(19-01-2014, 14:59)CosminN Wrote: Pentru un espressor cu grup E61 si pompa rotativa conectat la reteaua de apa, din ceea ce am citit aici rezulta ca preinfuzia se face la presiunea de pe instalatie, aprox. 3-4 bar. Dar, daca aducem levierul in pozitia intermediara, in care cama actioneaza valva de preinfuzie dar inca nu pune pompa in functiune, camera camei este inundata de apa din camera de preinfuzie care nu este influentata de presiunea din instalatie, urmand sa ajunga in puck. La punerea levierului in pozitie intermediara manometrul de presiune nu indica nimic, apa din camera de preinfuzie ajunge in puck fiind actionata doar de presiuena ce se formeaza pe tevile de HX. Aceste lucruri le-am constatat pe espressorul din dotare si cautand filmulete cu preinfuzie, in care manometrul nu indica nimic, am tras aceste concluzii.
...
interventia mea tardiva, azi am vazut thread-ul reanimat...
cam amestecata descrierea, pe mine ma confuzioneaza;
la masini E61 cu alimentare din retea (plumb-in): in regim
idle, apa circula in circuitul: HX (sau boiler) - tub superior termosifon - camera cilindrica exterioara a jicleurului (mushroom) - tub inferior termosifon, inapoi la HX (boiler);
grupul E61 clasic asigura preinfuzia pasiva prin simpla ridicare
completa a levierului, deci cu declansarea pompei - apa pompata trecand prin jicleur si camera jicleurului (sus, in grouphead), ajunge prin supapa de brewing deschisa, in camera camei si mai departe (peste sensorul termometrului Eric, unde exista) pana deasupra pucului; mai mult, la cca. 1,5 bar se deschide si supapa camerei de preinfuzie, ceea ce prelungeste si mai mult rampa de crestere a presiunii, prin umplerea si a camerei de prinfuzare (cilindrul de jos al grupului); pentru mai multe secunde, pana la umplerea intregului spatiu, presiunea deasupra pucului este mai mica decat cea nominala a pompei; are loc preinfuzia pucului, macinatura se umfla - sa speram uniform, in intreaga masa;
la capatul acestei rampe initiale, presiunea ajunge deasupra pucului, la un nominal de 9 bar, comprima macinatura si apa impinge particulele mai fine spre baza pucului; acestea vor oferi principala rezistenta hidraulica pentru a se realiza extractie sub presiune;
[attachment=1156]
o preinfuzie activa, controlabila ca durata, se poate realiza la multe masini E61 cuplate la reteaua de apa, cu pompa rotativa, prin plasarea levierului intr-o pozitie mijlocie, chiar inainte de a declansa microswitch-ul pompei; in aceasta pozitie, cama a deschis deja supapa de brewing; apa din conducta retelei, la cativa bari presiune, are acum acces liber pana deasupra pucului, tinind cont desigur, ca spre capatul intregului circuit, inainte de termosifon si cap E61, se afla schimbatorul de caldura, sau boilerul de brewing (la DD), cu apa fierbinte de 90+ C; la cca. 1,5 bar se deschide si supapa camerei de preinfuzie, ceea ce prelungeste si mai mult rampa de crestere a presiunii; cat timp se mentine levierul in pozitia intermediara, apa deasupra pucului va ramane la presiunea retelei si va realiza acea pre-infuzie; treptata si tot mai profunda :)
pe urma, levierul se ridica, intreg circuitul e deja umplut cu apa si presiunea creste brusc la presiunea de debitare a pompei rotative, acei cca. 9 bar;
pompa rotativa nu are acea rampa de start pe care o au pompele vibratoare, rampa care asigura ea insasi o preinfuzie de cateva secunde (HX-urile Bezzera BZ..., de ex.);
insfarsit, la masinile cu pompa vibratoare, plasarea levierului in pozitie intermediara nu determina nici un efect de preinfuzie!
mai mult, deschiderea circuitului intre HX si puc, fara includerea pompei, poate avea un efect negativ, dupa parerea mea: apa in HX, supraincalzita, (incepe sa fiarba daca nu s-a facut flush-ul initial!), ajunge sa picure si pe puc, dar nu pentru o preinfuzie omogena, ci pentru stricarea distributiei macinaturii etc.
ref. la indicatiile manometrului, depinde si unde e conectat acesta in circuitul pompei; oricum, la o pompa rotativa, presiunea in repaos la iesire este cea de la intrare si de regula, indicata de manometrul de pompa; de accea, se monteaza de obicei, un regulator de presiune pe teava de retea, inainte de pompa; presiunea poate depasi 4 bar; de altfel, la masinile conectate in reteaua de apa, boilerul se umple sub presiunea retelei, nu sub cea a pompei; etc.
bottom line: neaplicabila la mine, preinfuzia prin levier in pozitie intermediara, e mai mult o speculatie a particularitatilor constructive, decat o procedura normala;
mai bine am discuta despre rostul preinfuziei, sau despre un alt giuvaer ascuns tot acolo: rolul cheie al unui dus uniform, in calitatea shot-ului...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)