Referitor la cursurile de prajire, saptamana trecuta, la SCAE Romania s-au tinut doua module: Sensory Skills Foundation si Roasting Foundation. Din lipsa acuta de timp, nu am facut modulul de Sensory dar mi-am propus sa nu-l ratez la urmatoarea ocazie.
Eu prajesc din 2011, insa pentru mine, modulul de Roasting a meritat fiecare cent din cei 150 de euro cat a costat.
Ambele au fost tinute de Patrick O'Mallley, unul dintre cei mai buni AST (Authorised SCAE Trainer).
Anul acest se vor organiza destul de multe cursuri SCAE in Romania asa ca e bine sa te tii aproape de ei.
Referitor la fluctuatia de personal, eu vad lucrurile in felul urmator.
Daca prestigiul unei locatii creste:
1. angajatii vor fi motivati sa lucreze acolo iar moralul lor va fi ridicat. Asta iti rezolva intrucatva problemele de disciplina si fluctuatie a personalului.
2. maresti numarul de clienti si implicit poti oferi salarii mai mari.
Problema este ca nu poti avea prestigiu:
- daca pui porcarii in rasnita sau daca faci smecherii.
- daca ai aparate vechi, ascunse pe dupa bar.
- daca personalul tau nu are calificare.
- daca echipamentele sunt murdare (rasnita plina de cafea, teava de abur plina de lapte uscat samd).
- daca insisti sa-ti prajesti singur cafeaua desi n-ai nici un fel de experienta in asta.
Pentru mine este clar ca faceti bine ceea ce faceti acolo daca vindeti 60 de kilograme de cafea pe luna intr-o cafenea dintr-un oras de provincie deci premisele sunt bune. Eu o sa-ti trimit o oferta dupa ce stiu cum se cheama cafeneaua voastra, numele si functia persoanei cu care am placerea sa ma conversez pe forum.
Daca vrei sa-ti cumperi un prajitor ca sa faci economie la cafea, citeste articolul pe care l-am scris pe blogul prajitoriei:
http://www.papajacques.ro/cafea-in-horeca-2
Eu pot sa-ti ofer consultanta completa pentru deschiderea unei prajitorii, inclusiv curs de prajire dar iti recomand sa-ti aloci bugetul in directia pe care deja ti-am mentionat-o in postarile mele anterioare pentru ca eficienta si impactul vor fi mult mai mari.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014).