Espressoman fresh
Posts: 6
Joined: Mar 2024
Floresti, Cluj
După doar 4 luni de utilizare deloc intensă, spintan, esspresorul nu mai poate livra volumul necesar de apă pentru o extracție corectă.
Dacă până ieri "flow"-ul era normal, acum lichidul abia mai curge din portafiltru, fiind la sub un sfert din debitul normal, chiar dacă presiunea crește la 9-10 bari.
Am facut backflush de 3 ori, am crescut gradul de râșnire și tot nimic, parcă pompa nu mai are putere a livra cantitatea necesara de apa.
In mod ciudat, o anumita cantitate de lichid se scurge pe drenajul (ca la blackflush) ceea ce mă face să mă gândesc că poate e vreo valvă, pe undeva, care nu se inchide/ramasa partial deschisă?
Aveți vreun sfat? Ati mai intalnit asa ceva?
Espressoman infocat
Posts: 154
Joined: Nov 2017
Cluj-N
Nu știu sigur dacă are valva cu 3 cai. Dacă da, faptul ca spui ca curge apa ca la backflush pare sa indice valva blocata
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Espressoman Administrator
Posts: 12.749
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Ce apa folosesti? Posibil sa fie o bucatica de calcar ce a blocat valva sau altceva pe traseu. In mod normal trebuie probat si cu filtrul de rezervor scos (daca exista), ca sa nu fie probleme de debit de la un filtru colmatat. Debitul se măsoară mereu fara portafiltru si ar trebui sa fie pe la 5-9g/s
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman fresh
Posts: 6
Joined: Mar 2024
Floresti, Cluj
11-03-2024, 12:27
(This post was last modified: 11-03-2024, 12:31 by RaduMB81.)
Problemă rezolvată.
Deoarece sotia a achizitionat (cat am fost plecat de acasa) si utilizat un nou sortiment de cafea, m-am gandit ca acesta ar putea fi cauza (aparatul are doar 4 luni iar filtrul a fost instalat chiar de la prima utilizare). Asadar, deoarece sortimentul nou de cafea era diferit (cafea spalata), am dat o fugă la Olivo si am cumparat un sortiment clasic de cafea si un sortiment de cafea spalata, testandu-le separat.
Spre surpriza si multumirea mea, sortimentul de cafea normala a generat o curgere/debit normal(a) iar cel de cafea spalata, a generat aparenta "infundare/chocking-ul" extractorului.
Astfel, cu un grad de macinare 3-4 pe o râșniță Eureka Specialita si o tasare normala, cafeaua normală nu genereaza nici un fel de probleme insa cea spalata duce la problemele enumerate anterior-cel mai probabil densitatea si compactarea sunt influentate, generand o mai mare densitate.
Aero...
Posts: 4.387
Joined: Jan 2013
Bucuresti
Ce inseamna “cafea normala”…?
La o prima vedere as zice ca cea spalata este cea “normala”, restul procesarilor fiind mai complexe.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman fresh
Posts: 6
Joined: Mar 2024
Floresti, Cluj
(11-03-2024, 13:56)Mihai L Wrote: Ce inseamna “cafea normala”…?
La o prima vedere as zice ca cea spalata este cea “normala”, restul procesarilor fiind mai complexe.
Ma refeream de fapt la cea naturala vs cea spalata.
Acum sper ca e clar. :)
Espressoman infocat
Posts: 1.062
Joined: Jan 2021
Otopeni
11-03-2024, 14:59
(This post was last modified: 11-03-2024, 15:00 by Dan_R.)
Eu nu as considera problema rezolvata. As spune ca este mai degraba un paleativ sau o gaselnita care amana inevitabilul, adica blocarea supapei OPV. Cred ca cel mai bine ar fi sa faci o decalcifiere si apoi backflashuri cu detergent special. Indiferent ce cafea folosesti, debitul furnizat in timpul extractiei trebuie sa fie acelasi iar valva OPV sa deschida la 9-10bari.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman fresh
Posts: 6
Joined: Mar 2024
Floresti, Cluj
(11-03-2024, 14:59)Dan_R Wrote: Eu nu as considera problema rezolvata. As spune ca este mai degraba un paleativ sau o gaselnita care amana inevitabilul, adica blocarea supapei OPV. Cred ca cel mai bine ar fi sa faci o decalcifiere si apoi backflashuri cu detergent special. Indiferent ce cafea folosesti, debitul furnizat in timpul extractiei trebuie sa fie acelasi iar valva OPV sa deschida la 9-10bari.
Hmmm... poate.
De făcut backflush i-am făcut de câteva ori însă decalcifiere nu, caci una la mână e prea devreme (as zice) si apoi, manualul spune ca decalcifierea prin introducerea de soluții în rezervor e cam interzisă (probabil că se sugerează decalcifierea in shop?).
Am sa vad cum se comporta si daca mai face figuri, o trimit in service.
Espressoman infocat
Posts: 1.062
Joined: Jan 2021
Otopeni
11-03-2024, 16:44
(This post was last modified: 11-03-2024, 17:07 by Dan_R.)
Cand iti mai face probleme, verifica cu sita blind montata si cu furtunul de retur scos intr-un pahar, la ce valoare a presiunii incepe sa curga apa pe retur. In mod normal trebuie sa curga la 9-10bari. Daca apa curge mai devreme, atunci supapa este blocata pe deschis si va trebui deblocata fie prin decalcifiere fie prin demontarea si curatare. Daca insa curgerea pe retur se face normal la presiunea de 9-10 bari dar totusi debitul este scazut, atunci poate fi electrovalva cu trei cai care nu se inchide complet si poate descarca o parte din apa in tavita. In cazul asta solutia este backflash.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman
Posts: 69
Joined: Sep 2016
ro
Electrovalva cu trei cai are 2 pozitii clare pentru inchis-deschis. Cand traseul inspre grup e deschis, in tavita nu trebuie sa curga apa. Daca prin backflush nu se rezolva problema, atunci trebuie desfacuta electrovalva si curatata, ca in filmul acesta:
https://www.youtube.com/watch?v=5DwfeLOsHxw&ab_channel=Lelitinsider
Ar mai fi partea de comanda, dar nu stiu cum e la PL91T.
PL81T, Mahlkonig Vario, Mignon Specialita, Hario TCA-2, FP
Espressoman fresh
Posts: 6
Joined: Mar 2024
Floresti, Cluj
Merci pt. sfaturi! Deocamdata observ ca functioneaza exact cum am spus mai sus, cu cafea naturala sau amestec merge "ca unsa", cu cea spalata merge groaznic iar valva de drenaj (3 cai) se deschide la 10 bari.
Am cantarit si cafeaua la acelasi grad de rasnire si timp, iar variatia este de 2 grame in plus pentru extractie dubla (eu folosesc 21-22 grame in mod normal, iar cea spalata genereaza circa 24 grame). Am redus cantitatea la 22 de grame insa am observat ca e mai fina granulatia iar tasarea e mai mare la aceeasi (aproximativ) forta de apasare. De aici si concluzia ca se obtine alta densitate la cea spalata. Dar voi mai incerca si alte sortimente de cafea spalata si atunci voi putea trage o concluzie mai... la obiect.
Aero...
Posts: 4.387
Joined: Jan 2013
Bucuresti
Densitatea e data de prajire. Cu cat e mai prajita, cu atat e mai usoara.
Gradul de macinare se modifica pe cafea din cauza diferentelor de prajire si a diferentei la extractie.
PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Posts: 154
Joined: Nov 2017
Cluj-N
Pai încearcă sa reglezi flow-ul prin gradul de rasnire. O cafea măcinată mai fin opune rezistenta mai mare apei. Deci pt acelasi gramaj, macină cafeaua spălată mai fin. Experimentezi pana ajungi la un rezultat bun. Și e destul de greu sa ai extracții constante dacă tot schimbi cafeaua la fiecare unu - doua espresso uri. Teoretic pentru fiecare cafea noua trebuie sa ii găsești gradul de rasnire optim pentru gramajul pe care vrei sa îl folosești. Fow-ul mai poate sa fie influențat și de temperatura apei și presiunea pompei. Unii ar zice ca mai contează faza lunii și chiar temperatura apei mării, dacă ai gaura în șosete sau dacă sunt roșii
Sent from my SM-S918B using Tapatalk