Welcome Back Log In Create Account

ROK Espresso

micrena 

Salut,

Vad ca folosesti Rok Expresso, pe care il vei combina cu Kinu.
Cum iese expresso-ul pa acest aparat ? Este comparabil cu cel ale expresoarelor gen Gaggia Classic , Lelit ?

Multumesc.

Reply
Pana scrie micrenda, vezi ca am pus aici mai multe vorbe, in urma cu vreo cativa ani. Daca te misti repede, astfel incat apa sa nu piarda prea multa temperatura de cand a ajuns la temperatura dorita si pana ai turnat-o in acel rezervor de pe ROK, ai sanse sa obtii un espresso de vacanta ok-ish. Dar cu aceeasi rasnita si aceeasi cafea, nu cred ca este posibil sa compari cu un Lelit PL41E sau Classic, care sunt electrice in primul rand (mai ales cu PL41E care chiar are cateva plusuri fata de Classic), au portafiltre solide, boilere de 220ml etc.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Cer scuze ca răspund abia acum.

Din păcate nu am posibilitatea de a da un răspuns complet despre Rok doarece nu am o răsnita.

Ce pot sa spun este ca am reușit sa scot niște shot-uri foarte buni cu o cafea proaspăt răsnita (Brazilia Mogiana de la Claro). Nu doar eu, dar și câteva colegi au rămas impresionati de calitatea cafelei, cu o crema respectabilă.

Problema a fost ca după o săptămână shot-uri nu au fost la fel de buni. Cu o alta varietate de cafea, răsnita cu o granulație mai mare, nu am avut foarte mult noroc.

Tin sa repet ca limitările asta nu vin nici de la cafea, nici de la aparat, ci din lipsa răsnitei acasă (este imposibil pentru un barista, oricât de priceput ar fi, sa nimerească gradul de rasnire potrivit fără a face cateva încercări).

Despre Rok pot sa spun ca este elegant (are și asta importanta ei), foarte solid (cel puține, părțile din metal), se curata ușor și cât de cât portabil. Pentru o cafea buna este nevoie doar de un fierbător și de o răsnita.

Defectele pe care le am găsit:

1) Nu având picurator dublu este foarte greu sa tâmpezi drept (o baza ar ajuta.

2) Nu având o valva solenoid, când scoți portfiltru este ușor sa faci mizerie.

3) Filtrul se scoate foarte greu (m-am tăiat cu un cuțit de fiecare data când am încercat sa îl scot)

4) No crema de lapte Smile

Semplicitatea lui Rok nu trebuie sa fie văzută ca un defect. Imi aduce aminte o vorba care este comuna în industria aerospațiala: if it does not exist, it can not break. Rok este plin de lucruri care nu se pot strică: nu are motor, nu are valve, nu are rezistenta, nu are nevoie de decalcifiere Smile Doar câteva garniture si un suport de plexiglas care pot fi ușor schimbate.

Dacă poate fi folosita zi de zi? Depinde de cât timp poți ai la dispoziția în fiecare zi pentru a încălzi apa, grupul, și sa faci curat după. Poate sa fie o mașină bună pentru un concediu, pentru un serviciu unde este interzis sa aduci electrocasnice (dar unde ai un fierbător sau un microunde).

Cred ca merge bine cu o răsnita manuală: când va ajunge M47 voi încerca, cu un prieten, o comparație între Rok și un La Pavoni Europiccola, si voi încerca să ajung la niște rezultate.

Echipament: Rok Espresso
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)

Reply
Pentru Rok cumpara o rasnita ieftina. Am mai vorbit de Vivo (56 lei) de pe olx sau emag. Eu am imperecheat-o cu La Pavoni dar merge superb si cu ROK. Poate rasni suficient de fin pentru espresso, incredibil de uniform. Problemele incep la o rasnire mai grosiera. Daca vrei exista si Rok grinder la 1123 lei in magazinele The Coffee Shop. In zona 600 lei, cat se vinde acum in state este bestbuy https://www.wholelattelove.com/the-rok-coffee-grinder. La 1123 mai bine stai cu Vivo.[Image: df848b9dcd6e6d83d4a892ee48c192a3.jpg]
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Liviu, ca le-ai gustat pe ambele, intre ROK si Cafflano Kompresso, ce ai alege ?
Ca scula de zi cu zi, nu de luat in deplasare.
Ma refer ca gust, sa incercam sa ignoram aspectele constructive.

Reply
Pana nu le pui back to back, e greu sa afirmi ceva clar doar asa din amintiri. 
ROK cred ca are totusi sanse sa tina mai mult temperatura apei, pt ca are si acele parti metalice care pot fi preincalzite. Poate gasim un SCACE si le testam :)) Si cum temperatura apei influenteaza gustul... 
M-am jucat in weekend cu Caflano Kompresso si dupa ce il inveti, daca ii pui cafea proaspata dar nu foarte light, chiar scoate shot-uri foarte misto vizual, dense, cu crema multa. 

Poate tragem un versus la o intalnire :)

Ca si espressor de zi cu zi, pana la un PL41E nu prea vad nimic, cu excepta lui Classic. Dar stai sa vezi ca apare Classic 2018 in vara si cine stie la cat sare pretul.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Ce fac eu pentru a obtine un rezultat maxim cu ROK.

1. Aduc la punctul de fierbere apa din ibric,
2. Umplu recipientul cu apa clocotita,
3. Ma apuc de rasnit 18 grame cafea,
4. Cobor usor bratele aparatului cu prortafiltrul montat si ceasca pregatita pentru a permite incalzirea echipamentului,
5. Scot portafiltrul, sterg sita si pun cafeaua, tampez, montez portafiltrul,
5. Iau restul de apa in clocot de pe plita si o torn in recipient,
6. Ridic incet bratele si las 10 sec pt preinfuzie,
7. Cobor bratele.

Apa trebuie sa fie clocotita iar aparatul preincalzit pentru a obtine un gust excelent. Am avut cafele care au oferit rezultate exceptionale pe ROK.

https://photos.app.goo.gl/lAnOTxoEiHUFWF0B3
O extractie cu o columbia light roast, rasnita fin, pentru e61/la pavoni (atat de fin incat cu sita originala am zat fin in cafea, cu cea ims am scapat de aceasta problema ). Este putin cam mult pentru ROK dupa cum se vede iar picuratorul in cazul asta mai mult incurca.

Am folosit 18 grame de cafea.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Salut,

au trecut 17 luni de cand il folosesc( aproximativ 4 cafele/zi).
Plusuri: cu o rasnita buna si cafea de calitate rezultatul a fost peste asteptari. Foarte usor de luat in concediu.
Minusuri: dupa aproape un an si jumatate recipientul de plastic este plin de crapaturi. Apa a inceput sa curga pe langa acesta. Unul dintre suruburi este blocat( nu am incercat sa-l deschid pana acum). Din fericire se gasesc piese de schimb ( aproximativ 30 EUR setul).
Concluzie: il recomand!

Reply
Vă salut,
Am luat și eu recent (azi a ajuns, de fapt, încă stă în cutie), un ROK.
Aș vrea să vă întreb: cu ce cafea a ieșit espressoul mai în regulă? Prin în regulă mă refer la faptul că, respectînd indicațiile, nu a fost acru, nici excesiv de amar, a făcut ceva spumă. 
Eventual, dacă ați măcinat cu Porlex mini, cam pe unde se afla rotița?
Kinu M47, Mazzer Robur, ROK

Reply
Salut, incerca niste cafea prajita putin mai dark, sa faca fata la temperatura ceva mai scazuta si cu profil descrescator din ROK.
Honne, J64V, DC Studio, Outin+Fino

Reply
@cradun, mulțumiri tîrzii pentru răspuns.
După ce am încercat diverse variante de cafea prăjită local, am luat, la marea plezneală, o pungă de Lavazza de la Sellgros. E prăjită bine, are gust bun, cînd iese, cam amar sau acru uneori, în funcție de cîtă atenție depun la etapele preparării.
Problema pentru care nu găsesc rezolvare acum e a ROK-ului. 
Dacă măcinătura e prea fină (am în continuare un Porlez Tall; am comandat o Kinu M47) și iese cu presiune, apa curge pe lîngă garnitură/sita din silicon și cade pe brațele ROKului. Dacă încerc să evit povestea asta și macin mai grosier, apa trece prea repede, aproape fără efort, prin portafiltru și iese un pișu. Cale de mijloc nu am găsit. Întrebarea e: a mai pățit cineva așa ceva?

Reply
Atunci cand folosesti cafele vai mama lor e greu sa tragi concluzii. Cumva, cu cat espressorul este mai putin performant cu atat cere o rasnita mai buna si o cafea mai proaspata (as spune max.7-10 zile de la prajire).
Deci experimenteaza cu M47 si o cafea proaspat prajita pentru concluzii mai clare.

Reply
Eu am folosit initial un Hario Mini cu ROK si, cand a venit Kinu M47, diferenta a fost enorma, ROK-ul a devenit mult mai ok de folosit, absolut incomparabil.

Reply
Liviu, am încercat, datorită  bunăvoinței lui Ender, câteva zile un M47. Îmi trebuie însă mai mult timp să-mi dau seama ce și cum.
Radu, cam pe la ce „step” se învîrte raza de măcinare pentru ROK? Știu că e în funcție de cafea, de cît de mult e prăjită. Cu Kino-ul încercat, ce era sub 1.5 (aprox) îmi făcea rok-ul să fîsîie și să dea apă pe lîngă ca toți diavolii.
Azi a venit și Kinoul meu (foarte celeri oamenii, they know how to do business).

Reply
KinU  
Am intalnit des tendinta de a spune KinO  :)

Reply
(08-06-2018, 19:44)Lyvyoo Wrote: KinU  
Am intalnit des tendinta de a spune KinO  :)
Eh, what's in a name?...
M-a luat valul.

Reply
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Daca Kinu tau are zero-ul bine facut, adica acolo se blocheaza cutitele, cu modelul vechi zona potrivita de espresso era pe la 1.2-1.3.
La cele noi inmultesti cu 1.5, asa ca zona de espresso se translateaza catre 1.8-2.
We trecut am facut un versus cu un coleg, si M47-le lui a mers la 1.9, de exemplu.

Cu 1.5 la vechile modele iti iesea ciorbitza, acum la cele noi se blocheaza, valoarea este la mijloc pentru orice model de Kinu.

Vezi si aici o metoda empirica de determinare rapida a zonei de espresso pentru orice rasnita.

Reply
Confirm. Pe cafele fresh dezvoltate folosesc râșnița la valoarea 2. Pentru fresh light roast strâng până în 1.8.

Reply
Am făcut un upgrade la GC. Kit-ul + portafiltrul naked undeva pe la 320 lei comanda directă la ei pe site. A ajuns în 5 zile lucrătoare. Pare o îmbunătățire majoră. Este evidentă creșterea presiunii pe puc. A fost nevoie de modificarea măcinăturii de doua ori și încă mai trebuiau 2-3 click-uri pe Kinu pentru maximum de rezultat. Voi reveni cu un video.[Image: c0311db3e1a2a219b8d7c3cd4f1a326c.jpg]

Reply
GC ?  Confused Huh

Reply
Au schimbat pistonul.
https://www.rok.coffee/

Reply
Am revenit cu filmarea. Rezultatul este excepțional. Extracția a fost ușor cam rapidă dar cafeaua, o Ethiopia Yigra a fost și ea destul de intens prăjită astfel încât cele 22 de secunde au oferit o extracție cu gust echilibrat.
https://youtu.be/9JQw6uH86OA

Reply
ma gandesc sa-mi iau ROK pentru prepararea cafelei la oficiu.

am incercat Aeropress, V60 dar nu e gustul meu. imi tre ceva mai apropiat de espresso.

ar fi o alegere inteleapta sau meh?
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>

Reply
Să îți spun că acum încerc să reproduc pe Bianca și Honne dulceața și echilibrul dintr-un shoot obținut pe Rok și Kinu m47? Dacă este bine încălzit (eu torn apa opărită în piston, peste grup și brațe) se pot obține rezultate excepționale în combinație cu Kinu. Nu spun că pe Bianca nu este bun rezultatul, am aciditate dar nu am aceeași dulceață. Pe Rok am dulceață dar per ansamblu gustul este ușor mai șters. Am jonglat in zona temperaturilor extreme cu Bianca 85-95 grade iar pe ROK am folosit apa direct din kettle la 30 secunde după oprire. Suspectez totuși că râșnița Kinu este cea care dă gustul mai dulce pe ROK pentru că produce mai mult finess.

Diferența față de vechiul setup este foarte mare deci îți recomand ROK GC!!! ROK-ul clasic nu poate creea aceeași presiune iar diferențele de gust in favoarea noului ROK sunt evidente. Se poate comanda de la ei de pe site iar transportul este prin Royal Mail și DPD și este foarte ok. Este o jucărie fenomenală și tocmai de aceea a rezistat la mine mai mult decât orice alt espressor.

Dacă ai drum prin București o poți vedea live și facem și câteva teste comparative.

Guatemala Huehuetenago[Image: 052d1ee9d1edbdd72f92daed31cb32ef.jpg]

Și misterul rezolvat! Kinu e mai ,,dulce"[emoji12]

* erată - nu poate crea aceeași presiune...

Reply
In curand (imediat ce ajunge in stoc - aprox 2, 3 sapt), imi vine mie Cafelat Robot-ul (lucky me :p) de la barshaker. Dc ai timp de asteptat, pot sa ma vad eu cu mihneasusan sa facem un versus sa vedem dc ROK e suficient de ok sau dc merita ceva mai avansat.

Reply
perfect, ca nu e graba.

chiar ar fi binevenit asa un versus!

James Hoffmann care acu' a facut review la Robot, in comentarii la intrebare despre ROK zice ca si acela i-a placut, apropo (merge vb despre versiunea GC).

Reply
Cu drag! Mai ales că ai șansa să îți revezi jucăria tunată! Cred că singura diferență majoră este data de cantitatea de cafea (21 vs 17.5 per porție) Eu la 17,5 grame și portafiltru îngust mă simt mai aproape de Dalla Corte[emoji14].

In plus, astăzi dimineață am tras 20 grame râșnite pe Kinu extrase pe Bianca cu profilare în 8 bari și sunt pe același profil de gust cu cei 17.5 de ieri cu ROK la aceeași setare a râșniței. Diferența este că am dulceață și un gust mai plin față de extracția de pe ROK extrem de apropiată dar sensibil mai ștearsă.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)