Cer scuze ca răspund abia acum.
Din păcate nu am posibilitatea de a da un răspuns complet despre Rok doarece nu am o răsnita.
Ce pot sa spun este ca am reușit sa scot niște shot-uri foarte buni cu o cafea proaspăt răsnita (Brazilia Mogiana de la Claro). Nu doar eu, dar și câteva colegi au rămas impresionati de calitatea cafelei, cu o crema respectabilă.
Problema a fost ca după o săptămână shot-uri nu au fost la fel de buni. Cu o alta varietate de cafea, răsnita cu o granulație mai mare, nu am avut foarte mult noroc.
Tin sa repet ca limitările asta nu vin nici de la cafea, nici de la aparat, ci din lipsa răsnitei acasă (este imposibil pentru un barista, oricât de priceput ar fi, sa nimerească gradul de rasnire potrivit fără a face cateva încercări).
Despre Rok pot sa spun ca este elegant (are și asta importanta ei), foarte solid (cel puține, părțile din metal), se curata ușor și cât de cât portabil. Pentru o cafea buna este nevoie doar de un fierbător și de o răsnita.
Defectele pe care le am găsit:
1) Nu având picurator dublu este foarte greu sa tâmpezi drept (o baza ar ajuta.
2) Nu având o valva solenoid, când scoți portfiltru este ușor sa faci mizerie.
3) Filtrul se scoate foarte greu (m-am tăiat cu un cuțit de fiecare data când am încercat sa îl scot)
4) No crema de lapte
Semplicitatea lui Rok nu trebuie sa fie văzută ca un defect. Imi aduce aminte o vorba care este comuna în industria aerospațiala: if it does not exist, it can not break. Rok este plin de lucruri care nu se pot strică: nu are motor, nu are valve, nu are rezistenta, nu are nevoie de decalcifiere

Doar câteva garniture si un suport de plexiglas care pot fi ușor schimbate.
Dacă poate fi folosita zi de zi? Depinde de cât timp poți ai la dispoziția în fiecare zi pentru a încălzi apa, grupul, și sa faci curat după. Poate sa fie o mașină bună pentru un concediu, pentru un serviciu unde este interzis sa aduci electrocasnice (dar unde ai un fierbător sau un microunde).
Cred ca merge bine cu o răsnita manuală: când va ajunge M47 voi încerca, cu un prieten, o comparație între Rok și un La Pavoni Europiccola, si voi încerca să ajung la niște rezultate.
Echipament: Rok Espresso