(04-02-2016, 19:47)Bcc Wrote: [...]
Azi dimineata am gasit Eric la 55 cu PID la 121 ,,, da cateva flush freaca-l putin ,,, urca PID la 126 ,,, stai si asteapta pana Eric se face 90 sa pot si eu bea o cafea extrasa de ... 93 la ... ... ... 88 ca el e foarte stabil ca se cheama LELIT si e varf de gama !!!!
[...]
Am un Lelit. Primul si ultimul produs sub numele asta. Dar nu pot spune ca nu sunt multumit de el. Decizia de a nu mai lua vreodata asa ceva, este generata de fapt de factorii umani din spatele numelui.
Pana la urma, oare ce produce Lelit in mica fabrica? PID-ul, presostatul, grupul E61, conductele de Cu, robinetii, valvele, contactele electrice, ledurile, etc...? Cred ca nimic din toate astea. Mult mai probabil comanda toate componentele (sau aproape toate) si le imbina pentru a crea un sistem functional (scurta lor istorie demonstreaza ca au reusit asta, cu cel putin o exceptie insa...)
Practic aceleasi componente le gasesti si pe alte aparate. Dupa toate aparentele, de multe ori, punerea laolalta a celor enumerate se pare ca se realizeaza mai ingrijit decat in alte cazuri (nume care "suna" mai bine). Nu a fost si cazul meu. Indoiturile, loviturile, zgarieturile, acoperirile cu nichel submediocre ale componentelor grupului, portfiltrului, sita prea adanca pentru portfiltru, un blind rebut si multe alte gafe, cu mult mai grave pe care nu doresc sa le reiau, au facut parte din "pachet".
Am fost insa mult mai preocupat de rezolvarea tuturor problemelor si de obtinerea unui rezultat bun, cat mai curand posibil.
Nu cred ca as putea gasi acum vreun motiv pentru care as dori sa imi schimb aparatul. Da, este un HX, fara PID si fara termometru. Asa trebuie sa fie si asa trebuie sa ramana dupa mine. Cel putin asa gandesc acum.
Te asigur ca poti obtine un rezultat bun, constant, repetabil, chiar fara PID si fara termometru. Dar trebuie "sa simti" tot ce "iti spune" aparatul, sa devii una cu el, asta insemnand sa monitorizezi timpul, "sa simti" temperaturile si sa auzi sunetele specifice. Chiar putem face asta, nu e mare lucru (sa conduci o masina, o drona, o bicicleta, sa schiezi sau sa gatesti, pentru mine sunt lucruri mult mai complexe)...
Nu spun ca poate fi si cazul tau, dar am avut o problema oarecum asemanatoare, cu mult timp in urma. Temperatura scazuta in grup, poate fi efectul unui blocaj dar si al proastei functionari (chiar al blocarii) a supapei antivacuum.
In cazul meu, cand aceasta supapa .... sa zicem ca nu functiona deloc sau sa consideram a fi fost blocata pe inchis, aparatul se incalzea cam pana in zona temperaturilor indicate de tine, 50-55 grade, daca bine imi amintesc. Deschiderea pentru cateva secunde a aburului rezolva problema. In fine, nu stiu daca este si cazul tau, dar poate ar trebui verificata acea supapa. Daca ar fi sa ma raportez iar la Lelit-ul meu, iti pot spune ca primele semne de depuneri calcare (minime), le-am observat tot la supapa antivacuum (facea un zgomot specific, nereusind sa se mai inchida - etansarea nu mai era posibila din cauza unor mici cristale de calcar). Curatarea ei a rezolvat imediat problema.
Si daca tot am ajuns la apa si la duritatea ei exprimata in ... nu conteaza ce scara, iti pot spune ca am si eu un astfel de filtru (e aproape inutil). Ar trebui sa aibe ceva capacitati de dedurizare, insa, fiind mic, face asta intr-o oarecare masura, rasina fiind capabila sa reduca (geu de spus cu ce procent) duritatea catorva zeci de litri de apa (vreo 30 cred, dar este evident ca pe masura ce te apropii de litrul cu numarul asta, efectul va fi tot mai slab). Il poti regenera, dar asta este o operatiune pe care ar trebui sa o faci de vreo 2 ori pe luna. Procedura de regenerare, apoi clatire, durand destul de mult, ar cere parca un al doilea filtru, de schimb. Pentru o solutie mai serioasa privind calitatea apei, sfaturile colegilor sunt cele de urmat.
Despre caderea de temperatura in timpul extractiei, nu ma indoiesc. Poate fi in mod categoric asa. Un punct de plecare ideal aratat de un termometru plasat in grup, nu garanteaza calitatea extractiei. Este importanta in egala masura atingerea unui soi de "armonie termodinamica" sa zicem sau in alti termeni, mai simpli, o incalzire ideala a aparatului. O astfel de echilibrare termica, in conjunctie cu indicatia unui termometru plasat in grupul E61, asigura o extractie remarcabila, indiferent de numele espressor-ului.
PS
Imi este greu si mie sa cred ca dupa doar 2 luni, aparatul tau este blocat de calcar (cu toate ca acel filtru este o simpla jucarie, cvasiinutila pentru o apa de 7-9 grade germane, mai ales in conditiile in care nu a fost inlocuit sau regenerat). Poate este totusi o problema marunta.
Nu uita sa revii cu dinamica problemei. Experienta ta, de-a dreptul tumultuoasa pe alocuri
, solutiile mai ales, pot fi de folos si altora.