Hello There, Guest! Login Register


Puc “perforat” in mijloc.

#1
Am următoarea problema din poza.

Extracția e reușită.
A fost făcută cu naked și curge splendid.
La final pe puc am o gaura pe mijloc.
18g cu rezultat pe 36g in 30”.    

Știe cineva motivul?
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#2
Doar intreb, e posibil sa mai picure apa, sa nu fie inchis complet circuitul?
§ Kinu M38 ► Brewista Smartpour Switch ► Aero Press / Cafflano Kompresso § Porlex Tall ► Tefal KI140D ► Hario V60 §
 
Reply
#3
m-am gândit la asta.
Doar daca mai rămâne apă pe sita de duș, care să curgă către șurubul din mijloc
și apoi să cadă jos. Asta până dau eu jos portafiltrul.
Dar oare așa gaură sa facă?

Sita e tip plasă pe toata suprafața. (originală profitec).

Nu am putut observa (încă) o anumită regularitate.
Teoretic când opresc extracția, apa e aspirată și aruncată în tăviță.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#4
(22-09-2018, 15:12)Honoriu Wrote: Dar oare așa gaură sa facă?

... Da jos sita , fa-i un periaj si monteaza-o la loc ... banuiesc ca este incarcata si apa si-a croit drum in principal , prin acel punct ( ... este doar o presupunere ... oricum ce te costa sa o cureti ? ... Cool ... )

P.S. - ... stiu ca Profitec -ul este nou ... ( sa-l stapanesti sanatos ! ) ... si tocmai la asta ma gandesc , la ceva vaselina din fabrica , amestecata cu depunere de macinatura din puc ... Cool ...
Bosco Posillipo | Bezzera Strega | Pavoni Expo | Honne | Olympus KR-E | ECM S64 | MK III | Kinu M47, M68 | Gene CBR 101...
 
Reply
#5
(22-09-2018, 15:20)Levo Wrote:
(22-09-2018, 15:12)Honoriu Wrote: Dar oare așa gaură sa facă?

... Da jos sita , fa-i un periaj si monteaza-o la loc ... banuiesc ca este incarcata si apa si-a croit drum in principal , prin acel punct ( ... este doar o presupunere ... oricum ce te costa sa o cureti ? ... Cool ... )

P.S. - ... stiu ca Profitec -ul este nou ... ( sa-l stapanesti sanatos ! ) ... si tocmai la asta ma gandesc , la ceva vaselina din fabrica , amestecata cu depunere de macinatura din puc ... Cool ... 

Mulțumesc!
Curățare fac săptămânal.

Am o bănuială.
Punctul se face aproximativ sub șurub.
Și probabil atunci când las portafiltrul în grup până spumez laptele
mai picruă apă...cred...deși ciudat că ar trebui să o tragă toată.
Mai experimentez un pic. Nu cred însă să fiu primul cu o astfel de problemă Smile

Respectiv l-am scos astăzi seară mai repede și era fără gaură.
Pe de altă parte bucul nu iese niciodată ferm, ci se rupe... am mărit doza
de la 17 la 18 g(desigur cu modificarea măcinăturii), dar nu am vazut diferențe
majore. E drept, e o cafea mai medium roast.

PS: curge superb pe naked. Big Grin Aș putea să fac espressouri doar așa ca sa văd cum curge.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#6
(22-09-2018, 22:58)Honoriu Wrote:
(22-09-2018, 15:20)Levo Wrote:
(22-09-2018, 15:12)Honoriu Wrote: Dar oare așa gaură sa facă?

... Da jos sita , fa-i un periaj si monteaza-o la loc ... banuiesc ca este incarcata si apa si-a croit drum in principal , prin acel punct ( ... este doar o presupunere ... oricum ce te costa sa o cureti ? ... Cool ... )

P.S. - ... stiu ca Profitec -ul este nou ... ( sa-l stapanesti sanatos ! ) ... si tocmai la asta ma gandesc , la ceva vaselina din fabrica , amestecata cu depunere de macinatura din puc ... Cool ... 

Mulțumesc!
Curățare fac săptămânal.

Am o bănuială.
Punctul se face aproximativ sub șurub.
Și probabil atunci când las portafiltrul în grup până spumez laptele
mai picruă apă...cred...deși ciudat că ar trebui să o tragă toată.
Mai experimentez un pic. Nu cred însă să fiu primul cu o astfel de problemă Smile

Respectiv l-am scos astăzi seară mai repede și era fără gaură.
Pe de altă parte bucul nu iese niciodată ferm, ci se rupe... am mărit doza
de la 17 la 18 g(desigur cu modificarea măcinăturii), dar nu am vazut diferențe
majore. E drept, e o cafea mai medium roast.

PS: curge superb pe naked. Big Grin Aș putea să fac espressouri doar așa ca sa văd cum curge.

Din poza mi se pare ca a baltit apa mai degraba pe puc, deci pozibil sa fie macinata prea fin. ai incercat cu 18.5 - 19.5 grame? si rasnit o idee mai grosier?
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
Toper Cafemino Electric
 
Reply
#7
@cpop

„Din poza mi se pare ca a baltit apa mai degraba pe puc, deci pozibil sa fie macinata prea fin. ai incercat cu 18.5 - 19.5 grame? si rasnit o idee mai grosier?”

Sita e de 18g.(am și mai mare...)
Asta am făcut acum peste weekend:
Am măcinat un pic mai grosier și am ajuns la 18 g.
Cu o extracție de 30” pt 36-40g.

Nu am mai observat gaura. Dar și înainte era aleatoriu.
Folosesc în continuare naked...și tot verific.

Mersi de info.
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#8
(24-09-2018, 11:07)Honoriu Wrote: @cpop

„Din poza mi se pare ca a baltit apa mai degraba pe puc, deci pozibil sa fie macinata prea fin. ai incercat cu 18.5 - 19.5 grame? si rasnit o idee mai grosier?”

Sita e de 18g.(am și mai mare...)
Asta am făcut acum peste weekend:
Am măcinat un pic mai grosier și am ajuns la 18 g.
Cu o extracție de 30” pt 36-40g.

Nu am mai observat gaura. Dar și înainte era aleatoriu.
Folosesc în continuare naked...și tot verific.

Mersi de info.

vezi ca sita de 18g poti sa o incarci pana la 19 -19.5 ( dar trebuie sa reglezi putin mai fin) e si asta un scenariu Smile spor!
Bezzera Magica -- MACAP MXC10
Toper Cafemino Electric
 
Reply
#9
Da, dar pe urma nu mă mai încadrez la timp...
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
#10
Nu inteleg nevoia de a doza peste cat este recomandat intr-o sita.
Supradozarea o fac de obicei cei care nu pot sa rasneasca suficient de fin din diverse motive, si denota ca rasnita nu poate rasni suficient de fin. Sau rasnita face asa de multe fines (dezaliniata) ca trebuie sa rasniti mai grosier si sa supradozati.

Cu cat rasnesti mai fin, cu atat extragi mai mult din cafea. Problema este ca o macinatura mai fina aduce pe langa mai multe arome, si defecte. Daca boabele au gust de afumat, sunt prea prajite, sunt amare, au gust de tutun, atunci si acele gusturi o sa fie accentuate rasnind mai fin. Uite un exemplu, care la mine e valabil dar nu e universal, cand am cafele spalate prajite bine, le macin la 1.5 unitati pe rasnita. Cand am cafele naturale le rasnesc la 2+. Daca as rasni cafelele naturale la 1.5 ca si cele spalate, shoturile ar fi mult prea concentrate, gust pregnant si amar de mi-ar cadea ochii din orbita.

Recomandarea mea este sa nu supradozati, deoarece pucul accepta multa apa si se umfla, expandeaza, si cel mai probabil se lipeste de sita de dus si face channeling. Eu mereu am incercat sa folosesc doze sub cele date de producator, din cauza ca imi place sa iau cafea fara defecte, pe care sa o rasnesc cat de fin imi permite hidraulica espressorului.  Timpul nu este relevant, nu mai incerca sa te incadrezi in 25 sec, acela este doar un reper, un punct de plecare pentru cei care descopera acest hobby. Unele cafele sunt bune intr-o extractie clasica, altele au nevoie de 40-50sec extractie pe aceasi rasnita.
In sita de 18 grame, as pune maxim 17 grame, si as cobora cu macinatura pana mi-ar placea gustul shotului. Daca ar fi prea fin, as macina mai grosier, si as pastra doza de 17 grame. Jongleaza si cu temperatura, pentru ca joaca un rol important in gust.
Cafea>rasnita>apa>espressor>accesorii.
 
Reply
#11
(24-09-2018, 17:17)Zwanger Wrote: .....
In sita de 18 grame, as pune maxim 17 grame, si as cobora cu macinatura pana mi-ar placea gustul shotului. Daca ar fi prea fin, as macina mai grosier, si as pastra doza de 17 grame. Jongleaza si cu temperatura, pentru ca joaca un rol important in gust.

@Zwanger: eu am pornit de la 17 grame. Și am ajuns la 18 în speranța că scap de punctul acela. Se pare însă că tot apare. Și tot aleator. Menționez că extracția cu naked arată frumos. Nu stropește deloc... poate 2/3 stropi mici mici de îi cauți, exact la început.
Ajungând la 18 am măcinat mai grosier (o idee), ca să mă încadrez tot în 30.
E o cafea medium roast, și merg cu 90 C.
Recomandat era pentru cafeaua în cauză: 17 cu un 30 g în ceașcă, în 25/26”, cu 90C.
Dar nu asta făcea gaura în puc (aleator oricum). Mai căutăm... Smile
2018.09  Proiftec Pro 300, IMS, Kinu M47
2017.11    Lelit Victoria, IMS, Kinu M47
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)