(16-12-2016, 20:43)gabisandu Wrote: ...
Si pozele...
Prima Yirga - 17 min.
A doua Kenya - 18:30 min.
![[Image: 8DcfczS.jpg]](https://i.imgur.com/8DcfczS.jpg)
![[Image: fbYInMy.jpg]](https://i.imgur.com/fbYInMy.jpg)
Felicitări, boabele arată foarte bine, culoare uniformă si aspect general frumos.
Me intreb daca gustul extractiilor este la fel de bun si de complex ca si frumusețea acestor imagini.
Propria experienta mi-a arătat ca acesta, gustul, este in strânsă legătura cu modul in care evoluează boabele in faza de dezvoltare, aceea de la începutul FC pana la evacuare.
Am mai observat ca, dacă o cafea nu a parcurs in prajire măcar aceasta etapa de FC, gustul in ceașca este unul mai slab, neconvingător, cu gust ierbos, acru si fără nuanțe ciocolatii suficiente.
17 respectiv 18:30 min, pentru doua soiuri, din zona celor SHB, mi se pare destul de mult. Faza de uscare pare prea lunga iar cea de dezvoltare insuficienta.
Mie mi se pare ca ROR in aceste doua cazuri este prea mic, ca, posibil, FC apare înainte de zona situată jurul temperaturii de 190 gc si, amintindu-mi de faptul ca nu prea ai fum in faza de dezvoltare, prajirea s-ar putea sa nu urmeze cel mai bun profil pentru aceste doua soiuri.
M-am uitat cu atenție la poze (de aceea le-am si lăsat in postul meu) si am observat o mulțime de boabe care nu prezintă semnele specifice ale unei dezvoltări obișnuite in zona de FC.
Concret nu am reușit sa identific, pe multe dintre acestea, crăpăturile specifice parcurgerii etapei de FC, iar linia din mijloc pare prea deschisă după 17-18:30 de minute in care un ROR minim in zona de uscare ar fi cam de 15-18 gc/min iar in zona de dezvoltare de 5-6 gc/min poziționată intr-un raport de timp de cca20%, fata de prima etapa.
Fie si analizând aceste ROR, va rezulta un timp final pentru întreg procesul de prajire mult mai mic.
Am mai spus ca nu este bine sa analizam o prajire pe baza unor poze.
Ne putem înșela ușor, făcând acest lucru, iar aprecierile pot suferi in precizie si in corectitudine deoarece fotografiile pot fi cu ușurintă alterate din cauza luminii, a calității aparatului sau de îndemânarea si priceperea fotografului. :s
Aici, însă, pozele sunt destul de clare si, lăsând deoparte analiza culorii pentru a aprecia un grad sau altul de prajire, lipsa crăpăturilor îmi sugereaza o prajire incompleta, in pofida timpului destul de lung in care s-a derulat prajirea.
Am ezitat sa scriu aceste lucruri din teama de a nu greși interpretarea pozelor dar si preocupat fiind de modul in care ar putea fi percepută intervenția mea.
Am considerat de bun simt thread-ul initiat de radudani, cel despre cafeaua buna așa cum îmi place mie, motiv pentru care vreau sa cred ca intervenția mea va fi apreciata ca fiind una in sens constructiv.
Am observat preocuparea ta pentru calitate, pentru perfecționare si imbuanatatirea rezultatelor din ceașca.
Poate aceste considerații, pe care le-am formulat, vor ajuta, dacă nu pe tine, pe alți pasionați de prajirea acasa.
Tot ce am scris reprezintă punctul meu de vedere in legătura cu modul in care ar trebui sa se deruleze o prajire a unor boabe SHD. Poate greșesc, poate ca experienta mea nu este compatibila cu a altora, dar, in spiritul acestui forum am zis, totuși, sa postez.
Prăjesc frecvent Ethiopia si Kenya.
Cele mai bune rezultate le-am obținut in prajiri de max 13 minute.
Ethiopia yrga, fiind o cafea mai vesela merge prăjită max city+ iar Kenya max fullcity, având o componenta ciocolatie mai pronunțată decât prima si, pe care, eu doresc sa o exploatez .
Avand in vedere ca la Ethiopia, notele florale se pierd rapid dacă prajirea avansează mai mult, eu prefer sa ii adaug 30-40% o cafea mai ciocolatie, Papua, Columbia pentru echilibru si pentru a-i evidenția mai bine caracterul.