Hello There, Guest! Login Register


Primul espresso setup - am nevoie de sfaturi

#1
Salut,

Sunt băutor de cafea, merg zilnic la cafenelele din București pentru un espresso bun și cred că mi-am format gustul, dar abia acum încep să învăț să prepar. Am tot făcut V60-uri acasă de vreo 2 ani, dar acum vreau să-mi achiziționez un setup bun pentru espresso. Estimez că o să fac cam de 2-3 shout-uri pe zi plus un preparat gen cappuccino, poate două.
Am alocat, momentan, ca buget, în jur de 5000 ron.
După prima sesiune de research, mă gândeam la combinația Lelit PL91T + Lelit PL72T.
Dar, căutând din ce în ce mai mult, sunt foarte atras de a achiziționa PL62X (Lelit Mara x). Problema este, desigur, că nu mai rămâne buget pentru grinder. Momentan am un gridner manual foarte basic, porlex. Oare ar avea sens să-l folosesc o perioadă (estimez 3-4 luni, poate 5) până o să mai am un nou buget să investesc într-un grinder? Sau chiar nu pot obține calitate decentă în acest mod și e mai bine să-mi împart bugetul acum să pot lua și grinder?
Dacă aveți și alte sugestii, m-ar ajuta foarte mult.
Mulțumesc.
Espressor: Lelit Mara X
Râșniță: Niche Zero
 
Reply
#2
Porlex, categoric nu. Din buget alea scoate 700 RON pt un Kinu. Apoi cu result se poate discuta.

Imi dau seama ca pare cam extramist, dar, din păcate este adevărul absolut
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#3
(22-06-2020, 11:36)micrenda Wrote: Porlex, categoric nu. Din buget alea scoate 700 RON pt un Kinu. Apoi cu result se poate discuta.

Imi dau seama ca pare cam extramist, dar, din păcate este adevărul absolut

Nu pare extremist, te cred, are sens. Doar că, deși teoretic 700 pare puțin, practic oricum o să vreau să investesc ulterior într-un grinder gen PL72 (prima alegere, mai trebuie să fac research), undeva la 2000 RON. Și atunci nu pare că mai are sens extra 700 RON pentru câteva luni.
Espressor: Lelit Mara X
Râșniță: Niche Zero
 
Reply
#4
Are sens ce spui tu, dar, dacă ne referam la calitate macinatura, Kinu o sa fie peste (sau egal) cu PL72. În plus, sunt doua rasnite diferite (Kinu este conica iar PL72 are cuțite plate) și poate rămâne ca răsnita de rezerva sau pt călătorii (cu V60). În pus, Kinu se vinde ca pâine calda, dacă tot vrei sa te eliberezi de el.

Porlex este ok-ish pentru V60 dar la espresso îți va da doar dezamăgiri. Spun din experienta proprie.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#5
Am kinu și Pl72. O sa fac un test săptămâna asta. Fiecare are avantaje și dezavantaje. Clar kinu e capabila de espresso.
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#6
OK, mersi de sfaturi. O să iau în considerare opțiunea cu Kinu, pare o idee bună.

Atunci mă gândesc la un espressor PL62S Mara ca să intru oarecum în buget.
PL62X pare destul de diferit și ca preț dar și tehnic, nu știu dacă ar trebui să fac efortul.
Espressor: Lelit Mara X
Râșniță: Niche Zero
 
Reply
#7
Salut!

Dacă rămâi la PL62S ți-aș fi recunoscător dacă ai putea face un review după ce lucrezi puțin cu el. 

Zi plăcută!
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#8
Am eu pl62s. Putem trece pe privat dacă ai nevoie de ceva detalii.
La X, pe lângă stabilirea temperaturii în funcție de boilerul de brew, mai au ceva îmbunătățiri:
boiler de inox, mai mare,
la golirea boilerului de steam controller-ul nu umple boilerul în timpul extractiei (cum face la S/T),
posibilitatea montării padelei(având o temperatura oarecum stabila nu mai ai nevoie de flush asa ca nu ai nevoie de Eric)
Espressor: Lelit Bianca / Gaggia Classic 2017 | Past: Lelit Mara / Nuova Simonelli Oscar II / Lelit PL41TEM
Rasnita:  Kopi Deva / Lelit PL72 William / Kinu M47 / Arco 2 in 1
 
Reply
#9
Mulțumesc! Tu m-ai ajutat deja pe thread-ul deschis pe tema asta. Te deranjez în privat dacă mai am nevoie. Ms încă o dată. 
Zi plăcută!
Bezzera Unica PID | Niche Zero | CS-001 | Eureka XL | Kinu Phoenix | Hario V60 | AeroPress | Klarstein Kettle | KRIBLI-GRABLI | Loveramics | VST 
 
Reply
#10
Mulțumesc mult pentru informații.

Mai am o întrebare, înclin să aleg PL62S sau PL62X, dar sunt puțin descurajat de faptul că nu are un shot timer. După cum am scris mai sus, sunt începător, oare cât de mult o să mă afecteze lipsa lui?
Espressor: Lelit Mara X
Râșniță: Niche Zero
 
Reply
#11
Lipsa timerului nu o sa te afecteze deloc, poti folosi telefonul sau un timer de bucatarie, sau un cantar cu timer.  Sau iti poti monta unul ca aici https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ight=Timer
Lelit MaraX, Eureka Mignon Specialita, Kinu M47 Phoenix
Past: Lelit PL41TEM, Sette 270 WI
 
Reply
#12
Asta sa fie cea mai mica problema, oricum orice cantar barista de peste 100 lei are si functie de timer, sau de ce nu telefonul propriu... Sau iti cumperi PL92T (aparat foarte OK de altfel, double boiler).
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#13
(24-06-2020, 10:42)rusalexro Wrote: Lipsa timerului nu o sa te afecteze deloc, poti folosi telefonul sau un timer de bucatarie, sau un cantar cu timer.  Sau iti poti monta unul ca aici https://www.espressoman.ro/forum/Thread-...ight=Timer

Pretty cool stuff.
Mersi de info, e bine de știut că am opțiunea asta.
Espressor: Lelit Mara X
Râșniță: Niche Zero
 
Reply
#14
(22-06-2020, 11:28)RedBJack Wrote: ... e mai bine să-mi împart bugetul acum să pot lua și grinder?
Dacă aveți și alte sugestii, m-ar ajuta foarte mult.
Salutare.
1.  S-ar putea sa para cam radical, dar pot sa afirm cu toata convingerea: intai si intai se alege si se cumpara o rasnita.  Incepatorii sunt frecvent tentati sa-si ia un espressor, si apoi sa caute un compromis la capitolul grinder.  E mai scump asa, pana la urma, zau. 
2.  Exista rasnite manuale, capabile sa macine pentru espresso.  Am incercat cu Comandante. Se poate, rezultatul e multumitor, dar dureaza si te saturi pana la urma, mai ales dimineata.
Weber HG-2, Eureka Olympus KR E & Blow Up, Ceado E5 SD, Comandante C40 M3, Kinu M47 Simplicity
Profitec Pro 800, Profitec Pro 700 & Flow Control, La Pavoni Europiccola & Piston Pressure Kit 
Quest M3s, Gene Cafe CBR-101 & Dimmer, Gene Cafe Bean Cooler
Am folosit:  VBM Domobar Junior 2B, Bezzera BB005
 
Reply
#15
Pentru ca esti la un moment de rascruce imi asum riscul sa te supar si sa iti spun perspectiva mea asupra situatiei tale.
Esti in situatia in care prepari un pour-over modest folosindu-te de rasnita Porlex si te indrepti catre situatia in care o sa prepari espresso modest cu rare momente de mediocritate, pe care o sa le apreciezi doar tu si uneori cei dragi ca sa nu te prost dispuna.

Solutia relxanta financiar este sa achizitionezi pe langa V60 si brewere flat bed,foloseste cafea light de buna calitate si achizitioneaza pentru inceput o rasnita electrica ieftina cu ghost burrs.

https://www.aliexpress.com/item/32847194...4c4dyZOMIu

Daca rezultatele obtinute te imping sa aprofundezi prepararea la filtru poti achizitiona o rasnita buna de brew MK Tanzania cu cutite de 80mm fara gauri facute de Ditting,sau MK Guatemala de 73mm;un pic peste bugetul alocat,dar care iti permite sa obtii rezultate excelente in brew.
 
Reply
#16
Si atunci pun si eu intrebarea: pana la urma de la ce nivel in opinia unora se merita sa investesti mai multi bani intr-un espresso package? Trebuie sa ai 10 ani in domeniul cafelei? Trebuie sa prepari 20 de cafele minim pe zi sa merite? Sa ai macar un certificat de barista? Intreb si eu asa umil... Sau ramane situatia: ia orice daca nu ai ce face cu banii ca oricum nu o sa faci diferente intre gusturi?
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#17
(25-06-2020, 12:50)Lookie Wrote: Si atunci pun si eu intrebarea: pana la urma de la ce nivel in opinia unora se merita sa investesti mai multi bani intr-un espresso package? Trebuie sa ai 10 ani in domeniul cafelei? Trebuie sa prepari 20 de cafele minim pe zi sa merite? Sa ai macar un certificat de barista? Intreb si eu asa umil... Sau ramane situatia: ia orice daca nu ai ce face cu banii ca oricum nu o sa faci diferente intre gusturi?
+1
La Pavoni Professional fully upgraded/Niche Zero/Cafflano Kompresso/
Past: Lelit PL41TEM
 
Reply
#18
Nu exista "se merita" daca vrei sa scoti tot ceea ce are de oferit o cafea prajita pentru a evidentia originea. Daca ramai in zona cafelelor prajite "solubil", e suficient un setup "standard" recomandat by default. 

Gustul se educa mergand in cat mai multe locatii, intrand in conversatii cu oameni mai putin interesati sa-ti vanda ceva cu orice pret, si mai putin stand acasa si consumand aceeasi cafea, zi de zi.
 
Reply
#19
(25-06-2020, 12:50)Lookie Wrote: Si atunci pun si eu intrebarea: pana la urma de la ce nivel in opinia unora se merita sa investesti mai multi bani intr-un espresso package? Trebuie sa ai 10 ani in domeniul cafelei? Trebuie sa prepari 20 de cafele minim pe zi sa merite? Sa ai macar un certificat de barista?
Treaba asta, intr-adevar, poate genera frustrare.  Totusi, nu aveti nevoie de 10 ani experienta si certificat barista.  Nici nu-i nevoie sa preparati 20 cesti cafea pe zi.  Bineinteles. : ))

1.  Dar vedeti si dvs. opinia unui veritabil expert ("imprumutata" de pe home-barista.com):  „The fact is that the entry level equipment used by newbies is much more unforgiving than the commercial equipment people buy after they decide they'll pursue home espresso”.  
Adica, un incepator are, de obicei la dispozitie un set mai modest care efectiv cere mai multa abilitate decat ar fi firesc sa te astepti de la un incepator!  Ironic, dar foarte adevarat - nu-i imposibil sa te descurci cu un set modest, dar trebuie sa stii exact ce/cum faci!

2.   O contributie la situatia creata vine din faptul, ca incepatorul mai uita (sau nu stie), ca lista celor necesare pentru obtinerea unui espresso de calitate arata – in ordinea prioritatilor -  in felul urmator:
- barista (cunostintele, experienta, abilitati),
- cafeaua (proaspat prajita, adecvat macinata)
- rasnita (capabila de a macina consistent si la granulatia dorita)
- espressorul (care nu are decat sa asigure circa 9 bari presiune si temperatura optima a apei, cam atat!).
Lumea se avanta dupa un espressor, un element care cu adevarat contreaza, dar e ultimul pe lista, apoi constata ca n-au ramas bani de un grinder bun (si el va fi scump, asa sau altfel), apoi incepe dansul cu boabele, macinatura, calitatea in ceasca…
Weber HG-2, Eureka Olympus KR E & Blow Up, Ceado E5 SD, Comandante C40 M3, Kinu M47 Simplicity
Profitec Pro 800, Profitec Pro 700 & Flow Control, La Pavoni Europiccola & Piston Pressure Kit 
Quest M3s, Gene Cafe CBR-101 & Dimmer, Gene Cafe Bean Cooler
Am folosit:  VBM Domobar Junior 2B, Bezzera BB005
 
Reply
#20
(25-06-2020, 12:50)Lookie Wrote: Si atunci pun si eu intrebarea: pana la urma de la ce nivel in opinia unora se merita sa investesti mai multi bani intr-un espresso package? Trebuie sa ai 10 ani in domeniul cafelei? Trebuie sa prepari 20 de cafele minim pe zi sa merite? Sa ai macar un certificat de barista? Intreb si eu asa umil... Sau ramane situatia: ia orice daca nu ai ce face cu banii ca oricum nu o sa faci diferente intre gusturi?
Cand primesti un raspuns ca o anumita metoda cu o anumita "chinezarie" daca folosesti o cafea prajita corect poate oferi satisfactie mai mare decat orice "pachet" promovat, tu te intrebi umil in loc sa fii intrigat ca poate se poate sa fie un pic de adevar si cum ar fi sa incerci....dar ceva acolo sus iti sopteste: asta clar mananca castane e invidios ca MI iau scule....ce ne mai place sa straluceasca cutia pe masa ..... my precious....
Pai atunci ti ai dat singur raspunsul, "ia orice daca nu ai ce face cu banii ca oricum nu o sa faci diferente intre gusturi?"
MK Brasilia ■ MK K22S SSP ■ MK K32SB & Aeropress 
 
Reply
#21
Eu zic ca in primul rand trebuie sa stii ce vrei, cat de mult te intereseaza gusturile si scoaterea acestora dintr-un pachet intreg. Adica Rasnita-Espressor-cafea si bineinteles interesul/indemanarea ta. Se pot purta discutii lungi pentru cine ce merita si la ce din ce, cu ce. Bineinteles daca vrei numai o cafea bunicica si este un om caruia ii plac lucrurile calitative, nu inseamna automat ca trebuie sa isi treaga automat aparatura de mii de euro, doar prin prizma faptului ca are posibilitati materiale. Dar daca vrea...sigur stelele si luna sunt limitele. 
In schimb daca chiar la inceput este foarte interesat, sau chiar la inceput realizezi ca esti atins de microb, esti tot mai interesat, de gusturi, profilare, incercat cafele(automat se subintelege ca omul deja stie si cunoaste termenele de baza legat de aceasta tema), are si posibilitatile materiale, nu are rost sa stagneze cu o aparatura care desi in mana unui expert si acela e capabil de shoturi excelente si sa investeasca in ceva mai capabil care( se intelege automat rasnita si espressor de aceasi calitate), aparate care pe langa faptul ca pot scoate mult mai usor si mai nuantat acele gusturi in plus din cafeaua calitativa folosita la ele, pana la urma curba de invatare creste cu acestea. Ma repet, acest scenariu este pentru cei interesati, care vor mai mult ca si o cafea lunga cu lapte dimineata si seara si atat, citesc literatura, experimenteaza si nu se lasa dupa primele esecuri, efectiv simt un fior, o placere. La tipul asta de om, fiind la inceput inca, pe care de cele mai multe ori nu il cunosti din spatele tastaturii este pacat sa-i zici ca uite... daca n-ai ce face cu banii ia-ti acolo ceva scump ...sau mai bine ia ceva bazic ca oricum daca esti bun faci si cu ala minuni si lasa tu pa aia cu aparatele lor scumpe ca ba sunt experti ba...va las pe voi sa completati.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#22
(24-06-2020, 10:28)RedBJack Wrote: Mulțumesc mult pentru informații.

Mai am o întrebare, înclin să aleg PL62S sau PL62X, dar sunt puțin descurajat de faptul că nu are un shot timer. După cum am scris mai sus, sunt începător, oare cât de mult o să mă afecteze lipsa lui?

Nu cumva ambele modele sunt espresoare HX? Mai degraba gestionarea temperaturii de extractie (HX, fara PID) mi se pare problematica pt cineva nou pe zona asta.
Profitec Pro 600 | Honne | Bravo tamper & distributor
 
Reply
#23
(27-06-2020, 15:42)eduard Wrote:
(24-06-2020, 10:28)RedBJack Wrote: Mulțumesc mult pentru informații.

Mai am o întrebare, înclin să aleg PL62S sau PL62X, dar sunt puțin descurajat de faptul că nu are un shot timer. După cum am scris mai sus, sunt începător, oare cât de mult o să mă afecteze lipsa lui?

Nu cumva ambele modele sunt espresoare HX? Mai degraba gestionarea temperaturii de extractie (HX, fara PID) mi se pare problematica pt cineva nou pe zona asta.

Pl62X adica MaraX nu e un HX obișnuit, nu are nevoie de flushuri de racire. Are un PID si poti regla 3 intervale de cate 2 grade de temperatura dar este foarte stabil (odata ce s.a incalzit).

Folosind aparatul de aproape o luna ma pot declara f multumit de el, fiind si primul produs de acest fel. Pana acum am extras in jur de 100 de shoturi cu el si nici unul nu a ajuns la chiuveta. Unele au fost exceptionale, dar marea majoritate peste media cu ce eram obisnuit.

Pentru inceput mi se pare o alegere foarte buna. Pe viitor se poate adauga si un kit de control al debitului pentru mai mult control al preinfuziei. Dar out of the box nu are nevoie de nimic fiindca oricum are o preinfuzie mai lunga si constanta decat majoritatea celorlalte E61.uri datorita unui extra arc ( primele picaturi iesiind pe la 8 secunde) Cu o priza programabila il pui sa se incalzeasca cu 45 min inainte de primul shot si efectiv macini pui cafeaua in PF si extragi.
 
Reply
#24
Parerea mea e ca daca iti permiti un MaraX sa-ti iei MaraX.
Pana strangi bani de o rasnita buna, fiind din Bucuresti, poti sa le ceri celor de la prajitorii sa-ti rasniteze ei cate 200-300 g sau te mai buzunaraseti 700 Ron pt un Kinu. Dar mare atentie sa-ti rasniteze cum trebuie ca s-ar putea sa ai surprize acasa sa nu fie ok. De aceea iti recomand cantitati mici. Kinu ar fi mai potrivit pt ca iti reglezi rasnitarea potrivita pt fiecare punga de cafea.
Daca iti iei rasnita si nu iti iei aparatul pe ce faci extractia? Sa iti iei un aparat ieftin pe care peste cateva luni sa-l vinzi la 50-60% din valoare?
Eu am inceput in 2018 cu un PL042EMI, noroc cu un prieten care m-a ghidat cum sa prepar espresso. Acum vreau sa fac up-grade-ul. Oricum aparatul meu e limitat, dar e potrivit sa inveti pe el. (nu e de vanzare Smile)
Sunt aparate SH din gama entry-level de vazanzare pe acest forum daca vrei sa inveti pe ele.
Intra-devar rasnita e ff importanta, dar daca iti permiti una buna peste 3-4 luni, eu zic ca poti sa incepi cu MaraX si apoi rasnita.
Succes!
Home: La Marzocco Linea Micra, Niche Zero
Past: Lelit Anita PL042EMI, Lelit Elizabeth, Eureka Atom Specialty 65E, Kinu M47 Phenix, Lelit PL162T Bianca
 
Reply
#25
Da totuși 45 de minute pana la primul shot.. Sad 20 min ar mai merge cât țin eu la 41tem.. Da 45, o fi bine o fi mai puțin bine
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#26
Eu chiar si 41TEM las cel putin 30 minute, oricum iti cumperi cu 70 lei o priza inteligenta si aia e. Ori faci un orar (daca esti tipicar si cam bei in aceleasi intervale cafelele sau il pornesti de pe telefon si nu ai treaba). Si eu folosesc una si de atunci nu mai am probleme dimineata sau in alte intervale orare. 
Oricum pentru HX-uri si nu numai dar cu grup E61 trebuie, daca vrei stabilitate si gust OK la shoturi. Asa sunt toate. Bine 45 minute e cu marja de eroare...deja dupa 30-35 minute e OK, dar daca vrei sa mergi pe 100% siguranta in gusturi, lasi de la tine 45 minute.
Lelit Bianca PL162T V2(Lelit PL 41 TEM), Eureka Atom Specialty 75 (Lelit PL 43 MMi)
 
Reply
#27
d2florin, e alta liga, ChampionsLegue!
eu visez Bianca Smile
Home: La Marzocco Linea Micra, Niche Zero
Past: Lelit Anita PL042EMI, Lelit Elizabeth, Eureka Atom Specialty 65E, Kinu M47 Phenix, Lelit PL162T Bianca
 
Reply
#28
Am și eu priza în inteligenta da o programez cam cu 20 de minute.
Ziceam totuși ca e pt home use și pe urma îl închizi.., poate or reuși sa mai imbunateasca aparatele astea sa nu dureze asa mult pana sa ajungă la stabilitate termica.

(27-06-2020, 17:29)laviniu_f Wrote: d2florin, e alta liga, ChampionsLegue!
eu visez Bianca Smile
Da, no comment aici Smile eu încă ma pegatesc ca Borcea Smile))
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 
 
Reply
#29
(27-06-2020, 17:13)laviniu_f Wrote: , poti sa le ceri celor de la prajitorii sa-ti rasniteze ei cate 200-300 g

In nici un caz! Aceasta abordare se preteaza doar pentru espresoare cu sita presurizata iar rezultatul este slab si majoritatea nici nu il considera espresso. Rasnita si posibilitatea de reglaj fin al rasnirii sunt obligatorii pentru un espresso.
Current: ECM Synchronika, Honne, Atom 75, DIP DS68, Kinu M47, Acaia Lunar , Brewista Smart Scale
Past: Lelit PL91T, Lelit PL72, Niche, Sette, Olympus
 
 
Reply
#30
tudorbog, ce l-ai sfatui tu pe colegul nostru? RedBJack are 5.200 Ron acum pt un espressor decent si mai face rost de 3.000 Ron probabil in 3-4 luni. Uita pls de aparatele din semnatura ta.
Home: La Marzocco Linea Micra, Niche Zero
Past: Lelit Anita PL042EMI, Lelit Elizabeth, Eureka Atom Specialty 65E, Kinu M47 Phenix, Lelit PL162T Bianca
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)