Welcome Back Log In Create Account

Râșnița DF83, single dose, cuțite plate Italmill 83 mm

Un mic feedback...

Urmând sfaturile de pe grupul de Facebook dedicat pt. DF83, am eliminat declumperul al doilea (cel pătrat) și am tăiat cam 2mm din fiecare triunghi din declumperul în forma de stea.

Alături de alinierea cuțitelor, din pct meu de vedere asta e cea mai spectaculoasa modificare în bine care o puteți face rasnitei. Nr de fines scade considerabil (cafeaua odată rașnită nu mai rămâne blocata între cuțite) și tot rezultatul în ceașcă se "clarifica" enorm!

Pentru papilele mele cel puțin e o schimbare majora în bine, în sfârșit am claritatea și aciditatea pe care o cautam!

Sent from my SM-F916B using Tapatalk
|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)

Reply
(14-10-2022, 22:35)mariuscondruz Wrote: Astazi mi-a venit coletul cu DF83. Abia aștept ce rezultate obtin si sa o compar cu Niche. Si eu am înțeles ca SSP va scoate ceva nou.

Salut,
Cum este pana la urma comparativ cu Niche?
Lelit Bianca | Mahlkonig E64 GbW

Reply
(07-03-2023, 22:58)Lyvyoo Wrote: Super atunci! Chiar nu m-a interesat niciodata diametrul acesta, poate din pricina lui E37S care a fost un esec din ce au scris multi useri. DF83 abia de acum incepe sa adune review-uri, de urmarit mai ales modificata cu aceste SSP-uri.

Din ce am citit lumea nu e multumita de SSP-uri(nu e la fel ca cele de 64SSP), si asteapta reviews pt MP Cast daca nu gresesc. Eu am stock ones si am luat la recomandare de la BOYT la 100$ si mi se par mult mai bune: e un echilibru intre body si clarity.
Linea Mini R | Gaggiuino | DF83v2 | Gene Cafe roaster

Reply
(22-04-2023, 07:39)Daaaaan Wrote: Un mic feedback...

Urmând sfaturile de pe grupul de Facebook dedicat pt. DF83, am eliminat declumperul al doilea (cel pătrat) și am tăiat cam 2mm din fiecare triunghi din declumperul în forma de stea.

Alături de alinierea cuțitelor, din pct meu de vedere asta e cea mai spectaculoasa modificare în bine care o puteți face rasnitei. Nr de fines scade considerabil (cafeaua odată rașnită nu mai rămâne blocata între cuțite) și tot rezultatul în ceașcă se "clarifica" enorm!

Pentru papilele mele cel puțin e o schimbare majora în bine, în sfârșit am claritatea și aciditatea pe care o cautam!

Daaaaan,
In momentul in care platim 3400 lei (aprox. 700€) pentru o rasnita, noua fiind, mi se pare de neacceptat sa dam iama la trusa de scule si a incepem sa mesterim la aceasta (aliniere cutite, taiere, pt. fines mai putin, din decumpler, s. a.).
Intrebare intrebatoare:
Nu ti se pare mai mult decat logic, atata timp cat rasnita DF83 este in garantie (2 ani), sa soliciti firmei care a vandut rasnita, prin serviciile de reparatii (am inteles ca dispun de service) toate reglajele necesare astfel incat rasnita sa aibe cutitele aliniate perfect, iar finess-ul, dupa rasnirea cafelei, sa nu influenteze in rau cafeaua (foarte amara -- oricat ai jongla cu temp. apei, gradul de rasnire)?
Cu buna stiinta ai pierdut garantia aducand modificari rasnitei!
Tot pe logica mergand..
Nu era mai corect sa contactezi furnizorul rasnitei (firma) sa reclami faptul ca espresso, oricate reglaje faci la granulatia de rasnire si la temperatura apei din espressor, iese intotdeauna amara si nu este deloc in regula?
Ca acest mare minus al rasnitelor DF83 s-ar putea sa fie de la geometria incorecta a danturii cutitelor?
ECM Classika PID, Honne Slim, VST, Motta, Bravo Tamper, Kinu M47

Reply
coffecream dreams, nici rasnitele de mii de euro nu sunt aliniane perfect...
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
(07-09-2023, 22:08)coffecream dreams Wrote:

Daaaaan,
In momentul in care platim 3400 lei (aprox. 700€) pentru o rasnita, noua fiind, mi se pare de neacceptat sa dam iama la trusa de scule si a incepem sa mesterim la aceasta (aliniere cutite, taiere, pt. fines mai putin, din decumpler, s. a.).
Intrebare intrebatoare:
Nu ti se pare mai mult decat logic, atata timp cat rasnita DF83 este in garantie (2 ani), sa soliciti firmei care a vandut rasnita, prin serviciile de reparatii (am inteles ca dispun de service) toate reglajele necesare astfel incat rasnita sa aibe cutitele aliniate perfect, iar finess-ul, dupa rasnirea cafelei, sa nu influenteze in rau cafeaua (foarte amara -- oricat ai jongla cu temp. apei, gradul de rasnire)?
Tot pe logica mergand..
Nu era mai corect sa contactezi furnizorul rasnitei (firma) sa reclami faptul ca espresso, oricate reglaje faci la granulatia de rasnire si la temperatura apei din espressor, iese intotdeauna amara si nu este deloc in regula?
Ca acest mare minus al rasnitelor DF83 s-ar putea sa fie de la geometria incorecta a danturii cutitelor?

Într-o lume ideala, da, asa cum spui tu ar trebui sa stea lucrurile.

Dar. DAR.

1) Papilele gustative difera de la om la om, la fel și așteptările de la un espresso. Reglajul cu care a venit rasnita probabil e ok pentru 95% din cumpărătorii "normali" sa zic asa, cei care nu sunt neapărat pasionați de cafea, cei cu papile mai puțin antrenate și cei care prefera cafeaua mai amara.

2) Returnarea rasnitei pt reglaje s-ar face ținând cont de gusturile tehnicianului de la service, care sigur nu coincid cu ale mele. Presupunând ca service-ul ar accepta asa ceva, ar rezulta de aici un ping-pong cu rasnita de minim 3 ori, cu costuri de curier suportate de mine, riscuri de avariere la transport mari și probabilitate de rezolvare mica.

3) Și râșnițele de 3400E (nu lei) vin cu cuțite nealiniate. E plin YouTube de tutoriale de reglaj pt Mahlkonig și alte asemenea. Nu dinții sunt problema, baza lor e problema. Pur și simplu precizia necesara unei alinierii perfecte pe o linie de asamblare nu e fezabila... Și dacă ar fi, nu se poate transpune în prețul rasnitei. Vorbim aici de microni. Utilajele necesare sau timpul pierdut de un angajat uman cu fiecare rasnita ar fi enorm. Nu e chiulasa de formula1 totuși :))

4) Ma îndoiesc ca se pierde garanția pt un declumper modificat. Și chiar dacă ar fi asa, în caz de garanție pot cumpăra un declumper nou sa îl înlocuiesc înainte sa trimit rasnita, e câțiva lei.

5) Am luat aceasta rasnita în cunoștință de cauză, știind ca vor fi modari și ajustari ulterioare. Nu e nici o surpriza pt mine având în vedere istoricul lui DF64 și ce am mai citit pe forumuri despre DF83...stiam exact ce urmează sa ii fac. Dacă vroiam ceva mai simplu, luam Niche.

--------

Eu m-am impăcat de mult cu gândul ca nu trăim într-o lume ideala. Ma bucur ca rasnita e solida, bine lucrata, materialele sunt calitative în general și rezultatul în ceașcă (după câteva mici ajustări) e mai mult decât mulțumitor pentru gustul meu, raportat la banii dați și timpul pierdut cu alinierea și modare declumperului.

Cheers!

|||   Lelit MaraX   |||   Eureka Mignon Specialita   |||    YUME beans :)   |||     -----     ("fostele": LaPavoni Professional, RoK manual grinder)

Reply

Daaaaan,
Intrebare intrebatoare:
Tot pe logica mergand..

Tot ceea ce povestesti acolo nu are treaba cu service-ul standard. Pentru ei e suficient daca reglajul functioneaza (de la mic la mare si invers), motorul merge si cafeaua macinata este evacuata.
Ma indoiesc ca au in sarcina masurarea distributiei macinaturii.
Unii pot face si alinierea cutitelor, dar este o operatiune extra, ce nu tine de garantie.
Scrie pe undeva producatorul in clar de macinatura? Masurabil, astfel incat sa poti arata service-ului ca nu este in parametri?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
(08-09-2023, 07:48)Daaaaan Wrote: .......
2) Returnarea rasnitei pt reglaje s-ar face ținând cont de gusturile tehnicianului de la service, care sigur nu coincid cu ale mele.
......

Parca-l vad pe tehnicianul de la service aliniind cutitele, apoi macina, isi face un espresso, il soarbe, apoi avand in fata "roata" aromelor il suna pe client si discuta despre parametrii unei noi alinieri in functie de zona de arome dorita de client .... daca tot vorbim de lumea ideala :D

Se zice ca cel putin problema cu declumperul au rezolvat-o la generatia 2 DF64, poate-i vine randul si la DF83.

Reply
Dupa mai multe luni de teste, pentru mine, cea mai buna configuratie a fost sa pastrez doar declumperul patrat, pe care l-am indoit spre exterior astfel incat sa devina flexibil.
Fac un puf de apa pe boabe (RDT) inainte de rasnire, la clima de Bucuresti rasnita nu imi face mizerie.
De asemenea in configuratia asta am observat ca se elimina toata macinatura, cand apas pe burduf de cele mai multe ori nu mai curge nimic notabil.
Gaggimate DeLonghi ECP, Alm Kopi 51mm DIY heat group, Flair Neo v1, Staresso Mirage, ROK Presso.
Hario V60, Cafec Deep 27, Ceado Hoop, Orea V3, AeroPress.
Philos I200D, ZP6s, Kingrinder K6.
Ex: Gaggiuino Lego GCP, DF83 SSP MP, Kinu, Gaggia (PID, preheat box, dimmer), Dedica, Eureka Mignon.

Reply
(08-09-2023, 09:20)Mihai L Wrote:

Daaaaan,
Intrebare intrebatoare:
Tot pe logica mergand..

Tot ceea ce povestesti acolo nu are treaba cu service-ul standard. Pentru ei e suficient daca reglajul functioneaza (de la mic la mare si invers), motorul merge si cafeaua macinata este evacuata.
Ma indoiesc ca au in sarcina masurarea distributiei macinaturii.
Unii pot face si alinierea cutitelor, dar este o operatiune extra, ce nu tine de garantie.
Scrie pe undeva producatorul in clar de macinatura? Masurabil, astfel incat sa poti arata service-ului ca nu este in parametri?

Salut @Mihai L,
Multumesc pt raspuns!
Este adevarat, practic, ceea ce tu afirmi si te aprob intru totul.
Sunt extrem de putini furnizori de rasnite care, la achizitie iti livreaza si fisa cu testul acesteia in care sunt specificati absolut toti parametri de reglaj, temperatura apei la extragerea espesso, presiunea, masuratori distributie macinatura, tipul de cafea folosit, modalitate pregatire puc anteextractie (RDT, WDT).
Am vazut de curand pe youtube un video clip cu teste pe o rasnita Monolith Max (Denis Basarici - sua) si la despachetare era in colet fisa cu testul pt. extractie optima(toate datele, toti parametrii ce intra la rasnirea cafelei, prepararea pucului si extractia espresso.
O zi frumoasa!

Reply
(08-09-2023, 07:48)Daaaaan Wrote:

Daaaaan,
Intrebare intrebatoare:
Tot pe logica mergand..

Într-o lume ideala, da, asa cum spui tu ar trebui sa stea lucrurile.

Dar. DAR.

1) Papilele gustative difera de la om la om, la fel și așteptările de la un espresso. Reglajul cu care a venit rasnita probabil e ok pentru 95% din cumpărătorii "normali" sa zic asa, cei care nu sunt neapărat pasionați de cafea, cei cu papile mai puțin antrenate și cei care prefera cafeaua mai amara.

2) Returnarea rasnitei pt reglaje s-ar face ținând cont de gusturile tehnicianului de la service, care sigur nu coincid cu ale mele. Presupunând ca service-ul ar accepta asa ceva, ar rezulta de aici un ping-pong cu rasnita de minim 3 ori, cu costuri de curier suportate de mine, riscuri de avariere la transport mari și probabilitate de rezolvare mica.

3) Și râșnițele de 3400E (nu lei) vin cu cuțite nealiniate. E plin YouTube de tutoriale de reglaj pt Mahlkonig și alte asemenea. Nu dinții sunt problema, baza lor e problema. Pur și simplu precizia necesara unei alinierii perfecte pe o linie de asamblare nu e fezabila... Și dacă ar fi, nu se poate transpune în prețul rasnitei. Vorbim aici de microni. Utilajele necesare sau timpul pierdut de un angajat uman cu fiecare rasnita ar fi enorm. Nu e chiulasa de formula1 totuși :))

4) Ma îndoiesc ca se pierde garanția pt un declumper modificat. Și chiar dacă ar fi asa, în caz de garanție pot cumpăra un declumper nou sa îl înlocuiesc înainte sa trimit rasnita, e câțiva lei.

5) Am luat aceasta rasnita în cunoștință de cauză, știind ca vor fi modari și ajustari ulterioare. Nu e nici o surpriza pt mine având în vedere istoricul lui DF64 și ce am mai citit pe forumuri despre DF83...stiam exact ce urmează sa ii fac. Dacă vroiam ceva mai simplu, luam Niche.

--------

Eu m-am impăcat de mult cu gândul ca nu trăim într-o lume ideala. Ma bucur ca rasnita e solida, bine lucrata, materialele sunt calitative în general și rezultatul în ceașcă (după câteva mici ajustări) e mai mult decât mulțumitor pentru gustul meu, raportat la banii dați și timpul pierdut cu alinierea și modare declumperului.

Cheers!

Salut Daaaaan,
Iti pot trimite un mesaj in PM?

Reply
Ca sa iti dai seama clar, curata dusul espressorului in detergent de backflush, executa si un backflush cu detergent apoi treci la pasul 2, o comparație pe aceeasi cafea / acelasi espressor cu o alta rasnita.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Eu unul nu pusesem mana niciodata pe DF83 asa ca am profitat de returul colegului si vazand rasnita expusa in showroom am luat-o cateva zile acasa sa ma joc putin cu ea.

DF83 chiar da impresia de rasnita robusta, e foarte bine construita, o simti "legata" nu stiu cum sa zic, adica la rasnirea oricarei cafele light ai senzatia ca stapanesti o rasnita grea care nu se misca din nicio incheietura, nu vibreaza, probabil de aici sunetul cu boabe si fara boabe fiind destul de bine antifonat.
Roata de reglaj se misca foarte usor stepless (mai usor ca in cazul DF64 VS) si fiind mare te poti plasa usor pe o plaja de espresso destul de generoasa. 

Macinatura mi s-a parut in genul Honne ca pufosenie, aparent uniforma si fara mult fines care sa se lipeasca ici, colo. Curgerea cafelei rasnite in portafiltru se face cu precizie, intr-un anumit punct aproape central, dupa cum se vede si in clipul de mai jos in care am rasnit 19g, timpul fiind cam de 11 secunde apoi am mai lasat eu motorul putin ca sa se elimine tot cu ajutorul aerului. Retentia e acolo langa zero, cum te astepti de la genul acesta de rasnita.

Nu stiu ce minusuri sa observ, nu imi sare in ochi nimic, daca ati remarcat ceva scrieti aici ca sa ma uit si eu, cat o mai am.

Acum legat de gust, am folosit o cafea buna prajita omni nu vreun light, am pus pe blat EK, DF64VS, DF83 si Honne, am stricat niste shot-uri si am ajuns la un echilibru in extractii, cu precizarea ca nu am mai folosit EK-ul pentru ca mi-am dat seama ca nu avea rost sa stric cafea, gustul de pe unimodale fiind putin altfel fata de bimodale. Dintre cele 3 as spune ca DF83 s-a dus mai mult spre Honne ca si gust, cu LIPSA AMAR si evidentiere de gust fructat. DF64 VS era setata pe turatie joasa, de 600 rpm, loc unde am observat ca indulceste cafelele fata de 1800 rpm unde le scoate in evidenta fructul. Dar voi scrie separat si despre asta.

Apoi doua zile la rand, avand un lot mare de cafele la testat de la Cascara (ce vor intra pe forum pentru ca sunt chiar foarte buni pe ce fac), am tot schimbat si anaerobe si spalate. Nu am regasit acel amar despre care spunea colegul de mai sus... Si eu sunt sensibil la acest gust. Spre exemplu cand am testat atunci la Sarkis Mignon vs DF64, era clar ca shot-u lde Mignon avea ceva bitter in plus. Precizez ca inainte de a ma lua de DF83, am scos sita de dus si am curatat-o, apoi am facut backflush cu detergent, ca sa ma asigur ca nu am vreo influenta negativa in gust din partea uleiurilor vechi impietrite pe acolo, ceea ce va sfatuiesc si pe voi sa o faceti destul de des (la E61 cu levier doar sita scoasa la cateva saptamani, iar backflush total la 3-4 luni cu detergent si oricand doar cu apa fierbinte).

[Image: r7xLAJ6.jpg]
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
Salutări, 

de când cu această ediție de black friday, am reușit să achiziționez și eu (aparent ultimul) DF83 de la cremaperfectă. Deși sunt tentat să îi scot declumperul și să umblu la aliniere, o vreme bună o să o las așa. 

Din experiența voastră, are ceva dacă folosesc burduful în timp ce râșnița funcționează? În tutorialele de pe net, mereu opresc râșnița și apoi folosesc burduful. 

Mersi!
--
n-am

Reply
Când apeși pe burduf e posibil să se atingă cuțitele, trebuie să fii atent la sunet. La a mea (DF64) este mult mai eficient burduful în timp ce merge motorul și se ating cuțitele doar dacă apăs foarte tare.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(24-11-2023, 22:23)claudiu22S Wrote: Din experiența voastră, are ceva dacă folosesc burduful în timp ce râșnița funcționează? În tutorialele de pe net, mereu opresc râșnița și apoi folosesc burduful. 

Mersi!

Eu folosesc burduful în ambele situații. Adică dau 2-3 apăsări pe burduf în timp ce rașnița merge (după ce a curs cafeaua) și 2-3 apasari după ce o opresc.

Nu am auzit vreodată sunet de cuțite atingându-se, dar nici nu dau în ea ca surdu-n clopot [emoji16]

Reply
Legat de atingerea cuțitelor la apăsarea pe burduf în mers, depinde foarte mult și de ceilalți parametrii, în primul rând gradul de prăjire al cafelei apoi presiunea de extracție .. o cafea prea light sau "gherla" cere buza-n buza sau - 2 , -3 dacă s-ar putea.

Nu obișnuiesc să apăs pe burduf în mers dar știu că am făcut asta de câteva ori și nu am sesizat sunete ciudate .

La râșnita asta se aude un sunet ușor altfel, de la declumper bănuiesc (încă nu am desfăcut sa o analizez)
Toper Cafemino , Profitec PRO300, La Pavoni, Mazzer Philos, DF-83, ARCO-duo, Eureka, Mahlkonig, Kinu. 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)