Welcome Back Log In Create Account

Röstmeister

Prima prăjire cu Röstmeister-ul.

[Image: ELvhOhg.jpeg]
Am folosit programul 3 iar FC l-am avut pe la minutul 7. Etapa de dezvoltare a ținut cam 3 minute după apăsarea butonului cu boaba pe el.
Cum am prăjit într-o cutie...temperatura ambientului a variat între 21 și 28 de grade pe la finalul prăjirii.

Cafeaua a fost o etiopie naturală de la kestar, rămânând 220 de grame din 250.
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
Pai "programele" cam asta exprima, numarul aproximativ de minute cat mai tine dezvoltarea dupa ce ai apasat "boaba", semnaland astfel inceputul FC.
Programele 1-2 dureaza un pic mai putin cu vreo 10 secunde decat 1/2 minute, programul 4, cel default dureaza 4 minute. mai mult nu am incercat.

Chiar se facusera 28 grade in cutie pe final ? Ai avut un termometru sa masori "ambientul" ?
Data viitoare incearca cu el amplasat in spate, unde are fantele in jurul butonului on/off, pe acolo trage aerul.
Si tot acolo are in interior un senzor care ajusteaza puterea in functie de temperatura aerului aspirat, asa ca nu trebuie sa iti faci griji de acest aspect.

Dupa cantitati prajirea pare light, 12% scadere, la ochi nu prea poti judeca o naturala cu acuratete.
Pare ca a mai ramas pleva in ea, mai necesita putina "decorticare" manuala...

Reply
[Image: OirSQnQ.jpeg]
O malawi prăjită pe programul 2 la o temperatură ambientală de 22.5 grade. Au rămas 216 grame din cele 250 de cafea verde.
Am ajutat răcirea cu un uscător de păr.
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
Azi o etiopie spălată Yirgacheffe de la Kestar. 250 grame în 217 out.
Prăjită pe programul 2 la o temperatură ambiantă de 23 de grade. FC l-am avut la minutul 7.20 iar timpul de dezvoltare  a fost de 3 minute și 20 de secunde.[Image: GJGOoQj.jpeg]

Reply
[Image: 5vfFQf0.jpeg]

Am rezolvat o brazilie. Cred că am uitat să apăs butonul cu boaba și după 3 minute de la first crack a intrat în al doilea. 
Încercare de prăjire pe programul 4.

Reply
Schimbi nick-ul in starbucks Smile

Reply
Nu am mai folosit de mult jucaria din simplul motiv ca dadea eroare dupa 2-3 minute, si nu mai lua comanda decat cand se racea.
Daca opreai din buton si incercai sa dai iar start misca 2 grade cosul de boabe si intra iar in eroare (evident cat era cald).
Eroarea era semnalizata prin licarirea ledului 1 si a celui de racire.
Cred ca am rezolat pozitionand senzorul de temperatura cat mai aproape de aerul rece, pare ca merge.

[Image: image.png]

Am prajit si prima sarja, 120 grame, oprit la primul pocnet de boabe:

E putin acrisoara dar cappuccino e demential
Royal Reale|Oscar|mia|Babby|Vario Mahlkonig .....

Reply
Azi am facut iar teste cu masina de prajit, e reusita reparatia.
Am facut si o mica inovatie, legata de coji si aerul cald:

Reply
Ai fi uimit ca prin fantele radiale din jurul iesirii hotgun se trage aer in interior... inclusiv pleava.
Vezi sagetile de pe desenul atasat.

Asa ca solutia mea a fost un capac facut din carton laminat cu folie de alu, care pleaca de pe tambur si ajunge pana deasupra suflantei, care izoleaza aproape complet cele doua fluxuri, cel de injectie aer cald, de cel de evacuare pe deasupra tamburului, pe unde iese pleava.
Sper sa fie de inteles schita care am incercat sa o fac pe imagine, cum vine acel capac, nici nu il am la indemana acum sa il fotografiez... dar cu o foaie de hartie si foarfece il face oricine care i-a placut ora de lucru manual.
Puneti o latura a foii de hartie sus pe tambur si indoiti-o in ambele parti sa incalece tamburul, pana aproape de ax.
Taiati excesul, apoi veniti cu hartia pe conturul partii de plastic care inconjoara iesirea suflantei.
Indoiti hartia, pe linia portocalie, sa aveti doua muchii care pleaca de la muchiile tamburului si se termina undeva la capatul curburii care incaleca suflanta. Ii va da mai multa rigiditate.
Daca va place cum sta asezat pe tambur si pe corpul RM, desfasurati-o si folositi-o ca template ca sa faceti ceva mai rigid din orice material rezistent la caldura.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Se trage aer de acolo nu se scoate, din considerente de racire a zonei. Sau cel putin sunt orificii de ventilatie naturala.
Practic ventilatorul pus in spatele rezistentei suflantei, trage aer din carcasa si in impinge prin iesirea metalica.
Zona aia de fante e facuta sa permita patrunderea aerului de racire, si clar e mai bun aerul rece!
Cartonul e pus dupa fante spre cosul cu boabe, deci trage aer din spatele lui.
Eu folosesc saculet de legume din supermerket, pus peste partea din spate a aparatului, cum am vazut pe youtube.
Prima data nu am inteles ce e, se gaseste la kaufland si mega la legume.
[Image: Whats-App-Image-2025-03-26-at-20-16-44-f7c59189.jpg]

Am desfacut aparatul si i-am refacut panglica de conexiune intre afisaj si montaj prin 2022, se pare ca am tras in interiorul protectiei din varnish cand l-am reasamblat senzor-ul de temperatura a aerului din exterior cand l-am curatat (e luat prin 2022 de pe OLX).

Am subliniat senzorul:

[Image: Whats-App-Image-2025-03-25-at-00-14-32-04c7c9cc.jpg]

Fotografiile le-am facut acum 2 zile, pt arhiva tehnica personala.
E bine ca avem ce disputa!

Reply
Trage peste tot, nu numai prin spate.
Ai fante si pe jos, pe burta... si acolo mai trebuie o sita... fara ele, daca e folosit saptamanal, in 3 luni e plin cu pleava in interior.
Si daca pui site care sa opreasca pleava mare, tot se va depune ceva, mai rau, ca o faina, care mai e si uleioasa.
Asa arata ventilatorul de la ciclon, o imagine familiara in orice prajitorie, in ziua de curatenie...
Dar ca sa ajungi sa ai asa ceva in RM, inseamna utilizare semi-comerciala, minim 1kg, sau 4-5 prajiri pe zi.

Asa lux cum e al tau inseamna sa prajesti odata pe luna si dupa aia sa il aspiri prin toate gaurile.
Referitor la fantele din fata, pune acolo o lumanare si o sa vezi cum trage.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Am avut o perioada cand am stat mai "inghesuiti" si nu aveam conditii, am cateva kilograme de cafea verde de origine cumparata si neprajita.
Acasa se consuma in medie 10 cafele pe saptamana, am sanse mici sa distrug curand masina asta, si daca se strica ceva nu e problema, am experienta de peste 40 de ani in depanare
Vezi ca am editat postul de mai sus si am adaugat imaginea cu saculetul de legume.

Reply
Asa da, alta viata... o sa iau si eu un sac din ala cu prima ocazie, chiar daca nu mai folosesc RM Smile

Reply
[Image: 4Po9cVI.jpeg]
O guatemală spălată prăjită pe programul 4.
 250 grame în 209 out

Reply
Bye bye !
De prin toamna prajitorul a disparut din oferta Dieckmann, la fel si de pe Amazon.de
Cafelele lor specifice, fara pielita care formeaza pleava, continua sa se vanda, dar masina apare doar decorativ, in cateva pagini/imagini, fara sa se poata cumpara de undeva.
Pacat, continui sa cred ca a reprezentat masina ideala pentru un incepator cu buget redus.
Se poate lua in continuare varianta clonata de chinezi, de pe Aliexpress, chiar mai ieftin, la 845 lei in loc de 250 Euro, dar nu stiu nimic de ea cum e construita intern.

Reply
Dieckmann a renunțat la producție și a devenit distribuitor Gene Café

[Image: JHtWO9x.jpeg]
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply
Pagina masinii inca este acolo, pentru nostalgici poate...
https://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/en...ister.html

Si cafeaua lor marca proprie, dezpielitata suplimentar, inca se vinde, de fapt aia e afacerea lor, nu prajitoarele:
https://www.dieckmann-aroma-kaffee.de/en/green-coffee/

Tranzitia de la RM la Gene s-a facut pe undeva prin 2024.
Masina oricum era produsa in china, nu se poate spune ca DM a avut productie de hardware... nici nu le servisau, in garantie se inlocuia cu totul.
Masina era la oferta asa cum Honne/Bugster sunt parte din modelul Hedone de a vinde cafea ca un pachet de servicii complet.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)