Hello There, Guest! Login Register


Prajitorul nostru DIY -functionare, imagini, caracteristici

#1
La sugestia lui Liviu deschid un nou thread pe tema prajitoarelor home made aflate in functiune.
Sunt deja multe topic-uri pe aceasta tema, dar inevitabil, informatia devine un mix intre cele functionale si cele care sunt in diverse faze de evolutie.
Poate vom reusi aici sa facem un sumar al celor care sunt functionale.

(@Gheorghe: In ultima vreme am scris rar pe forum, asa este. Cand scriu aici, exista intotdeauna un sentiment amestecat, de apartenenta, recunostinta si datorie fata de comunitate (fata de covarsitoarea majoritate a ei, sa fiu mai precis).
Dar, noii useri vor aduce intotdeauna ceva diferit, ceva nou, care va asigura fluxul de informatie, progresul, in cele din urma.
Iti multumesc pentru aprecieri si te asigur ca sentimentul este reciproc.)


Postez astfel imaginea structurii aflate in functiune de cateva zile (testele au durat mai mult).

          

tip: fluid bed
masa: 7kg
dimensiuni: 18/26/66cm (l/L/h)
putere maxima (teoretica): ~2,6 KW
capacitate de prajire (la temperatura camerei): >400g (urmeaza testul la 500g in curand)
tip control: manual

O descriere sumara:
- principiul de functionare (inclusiv unele componente) deriva din cel al masinii clasice de tip popcorn
- necesita racordarea la un sistem de evacuare.

Avantaje:
- evacuarea boabelor este rapida
- precis, chiar peste asteptari, in ciuda controlului complet manual, dar necesita experienta
- versatil - prajeste la fel de usor 200 sau 400g (daca toate calculele au fost corecte, 500g nu ar trebui sa reprezinte o problema, dar asta ramane de vazut)
- structura modulara permite accesul rapid in orice zona, fara demontarea inutila a altor componente
- nu necesita intretinere/curatare frecventa.

Dezavantaje:
- nu este o mostra de eficienta energetica
- galagios in faza de evacuare a boabelor (este totusi foarte scurta)
- aspectul, fiind facut acasa, ba chiar mai rau, din resturi.

In perioada urmatoare va mai suporta mici ajustari, inlocuirea unor componente ramase din perioada de teste, poate va primi o "camasuta", poate un nume, unele mici accesorii nu neaparat necesare, dar look-ul si parametri de functionare vor fi cam aceiasi.
Controlul este si va ramane complet manual.

Pentru constructia lui au fost folosite strict lucrurile de-acasa, aproape toate componentele rezultand din obiecte abandonate, aruncate sau defecte.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#2
Cum te simti sa prajesti fara sa vezi boabele deloc? Nu ai un pic de ... neliniste ? [Image: smile.gif] De ce nu o sticla, macar in partea superioara, unde se formeaza "fantana" ?
First crack cum se aude in structura aia complet inchisa ?
Cum se face evacuarea, nu pare foarte evident... [Image: confused.gif]

Poate ar trebui deschis un topic separat pentru fiecare tip de prajitor, ca nu sunt multe.
Chiar daca intentia este sa grupeze aici pe cele DiY, amestecarea postarilor in viitor despre un fluid bed cu un tambur sau corretto, in final va duce la confuzie si dificultate in orientare.
Acesta de exemplu mergea impreuna cu al lui csabitec in acelasi topic, parerea mea...
 
Reply
#3
Woaaaw !!! Partea amuzanta ca in poze pare imens dar cu metrul un mana , vizualizand masurile ,e decent. Mereu am fost speriat de instalatiile  fluid bed pt ca ar avea nevoie de un spatiu fix si ar fi greu de miscat. Ehei ,acum  modul tau de asamblare il face compact si usor de transportat /mutat. Cat despre aspect...eu il gasesc chiar misto [Image: smile.gif] . Mi-ar place sa ne povesti mai mult iar pe poze sa indici cu sageti fiecare componenta si rolul ei. Oricum ,COMPLIMENTELE MELE !   [Image: smile.gif]
 
Reply
#4
pt un DIY e finisat chiar bine. felicitari. 

esti bun sa ne dai mai multe detalii despre constructie? pare construit pe baza unui popcornmaker. cum faci evacuarea boabelor? dai ventilatia la maxim si le da afara pe evacuare? ce folosesti pt masuratul temperaturii?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#5
Probabil ca o imagine comparativa ar fi mai relevanta pentru aprecierea dimensiunilor (macar ca ordin de marime):

   

Lucrurile si componentele sunt cat se poate de simple, deocamdata instalatia avand atat cat trebuie pentru un proces de prajire decent.
Alte mici ajustari (inclusiv montarea catorva accesorii sau schimbarea unor componente gresite acum cu altele asemanatoare) vor fi facute pe parcurs. In acest moment, nu au o influenta negativa asupra procesului de prajire, fiind legate mai mult de confort.

c = zona de control (a puterii termice, respectiv a fluxului de aer, 2 intrerupatoare, un cronometru si un display - care este capabil de fapt de mai mult de-atat, dar asta tine de viitor)
m = motor de aproximativ 400W
r, r` = elementele rezistive 
b = camera de prajire 
a/e = zona de alimentare/ evacuare
s = traseul firului sondei si al elementelor rezistive, care poate fi atat protectie cat si maner (nu era absolut necesar, in afara de zona de comanda, masinaria poate fi apuncata de oriunde, fiind f bine legata)

Masina din care deriva avea un punct slab - flux de aer insuficient. Am tinut tare mult sa uit de problema asta. Acum, este unul din punctele forte. 
Pentru evacuare, lucrurile care trebuie facute sunt extrem de simple. Se opreste alimentarea elementelor rezistive, se detaseaza tubulatura de evacuare, se apropie o sita de racire de mari dimensiuni sau se ataseaza un saculet, se tureaza motorul si in 2, maxim 3 secunde, camera de prajire e goala, fara urma de boabe sau chaff (de fapt, fluxul de aer este atat de puternic, incat nici nu conteaza daca boabele sunt prajite sau verzi, le poate da afara oricum).

Alte detalii constructive... pot da, desigur, dar mi se pare ca totul e simplu si drept sa spun nici nu ma simt prea confortabil cu asta.
As vrea sa pot spune: "am folosit ### cumparate de la ###", dar... nu e asa, am cumparat doar tijele filetate, piulitele si saibele (oricum, toate astea vor fi schimbate in viitorul apropiat, cu altele din inox). Aproape toate celelalte componente le-am avut abandonate, aruncate sau nefolosite de mai mult timp. Am mai si primit cate ceva, scandura aia de fag era a unui vecin de exemplu. Statea degeaba, afara, in ploaie ...
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#6
De la piesa de evacuare a/e banuiesc ca te duci mai departe afara, doar nu lasi pleava sa umple bucataria... Confused
Sau ai un cos colector?

Si totusi, de ce nu o amestecarea mecanica ajutatoare, care ar taia necesitatile de aer poate chiar la sfert... ? Confused
O piesa simpla ca asta, bazata pe surubul lui Arhimede...
Le face bine atata spalare cu aer in permanenta proaspat, nu se duc naibii si aromele odata cu prajirea ? Confused

Doar (ma) intreb... nu dau cu bata Smile
 
Reply
#7
motorul si elementele de incalzire de unde sunt? controlul turatiei motorului cum il faci?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#8
A scris:

"m = motor de aproximativ 400W
r, r` = elementele rezistive "

Controlul... vad acolo un variator, as scris si asta, full ad labam
 
Reply
#9
(01-11-2016, 17:00)renatoa Wrote: De la piesa de evacuare a/e banuiesc ca te duci mai departe afara, doar nu lasi pleava sa umple bucataria... [Image: confused.gif]
Sau ai un cos colector?

Si totusi, de ce nu o amestecarea mecanica ajutatoare, care ar taia necesitatile de aer poate chiar la sfert... ? [Image: confused.gif]
O piesa simpla ca asta, bazata pe surubul lui Arhimede...
Le face bine atata spalare cu aer in permanenta proaspat, nu se duc naibii si aromele odata cu prajirea ? [Image: confused.gif]

Doar (ma) intreb... nu dau cu bata [Image: smile.gif]
Of, renatoa,
cum sa scriu eu acum ... fara sa fac vreun val ... prea mare ...?
In toate referirile personale despre prajire, trecute sau prezente, ma refeream la un proces autentic de prajire corecta.
Nu am zabovit prea mult in fata, spatele sau lateralul unor proiecte mixate cu artificii care pana la urma le transforma in convergente aglomerat inscrise pe traiectoria sfantului gard.

In mod categoric varietatea opiniilor poate genera o solutie la care nici nu te-ai fi gandit. Este posibil sa fie si aici cazul...
Cunosc unealta. Am folosit-o pentru a crea asta (ce e pe perete doar):
   
Ce-i drept, nu a iesit rau. Unealta poate fi polivalenta. Eu am folosit-o intr-un mod limitat doar.

Revenind, cand faci ceva sa mearga, sunt destule lucruri care trebuie gandite bine (tu sti asta). Amanuntele despre care intrebi sunt..... in alta zona, presupusa a fi fost demult depasita, mult mai putin problematica, in care solutiile exista aproape in mod natural, firesc.
Imi pare rau, nu imi pot permite sa dezvolt  dezbaterea pe tema prajirii pe pat de aer cald/fierbinte. Motivele sunt simple, ar genera controverse si nu este locul potrivit aici. Alegerea facuta insa, nu lasa niciun dubiu asupra convingerilor personale.

Dar... masina exista, functioneaza. Sunt multe altele la fel. Perfectioneaza un model, concepe unul, fa ceva functional, fi picatura care starneste furtuna, fa un val ... altfel, unul care sa aduca ceva bun, oricat de mic ...

Imi cer scuze fata de ceilalti colegi pentru interventia pe langa subiect. In final si fata de tine, "renatoa", probabil ai motivele tale sa ai o atitudine ... altfel decat constructiva sa zicem, motive pe care noi, cei multi, le intelegem prea putin sau deloc.

@Fane: motorul provine de la un aspirator defect, elementele care genereaza caldura de la masini popcorn, iar controlul turatiei este realizat printr-un banal PWM (totusi, nici motorul si nici elementele de incalzire nu sunt transplantate pur si simplu, ambele cer modificari).
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#10
Imi pare rau ca ai perceput ca ceva critic in ce am intrebat, era doar curiozitatea de a stii ce sta in spatele alegerilor/deciziilor tale. Nu am avut intentia sa sune a critica nici un moment.

Ce sa mai adaug constructiv daca totul e perfect deja ?
 
Reply
#11
Eu unul sunt cucerit de proiectul tau [Image: 41.gif]. Ce ai facut tu  eu consider evolutia /imbunatatire prajirii la popcorn.  Iar "coretto" evolutia castronului /heatgun. Din pacate nu sunt foarte practic ( dar invat repede  [Image: smile.gif] )  cu modificare motoare,rezistente , pwm . Si asta m-a franat tot timpul utilizare fluid bed. Dar modul simplu si ordonat in care ai montat totul ...imi deschid foarte tare "apetitul" . Deci inca nu ai stabilt cantitatea maxima de prajire. Dar faptul ca fluxul de aer are forta sa arunce afara  400g...insemna ca 500-600 g n-ar fi imposibil de miscat. N-am inteles cum se face racirea .  Inchizi rezistentele si sufli doar aer rece ? Daca ar fi sa-l evaluezi,asa dupa ureche ...cat ar costa? Rezistentele de cat sunt ? In cat timp timp prajesti o sarja de 400g ? Oricum pt mine proiectul tau e atat de misto ..ca l-as vedea ca o mica afacere ! [Image: wink.gif] . Daca te apuci de produs in serie considera-ma unul din clienti [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#12
(01-11-2016, 18:58)Gheorghe Wrote: Eu unul sunt cucerit de proiectul tau [Image: 41.gif]. Ce ai facut tu  eu consider evolutia /imbunatatire prajirii la popcorn.  Iar "coretto" evolutia castronului /heatgun. Din pacate nu sunt foarte practic ( dar invat repede  [Image: smile.gif] )  cu modificare motoare,rezistente , pwm . Si asta m-a franat tot timpul utilizare fluid bed. Dar modul simplu si ordonat in care ai montat totul ...imi deschid foarte tare "apetitul" . Deci inca nu ai stabilt cantitatea maxima de prajire. Dar faptul ca fluxul de aer are forta sa arunce afara  400g...insemna ca 500-600 g n-ar fi imposibil de miscat. N-am inteles cum se face racirea .  Inchizi rezistentele si sufli doar aer rece ? Daca ar fi sa-l evaluezi,asa dupa ureche ...cat ar costa? Rezistentele de cat sunt ? In cat timp timp prajesti o sarja de 400g ? Oricum pt mine proiectul tau e atat de misto ..ca l-as vedea ca o mica afacere ! [Image: wink.gif] . Daca te apuci de produs in serie considera-ma unul din clienti [Image: biggrin.gif]

Nici eu nu sunt mester, nici macar nu cred ca imi place sa construiesc asa ceva. Nu am un spatiu dedicat. Masinaria insa, recunosc, ma incanta. Este si motivul interventiei pe forum, dupa destul de multa vreme. Daca rezultatul era unul mediocru, nu as mai fi scris despre asta, sau poate, la ... asa nu.

Motorul misca orice cantitate, limitarea va fi data de elementele rezistive si de inaltimea camerei, dar aici exista un joc balansat al dimensiunilor, nu orice configuratie ar fi functionat la fel, au fost destul de multe teste (cam in jumatate de ora de-acum incolo incerc la 500g)
Da, racirea poate fi facuta oprind incalzirea (deocamdata am preferat sita clasica, dar nu e in regula pentru cantitati mari).
Puterile exprimate in Watt ar fi aproximativ 1100 respectiv 1140.
Profilul nu a fost modificat (doar extrapolat pentru noua abatere a sondei): 12 minute.
Imi este greu sa fac o estimare deocamdata. Am cumparat doar ce am mentionat anterior.

O scurta completare a caracteristicilor.
Capacitate maxima de prajire la temperatura camerei: ~500 grame cafea verde. 

(Sarja a fost de 520 grame, iar temperatura mediului de numai 15 grade Celsius. Procesul a decurs bine, dar asta a fost limita.
Ma simt totusi mai confortabil cu o cantitate mai redusa, de 400-450g.)
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#13
Dupa racordarea la o tubulatura de evacuare si inchiderea spatiilor cu banda de aluminiu, a aparut o problema.
Camera din inox nu este atat de rezonanta pe cat am considerat initial (probabil din cauza grosimii apreciabile a peretilor).

Astfel, FC nu a devenit doar greu de auzit, ci imposibil. A disparut pur si simplu, indiferent de soiul de cafea.

Problema a fost rezolvata prin adaugarea unui "accesoriu" care astfel devine obligatoriu, un stetoscop, o pereche de casti sau un mix intre acestea. In cazul meu, varianta de urgenta  consta intr-un stetoscop, cu olive auriculare din plastic dur, incomod pentru ureche.
In mod surprinzator, senzatia de participare la proces este si ea amplificata, experienta fiind oarecum similara vizionarii unui film avand castile pe urechi. Sunetul motorului se reduce, fluxul de aer nu deranjeaza, auzi insa boabele in miscare (nu am simtit nicio clipa nevoia de a vedea ce se intampla pentru ca ... "simteam" asta), iar FC devine cat se poate de clar, de evident.
Din pacate, asta vine cu inca un minus estetic (sistemul de conectare a stetoscopului - care este doar o prima idee, ce-i drept, functionala).

As fi atasat sarja de astazi, dar ... eroare 500 ..., nu pot incarca imagini.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#14
vazusem pe undeva un prajitor la o masina mare care avea o pereche de casti racordate cu un furtun la prajitor pe acelasi principiu ca stetoscopul tau. n-ai sa poti patenta inovatia. Smile

forumul vad accepta imagini de maxim 100Kb, poate poti sa o redimensionezi si sa o aduci sub dimensiunea asta. am sa-i semnalez lui Liviu problema.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#15
(07-11-2016, 00:26)Fane Wrote: vazusem pe undeva un prajitor la o masina mare care avea o pereche de casti racordate cu un furtun la prajitor pe acelasi principiu ca stetoscopul tau. n-ai sa poti patenta inovatia. [Image: smile.gif]  ...

da, si Lyvyoo a postat parca o poza cu roastmaster-ul Flori, cu castile pe urechi...

dar mi se pare interesant de mentionat ca exista disponibil un soft asociat Artisan-ului, care cu un microfon plasat adecvat, 'invata' zgomotul specific crack-urilor, pentru o anume masina si apoi marcheaza in timpul procesului, momentul pe grafic...

si eu folosesc niste casti-stetoscop, pentru ca pompa de aer de 200W, neizolata fonic si suficient de harsaita dupa aproape 2 ani de utilizare, acopera mult din zgomotele utile ale procesului;
am insa acces vizual (camera de prajire din sticla) si audio 'primar' (pe canalul de evacuare chaff exista o fereastra cu sita, pentru evacuarea aerului cald) - am postat la vremea lor poze prin forum;

a, in ce priveste 'minusurile estetice' chiar nu-mi fac probleme Smile   e un DIY, nu... gazeta de perete...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#16
da, fix de poza aia vorbeam.

am impresia ca si tu folosesti un motor pt umflat saltele si astea au problema ca sunt facute pt utilizare ocazionala iar lagarele sunt pe plastic si rezista mai greu la regimul nostru de utilizare. varianta constructiva a lui Adrian nu are problema asta.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#17
Adrian, foloseste butonul indicat in imagine pt upload poze si imaginile vor fi upload-ate automat pe imgur si inserate in post. la fel am procedat si cu printscreen-ul de mai jos.


[Image: I3eNPIm.jpg]
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#18
Multumesc.

Imaginile sarjei sunt luate inainte de orice sortare, iar distributia boabelor pe plansa este absolut aleatorie.
Cafeaua este o Guatemala La Cascada (BluBean), nu tocmai candidatul ideal pentru un concurs de frumusete, dar este unul dintre putinele soiuri pe care le pot imparti cu placere cu prietenii apropiati, gasind aici un echilibru, cu usoare note acide (depinde mult de profilul de prajire), un balans fin al notelor oarecum clasice, pe ansamblu, un gust apropiat de ceea ce caut la o cafea.
Scriu toate astea pentru ca de regula consum blend-uri.

Am dorit urmarirea unui profil care in final sa ma conduca spre o pierdere de masa prin prajire de 14,2-14,3%.
Desi am urmarit profilul fara dificultati/abateri insemnate, surpriza a fost mare cand am obtinut valoarea de 14,3%, mult mai buna decat ma asteptam in faza asta.
Gustul este in zona asteptata, desi de dimineata cafeaua era inca mult prea proaspata (12-13 ore).
[Image: 5EhDQLT.jpg] [Image: Sd7GdVW.jpg]
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#19
pt cei care vreti sa vedeti imaginile la rezolutia originala dati clic dreapta si "open image in new tab".
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#20
Arata superb prajitorul, boabele la fel. Dupa amplasarea ordonata a componentelor, clar s-a semnat protectia muncii [Image: smile.gif] Curiozitatea la sfarsitul prajirii, nevazand ce se amesteca, face toti banii....
Se vede clar ca este multa gandire aici, ai pm pentru sfaturi la prajire.
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#21
Adrian cum mi-am declarat admiratia pt masina ta,ma bate gandul sa-ti copii proiectul si am inceput sa-mi strang piese [Image: biggrin.gif] [Image: 2nG6dYH.jpg]

Lasand gluma deoparte , chiar sunt interesat de masina ta si daca o sa vrei sa ne dai mai multe amanunte, legat de motorul de aspirator si modificarile aferente,etc ti-as fi recunascator [Image: biggrin.gif]
 
Reply
#22
(02-12-2016, 00:13)Mariano Wrote: Arata superb prajitorul, boabele la fel. Dupa amplasarea ordonata a componentelor, clar s-a semnat protectia muncii [Image: smile.gif] Curiozitatea la sfarsitul prajirii, nevazand ce se amesteca, face toti banii....
Se vede clar ca este multa gandire aici, ai pm pentru sfaturi la prajire.
Mersi. Sigur, putem vorbi, ai numarul de telefon. Sfaturi... ar fi cam mult spus. Dar pareri, consideratii personale, schimb de opinii, constatari, etc... desigur, oricand.

In legatura cu acea curiozitate ... imi dau seama ca pare greu de crezut si nici nu vreau sa insist. Dar dupa sute de prajiri, dupa profile redesenate de zeci de ori, sti ce urmeaza. Daca simti (auzi de fapt) ca boabele se misca, FC apare si se termina exact atunci cand te astepti (eventual cu o abatere de 5 - 10 secunde), daca iti folosesti toate simturile pentru a dirija si a nota datele procesului, esti transformat pentru moment intr-un om deja suficient de "ocupat".
Nu spun ca nu as vrea sa vad boabele (strict pentru show), doar ca se poate si fara asta. Opresc procesul dupa datele culese, absolut de fiecare data.
(02-12-2016, 00:35)Gheorghe Wrote: Adrian cum mi-am declarat admiratia pt masina ta,ma bate gandul sa-ti copii proiectul si am inceput sa-mi strang piese [Image: biggrin.gif] 

(02-12-2016, 00:35)Gheorghe Wrote: Lasand gluma deoparte , chiar sunt interesat de masina ta si daca o sa vrei sa ne dai mai multe amanunte, legat de motorul de aspirator si modificarile aferente,etc ti-as fi recunascator [Image: biggrin.gif]
[Image: smile.gif] Dar e esentiala acea prima piesa. Cum nu am o camera transparenta, e singura cale prin care "simt" si aproape "vad" ce fac boabele.

Daca tot am reintrat in vorba, doar pentru corectitudinea celor spuse, as rectifica putin una dintre caracteristici, anume cantitatea maxima care poate fi prajita (in conditii inca bune, fara neuniformitati datorate procesului): aproximativ 600g verde, la 15-16 grade Celsius.

Primind vizita unui coleg de forum (de mult timp total dedicat comunitatii - chiar daca interventiile lui sunt mai rare, au intotdeauna continut si sunt bine documentate), am decis cam pe loc sa testam masina. Asa ca am prajit doua sarje, una de 600g si una de 300g. Nu au fost dificultati in a urmari curba de prajire in niciunul dintre cazuri (ca rutina personala, notez coordonatele temperatura-timp din 30 in 30 de secunde, dar le monitorizez si ajustez continuu). Abaterile au fost de 1-3 grade in cazul 600g si 1-2 grade in cazul sarjei mici (abaterile astea fiind sporadice, reprezentand diferentele de la curba teoretic propusa si se datoreaza cel mai adesea unor stari de moment).

Pot da orice detalii, in limita cunostintelor personale, dar poate nu ar fi potrivit aici, pentru ca desi e o masinarie simpla, micile detalii constructive nu sunt usor de descris in cateva cuvinte. Probabil o discutie intr-un spatiu mai restrans ar fi preferabila.

Motorul ar trebui sa aiba cam 400W, dar asta ar fi o data destul de relativa, valabila pentru un motor nou. Nu este cazul din pacate. Motorul meu a fost folosit initial doar ca experiment (ulterior a ramas pe prajitor), nefiind chiar in stare foarte buna - rotor cu mici probleme, generatie veche, depuneri pe rotor, uzura avansata a acestuia, perii uzate, probabil inlocuite, de slaba calitate...
Probabil ca puterea lui reala este mai mica. Suficienta totusi pentru a evacua in 2-3 secunde orice cantitate de boabe ar intra acolo, verzi sau prajite. E greu de estimat, sa zicem 3##W, dar asta ca putere de aspirare (marime inca si mai neclara, stiu). Nu cunosc valoarea depresiunii create (exprimate in mbarr sau KPa) care ar fi o marime mult mai relevanta (cu totii stim asta si cautam acea valoare cand ne cumparam un aspirator pentru acasa).

Nu vreau sa descurajez pe nimeni, dar nu m-as simti confortabil sa stiu ca vreun coleg a consumat timp si resurse de tot felul pentru un proiect care nu s-a ridicat la nivelul asteptat.
Desi  masina este simpla si responsiva, apreciez ca:
- pentru o constructie reusita sunt necesare multiple teste de configuratie (sau noroc)
- cere  indemanare si capacitate de anticipare
- necesita un timp de acomodare
- ca orice proiect DIY cere rabdare si capacitate de depasire a micilor probleme care apar pe parcurs (in special la aceste detalii m-am referit cand am spus ca poate ar fi mai potrivit un spatiu mai restrans pentru discutii, observand ca genul asta de proiecte nu este chiar unul care starneste un interes in masa).

Pe langa toate astea, masina are si minusuri sau probleme care vor fi rezolvate in viitorul apropiat, despre care nu am mai scris, cel putin pana acum.

Pe de alta parte, un gand in formare incerta parca exista. Poate veni un coleg care sa duca ideea mai departe sau sa parcurga un drum paralel, aducand astfel idei noi care nu au fost concretizate pana acum. M-as bucura tare mult.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#23
va rog, incercati sa discutati pe forum, sa fie de folos si altora care vor sa se apuce sa construiasca.

am si eu cateva intrebari: cum controlezi turatia motorului? cu un dimer? parca spuneai ca folosesti doua randuri de rezistente de la aparate de popcorn, cum circula aerul prin ele? ca daca nu ma insel sunt facute sa intre aerul prin partea de jos si sa-l elimine lateral. sau sunt altfel cele care le ai. camera de prajire e de la un popcorn maker? racirea o faci in aparat?
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#24
Prajitorul nostru DIY - functionare, imagini, caracteristici

functionare? da, daca inteleg bine, e o schema omniprezenta pe net: pompa de aer - element de incalzire - camera de prajire; ca si la noi in forum, de la cele incepute de csabitec in iulie 2014
imagini? da, din exteriorul masinii
caracteristici? da, dar numai in ce priveste performantele

si atentie, performantele publicabile, nu sunt cantitatea de boabe (megapixelii...) sau uniformitatea prajirii in poze, ca rezultat al faptului ca dau o bautura buna in ceasca... mea sau a celor apropiati!
nu, performantele reale sunt cele pe care le arata caracteristicile parametrilor de prajire - BT, ET, ROR etc. aplicate pe o anume cafea;
si spun asta, pentru ca orice pompa de aer de 100-300W va fi in stare sa miste 300-600g de boabe (depinzand de forma si calitatea circuitului de aer), dar e esential ca la o anume marime a sarjei sa poti controla parametrii de prajire;
cu prajitorul meu, 'misc' usor 350-400g de boabe, dar nu pot controla parametrii asa cum doresc, decat pentru 250-300g boabe!
la #18 mai sus: "Am dorit urmarirea unui profil...Desi am urmarit profilul fara dificultati/abateri insemnate..."
OK, dar care e, si a caror parametrii, e profilul!?

deci nu e un thread despre cum sa-ti faci un prajitor DIY de tipul acesta, ci un thread despre cum arata si ce face acest prajitor;
restul, informatii la telefon, sau intr-o intalnire in cerc restrans (conferinta de presa?) [Image: smile.gif]

sorry, Adrian T realizarea ta ramane in sine remarcabila, probabil, cel putin ca prelucrare mecanica si finisaje, dar fiecare dintre noi a mai vazut prajitoare de cafea, nu? si in forum sunt multi care-si prajesc acasa cafeaua;
ideea este, pentru ca discutam intr-un forum - IMO - de a oferi maximum de informatii pentru construirea unui prajitor DIY robust si comod in utilizare;
asta, pentru ca multi din cei ce vorbesc despre prajire cafea acasa se gandesc - sper - la o subcomunitate de asemenea amatori entuziasti si incearca sa arate ca nu e ceva prea greu sa-ti faci un prajitor, sau sa modifici ceva ce poate deveni un prajitor de cafea;
concret insa, numarul celor ce s-au angajat intr-o asemenea lucrare e totusi mic, ceea ce dovedeste o justificata reluctanta la cei ce nu sunt din categoria - cum le zicea RaduCarutasu - minitehnicus (nu-mi place denumirea, ma duce la Stiinta si Tehnica, sau la Tehnium...);
eu am incercat sa povestesc despre solutia simpla si spectaculoasa in rezultate cu suflanta de aer fierbinte (hotgun) - bol inox - paleta silicon, tocmai in ideea ca inainte de a te angaja in proiecte copy-cat  mai laborioase si inerent frustrante pe parcurs macar, sa incerci sa vezi daca-ti place cu adevarat asa ceva!

revenind:  cred ca ceea ce ar interesa un potential amator de proiect personal ar fi o schema detaliata si clara de functionare;
schema de principiu, pentru ca descrierea realizarii propriu zise este mai mult o sursa de inspiratie pentru solutii ad-hoc si localizari dupa punga si magazia de maruntisuri a fiecaruia!
schema functionala de principiu atat in (1) partea sa principala de cale aer fierbinte (pompa aer - deja descrisa in ceva detalii, mod realizare element incalzire, rezolvare dispersie aer in camera de prajire), cat si in (2) partea de monitorizare parametrii si control proces, cat si in (3) partile auxiliare - tare importante zic eu, pentru un anume confort in exploatare - de eliminare pleava si de racire rapida boabe sub o temperatura de protectie (sub 80C prima data si apoi sub 40C)
bine-ntels, totul, nu cum se poate face, ci, cum se face...
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)
 
Reply
#25
(02-12-2016, 15:24)Fane Wrote: va rog incercati sa discutati pe forum, sa fie de folos si altora care vor sa se apuce sa construiasca.

am si eu cateva intrebari: cum controlezi turatia motorului? cu un dimer? parca spuneai ca folosesti doua randuri de rezistente de la aparate de popcorn, cum circula aerul prin ele? ca daca nu ma insel sunt facute sa intre aerul prin partea de jos si sa-l elimine lateral. sau sunt altfel cele care le ai. camera de prajire e de la un popcorn maker? racirea o faci in aparat?
Variatia fluxului de aer, a turatiei motorului, o realizez cu un PWM controller.

Acele componente ale unor masinarii tip popcorn sunt modificate in mod convenabil la interior. La fel si hartia suport a elementelor rezistive. Imi este greu sa explic in cuvinte. Am gaurit, taiat, modificat, fixat ...
Imi amintesc ca am folosit o solutie de moment, pentru test, dezmembrand complet acel ansamblu de popcorn, dar si acea solutie a mers atat de bine, incat a ramas neschimbata. Primul etaj de fante (nu se vede, fiind la interior) poate fi usor largit. Aerul va curge mai bine. Partea inutila din ce era candva camera de prajire a popcorn-ului a disparut (am taiat-o pur si simplu).
Acum, nu mai sunt convins de necesitatea celui de-al doilea etaj rezistiv (poate nu e rau, e un fel de rezerva de putere sub capota). Prajesc de regula sarje reduse, de 300-400g, fiind suficient pentru consum casnic. Daca ar fi sa repet proiectul, as opta pentru una din optiunile:
- un etaj rezistiv, o inaltime mai redusa cu 6-7cm a camerei de prajire, un diametru ceva mai mic, un motor mai modest (daca ar fi capabil sa realizeze o depresiune de 14-16KPa, ar fi suficient) si o limitare a sarjei de confort undeva in vecinatatea a 300 grame (o astfel de configuratie ar putea praji si 350-400g totusi, la nevoie, ca o valoare maxima estimata)
- doua etaje rezistive, inaltime usor mai mare, o camera de prajire cu forma mai elaborata si diametru variabil (de asta data ar trebui facuta special, nu acasa), un motor de parametri apropiati de cel folosit acum (sau chiar acelasi motor), cu o sarja de confort de 600g si un maxim estimat de 750-800g
Desi cea de-a doua varianta ar fi totusi o exagerare pentru regim casnic, nu imi pot reprima un simplu exercitiu de imaginatie: data fiind structura modulara a masinii, ceea ce se vede in poze ar putea fi transformat simplu intr-o versiune (ipotetica) mai mare cu parametri estimati anterior, prin inlocuirea actualului cilindru de inox cu acea camera de prajire usor mai larga, de diametru variabil. Fluxul de aer ar fi suficient, puterea termica de asemenea (nu am fost nevoit sa trimit un curent maxim in elementele rezistive nici macar pentru o secunda, chiar atunci cand am prajit 600g)

Camera de prajire nu este cea de la popcorn. Este acum un hibrid, dar in principiu poate fi considerata camera de prajire (cea mai mare parte a ei) tubul de inox (cilindrul vertical doar).

Racirea - in aceeasi incinta, oprind elementele rezistive si turand motorul.
300 grame de boabe, cu turatia motorului la aproximativ 60-70%, ajung la mai putin de 50 grade in 2 minute si jumatate, cand evacuez (durata acestei etape nu mai conteaza, dureaza 2-3 secunde).
La cantitati de 150-200g, racirea manuala, in sita, este o optiune. In 4 minute ajungi la o temperatura rezonabila.
Am incercat asta si la 300, chiar 400g, dar rezultatul a fost diferit. Dureaza mult prea mult, masa termica spunandu-si cuvantul. Asa ca, in ciuda zgomotului, prefer racirea direct in camera de prajire. Este rapida, eficienta, cu toate ca masa din inox schimba mai greu temperatura, ramanand constant cu cateva zeci de grade mai calda decat boabele de cafea. Insa nu e o problema, dimpotriva, e chiar un lucru bun, pastrandu-se astfel o oarecare cantitate de caldura reziduala pentru o eventuala sarja urmatoare.

(02-12-2016, 16:48)radudani Wrote: Prajitorul nostru DIY - functionare, imagini, caracteristici

functionare? da, daca inteleg bine, e o schema omniprezenta pe net: pompa de aer - element de incalzire - camera de prajire; ca si la noi in forum, de la cele incepute de csabitec in iulie 2014
imagini? da, din exteriorul masinii
caracteristici? da, dar numai in ce priveste performantele

si atentie, performantele publicabile, nu sunt cantitatea de boabe (megapixelii...) sau uniformitatea prajirii in poze, ca rezultat al faptului ca dau o bautura buna in ceasca... mea sau a celor apropiati!
nu, performantele reale sunt cele pe care le arata caracteristicile parametrilor de prajire - BT, ET, ROR etc. aplicate pe o anume cafea;
si spun asta, pentru ca orice pompa de aer de 100-300W va fi in stare sa miste 300-600g de boabe (depinzand de forma si calitatea circuitului de aer), dar e esential ca la o anume marime a sarjei sa poti controla parametrii de prajire;
cu prajitorul meu, 'misc' usor 350-400g de boabe, dar nu pot controla parametrii asa cum doresc, decat pentru 250-300g boabe!

deci nu e un thread despre cum sa-ti faci un prajitor DIY de tipul acesta, ci un thread despre cum arata si ce face acest prajitor;
restul, informatii la telefon, sau intr-o intalnire in cerc restrans (conferinta de presa?) [Image: smile.gif]

sorry, Adrian T realizarea ta ramane in sine remarcabila, probabil, cel putin ca prelucrare mecanica si finisaje, dar fiecare dintre noi a mai vazut prajitoare de cafea, nu? si in forum sunt multi care-si prajesc acasa cafeaua;
ideea este, pentru ca discutam intr-un forum - IMO - de a oferi maximum de informatii pentru construirea unui prajitor DIY robust si comod in utilizare;
asta, pentru ca multi din cei ce vorbesc despre prajire cafea acasa se gandesc - sper - la o subcomunitate de asemenea amatori entuziasti si incearca sa arate ca nu e ceva prea greu sa-ti faci un prajitor, sau sa modifici ceva ce poate deveni un prajitor de cafea;
concret insa, numarul celor ce s-au angajat intr-o asemenea lucrare e totusi mic, ceea ce dovedeste o justificata reluctanta la cei ce nu sunt din categoria - cum le zicea RaduCarutasu - minitehnicus (nu-mi place denumirea, ma duce la Stiinta si Tehnica, sau la Tehnium...);
eu am incercat sa povestesc despre solutia simpla si spectaculoasa in rezultate cu suflanta de aer fierbinte (hotgun) - bol inox - paleta silicon, tocmai in ideea ca inainte de a te angaja in proiecte tip copy-cat mai laborioase si inerent frustrante pe parcurs macar, sa incerci sa vezi daca-ti place cu adevarat asa ceva!

revenind:  cred ca ceea ce ar interesa un potential amator de proiect personal ar fi o schema detaliata si clara de functionare;
schema de principiu, pentru ca descrierea realizarii propriu zise este mai mult o sursa de inspiratie pentru solutii ad-hoc si localizari dupa punga si magazia de maruntisuri a fiecaruia!
schema functionala de principiu atat in (1) partea sa principala de cale aer fierbinte (pompa aer - deja descrisa in ceva detalii, mod realizare element incalzire, rezolvare dispersie aer in camera de prajire), cat si in (2) partea de monitorizare parametrii si control proces, cat si in (3) partile auxiliare - tare importante zic eu, pentru un anume confort in exploatare - de eliminare pleava si de racire rapida boabe sub o temperatura de protectie (sub 80C prima data si apoi sub 40C)
bine-ntels, totul, nu cum se poate face, ci, cum se face...
Speram sa fie un thread curat, fara acele detalii care incarca atat de mult un subiect, pana la dizolvarea lui totala.
Mai vedeam sintetizate aici prajitoarele noastre de acasa, pentru care fiecare a muncit serios, consumand timp si resurse. Ne puteam face o idee despre fiecare, despre realizarea noastra in raport cu cele ale colegilor. Puteam implementa/imprumuta solutii, fara sa se supere nimeni, puteam evolua ... frumos. Ar fi putut ramane totul simplu, structurat, fiind putini cei care sunt interesati de astfel de proiecte. Iar daca cineva ar fi dorit descrierea amanuntita a vreunui tip de prajitor, se putea face un topic separat, dedicat exclusiv acelui subiect, fara a dizolva schetelul. Propunerea mutarii discutiilor intr-o zona mai discreta era doar pentru a nu deranja forumul cu amanunte prea specifice, irelevante pentru marea majoritate care cu siguranta nu ar fi interesata de astfel de proiecte. Am inteles insa pozitia lui Fane si tocmai de aceea am raspuns cat am putut de repede.
Asa vedeam lucrurile. 
...
Imi amintesc de inceputurile mele pe forum. Radudani a fost mereu si este o referinta.
Probabil ca personalitatea mea este cea care ma tradeaza pana la urma.
Recunosc pentru prima data deschis, in fata tuturor, ca ... am probleme in a te intelege si infinit mai mari in a-ti accepta pozitia. Poti fi un reper solid pentru oricine, inclusiv pentru mine (de fapt pot chiar sa te asigur de asta), insa modul tau de a contra, redirectiona, reaseza in forma, alambica, dirija in mod personal, unilateral cam orice idee si structura mea ca om... par a fi incompatibile.

Daca tie iti pare rau (nu am inteles de ce, dar asta nu e o intrebare), eu pot spune ca incerc un sentiment autentic de asta data...
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#26
dintre toate prajitoarele prezentate aici, al tau cred ca a necesitat cele mai multe skill-uri de lacatus. Smile poate descrii mai mult cum ai facut camera de prajire. ai ideie ce putere au rezistentele? poti pune un ohmetru pe ele si sa ne spui ce rezistenta au?

@ radudani. normal ca prezentarile prajitoarelor o sa reprezinte mai mult o sursa de idei pt cei care vor sa se apuce sa construiasca asa ceva. putin probabil ca cineva sa doreasca sa imite in cel mai mic detaliu ca sa-i trebuiasca schite si daca totusi doreste poate lua legatura cu autorul proiectului.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#27
@radudani  si @ AdrianT   Nuuuu !!! Va rog !! Deja sunteti putini care puneti postari interesante si asta ar mai lipsi, sa va certati intre voi ! Deja comunicam prin scris ,un mod impersonal si usor interpretabil in sens negativ , iar doua personalitati puternice ca ale vostre se inflameaza usor. Haideti sa fim mai toleranti si sa vedem esenta mesajului ,dincolo de modul de exprimare ,poate usor scorbutic ( radudani [Image: smile.gif] ). De exemplu si eu sunt curios sa-ti vad mai bine masina Adrian. Dincolo de aspectul estetic ma intereseaza fotografii mai detaliate cu motorul in cilindru ,pozitia rezistentelor si a sondelor de temperatura , poate un mic video in functiune,etc .... In concluzie ....daca se mai strica si infimul subforum al prajitorilor acasa [Image: sad.gif]  ,nu mai ramane decat se ne organizam  la infinit in grupuri de cumparare si sa ne interbam unul pe altul cu ce carpa stergem expresoru' [Image: cool.gif]

Intrebare da ignorant : o cana de felul asta poate fi folosita ca si camera de prajire intr-o instalatie fluid bed ? S[Image: 9BwsPrD.jpg]unt mereu interesat de prajiri intre 500-800 g
 
Reply
#28
O sa ajungem sa "ne intrebam unul pe altul cu ce carpa stergem espressorul" Soarta este greu de schimbat, pentru arderea carmei personale iti trebuie minim sapte ani, pentru arderea carmei colective ne trebuie......
Si mie imi pare rau de situatia creata, mai ales ca-i stimez pe amandoi pana la infinit.....
Bezzera Magica, Quamar Q13E/75mm.
 
Reply
#29
(03-12-2016, 13:02)Fane Wrote: dintre toate prajitoarele prezentate aici, al tau cred ca a necesitat cele mai multe skill-uri de lacatus. [Image: smile.gif] poate descrii mai mult cum ai facut camera de prajire. ai ideie ce putere au rezistentele? poti pune un ohmetru pe ele si sa ne spui ce rezistenta au?
[...]
Nu vreau sa tai avantul cuiva, dar de aproape lucrurile nu arata bine. Totul a fost facut de mana (cu inerentele erori, masina nu e deloc bine finisata, are scapari serioase de flux de aer - culmea e ca le consider utile, dar macar este robusta).
Teava care joaca rolul carcasei motorului a fost taiata cu un bomfaier, iar resturile de teava de inox, cu un flex.
La interior, in zona elementelor rezistive, taieturile au fost in aluminiu, am folosit o miniunealta Proxxon, nu a fost nevoie de mai mult, iar decupajele au trebuit sa fie cat de cat precise.
In afara de suruburile care se vad, mai exista doar 3 holzsuruburi foarte mici la interior si alte trei de marime uzuala sub motor, la filtrul de aer. In rest, totul este la vedere. 
Puterile celor doua elemente rezistive, asa cum am scris in unul din posturile anterioare, sunt aproximativ 1100 respectiv 1140W. Una are eliminata piesa bimetalica, cealalta nu. Niciuna nu are eliminat elementul fuzibil, care ar trebui sa intrerupa circuitul mai tarziu, in jurul valorii de 270 grade Celsius (nu am verificat asta, procesul fiind ireversibil).

Consider ca partea dificila a fost cea de echilibrare a dimensiunilor dupa componentele avute  (aici intra inclusiv si in primul rand, motorul). Mi-am dorit acea evacuare simpla, dar nu am fost sigur ca va functiona si dupa montarea suportului sondei, a suruburilor de prindere, a presetupei, etc.
(03-12-2016, 13:52)Gheorghe Wrote: [...]
De exemplu si eu sunt curios sa-ti vad mai bine masina Adrian. Dincolo de aspectul estetic ma intereseaza fotografii mai detaliate cu motorul in cilindru ,pozitia rezistentelor si a sondelor de temperatura , poate un mic video in functiune [...]
(03-12-2016, 13:52)Gheorghe Wrote:
(03-12-2016, 13:52)Gheorghe Wrote: Intrebare da ignorant : o cana de felul asta poate fi folosita ca si camera de prajire intr-o instalatie fluid bed ?
[...]
Sunt mereu interesat de prajiri intre 500-800 g
Motorul in cilindru ..., cred ca este de nefotografiat, arata foarte rau probabil. Pentru asta, trebuie sa il desfac. Nu ar fi bai mare, dar afectiuni mai vechi ale coloanei... imi limiteaza de cateva zile drastic pana si mersul (prefer sa numesc asta indisponibilitate fizica temporara), problema fiind mai acuta din dimineata asta. Voi incerca totusi sau voi cauta o poza pe undeva, dar repet, nu e mare lucru de vazut.

Elementele rezistive ... sunt la interior, cele de la masini popcorn. Detaliile sunt scrise mai sus. Chiar nu stiu cum as putea sa le fotografiez.
O schema a legaturilor electrice nu am facut, totul fiind atat de simplu incat nu a necesitat asternerea pe hartie (evident, elementele rezistive sunt legate in paralel - pentru a fi si mai riguros, am legat 3 astfel de elemente in paralel, dar cea de-a treia nu aduce un castig prea mare, doar vreo 40W, fiind vorba de spirala centrala).

Am o singura sonda, pentru temperatura in bob (in configuratia folosita, pur si simplu nu este nevoie de mai mult - uneori, lucrurile pot fi simple [Image: smile.gif] ). Este plasata pe axul camerei de prajire, in centrul vortexului, coborand suficient de mult pentru a citi temperatura si in cazul sarjelor reduse (pana acum, extremele au fost 160, respectiv 600g).

Video ... nu am postat de mult timp, avand retineri despre care nu as vrea sa scriu (poate le vei intelege totusi). 
[Uite totusi un link temporar cu primul test de evacuare, la rece, pe o versiune intermediara a masinii actuale. Daca retin corect, era vorba despre 400g de cafea verde. Motorul nu a fost turat la maxim nici un moment, nestiind exact la ce sa ma astept. Era doar un prim test, din momentul constructiei. In prezent am o sita in forma de sfera in care am decupat un disc cu diametrul egal cu cel al cotului de 90 grade si nu am nicio retinere sa cresc turatia odata ce am detasat conducta de evacuare si am atasat acea sfera perforata. Cu toate ca in realitate zgomotul din timpul prajirii nu este chiar atat de puternic, el ramane un dezavantaj al masinii.] 
Intelegeti va rog ca YouTube este un spatiu prea public pentru mine, iar imagini din timpul constructiei nu prea am, nu m-am gandit atunci ca ar putea starni interesul cuiva. Oricum, testele si modificarile devenisera rutina zilnica. Totul a fost ingreunat prin restrangerea de a folosi numai scule si unelte de acasa (exceptie facand un abrict instabil, abandonat, slab ascutit, al unui vecin binevoitor).
Dar e un simplu cilindru in care boabele se misca rapid intr-un flux de aer relativ complex.
As putea descrie cele observate in testele initiale la rece, cu un tub de sticla. Viteza aerului cald este mare in zona fantelor, boabele practic flotand 0,5-1cm deasupra bazei camerei de prajire. Imprima o miscare in spirala de tip tornada in partea inferioara a masei boabelor, care se amortizeaza pe masura ce boabele urca, devenind una de tip gheizer in partea superioara a coloanei. Asta la incarcari mai mari, de peste 300g, cu motorul turat relativ putin, cam la 25-30%. La incarcari mai reduse, predomina miscarea in spirala.

Dar un coleg de forum a vazut masinaria, a simtit-o si a auzit-o. A vazut intregul proces de prajire, datele, curbele, parametri. Mai mult, a si probat rezultatul. Daca doreste, poate sa descrie in doua-trei cuvinte ce crede de cuviinta. Ar fi o parere oarecum exterioara, teoretic impartiala, care ar putea cantari mult in decizia altora de a merge pe calea prajirii acasa.

Pot spune doar ca masina asta e simpla, prajirea insa..., in general, nu este deloc un lucru la fel. Economia exprimata in bani, dupa parerea mea, nu prea exista si oricum, nu ar trebui sa reprezinte motorul principal al deciziei de a praji acasa. Nu in ultimul rand, atingerea unui nivel decent, constant, oricand repetabil, comparabil cu ceea ce fac prajitorii experimentati, ramane mereu o tinta. Desigur, ne putem multumi cu mai putin, uneori cu mult mai putin, poate chiar supraevaluandu-ne rezultatele, repozitionandu-ne (cel mai adesea cu mult subiectivism) pe un nivel valoric mai confortabil. Depinde de fiecare, dar ... diversitatea asta creaza agitatie, pune in miscare ceva ce altfel ar fi plat, amorf, fara istorie.  

Legat de acea potentiala camera de prajire, e dificil de spus fara un test. La prima vedere, dupa cele observate pana acum, as considera ca forma este atractiva, dar probabil este prea bombata in zona diametrului maxim si din pacate evazata la partea ei superioara (acolo as fi dorit un diametru usor redus sau macar constant). Insa, ultima afirmatie nu prea are nicio valoare, sprijinindu-se pe ipoteza fluxului de aer emergent dintr-un ansamblu de fante difuzoare popcorn, totul depinzand de fapt de forma, dimensiunile si geometria generala a acelor ajutaje.

PS: daca pentru vaza as recomanda mentinerea destinatiei initiale, stetoscopul insa ... este un must have  [Image: smile.gif]
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"
 
Reply
#30
Adrian am descarcat video-ul cu masinaria ta in actiune . Pt mine e un SPECTACOL !!! [Image: biggrin.gif] . E inutil sa ma complic cu sticle ....solutia ta imi place mai mult pt simplitate . E adevarat ca poate e mai mult de bricolat dar rezultatele dau satisfactie. Partea cu vederea boabelor...nu ma intereseaza. La cum prajesc acum ,as putea sa le vad dar temperatura Bt si sunetul FC  imi sunt de ajuns . La partea cu chaff-ul ...cred ca limita e imaginatia fiecaruia [Image: biggrin.gif]

Singurul meu dubiu e fidelitatea sondei de temperatura di mijloc. . Esti sigur ca da temperatura boabelor si nu e afectata de fluxul de aer ??
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)