Welcome Back Log In Create Account

Pâinea, preparata acasă

Legat de pastrarea la frigider, in urma unor discutii avute tot pe acest thread, am caut si gasit acest articol http://www.thefreshloaf.com/node/20438/s...-long-term

care sugereaza pastrarea cu succes la frigider timp de 6 luni a unei maiele cu hidratare 65%
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
(13-12-2019, 12:37)alnick Wrote: Și nu știu ce rețetă să folosesc. Ceva pentru un începător.

1-2-3 este reteta de start perfecta pentru un incepator.
Iar ca nivel de "alintare"... Gicu Serban as zice ca a atins nivelul maxim de pe aici, pentru home baking.

http://joyridecoffee.ro/2019/11/07/open-...-tutorial/

Reply
Mersi, o să mă uit. Acum trebuie să văd ce reprezintă  1-2-3.
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
(13-12-2019, 13:02)renatoa Wrote:
(13-12-2019, 12:37)alnick Wrote: Și nu știu ce rețetă să folosesc. Ceva pentru un începător.

1-2-3 este reteta de start perfecta pentru un incepator.
Iar ca nivel de "alintare"... Gicu Serban as zice ca a atins nivelul maxim de pe aici, pentru home baking.

http://joyridecoffee.ro/2019/11/07/open-...-tutorial/

Vorba ta, îți ia mai mult s-o faci, decât sa o mănânci.

Reply
(13-12-2019, 13:22)Laddu Wrote: Vorba ta, îți ia mai mult s-o faci, decât sa o mănânci.
M-as mai gandi inainte sa afirm asa ceva. Nu de alta, dar suntem pe un forum unde te pregatesti catre o ora ca sa extragi 30ml cafea... [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Ala e nivelul "iguana", neatins inca de prea multi :D
Pentru cine nu pricepe, a se vedea reclama de la Savana ;)

In realitate se poate simplifica major tot ce vedeti acolo... un fold din ala este echivalent cu stat 3 ore la frigider.

1-2-3 inseamna proportiile: o parte preferment (maia la maxim de activitate, clabuci), doua parti apa, trei parti faina.
2% din cantitatea de faina sare si asta e tot.

Reply
A venit ceaunul din fontă. Are cam 5.5 litri și aproximativ 25/10 cm la interior. Am două necunoscute acum:
1. Cam ce ce cantitate de pâine ar merge făcută în el. Să pot adapta o rețetă.
2. Ar trebui să-l asezonez? Cu ce?
Staresso Mirage Pro & De'Longhi ECP, Hario V60 & Aeropress, IBRIC, KINGrinder K6 & AVX CG301, NanoFoamer Lithium, Cocinare B6, Timemore Basic 3.0...Skywalker V1.

Reply
Cu ulei de in o sa gasesti peste tot pe net... dar vezi ca e in comestibil si in industrial, pentru pictura ;)
Cum cel comestibil e mai scump ca maslina virgina, am cercetat si am gasit ca urmatorul ca proprietati, foarte apropiat, este cel de rapita.
Asa ca tigaia mea cu rapita i s-a facut manjeala initiala... si la gatit tot numai rapita a vazut pana acum.

Oala de paine nu ar avea nevoie de asezonare, doar ca fonta daca nu o asezonezi rugineste din pacate, n-ai ce-i face...
Asa ca pune cat de putin poti, si tamponeaza tot excesul.

5.5l... e chiar prea multa... un kilogram minim.

Sincer, eu nu mai recomand fonta de mult, gasesc varianta sticla Jena/Pyrex mult mai practica.
Acum e prea tarziu, dar chiar a fost acum 2 saptamani o oferta la Kaufland, de o forma mai exotica, dar perfect pentru paine ovala. Rotunda aveam deja, simteam nevoia sa mai variez forma.
Exotismul, la vase termorezistente consta in inaltime, nu se gasesc uzual vase mai inalte de 10-11 cm, suficiente pentru o paine de 750-800g.
Asta de la oferta are 13 cm, buna cred ca pana la 1 kg, nu ca as vrea sa fac paini mai mari, dar are loc in interior si de paine si de abur.
Si cateva poze, ca sa fie mai clar despre ce vorbim.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Am luat oala de fontă ca pe un "multifuncțional". Să fac gulaș și sarmale(când crapă oala de lut) în ea, iar capacul să-l folosesc pe post de piatră pt. pizza.
O să văd eu acum cât crește o pâine.

Reply
Asta insemna ca are capac drept, un MARE plus !
O poti folosi reversed... mai greu de scos oala grea la mijlocul coacerii, dar mai usor de pus aluatul decat in oala adanca.
Cel putin pentru mine asta a fost calea optima.

Reply
Smile 
Voi ce tip de făină hrăniți maiaua? Sau în ce proporție? Deocamdată eu o hrănesc cu făină de secară și făină albă, 50 -50%. Să o las așa?
Cred că o să fac prima pâine cu maia după Crăciun. Am făcut ieri 3 pâini, tradiționale, în cuptorul cu lemne. Mă gândeam tot timpul cum aș putea îmbunătății procesul:))

Reply
Si eu tot cu amestec 50-50, secara si integrala, nu alba simpla.

In mai, cand vin la Rapa Rosie, pentru adunarea traditionala, facem un workshop cu maia impreuna :)
..."ard" si eu de nerabdare :D sa coc la un cuptor cu lemne.

Reply
(24-12-2019, 17:03)renatoa Wrote: Si eu tot cu amestec 50-50, secara si integrala, nu alba simpla.

In mai, cand vin la Rapa Rosie, pentru adunarea traditionala, facem un workshop cu maia impreuna Smile
..."ard" si eu de nerabdare :D sa coc la un cuptor cu lemne.

Te aștept. Până atunci sper să scot și prima tranșă de bere. Un wheat belgian.

Reply
As vrea sa fac cadou unui amic, doua banetoane rotunde, de calitate. Recomandați ceva?

Reply
Nu le stiu decat pe cele de la brotformen din germania, am ramas cu impresia ca si cine aduce in tara tot de acolo ia...  Confused

Ar mai fi de lemn/ratan/rachita, daca vrei sa arate mai a ... cadou.
Zic asta pentru ca pana la urma cele de pulpa de hartie sunt un soi de cofraje de oua mai groase... nu ca n-ar fi bune, dar pana la urma sunt niste consumabile, materialul din care sunt facute se mananca in timp. Parca nu e tocmai ideea mea de cadou :)

Reply
La ratan ma gândeam și eu...

Reply
As spiona un pic in avans, cu cateva intrebari nevinovate... despre capacitate si forma.
Daca are deja rotund de 20 cm/750g, inca unul nu stiu cat il bucura, poate ca si-ar fi dorit unul oval...
Stiu, e un apropo fara nici o jena la cazul meu :D

Reply
Pentru ca sunt într-o tara cu pachetomate amazon, am decis sa merg sa acestea

https://www.amazon.de/dp/B07FMZYQGB/ref=...dEbZ7PWAFW

Am luat 2 și pentru mine, sper sa fie numai bune pentru pâine de 1kg

Reply
Eu am mers pe recomandarea Codrutei. Se pare ca cele din pulpa mai usor de intretinut si de uscat.
Am luat de pe brotformen.de, cu tot cu perie de curatat si niste panze elastice de pus pe ele. Cu peria curat si painea de faina ramasa dupa coacere.
Ca forma, m-am gandit sa poata intra usor in frigider si la cuptor.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Prima pâine în oala de fontă. Rețeta "leneșă" cu făină ungurească 550.

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Esti "mancat" acum... nu vei mai cumpara paine :D

(01-01-2020, 16:21)Laddu Wrote: Pentru ca sunt într-o tara cu pachetomate amazon, am decis sa merg sa acestea

https://www.amazon.de/dp/B07FMZYQGB/ref=...dEbZ7PWAFW

Am luat 2 și pentru mine, sper sa fie numai bune pentru pâine de 1kg

https://www.emag.ro/cos-dospire-rotund-r...D227XGBBM/

Reply
(20-02-2019, 15:11)Lyvyoo Wrote: Intrebare de dat cu pietre: pentru astia de beau lavazza la automat, exista vreo metoda de a imbunatati painea facuta la masina? Smile  Ma gandeam la folosirea de maia sau la retete care poate v-au iesit mai rasarite candva. Cu umilinta in suflet, Liviu.

Uite ca se poate face ceva, totusi...  Confused

https://www.facebook.com/breadwithwildye...admachine/

Reply
(28-01-2020, 15:52)renatoa Wrote:
(20-02-2019, 15:11)Lyvyoo Wrote: Intrebare de dat cu pietre: pentru astia de beau lavazza la automat, exista vreo metoda de a imbunatati painea facuta la masina? Smile  Ma gandeam la folosirea de maia sau la retete care poate v-au iesit mai rasarite candva. Cu umilinta in suflet, Liviu.

Uite ca se poate face ceva, totusi...  Confused

https://www.facebook.com/breadwithwildye...admachine/

In primul rand pentru a imbunatati orice reteta de paine folositi faina SPELTA (alba sau integrala sau si/si) , extrem de sanatoasa etc etc si buna la gust , putina miere si ulei(eu pun 24 gr la 750 gr faina, 12 ml ulei floarea soarelui 12 ml ulei masline) si o sa vedeti diferenta , masina de facut paine nu ma intereseaza insa logic ea substituie framantatul si coptul face parte din accesorii ori framanti cu mana ori cu mixerul ori cu masina mie imi e tot una consider ca nu asta e important, MUSAI polish facut inainte (adica ceva apa cu faina , drojdie si mierea / fructoza lasate vreo 1/2 ora sa dospeasca )
Vibiemme Domobar Super 2B PID , Eric Termometru , Mahlkonig K30 Vario , Kinu M38 , Tamper dinamometric Macap CPM 2, 57.5mm (14kg forta)  , Hottop kn 8828p 2k , BWT bestmax SOFT | Coffee & Vending , Brewista Smart Scale , French Press , Brewista Smart pour kettle , Chemex . 

Reply
Asta e mai degrabă chec...

Reply
Da, mai ales spelta care e practic nuca macinata, unde mai pui si mierea... :)

Cu cat de sanatoasa e spelta as zice ca se exagereaza, nu mai zic de cei convertiti total la alac, care acum nu mai dau doi bani pe spelta, acolo deja e razboi religios :)
Ca si cu incalzitul mierii in exces, cand bucataria planetara este plina de retete de prajituri cu miere... ;)

Reply
O sursa buna de alac ai ?

Reply
Nu m-am interesat, stiind ca e pretul prohibitiv... peste 20 lei kg en-detail, sau 15 lei la sac.

Sunt unii care cultiva bio chiar aici in tara, doar am auzit de la altii, n-am experienta directa, vezi in blogul lui Gicu Serban.

Reply
După o pauză de aproximativ un an, am zis să scot maiaua de la naftalină.

80% hidratare, făină integrală, făină 650 și manitoba. Un pic subdospită, dar viața-i grea. Mai bine așa, decât supradospită :D

[Image: 2e0076b94086e64811f3c141da9c4a17.jpg]

[Image: bc21de0c7ae51ca9a217225146f36322.jpg]
Dalla Corte Mina + Kit 58mm | M68, M47, Titan, Traveler, Simplicity, Phoenix | Bravo Tools | Europiccola + radiator

Reply
E minunat ce creeati voi aici!
Chiar imi faceti pofta de paine :5:

Vreau sa imi incerc si eu rabdarea si norocul sa pregates asemena minunatie dar, intai imi trebuie un cuptor....
Asa ca intrebarea e - ce cuptoare folositi voi? In ce coaceti painea?
Ne dorim sa renovam casa si m-am apucat de ceva timp de bugetat. Am ajuns la capitolul appliences si nu vreau sa fac ca acum 11 ani cand am luat apartamentul si am luat cu 800 lei cuptor+plita+hota LDK.

Asa ca va cer voua un sfat, caci vad ca sunteti atasati de cuptorul vostru.
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Eu am un Hansa pe gaz, absolut normal. Si rezultate multumitoare. 900 lei pe promotie, acum 4 ani.

Maximul la care poate ajunge conform termostat este 255, dar cred ca in spate urca si la 270 grade.
Oricum pentru paine nu iti trebuie mai mult de 230-240, doar daca vrei sa faci si pizza din greu.
Dar la pizza oricum cele de apartament nu sunt in masura sa ajunga la 400 grade cat au cele profesionale, asa ca te adaptezi la ce ai.

Nu trebuie sa fie cu convectie fortat, din contra! coacere cu convectie iti produce o uscatura de iti rupi dintii.
Deci daca pentru alte necesitati iei cuptor cu convectie, o folosesti doar la incingere, se face mult mai rapid, la coacere opresti ventilatorul de convectie, vrei sa ai abur in cuptor cat mai mult in primele 10 minute, nu sa il zboare afara.

La fel de important ca si cuptorul, poate chiar un pic mai... as zice ca e vasul in care o coci.
Fonta, Jena, sunt variante, ai de unde alege, dar ca incepator sa incepi cu aluatul direct pe placa, si cu tava cu aburi separat, se cheama ca iti cauti frustrarea singur, parerea mea...

Placa e importanta ca sa nu se arda pe fund painea, una ceramica de 1 cm este suficient. Important este sa ai un izolator intre flacara din fund si vasul cu paine. Plus ca placa de ceamica iti trebuie la pizza.
Oricat am incercat sa inteleg ideea din spatele celor de otel, nu am reusit... mi se pare contraintuitiv sa pui sub paine un bun conductor de caldura si nici nu inmagazineaza atata energie cat poate ceramica, avand capacitate calorica mai mica ...  Confused

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)