@
eugenm , trebuie sa recunosc ca la TDS nu m-am gandit, probabil din lipsa interesului fata de un subiect pe care nu mi-am dorit sa-l studiez, astfel incadrandu-l la masuratori in conditii de laborator.
Acum inteleg importanta solubilelor dizolvate, impactul acestora asupra masei lichidului masurat la final de extractie si daca am inteles bine, il putem estima cu o oarecare acuratete atunci cand cunoastem cantitatea exacta de apa furnizata in faza de infuzie.
Cu alte cuvinte daca dupa PI trecem prin puc un total de 35ml apa si obtinem 40g lichid, rezulta un TDS de aproximativ 14.3% ?
In acest caz nu consider valoarea TDS-ului ca fiind o necunoscuta ce poate duce la variatii considerabile ale retetei. Ii determinam valoarea in faza de calibrare si stabilim cantitatea de apa alocata.
Un cantar incorporat ne-ar scapa de toata tevatura insa nu intentionez sa construiesc un superautomat, din contra, imi doresc un echilibru intre controlul mecanic al majoritatii parametrilor si cel electronic in, impropriu spus, puncte cheie cum ar fi control temperatura, monitorizare presiune si furnizare apa.
@
dev , Exact, o masina echipata cu restrictor fix sau reglabil permite o valoare maxima stabilita in prealabil sau nu, valoare sub care debitul poate fluctua pana la 0.
Presupunand ca valoarea stabilita este de 4ml/s, in timpul extractiei se pot intampla 3 lucruri:
- atingerea unei valori ideale de... sa zicem 1.2ml/s, caz in care rezulta o extractie a la carte;
- atingerea valorii maxime de 4ml/s ca urmare a macinaturii grosiere sau channeling-ului, debit care duce la agravarea fenomenului; erodarea sigura si rapida pe verticala a pucului
- atingerea unei valori apropiate de 0 datorata scaderii inevitabile a debitului de la 4 la 0, perceputa ca lovitura cu efect de compactare a pucului.
dev Wrote:Un OPV clasic nu prea are sens fiindca e posibil ca un anumit puc sa nu ajunga la presiunea maxima.
Exista situatii extreme cum ar fi testul cu sita oarba sau macinatura extrem de fina extrasa la debit mare. O valva de siguranta setata la 10-12bar va fi vitala.
dev Wrote:Vorbind in cazul de fata de o masina casnica, nu cred ca e atat de important gasirea unui sweetspot
Intr-adevar, termenul "sweetspot" este de obicei utilizat intr-un alt context decat cel descris de mine.
Prin sweetspot m-am referit la relatia dintre debit si durata in faza de preinfuzie, o combinatie perfecta ce poate fi memorata si repetata.
dev Wrote:Repetabilitatea de care vorbesti are sens in mediu comercial unde mi-as bate capul sa gasesc sweetspotul
Voi face o afirmatie pe care un producator cu radacini serioase in industrie, o va considera stupida.
Am o idee buna, lucrez la un concept pe care nu pot si nici nu-mi doresc sa-l sectionez cum ar face-o un om de afaceri in vederea maximizarii profitului oferind solutii pentru toate buzunarele.
Repetabilitatea va fi o caracteristica a sistemului si nu poate fi ciuntita, ci prezenta in toate modelele, oricate vor fi ele.
Diferenta de pret intre un model prosumer si unul destinat mediului comercial o pot da alte subansamble, componente ale sistemului cum ar fi: grupuri, boilere, versiuni SW, posibilitatea racordarii la reteaua de apa si chiar finisaje.
Asta e, nu ma pricep la afaceri si nu sunt un bun comerciant, prefer sa o faca altcineva in locul meu
razvanMB Wrote:O masina care profileaza debitul poate incerca sa reduca debitul de extractie daca pucul se erodeaza prea repede( asta ca sa imite un debit mai mic care ar fi fost pe reteta optima sa zicem) dar daca pucul va avea o densitate mai mare la pranz decat dimineata, profilarea de debit de extractie nu va reusi sa mareasca artificial debitul de extractie daca pucul se va opune, fiind prea dens.
Corect, cel de-al doilea caz este unul extrem si in mod sigur presupune modificarea granulatiei.
Daca inainte, extractia a respectat un profil prestabilit, cu rezultate excelente la presiuni cuprinse intre sa zicem 0-7bar si in a doua jumatate a zilei a fost obtinuta aceeasi cantitate de cafea dar s-a atins un varf al presiunii de 10bar, clar este ceva in neregula cu macinatura.
Presiunea va ramane cel mai important indicator al calitatii pucului dar nu si un criteriu in extractie, cu exceptia primei faze a desfasurarii acesteia.
Traductorul de presiune va monitoriza si indica incheierea fazei de inundare a golului de deasupra pucului, preinfuzia propriu-zisa putand incepe.