Hello There, Guest! Login Register


Röstmeister

#91
Nu cu linsul pe degete am avut probleme ci cu gustul de ars, amar. Bine ca s a terminat.

​​​​​​Nu am putut sa o beau pe kompresso, dar pe v60 si aeropres extrasa la temperaturi sub 85 grade a fost baubila. 

Am mai prajit o tura si am lasat 2 min de la inceputul fk. Tot prea prajita pt mine, dar a fost buna. 

Acum am prajit o kenya. Am lasat 1.30 min dupa fk apoi am apasat butonul de ravire. Arata mai bine, dar inca nu am testat-o.

(02-03-2020, 18:04)TVTVTV Wrote: Big Grin

Acum sunt curios ce gust are. rob8402000, ne tii la curent, pls.?

Pe scurt... Oribil ??
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
#92
Ouch. Aș fi fost curios s-o încerc în flat white. Nu sunt fan al cafelelor prea prăjite dar nici nu mă dau în lături de la un test.

Spor la următoarele prăjiri! Smile
Lelit PL41LEM + Ascaso, Bialetti Venus 6, Bialetti Preziosa, Kinu M47 Classic
 
Reply
#93
(26-01-2020, 21:49)renatoa Wrote: Aparatul tau ramane o enigma pentru mine, cum de nu intra automat in racire in concordanta cu programul, care pe programul 2 ar trebui sa se intample la aprox 2 minute dupa apasarea butonului de FC.

Oricum 3:30 dezvoltare este mult peste ce obisnuim majoritatea, sau cel putin cei cu care sunt eu in legatura si care care pretindem ca prajim light-medium.
2 minute dupa sfarsitul FC se cheama chiar ca iti place sa traiesti periculos, ma mir ca nu a intrat in SC... Big Grin
Sa auzim cum ti se pare gustul, pozele sunt relative.
Si data viitoare incearca o prajire cu oprire cand se termina FC. Wink 

Daca prin ciufuleala intelegi un fel de tigrare/celulita, asta se cheama o prajire light, cum vezi in imaginea atasata, o mostra de prajire nordica de la un guru pe care unii il zeifica... Smile si daca vezi asa ceva la altii zici ca e gunoi Smile
Uite cum arata 3 minute de dezvoltare la mine.

[Image: gwoIV3J.jpg]
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#94
Ai intrat în FC cu un ror aproape de zero....
 
Reply
#95
Pai daca temperatura evolueaza ca in graficul postat mai sus, aia e o racire usoara, mai curand decat o dezvoltare.
RoR negativ cu sigurantza.
As apasa pe buton dupa cateva zeci de secunde bune.
La cate minute ai FC? Daca sunt sub 10, nu ai cum sa intri cu RoR zero, cum zice @dev, dar devine zero si trece in negativ rapid, in maxim 30 secunde.
Ai putea incerca o prajire stil nordic, intrat in FC cu RoR mare, adica aprox min 8, lasat sa mearga asa, fara sa apesi pe buton, si stopat dupa un minut. Sau o combinatie, apasat pe "boaba" dupa un minut lasat putin, maxim un minut si racire.
De ce nu ii faci modarea de la Gene, cu regulator extern, ai deja experienta...
 
Reply
#96
N-am nici un ror negativ. Uitati-va la semnatura cu ce prajesc. Am sonda de temperatura in cafea, un Center 301 si Artisan. Mai am prin casa si o placuta TC4 cu sonde si pot la orice ora sa pun pe o placuta arduino doua max 6675 sa supraveghez prajirea.

intru cam cu 5-6grade/min in FC si apoi scade la 2-3grade/min.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#97
În lumea "școlii Rao", 3 minute cu ROR anemic înseamnă cafea coaptă. În practică, e un model de prăjire care anesteziază aciditatea unei prajiri in zona city. Bănuiesc că asta ai urmărit.
 
Reply
#98
Pai de ce ne arati boabe de Huky in topicul asta, ca sa demonstrezi ca se poate praji si pe un Huky la fel de aproximativ ca pe un Roestmeister?  Confused Huh
Stiam ca mai ai si un Roestmeister prin preajma, de asta m-am apucat sa detaliez ce solutii ai putea aborda.

Cu date provenind din masuratori facute cu un max 6675 nu esti capabil, matematic, sa determini valoarea un RoR ca fiind poate statistic in jur de 6, si asta dupa o fereastra de mediere de vreo... 25 secunde... cu doua valori citite la o secunda iti poate da orice valoare intre 0 si 15.
 
Reply
#99
[Image: dvVApxy.jpg][Image: UpPOGZa.jpg]

De amorul atei am prajit o indianca pe programul 7 al aparatului sa vad daca intra in second Crack si nu, nu intra.

Parametrii de prajire: 150 gr cafea India, temperatura ambientala (in cutia unde e aparatul) 13 grade. First crak a inceput la min 8 - 9.30, butonul cu boaba (developarea) am apasat la min 8.20 sec. Sus am pus graficul pentru a vedea evolutia temperaturii, Sonda K am fixat-o undeva la ora 7-9 in spatele tamburului. La min 14.20 sec a inceput racirea adica 6 min developare. Cafeaua a iesit ca in poza, inca nu am baut din ea, dar nu e uleioasa si nici arsa ca si cea din postarea mea de mai sus cand am intrat in SK.


Din ce am observat eu aparatul e gandit cam asa: temperatura creste pana la apasarea butonului cu boaba (cand nu am apasat al meu nu a trecut de 220 grade. poate de la tensiunea slaba sau poate asa e setat.), dupa apsarea butonului cu boaba temperatura scade pana la 200 grade in aprox 1-1.5 min si ramane acolo constanta si pe sfarsitul programului scade usor, iar cand intra in faza de racire temperatura coboara repede. Desi am inteles ca nu e ok ror ul negativ, asa e programat aparatul tocmai pentru a evita intrarea in SK. 

Cand am prajit fara developare. mi-a intrat in sk dupa 3-4 min nu mai retin exact, asa am avut ror negativ si developare de 6 minute fara sa intru in sk.

Personal sunt multumit de aparat, merita cei 80 eur dati pe el. Din rewiew-uri gene e mai ok, poti controla temperatura mult mai bine, dar momentan ca raport calitate pret cred ca am facut o afaere buna. Pe viitor odata cu dezvoltarea papilelor probabil ca va fi loc de update.


ps: legat de discutia de mai sus cu ror-ul negativ..daca se merge pe program se va avea ror negativ. daca mergi pe manual dupa fk temperatura creste foarte incet (3-5 grade/min) si ai un ror pozitiv,
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Ai putea experimenta in continuare, intarziind gradual apasarea pe buton incat sa ajungi la un punct unde nici nu o bagi in SC, dar poate scapi de scadere temperatura, sau o minimizezi, atat cat iti permite programul aparatului.

Pana la upgrade o modare simpla ar fi sa inseriezi pe firul unui prelungitor prizei un regulator de putere de 4000W, de pe olx, de care s-a mai vorbit pe aici, si ti-ar fi simplu sa faci o dezvoltare cum iti place.

ps: nu cred ca pe manual cresterea sa fie asa mica, cu 3-5 grade pe minut nu ai intra in SC decat dupa minute bune... si oricum, nu e sanatos pentru boabe sa continui 6 minute dupa FC, in maxim trei minute ar trebui sa termini prajirea, daca vrei ceva medium.
FC este la 200 in medie, 211-216 ar fi domeniul de temperatura in care poti jongla, iar SC este pe la 225.
Poti socoti cate minute inseamna asta.
 
Reply
Intrebare de baraj..Cum se pot vedea mai bine boabele in timpul prajirii? Pun eu lanterna acolo. dar la 150 gr cat prajesc o data nu se vad chiar cum ar trebui.  Undecided

Am prajit in premiera in aer liber cu aparatul pe masa si am concluzionat ca cel mai ok este sa las aparatul intr-o cutie de carton pentru a evita pierderile de temperatura cauzate de vant si nu numai. De acum voi folosi aparatul doar in cutie.


Ati curatat vreodata aparatul? Eu l-am suflat la compresora. fara sa il desfac. si am ramas uimit de cata pleava a iesit din el. Ma mir ca nu a luat foc pana acum. Probabil prajind in cutie pleava era absorbita in interior. Il voi sufla mai des.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Pentru cei care v-ati desfacut aparatele, o modare destul de simpla, care acum dupa vreo 4 prajiri o socotesc musai, regret ca nu am facut-o mai de mult...
E vorba de alimentarea motorului suflantei pe un circuit separat, dintr-un alimentator de 24V/1A.
Am folosit un model mic, de genul acesta:
https://www.emag.ro/modul-sursa-alimenta...DF2643MBM/
... care, decasetat, incape taman bine in spatiul de sub tastatura.

Eu am fost fortat sa realizez modarea, de un defect pe circuitul de alimentare motor, dar aduce numai avantaje.
In mod normal alimentarea motorului se face printr-o rezistenta de mare putere, aprox 200W, direct din retea.
Aceasta rezistenta face ca pe motor sa cada aprox 20V, asa ca acum este lejer supravoltat, nimic critic, motorul oricum este de 24V, si manevra este familiara celor care au modat un popper.
Un dezavantaj al alimentarii originale era ca acea rezistenta este incolacita la baza rezistentei heaterului, si producea o caldura destul de consistenta in faza finala, care ar trebui sa fie de racire, probabil ati observat ca aerul evacuat este destul de fierbinte pana in ultima clipa, aprox 70 grade la 25 ambiant, motiv pentru care masina asta nu facea niciodata o racire perfecta singura, sa aduca boabele sub 50 grade, cat sa poata fi tinute in mana.
Acum, cu alimentarea din sursa separata temperatura de evacuare scade sub 100 grade la un minut, si in final dupa 3 minute ai boabe mult mai reci decat inainte, aproximativ 45 grade, chiar daca metalul tamburului ramane inca prea fierbinte pentru a fi atinsa, peste 60 grade adica.
Alt avantaj al modarii este ca fluxul de aer crescut de supravoltarea turbinei, combinat cu cei 200W lipsa din heater, care faceau un fel de preheat al aerului care intra in rezistenta principala, este ca acum la iesirea din hotgun am un mult mai corect 290 grade, fata de 360 cat aveam inainte, vara chiar peste 400...
Luptam cu temperatura asta crescuta prin subvoltarea intregii masini, acum o folosesc exact cum a facut-o Diechmann, bagata direct in priza, si am FC intr-o zona mult mai corecta, pe la min 8-9, fata de sub min 6 cat era inainte, daca nu subvoltam.
As putea face chiar fine tuning la temperatura, in functie de anotimp/ambient, daca as adauga pe circuitul motor un mic dimmer DC PWM, ca acesta:
https://componente.eu/variator-dimmer-te...otor-cc-dc
... deosebit de util de avut in casa la o adica, e mic, ieftin si nu strica sa il ai.

Masina nu mai e desfacuta acum, ca sa pun poze, dar daca exista interes, pot sa explic in detalii textual ce si cum.
 
Reply
merci ca ai facut share la asta
Current: Rocket R91, Honne Slim Custome, V60, Cantar Hario, Bialetti Brikka, Aerobie AeroPress, Kinu M47
Previous: Dalla Corte Studio, Izzo Duetto 3, Lelit HX
 
Reply
Salutare,
Dupa o in schimb de mesaje cu colegul @renatoa, care a durat niște ore bune, m-am hotărât sa imi cumpar un RM
Ca sa nu îl cumpar pe nv este cineva prin București care m-ar putea primi 5-10 min sa văd utilajul la lucru? Big Grin
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
Test covid la întrare și ieșire Big Grin joke
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
(05-02-2021, 21:58)d2florin Wrote: Test covid la întrare și ieșire Big Grin joke
Sau pașaport de vaccinare Big Grin
Bugster+Honne, Kinu
 
Reply
(05-02-2021, 17:25)Cosminchir Wrote: Salutare,
Dupa o in schimb de mesaje cu colegul @renatoa, care a durat niște ore bune, m-am hotărât sa imi cumpar un RM
Ca sa nu îl cumpar pe nv este cineva prin București care m-ar putea primi 5-10 min sa văd utilajul la lucru? Big Grin

Cum e, ai decis?
Am schimbat si eu cateva mesaje cu colegul de forum @renatoa, dar inca sunt in cumpana. Oscilez intre Behmor 2020 si Roestmeister... de ce? Din cauza ca la Roestmeister am vazut un video pe youtube si pleava zbura in toate directiile... si in plus, femeie fiind, nu prea inteleg care e treaba cu variatorul de tensiune si alte asemenea ce tin de curent, care s-au mai spus pe aici si care pe mine ma ingrijoreaza (neintelegandu-le).  Undecided
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
 
Reply
La Behmor pleava ramane in interior, partial arzandu-se... si afumand cafeau.
Plus ca racirea ramane cu semnul intrebarii... trebuie sa luati si un racitor extern, minim inca 150... nu mai zic ceva de manipulatul vaselor incinse cu mainile pana la cot in manusi termice, ca dam in chestii de discriminare de gen, subiect tare sensibil zilele astea Smile
E adevarat ca la behmor aveti posibilitatea de control fara modari de care vorbim aici.

Mai este nevoie de ceva timp, sau o crestere exploziva a cererii de prajire acasa, ca sa apara masina care sa faca totul bine, la un cost rezonabil. Pana atunci toate au limitari pe ici pe colo.
 
Reply
(14-02-2021, 23:08)renatoa Wrote: La Behmor pleava ramane in interior, partial arzandu-se... si afumand cafeau.
Plus ca racirea ramane cu semnul intrebarii... trebuie sa luati si un racitor extern, minim inca 150... nu mai zic ceva de manipulatul vaselor incinse cu mainile pana la cot in manusi termice, ca dam in chestii de discriminare de gen, subiect tare sensibil zilele astea Smile
E adevarat ca la behmor aveti posibilitatea de control fara modari de care vorbim aici.

Mai este nevoie de ceva timp, sau o crestere exploziva a cererii de prajire acasa, ca sa apara masina care sa faca totul bine, la un cost rezonabil. Pana atunci toate au limitari pe ici pe colo.
Daca modarile respective s-ar rezuma la un dispozitiv de bagat in priza iar steckerul de la Rostmeister in el (ca intr-un prelungitor), n-as mai sta pe ganduri. Cred ca am spus o tampenie dar e maximul capacitatilor mele in privinta curentului electric. As rade, dar mai mult imi vine-a plange. Cum fac sa pricep ce am de facut daca ma decid la Rostmeister?  Huh
Flair Signature Pro | Cafflano Kompresso | Niche Zero | Kinu M47 Phoenix | Flair 58 | MyPressi Twist | Gene Cafe | Pavoni Europiccola Mill
 
Reply
Behmor este in România varianta nouă pt. Europa, 2020 SR+, la 2090 lei.
Eu am Rostmeister și sunt mulțumit de cum prăjește. cred că indiferent de alegere, este nevoie de experiența pe care o dobândești singur.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
Problema pe care trebuie sa ti-o clarifici, @Dianette, este daca esti dispusa sa accepti ca prajirea cafelei nu a ajuns inca la un grad de automatizare ca alte electrocasnice. Si probabil nu va ajunge prea curand, cu toata abureala cu care suntem invaluiti acum de oferta de prajitoare pilotate de app-uri care invadeaza piata.
Variatorul acela pentru RM se ataseaza usor, doar ca nu este pus acolo ca sa il setezi odata si sa uiti de el, ci ca sa controlezi prajirea in mod constient, schimband puterea de 3-4 ori de-a lungul a 10 minute, in moduri diferite in functie de originea cafelei si cum doresti sa iasa prajirea.
Proces care presupune invatare.

Behmor face asta aparent automat... dar tot trebuie schimbata programarea automatului cand treci de la o africana la o sudamericana, sau de la o spalata la naturala... Plus ca impacheteaza parametri de prajire intr-un mod asa de alambicat si neclar explicat, incat pe net nu vad decat strigate de ajutor de la oameni nedumeriti ce sa aleaga ca sa le iasa o prajire decenta, nu neaparat cu pretentii. Deci si acolo trebuie invatare Smile

Chiar si la un Fresh Roast, care il laudam ca masina ideal de home, ipotetic vorbind, daca ar fi in varianta 220V pentru EU, tot trebuie sa butonezi la doua "platane" Smile... nu asa de energic ca un DJ, dar macar odata pe minut tot trebuie sa mai schimbi un parametru, aer sau caldura.
Apropo, au aparut clone china de Fresh Roast, dar de capacitate redusa, doar 120 grame, la aprox 160 Euro... ca sa stii ca exista si optiunea asta, care clar ar fi cea mai buna casnic, pentru ca are captarea plevei si racirea incorporate, plus volumul cel mai mic fata de RM sau Behmor. Asta daca esti confortabila cu achizitiile din China...

Si acestea cu atat mai mult cu cat motivatia dumitale de a trece la prajire acasa este, din cate imi amintesc din conversatia privata, obtinerea uneor prajiri mai proaspete si daca e posibil, superioare celor disponibile local... deci nu urmarim orice fel de prajiri... Smile
 
Reply
Trei rostmeister pe olx  la 700 ron. Nou e cam 240 eur, eu l am luat cu 80 eur de pe ebaykleinanzeigen.de, dar se vand cam cu 110-120 eur. Am avut noroc. 
In caz ca intereseaza pe cineva.

Vad ca lumea posteaza grafice de prajire. Ce softuri se folosesc si pt rostmeister se poate improviza ceva sa se conecteze la un laptop? Macar temperatura aerului la iesire din gun sau cea din spatele tamburului. M ar ajuta sa imi fac o idee despre ce se intampla.
Momentan urmaresc temperatura din spatele tamburului cu un termometru cu sonda k.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
La iesirea din gun, nemodat, cum vine din fabrica, e foarte mare, peste 350 grade, si nu e corect, degeaba i-am scris fabricantului, ca nu il intereseaza.
Cu un variator de tensiune trebuie sa cobori pana la aprox 75% ca sa scazi temperatura la iesirea din hotgun sub 300 grade, si sa aduci FC intr-o plaja mai corecta in jur de 8 minute. Dar in momentul acela renunti sa mai folosesti mecanismul propriu de "development", cu butonul cu boaba, pentru ca acela produce o scadere mult prea severa a temperaturii, ai avea o prabusire RoR totala care ti-ar compromite prajirea.
Cu un termometru in spatele tamburului am lucrat si eu, si indica foarte corect momentul inceperii FC, dar la valori care au o legatura foarte vaga cu BT-ul real, pe undeva pe la 170 grade, depinde mult de pozitia sondei, 1 cm mai sus sau mai jos schimba indicatia substantial.
Cu variatior si termometru poti controla destul de precis dezvoltarea, mai corect decat ce face RM-ul original cand apesi pe boaba. Este singurul moment cu adevarat util pentru care merita facute modarile astea la RM, in restul profilului nu merita sa te agiti, o putere constanta asigura fara nici o bataie de cap o curba naturala a transferului de energie in boabe.

Termometrul tau cu sonda K are iesire USB?
Daca nu, singura ta solutie ar fi citirea optica a display-ului, cu functia OCR a softului RoastLogger, retras din activitate, care il mai gasesti doar prin arhive de internet, genul:
https://web.archive.org/web/201905101003...nload.html
 
Reply
Un rostmeister la pret ok. Se si negociaza mult. Eu pe al meu l am luat la 80 eur si cerea 120.
Lelit PL81t, Ibric email, Ibric turcesc, Aeropress, V60. Rasnite Kinu Phoenix, Sozen, prajitor cafea Rostmeister, Cafflano Kompresso, Xeolo ghost burr 10 step.
 
Reply
Prea mult, n-am dat peste 100 pe nici unul din cele care le-am adus pentru mine si diversi colegi.
Dar nu apar chiar des la pret mic.

Alternativa de construit unul nu e chiar asa fioroasa...
 
Reply
M-a facut curios "short"-ul asta... 

https://www.youtube.com/shorts/0zXxbxbmUdw

... si am zis azi sa incerc, dar nu cu vas de sticla, ci chiar in cosul de prajire, avand in vedere ca prajitorul permite scoaterea lui cu tot cu boabe.
E vorba de cosul/tambur de la un Dieckmann RoestMeister.
Am facut shake ca in clip si intr-adevar, ce a curs nu a fost de neglijat... chiar comparabil cu ce a iesit in timpul prajirii.
Din pacate metoda se poate aplica doar la acest tip de prajitor, altele nu permit detasarea subansamblului care contine boabele. Poate doar Gene... Pentru restul ramane metoda cu sticla, cea din clip.
Sau intr-o sita de scurs pastele, la care ai un capac care sa se potriveasca. E la fel de eficienta metoda si in asa ceva, am incercat.
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)