturat, grupul e cat se poate de departe de boiler.
- La un HX, PID-ul nu iti spune cat ai in tubul de HX, ci e o aproximare de cat ar fi temperatura la grup
- La boilerele mici, gen 1.5 l (ma refer la boilerul de aburi), la HX se lucreaza cel mai bine cu flush and wait, adica nu faci shot-ul imediat dupa flush, ci astepti vreo 2, 3 min, sa isi revina apa din HX la temperatura de shot.

Dupa, la shot-uri succesive, da, teoretic ar trebui sa poti lucra fara flush.

Ce presiune ai in boilerul de abur?

E normal sa scada temperatura imediat dupa extractie, dar la 2 min dupa extractie, grupul revine la 93?


Oamenii ăștia de mai vand, insistă să spună ca este grup saturat. Eu știu ca boilerul de cafea este amplasat deasupra grupului : “ The Rancilio Silvia Pro X is a dual boiler espresso machine with a vibratory pump, saturated group head, and a built-in PID with a shot timer”

Cat despre HX- ul meu, am cam acumulat de-a lungul anilor suficienta experiență in a-i cunoaște limitările termice, modul de exploatare, și analiza temperaturii pe Eric sau cu Scace . Pid_ ul este setat la 125 grade ( cam la 1,5 Bar sta) .

Dar aici ma interesează Rancilio, nu Profitec- ul meu.

Multumesc oricum pentru hint-uri.

(20-02-2024, 17:42)Darsidius Wrote: Pentru fricosii de tempeatura care pica, si visatorii de grup saturat si alte baliverne:

Mergeti in jos folositi translator. Masoara temperatura apei din sita de cafea in timpul shotului.

Intradevar ito este un pid dinamic, adica merge si in timp shotului dar ca sa va faceti o idee de baliverne de grup saturat, power rangers si echipa racheta:

https://www.kaffee-netz.de/threads/insta...pe.111093/


Mi-aș dori să te abții de la remarci generic- ironice sau ofensatoare, aruncate ostentativ cu aer de superioritate.
 
Reply
#7
Una e "integrat" (boiler deasupra grupului), alta e "saturat" (boilerul e acelasi element ca si grupul).

Rancilio Silvia Pro nu e nici macar "integrat", dupa cum vezi aici: https://espressocare.com/collections/ran...rew-system
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
#8
Scuze ca intervin, dar imi pare ca te lasi amagit de acel cuvant "saturated" care nu e altceva decat un marketing bullshit al vreunui reseller...
Silvia dual boiler e un echivalent a unui Lelit Elizabeth sau Breville/Sage DB....  In niciun caz nu e upgrade de la Profitecul tau. Nu da vrabia din mana pe cioara "saturata" de pe gard  Idea
Un grup saturat adevarat de LMLM arata asa.  [Image: HLR9Fxw.jpeg]
 
Reply
#9
(20-02-2024, 17:59)cradun Wrote: Una e "integrat" (boiler deasupra grupului), alta e "saturat" (boilerul e acelasi element ca si grupul).

Rancilio Silvia Pro nu e nici macar "integrat", dupa cum vezi aici: https://espressocare.com/collections/ran...rew-system

OK, am înțeles . Eu văzusem a fi promovat ca saturat pe un site, și de aici și răspunsul meu .

https://clivecoffee.com/products/rancili...so-machine

Până la urmă din partea mea poate să aibă boilerul și în pivniță, mă interesa dacă poate ține bine temperatura în timpul extracției, sau dacă pierde din cauza boilerului mic, mai mult de 3-4 grade. Și dacă există soluții tehnice de reglare debit apa în grup aproape de preferința mea de 3,5-4 g/s.

(20-02-2024, 18:08)adriao Wrote: Scuze ca intervin, dar imi pare ca te lasi amagit de acel cuvant "saturated" care nu e altceva decat un marketing bullshit al vreunui reseller...
Silvia dual boiler e un echivalent a unui Lelit Elizabeth sau Breville/Sage DB....  In niciun caz nu e upgrade de la Profitecul tau. Nu da vrabia din mana pe cioara "saturata" de pe gard  Idea
Un grup saturat adevarat de LMLM arata asa.  [Image: HLR9Fxw.jpeg]

Multumesc pentru mesaj. De-asta voiam sa va cer părerea legat de el. Concluzia : tăiem de pe listă și mai căutăm .
 
Reply
#10
Poti sa iei un Bianca, sa mearga temperatura in sus in timpul shotului.
Roest L100+, Pavoni full mod+kinu, various brewers and 4 kettles, acaia scale, brew grinders: Favorite 2a+ kenia burrs, dm47+ kinu pob
 
Reply
#11
Daca nu isi revine dupa decalcifiere ar fi bine sa verifici si restrictorul, e posibil sa fie infundat cu vreo bucata mai serioasa de calcar.

https://www.home-barista.com/repairs/ecm...56526.html
https://www.home-barista.com/advice/e61-...02-20.html
 
Reply
#12
Cei de la Profitec au pus un restrictor de debit pe tevile de HX (vezi piesa 18 si piesa 14 din diagrama cu boilerul, din link-ul de mai jos).

O posibila solutie e indepartarea acestor restrictoare, care au ca efect o revenire a grupului la temperatura de extractie extrem de dificila.

https://www.wholelattelove.com/products/...-pro500pid

Scuze, revenirea grupului nu e nu extrem de dificila, voiam sa spun ca e extrem de lenta. Aceeasi situatie o am si eu pe Aria si probabil la fel voi face si eu (voi indeparta restrictoarele). Timpul asta de comportament al grupului e ok pt cafele prajite dark, nu pt cele prajite light.

Probabil va trebui sa reduci mult presiunea in boilerul de aburi dupa modificare.
Honne, Wilfa Uniform + SSP, Aergrind, Bezzera Aria
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)