Hello There, Guest! Login Register


Preparare espresso single (7 -11g)

#1
Discutia referitoare la tamperele necesare unei site VST/La Marzocco de 7g pentru espresso clasic (30ml), dar si la prepararea in general a acestui tip de espresso, continua pe acest topic.

---------------


Daca te ajuta sa te decizi mai usor iti spun ca al meu are 41 mm si se potriveste perfect.
Oricum tamparea este putin mai dificila avand in vedere ca nu mai beneficiezi de zona de ghidare din sita ( ca in cazul celor cu forma unui singur trunchi de con ).
Cu 7 g conul mic se va umple in totalitate iar pozitionarea tamperului devine , strict , o problema de indemanare personala .
Deasemenea si forta aplicata , la mine , este cam la jumatate din cea aplicata la sitele mari ( nu modific gradul de rasnire ).
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#2
(14-11-2012, 16:24)axy76 Wrote: G Serban zi-mi exact cat vrei sa fie 40,7 sau 40,9?

40.9 e ok, multumesc

(15-11-2012, 11:14)raducarutasu Wrote:
(13-11-2012, 15:17)G. Serban Wrote: zuluafonu: Multumiri!

Alex: se poate 40.7-40.9mm ?

Daca te ajuta sa te decizi mai usor iti spun ca al meu are 41 mm si se potriveste perfect.

Mersi Radu. Folosesti aceeasi macinatura si pentru dublu si pentru simplu? Iti ramane in parametrii de extractie ~30 ml in ~ 25sec?
HX Bezzera BZ10 | Vario | Kinu M47 |VST | Reneka | Gene Coffee CBR-101 | Hario V60 dripper
 
Reply
#3
Da , parametrii extractiei se pastreaza , la fel si gustul .
30 ml in 25 sec , folosesc aceeasi setare la Vario si tocmai de aceea am preferat varianta cu reducerea fortei de tampare.
Daca presez cu aceleasi 15 kgf ( precis cu tamper reglabil dinamometric ) extractia se blocheaza . Am preferat varianta mai comoda de a reduce forta pentru a nu umbla la rasnita , fara nici un compromis in privinta aspectului al curgerii si cel mai important al gustului .
Ca o precizare , folosesc o presiune de 8,5 bari la extractie si merg cu timpul mai lejer , spre 28 max 30 sec ( gustul mi se pare , astfel , mai echilibrat fara excese de aciditate sau amareala ).

Liviu ne va certa pentru aceasta discutie , postata aici , asa ca il rog sa o mute la sectiunea dedicata .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#4
Puteti,va rog,sa precizati setarea de la Vario?
Stiu ca aceasta depinde de tipul cafelei,vechime,grad de prajire,etc,
vrem doar sa ne impartasiti din experienta d-voastra.
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#5
(15-11-2012, 13:51)palado Wrote: Stiu ca aceasta depinde de tipul cafelei,vechime,grad de prajire,etc,
vrem doar sa ne impartasiti din experienta d-voastra.
In primul rand depinde cum a fost calibrata de fabricant sau dealer. La mine merg intre 2B si 2V cam tot ce am incercat.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#6
(15-11-2012, 13:51)palado Wrote: Puteti,va rog,sa precizati setarea de la Vario?
Stiu ca aceasta depinde de tipul cafelei,vechime,grad de prajire,etc,
vrem doar sa ne impartasiti din experienta d-voastra.

La mine 2M - 2Q . Asta doar ca sa dam niste valori .
Asa cum scria si baloozzy este foarte importanta calibrarea de baza a rasnitei.
Eu am calibrat-o astfel incat sunetul care indica o incepere a apropierii cutitelor se afla cam in zona 2M,L,K. ( asta pentru a avea o rezerva mai mare in directia setarii rasnitei pentru macinare cat mai fina , ceruta de unele tipuri de boabe de cafea ) Daca merg mai sus sunetul indica o apropiere la o distanta suficient de mica astfel incat sa nu vreau sa merg mai sus , pentru a nu produce atingerea cutitelor .
Daca merg cu cursorul micrometric in josul literei M , adica N , O ...sunetul indica indepartarea cutitelor . Calibrarea am facut-o dupa curatirea rasnitei ( folosesc pentru aceasta operatie o lingurita de orez ) .
Pentru a elimina aceasta variabila , a preferintei legata de modul de calibrare , cred ca setarea rasnitei poate fi redata si de timpul in care obtinem cele 7 g sau 14 g de cafea macinata .
Cei de la Mahlkoning indica ( parca ) 1,5 g de macinatura / s , deci cca 5-6 sec pt un single si 10-12 sec pt un dublu . Aici intervine vechimea boabelor , umiditatea , gradul de prajire , cat de plin sau de gol cu boabe este rezervorul , etc .
Setarea rasnitei devine si o chestie personala avand in vedere ce urmarim de la boabele folosite , tinand cont de soiul acestora , de gradul de prajire si de temperatura de extractie . O macinare mai grosiera poate genera un shot mai acid daca este acompaniata de o tempertura mai mica si o tampare mai riguroasa ( pentru a mentine parametrii 30 - 60 ml in 25 - 30 sec ) , cum la fel o macinare mai fina poate genera un shot mai aspru la o temperatura mai mare si o presare mai usoara .
De aici combinatiile care se pot face intre toate aceste componente pentru a obtine in ceasca un espresso perfect ( si aici e tot o apreciere personala , a fiecaruia dintre noi)
Acum ajungem la importanta deosebita pe care o are rasnita in tot acest lant cu multe variabile .
Propunerea ( foarte buna dealtfel ) facuta de priceputii in domeniu ne invata sa transformam in constante toate verigile lantului de mai sus cu exceptia gradului de rasnire . Nu modificam temperatura , gramele de macinatura nici forta de tampare si ne " jucam " doar cu setarea rasnitei facand cafeaua mai fina sau mai putin fina astfel incat , repet , in 25-30 sec din 7 ( 8) g - 14 (15) g boabe macinate, la o presiune de 8,5-9,5 bari , tampate cu 14-20 kg/f sa obtinem ( in sfarsit ) cei 30-60 ml de espresso ( cu aspectul si gustul dorite ) .
Si eu la randul meu am intrebat , la inceput , cum reglau colegii de pe forum rasnita
si imi era dificil sa inteleg de ce nu spun cu totii acelasi lucru .
In timp am inteles ca aproape nimeni nu o avea setata identic . Fiecare avea propriile reglaje pornind de la propriile dorinte , preferinte in ale gustului si ale soiurilor de cafea .
Concluzie pentru un espresso perfect : daca rasnita de calitate nu e nimic nu e !
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
Mulțumesc @RaduCarutasu pentru răspunsul detaliat. Apreciez foarte mult posturile d-voastră si fără nici o intenție de magulire, cred ca ați putea scrie o carte legat de acest lucru.
CREAM ONE 2B R-LFPP | HONNE | VST | FELICITA ARC | KRIBLI-GRABLI
 
Reply
#8
Multumesc pentru aprecieri !
Foloseste persoana a-I-a singular in posturile de pe forum deoarece toti cei care postam aici o facem de buna voie , de multe ori fara sa ne cunoastem dar sa ne recunoastem dupa pasiunea noastra comuna , espresso-ul perfect.
Pana in luna martie nu stiam nimic , dar absolut nimic despre detaliile si finețurile prepararii unui espresso .
Pana si ideea unei cheltuieli mai mari de 2000-2500 lei pentru echipamentul dedicat acestei placeri mi se parea absurda .
Intamplator am ajuns si eu pe softpedia si pe espressoman si dupa dialogul cu Liviu mi-am dat seama ca tot ce credeam eu ca stiu despre espresoare si espresso este ZERO .
Pentru mine a fost o mare surprza sa vad ca postand pe forum nelamuririle mele am primit o multime de raspunsuri de la niste entuziasti care isi consumau din timpul lor pentru a invata si pe altii din experienta lor , motivati fiind doar de pasiune si de satisfactia ca pot ajuta .
Atunci Liviooo, baloozy , g.serban , hexagon , sirpet , okayo , hadriano , salariano , fane si multi altii mi-au dat raspunsuri documentate pe care mi le-am insusit si incurajat de rezultatul din ceasca am inceput sa le completez cu propria -mi documentare .
Vreau sa cred ca din lipsa de timp si nu datorita pierderii interesului fata de acest domeniu multi nu mai intervin si nu mai posteaza nimic din experienta lor .
Pierdem cu totii deoarece schimbul de idei si experiente ne pot dezvalui noi aspecte . Din astfel de postari si discutii am ajuns sa apreciez mai mult amestecurile de soiuri in locul cafelei single origin , am invatat sa reglez din temperatura , grad de macinare anumite gusturi care nu imi placeau , cum modificarea presiunii de extractie influenteaza intr-un fel sau altul gustul in ceasca . La fel cum am invatat de la colegi si aplic acum aceste lucruri , la fel sunt convins ca mai sunt destule detalii de finete pe care nu le stapanim sau chiar nu le stim dar care ne impiedica ( inca) sa ajungem la bespresso-ul perfect .
Asa cum tu mi-ai multumit mie , redirectionez multumirile mele catre toti cei pe care i-am numit sau din uitare ( nu din ignoranta ) i-am omis .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#9
Azi am luat al 2-lea tip de cafea de cand mi-am cumparat expressorul Magica, am luat de la Florescu (din intamplare, eram la targul de carte defapt), am cerut ceva "dulce"/"ciocolata"/"proaspat" si fetele mi-au dat sortimentul "Matinal". Nu stiu inca daca e ce trebuia dar sa trecem peste asta.

Am ajuns acasa si am setat vario-ul pe 3G (la boabele anterioare daca puneam la 2G nu curgea decat foarte greu cafeaua). A curs foarte frumos, crema, etc. Problema: a iesit acra, adica in loc sa vreau sa o plimb prin gura sa o savurez, senzatia era sa o beau pe nerasuflate sa scap de ea.

Cam care ar fi directiile generale de urmat ca sa mai reduc din amareala si sa descopar defapt gustul acestei cafele? E clar ca inca nu reusesc sa controlez procesul.
In primul rand, presiunea imi arata cam 1,05-1,1; daca vreau sa scad temperatura, trebuie sa scad presiunea, ca sa scad presiunea trebuie sa fac un flush mai lung, nu? Temperatura mai scazuta inseamna cafea mai putin amara, nu?
La grind cum sta treaba? Daca e mai fin e mai e mai putin amar nu? deci ar trebuii sa merg spre mai fin, nu?
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#10
Cris007 , cafeaua ti-a iesit acra sau amara ? Intreb asta deoarece ne zici ca ai smnalat o problema la extractie , si anume ca aceasta a iesit acra , dar esti interesat de directiile pe care sa le urmezi pentru a reduce amareala .
Oricum saltul de la 2G la 3G mi se pare cam prea mult deodata .Se intampla asta daca cutitele rasnitei sunt incarcate , situatie in care trebuie executata o curatire a acestora . Reglajele se fac , de obicei , step by step .
Daca se cunoaste gradul de prajire ( light , mediu , maro mai deschis sau inchis ) genul de problema semnalata de tine isi poate gasi rezolvarea prin reglaje fine de temperatura , grad de rasnire , doza si forta de tampare, asta daca nu discutam despre un amestec a carui caracteristica de baza o reprezinta aciditatea ( amareala ) .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#11
Merci de raspuns.

Rasnita e noua, n-am rasnit mai mult de 7-8 shot-uri cu ea pana acum. Dintre astea, vreo 2 shoturi n-am putut sa le extrag fiindca cred ca am rasnit mult prea fin, nu curgea deloc expresso (iar pucul era defapt o pasta).

Ceafeaua iese acra cred, adic si daca o ating cu varful limbii mi se pare acra si dupa ce o inghit simt acreala in spatele limbii. Cand am luat cafeaua am cerut sa-mi dea cea mai proaspata si cea mai "sweet", boabele cred ca sunt prajite mediu, uscate (nu uleioase). Extrag shot-uri single, nu duble. Poate trebuie sa mai pun apa calda? Totusi am baut des expresso scurt si nu am acreala asta. Am sa iau alta cafea azi, trec pe la Sarkis sa vad ce au, eventual iau 2 sample-uri.

Mi se pare frustrant ca de fiecare data cand iau cafea "proaspat prajita" (am incercat experienta asta de vreo 10-12 ori in cursul anilor) din diverse locuri, cafeaua a iesit aproape fara exceptie "acra", nici vorba de gusturi si arome. Am trecut prin 3 tipuri de aparate diferite: Gaggia Baby (cu grinder Rancilo Rocky), automat Melita, acum Bezzera MN si grinder Vario. Numai daca cumpar cafea "industriala" de la Starbucks am cat de cat noroc adica pot sa simt si cafeaua cat de cat.
Faza e ca stiu ca nu eu sunt cu o problema de gust, adica expressoul de la Starbucks stiu clar are un gust anume "de cafea" si nu e acru. Am baut cafea in Italia, probabil cea mai buna cafea pe care am baut-o a fost la Caffe del Dodge in Venetia (am si un set de cesti de-acolo), arome si gust incredibile. Am fost chiar acum cateva zile pe la Romexpo la o expozitie de echipamente horeca si am gustat niste sample-uri facute adhoc care erau foarte bune.

Deci chiar nu inteleg care-i treaba cu cafeaua "proaspat prajita", de ce nu iese simplu, in timp ce cafeaua "statuta" pare sa fie mai usor de facut? In ritmul asta, din cele 10 cafele "proaspat prajite" pe care le vad la galantar trebuie sa iau din fiecare cate un sample de fiecare data ca sa vad care e acea cafea care defapt iese cum trebuie? Cafeaua ar trebui sa fie cafea, nu din 10 sortimente, 7-8 sunt de aruncat ca nu poti scoate nimic din ele..

Ma gandesc sa fac un experiment odata, daca o sa gasesc cu cine. Sa iau cafeaua "proaspat prajita" care la mine iese acra si sa o duc la un barista profesionist sa vad ce iese din ea. Ca sa ma lamuresc si poate sa invat ceva.

Scuzati-mi iesirea dar vroiam sa beau o cafea buna in dimineata asta si iarasi a iesit acra desi de curs a curs iarasi frumos, cu crema.
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#12
Cris007 , ai super echipament deci problema este fie la cafea fie la manopera .
Am luat si eu , o data , Kenia de la Starbucks si la acea data mi s-a parut ok . Imediat dupa am luat cafea proaspat prajita ( urmand sfaturile colegilor de forum ) si prin comparatie mi-am dat seama ca ce se vinde la Starbucks este cafea super arsa iar gustul in ceasca nu avea nimic in comun cu ceea ce astazi stiu sigur ca este un espresso bun , chiar foarte bun ( si care nu va fi obtinut niciodata din lemnul ars de la Starbucks ) .
Am baut , si eu , cafea in multe tari , de pe toate continentele si crede-ma nicaieri nu iese ca acesa din boabele prajitorilor nostri . In Italia le-am luat la rand dupa ,recomandarile colegilor , si nu am cazut pe spate !
Daca , din cafeaua proaspata obtii un gust acru incearca sa maresti doza de cafea macinata spre 8,5-9 grame la un single . Macina cat mai fin , tampeaza cu maxim 14 kg f si foloseste o temperatura mai mare 94-95 grade .
Incearca si altceva . Shotul single este mai dificil de realizat . Fa un dublu din 17-18 chiar 19 grame de macinatura si urmareste parametrii 60 ml in 25-30 sec ( din momentul in care pornesti aparatul ) . Ar cam trebui sa iasa ce doresti . Dupa asta revin-o la single stiind ce poti obtine .
Si din soiuri mai acide poti scoate ceva pe gustul tau dar , repet , mareste doza , macina cat mai fin si daca poti mareste temperatura ( incearca neaparat si un dublu )
Nu ai zis nimic de tampare , daca cantaresti macinatura , ce site folosesti ( pentru cate g de cafea ) . Aciditatea aceasta , exagerata , pare semnul unei subextractii . Pucul malos il obtii cand folosesti prea putina cafea in sita , nu macini corespunzator si nu tampezi suficient .
Da-ne mai multe detalii despre manopera din timpul pregatirii si al extragerii shotului .
De la Sarkis incearca Chocolat , daca nu iti place aciditatea . Daca si asta iti iese acra e clar ca la pregatire este problema ( aceasta combinatie nu da aciditate ridicata nici la 92 grade si un minim de 14 g cafea )
Fii sigur ca vei obtine ce dorestli
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#13
@Radu - la Lelit cate gr. de cafea folosesti la o dubla ? Si la ce temperatura ?
Crema de lapte a iesit un dezastru, dar o sa scriu la "locul potrivit" Wink
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#14
Multumesc radu de sfaturi, am luat de la sarkis 100g de chocoloat si 100g columbia sa ma antrenez cu ele.
N-am tamper cu dinamometru, apas cam cum vad ca apasa lumea pe youtube sau prin baruri. S-ar putea sa fie subextractie la single shot, o sa incerc sa-l las mai mult, am niste paharele gradate cu 10oz, sa vad cu ele acum.
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#15
Cris007 - ca sa-ti formezi mana poti sa tampezi pe un cantar de baie, ca sa-ti dai seama de forta.
Pui portafiltrul pe cantarul de baie si tampezi acolo.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#16
Aha, buna idee sorin. Cate kgf trebuiau?

Am tras acum un single de chocolat, e clar mai bine ca ce am avut inainte, acum macar pot sa beau o cafea si se simte putin si gust de ciocolata.
Insa tot simt o macinatura de cafea, nu stiu cum sa zic, poate nu e indeajuns de fin macinata? Pe de-alta parte cand a curs, desi a fost un jet continuu, avea si niste pulsatii jetul, cam ciudat.
In paharelul de 20oz, pana s-a umplut pana in varf, jumatate era crema dca nu chiar 3/4 din paharel.

Poate pun prea multa cafea pentru un single shot. N-am cantar, las vario-ul cam 10s dar cred ca o sa scad la 9. Cand tampez, marginea superioara a tamperului e cam la acelasi nivel cu marginea portafilterului, cand aveam Gaggia-ul cam asa stiam ca sunt bine. Daca puneam mai mult nu reuseam sa trag, daca puneam mai putin iesea subtire cafeaua si pucul era apos..
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#17
Pai uite cum a zis Radu mai sus:
"tampeaza cu maxim 14 kg f si foloseste o temperatura mai mare 94-95 grade"

La sculele pe care le ai, trebuie sa-ti iasa un espresso chiar perfect.
Cred ca toata smecheria este de practica, de obisnuire cu sculele.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#18
(24-11-2012, 13:23)Cris007 Wrote: N-am cantar, las vario-ul cam 10s dar cred ca o sa scad la 9.
Adica sta cafeaua boabe in rasnita, cam cat?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.
 
Reply
#19
(24-11-2012, 13:01)sorin2505 Wrote: @Radu - la Lelit cate gr. de cafea folosesti la o dubla ? Si la ce temperatura ?
Crema de lapte a iesit un dezastru, dar o sa scriu la "locul potrivit" Wink
15- min , la cafele mai tari gen chocolat si 18 la cele gen sweet , Has Bean .Cu temperatura m-am jucat de la 92 la 95 grade . Sweet la 94 , deoarece este mai acid iar chocolat la 92 avnd gust mai consistent de alune , nuci ciocolata .
La 95 am extras tot ce am avut de la Has Bean ( nu mai iau de acolo , gradul de prajire este departe de gustul meu )
Pt lapte tine latiera oblica , fa-i vartejul si tine varful duzei cat mai la suprafata ( max 1 mm inauntru , doar cat sa nu stropeasca ) Abia de la 50 la 65 grade baga -l in lapte dar numai pana la jumatatea duzei . Aparatul face o crema soooooper .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#20
Sar`na Wink
Experimentam, experimentam.... Big Grin
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#21
(24-11-2012, 14:01)baloozzy Wrote:
(24-11-2012, 13:23)Cris007 Wrote: N-am cantar, las vario-ul cam 10s dar cred ca o sa scad la 9.
Adica sta cafeaua boabe in rasnita, cam cat?

Cafeaua o tin in frigider inchisa, in rasnita pun cam pentru 2-3 cafele, dar se intampla sa ramana si de pe ziua cealalta destul de des. Crezi ca apuca sa se strice in containerul de la vario daca sta, hai sa zicem, mai mult de 1.5zile?
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#22
(24-11-2012, 13:23)Cris007 Wrote: Aha, buna idee sorin. Cate kgf trebuiau?

Am tras acum un single de chocolat, e clar mai bine ca ce am avut inainte, acum macar pot sa beau o cafea si se simte putin si gust de ciocolata.
Insa tot simt o macinatura de cafea, nu stiu cum sa zic, poate nu e indeajuns de fin macinata? Pe de-alta parte cand a curs, desi a fost un jet continuu, avea si niste pulsatii jetul, cam ciudat.
In paharelul de 20oz, pana s-a umplut pana in varf, jumatate era crema dca nu chiar 3/4 din paharel.

Poate pun prea multa cafea pentru un single shot. N-am cantar, las vario-ul cam 10s dar cred ca o sa scad la 9. Cand tampez, marginea superioara a tamperului e cam la acelasi nivel cu marginea portafilterului, cand aveam Gaggia-ul cam asa stiam ca sunt bine. Daca puneam mai mult nu reuseam sa trag, daca puneam mai putin iesea subtire cafeaua si pucul era apos..

cris007 , nu cantitatea de crema trebuie sa fie etalonul ci modul cum curge shotul . La o curgere corecta , o cafea buna si o pregatire corespunzatoare vine si crema , din abundenta .
Daca ai acele pulsatii e clar ca macinatura nu este cea corecta nici distributia acesteia ( nivelarea ) si nici forta de tampare .
Daca , inca , nu ai cantar rasneste in sita si lasa on moț deasupra acesteia . Niveleaza , plan , la suprafata si tampeaza .
Timpul cat lasi Vario sa rasneasca nu spune nimic daca nu stii cum este calibrata . Poti obtine 14 g si in 9 sec si in 13 ( cum obtin eu ) . Dar nici acest timp nu este fix cantitatea rasnita in unitatea de timp fiind dependenta de mai multi factori ( tip boabe , grad prajirea, umiditate , reglaje etc )
Corect , ca reper pentru cantitate cat de cat corecta pozitia tamperului dupa presare , dar si aici sunt tampere si tampere la fel si site .
Trebuie sa gasesti o solutie sa cantaresti pentru a putea sa mentii constante cantitatea de macinatura , forta de tampare ,si sa modifici numai treptele rasnitei pentru a avea in final 30-60 ml espresso , din 7-18 g in 25-28 sec .
Ce sita pentru single folosesti ? La cele clasice cu 2 volume trebuie sa mergi cam pe 9 g de cafea , altfel pucul nu rezista si cam iese mâl.
Daca crezi ca pui prea multa cafea si nu curge rasneste cu 1-2 trepte mai mare sau tampeaza mai usor .
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#23
Am observat ca sita de la Lelit are gaurile mai mici decat VST.
Am testat cu apa, curge mai repede prin VST, deci, la Lelit trebuie macinat putin mai mare.
Radu, am tinut doar varful de la teava de abur in lapte si a iesit mai bine.
Mai exersez... Wink
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#24
@Cris007 - suferi de "boala" pe care am avut-o si eu cand am trecut acum trei ani de la ambalata la proaspat prajita. Ma refer aici la contactul cu o calitate foarte interesanta a cafelei - aciditatea. Si eu la inceput intrebam cum naiba poate cineva sa bea o cafea "acra". Apoi degustand tot felul de soiuri m-am prins ca aciditatea este o caracteristica a multor cafele si daca nu iti place, trebuie sa eviti acel soi/mix. Intr-un final a ajuns sa imi placa muuult, in prezent nemaifiind surprins de cafele gen Sarkis Chocolat (bune dar deloc acide) ci de soiurile care combina dulceata cu aciditatea/gustul fructat si prajirea mai soft. E doar o chestiune de gust aici, fiecare dintre noi avand propriile preferinte.

Daca pe tine in continuare te surprinde Starbuks, inseamna ca ai o preferinta spre cafelele cu un corp mai pronuntat, mai ciocolatii, mai dulci. De exemplu cei de la hasbean.co.uk scriu in dreptul fiecarui sortiment care este evaluarea dupa cupping, dand o nota pentru dulceata, pentru aciditate, corp, aroma... La noi nu e asa, dar pori intreba prajitorul. In continuare cred ca Florescu vinde in prezent mai multe povesti decat cafele gustoase si iti recomand Sarkis, Papajacques si Ecuator.

Pana te inveti cu gramajele, ai nevoie de un astfel de cantar ieftin. Apoi totul va fi din ochi. Bineinteles, ai nevoie si de multa cafea stricata, caci nimeni nu s-a nascut invatat si trebuiesc facute cateva experimente pana te inveti cu espressorul si rasnita.

Radu ti-a indicat foarte bine o serie de variabile importante. Ma rog, temperatura in cazul tau (ca si al meu) este doar o chestie de orientare. Dar pentru temperaturi mai ridicate poti folosi chiar presiunea de 1-1.1 bar.

Tamoperul banuiesc ca nu e cel din plastic din dotarea espressorului.

La Vario sa nu umbli la Macro decat atunci cand ajungi cu reglajul Micro la minim. Sa nu sari pe coloana dreapta (macro) de la o treapta la alta caci e prea brusc.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#25
Da, trebuie sa-mi iau totusi cantar, sa vad unde gasesc ca nu prea-mi place sa comand acasa, nu prea stau. Poate pe la TCM?
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#26
Cris007 - uite-te pe topicul meu, e aproape identic si l-am luat cu 20 lei de pe Okazii. M-am intalnit cu tipul in oras si in 2 minute gata tranzactia.
L-am testat cu alt cantar electronic si chiar indica bine.
Expobar Brewtus IV, HONNE, Kinu M-47, pitcher + tamper Motta + tamper dinamometric Concept-Art, site VST + IMS
In trecut: Gaggia Pure, Lelit PL41 TEM, Lelit PL 043MM
 
Reply
#27
Unele magazinele din link-ul meu au si sediu in buc. Tcm nu aveau dar e posibil sa fi adus.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#28
Am luat cantarul de pe okazii, merci de informatii.

Am descoperit ca pentru un expresso simplu trebuie sa pun cam 12g de cafea boabe.. altfel nu se umple suficient portafilterul.
Oricum, nu reusesc sa fac un puc care sa cada in intregime cand lovesc portafilterul, ramane putin zat pe fund, margini. Probabil ca daca schimb sita cu un ridgeless ar fi mai bine dar parca totusi nu ar trebuii sa fie asa de "atos" puc-ul, nu? De tampat cred ca am invatat destul de ok sa apreciez, dupa smecheria cu cantarul de baie.

In alta ordine de idei, am mai jonglat cu grind-ul si azi am reusit sa nimeresc in sfarsit ceva care sa nu iasa amar/acru pe boabele Sarkis Sweet. Crema e mai tot timpul de vis problema era cand ajungeam la cafea, cafeaua era acra. Nu vreau deocamdata sa umblu la valva sa modific presiunea (dar daca as vrea, acrul il mai tai scazand sau urcand temperatura/presiunea?) as vrea sa reusesc ceva din grind si cantitatea de cafea.
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#29
In primul rand stabileste-ti corect cantitatile. Pentru un espresso normal (30ml) ai nevoie de maxim 8g. In niciun caz 12!!!! Nu trebuie sa se umple sita ci partea aceea conica. Oricum sitele Bezzera de 7g sunt varza. Pentru rezultate satisfacatoare ai nevoie de site La Marzocco sau VST. Pentru espresso dublu poti folosi 14-15g sau chiar undeva spre 16, dar cu sita mare.

Regleaza-ti finetea macinaturii in functie de aceste cantitati.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#30
Site din astea nu se gasesc la noi, nu? Trebuie luate de pe net adica?
7g sa fie boabele sau cafeaua macinata?
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)