Welcome Back Log In Create Account

Prajire prin convectie in curent de aer cald turbo oven

Sunt si eu curios cum iti va parea gustul din ceasca fata de prima varianta.

Reply
S-ar putea să se schimbe si la cea de ieri. Primele 24 ore gustul este plat, fără arome așa am citit pe forumuri. Unele cafele au nevoie de minim 12 ore, altele de 24-48 ore pentru a ,,se aseza".

http://coffee.stackexchange.com/question...ts-roasted
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
La brew nu este asa, se consuma si la 3 ore dupa prajire.
Pre limba mea, nu pe a altora ;)

Reply
O fi nu o fi așa, gustul la Brazilia prăjită acum 2 zile Full City+ către Vienna a fost astăzi mult mai conturat. O cremă formidabilă de culoarea scortisoarei, gust pronunțat de ciocolata neagra fara nuanțe de migdale sau dulceața specificată pe pachet dar nici amară. Aciditate 0. Cea prăjită ieri nu am scos-o încă. Vreau sa ma bucur de ea mâine. Am râșnit ieri câteva boabe si mirosul a fost incredibil de placut, mult mai multe arome decât la prima șarjă. Curgerea a fost perfectă la 19,3 grame, fără channeling, picături mari ca niște bobițe de cafea care s-au unit într-un jet perfect central. O să postez mâine un film. Nu ma așteptăm la o asemenea performanță fără reglaje multiple.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
(16-12-2016, 16:25)mihneasusan Wrote: ....Nu ma așteptăm la o asemenea performanță fără reglaje multiple.

Shhhh... nu mai agita apele inutil... ne place si atat... ca ne place noua... golum, golum :)
Nu ai fi primul care se prinde... ca mai sus de un anumit nivel e vorba doar de nuante ;)

Reply
Sunt bucuros ca ti-a iesit. Astept sa vad si filmuletul.
Astazi bag si eu o Yirga + Kenya Mugaya. Am sa pun poze cu rezultatul.

Reply
Am scos o dublă acum 10 minute pentru soție. Aceeași cantitate de cafea, aceeași rasnire, cred că tamparea a făcut diferența. Un ușor channeling timp de 4-5 secunde m-a făcut să renunț la postarea rezultatului. Maine revin! 😑

Reply
(16-12-2016, 17:41)gabisandu Wrote: Sunt bucuros ca ti-a iesit. Astept sa vad si filmuletul.
Astazi bag si eu o Yirga + Kenya Mugaya. Am sa pun poze cu rezultatul.

Adica blend direct in tambur ? Si doua africane pe deasupra... nu combini origini diferite ? :s Huh

Reply
Nu fac blend...le prajesc separat, le consum separat.

Si pozele...
Prima Yirga - 17 min.
A doua Kenya - 18:30 min.

[Image: 8DcfczS.jpg][Image: fbYInMy.jpg]

Reply
Ce frumusele sunt [Image: smile.gif]
Sa le servesti cu placere.

Reply
De unde este cafeaua verde? ai selectat-o inainte de prajire? arata prea bine.

250g?

Reply
(16-12-2016, 22:40)deenman Wrote: De unde este cafeaua verde? ai selectat-o inainte de prajire? arata prea bine.

250g?

Am selectat-o inainte.
Am pierdut cam 20 gr. la fiecare 250 gr.
Fiecare sarja a avut 250 gr. Am completat ce am pierdut la selectie dintr-un rest care il mai aveam prin casa.

De aratat, arata...zilele urmatoare vom vedea si gustul daca...[Image: smile.gif]

Reply
(16-12-2016, 20:43)gabisandu Wrote: Si pozele...
Prima Yirga - 17 min.

Cat de frumos sunt prăjite! La mine am toată gama de culori, astea sunt parcă colorate cu pensula. Cred că este si cafeaua ,,de vina" pe lângă mâna de lucru. Si eu trebuie sa fac o sortare data viitoare. Poate voi avea mai multă constanță în rezultat. Felicitări!

Reply
(16-12-2016, 20:43)gabisandu Wrote: Nu fac blend...le prajesc separat, le consum separat.

Si pozele...
Prima Yirga - 17 min.

Sigur pe prajitorul tau scrie Delimano si nu Gene, Hottop, etc?

Reply
La inceput si mie imi ieseau cu diferente de prajire si vina am dat-o pe tamburul care se invartea prea incet. Apoi am inceput sa ma uit mai atent la cafeaua verde. Unele aveau multe defecte si diferente de dimensiuni destul de mari. E si normal ca prajirea sa lor sa iasa defectuoasa cu diferente de prajire mari. Dupa ce am inceput sa fac selectie (destul de dura) si am eliminat defectele s-a schimbat si rezultatul...radical.

Eu m-am hotarat sa caut o sursa care sa specifice si sa resprecte cu strictete clasificarea SCAA atat la screening cat si la calitate. Voi cauta sa iau cafea de specialitate sau maxim grade 2.

Azi voi continua sa prajesc. Am sa pun poze cu selectia boabelor verzi defecte, sa vedeti si voi ce iese din 250 gr. plus poze cu rezultatul final.

Reply
Uite atasat un poster SCAA, poate fi utila imagine de printat si avut la indemana.

E cu cantec grade 2... multi o interpreteaza cum le place... mai mult, exista SCAA si exita standarde nationale, mai relaxate... si ti se baga alea pe gat ;)
Poate ai vazut poza aia cu ce mi-a curs mie in cuptor, prin tambur cu gauri de screening 12, adica 5mm. Nu tamburul de la Delimano, altul.
Era acolo un pumn de boabe la 250g sarja, si mi s-a replicat ca grade 2 permite 32 boabe partial defecte la 300g... ceeace mi se pare mult si asa, plus ca ce aveam eu erau peste 50 ...

Attached Files Thumbnail(s)

Reply
Eu voi cauta sa cumpar de la cei care respecta standardul SCAA, nu prea ma intereseaza grade-uri "nationale" sau inventate pe genunchi. Daca nu gasesc in tara, nu-i bai, voi lua din surse europene. Eu sper totusi sa gasesc la noi. :)

Reply
Ne tii si pe noi la curent cu ce gasesti ;)

Reply
https://youtu.be/uRMv9Kye0zw

Reply
(16-12-2016, 20:43)gabisandu Wrote: ...
Si pozele...
Prima Yirga - 17 min.

Felicitări, boabele arată foarte bine, culoare uniformă si aspect general frumos.
Me intreb daca gustul extractiilor este la fel de bun si de complex ca si frumusețea acestor imagini.

Propria experienta mi-a arătat ca acesta, gustul, este in strânsă legătura cu modul in care evoluează boabele in faza de dezvoltare, aceea de la începutul FC pana la evacuare.
Am mai observat ca, dacă o cafea nu a parcurs in prajire măcar aceasta etapa de FC, gustul in ceașca este unul mai slab, neconvingător, cu gust ierbos, acru si fără nuanțe ciocolatii suficiente.
17 respectiv 18:30 min, pentru doua soiuri, din zona celor SHB, mi se pare destul de mult. Faza de uscare pare prea lunga iar cea de dezvoltare insuficienta.
Mie mi se pare ca ROR in aceste doua cazuri este prea mic, ca, posibil, FC apare înainte de zona situată jurul temperaturii de 190 gc si, amintindu-mi de faptul ca nu prea ai fum in faza de dezvoltare, prajirea s-ar putea sa nu urmeze cel mai bun profil pentru aceste doua soiuri.
M-am uitat cu atenție la poze (de aceea le-am si lăsat in postul meu) si am observat o mulțime de boabe care nu prezintă semnele specifice ale unei dezvoltări obișnuite in zona de FC.
Concret nu am reușit sa identific, pe multe dintre acestea, crăpăturile specifice parcurgerii etapei de FC, iar linia din mijloc pare prea deschisă după 17-18:30 de minute in care un ROR minim in zona de uscare ar fi cam de 15-18 gc/min iar in zona de dezvoltare de 5-6 gc/min poziționată intr-un raport de timp de cca20%, fata de prima etapa.
Fie si analizând aceste ROR, va rezulta un timp final pentru întreg procesul de prajire mult mai mic.

Am mai spus ca nu este bine sa analizam o prajire pe baza unor poze.
Ne putem înșela ușor, făcând acest lucru, iar aprecierile pot suferi in precizie si in corectitudine deoarece fotografiile pot fi cu ușurintă alterate din cauza luminii, a calității aparatului sau de îndemânarea si priceperea fotografului. :s
Aici, însă, pozele sunt destul de clare si, lăsând deoparte analiza culorii pentru a aprecia un grad sau altul de prajire, lipsa crăpăturilor îmi sugereaza o prajire incompleta, in pofida timpului destul de lung in care s-a derulat prajirea.

Am ezitat sa scriu aceste lucruri din teama de a nu greși interpretarea pozelor dar si preocupat fiind de modul in care ar putea fi percepută intervenția mea. Shy
Am considerat de bun simt thread-ul initiat de radudani, cel despre cafeaua buna așa cum îmi place mie, motiv pentru care vreau sa cred ca intervenția mea va fi apreciata ca fiind una in sens constructiv.
Am observat preocuparea ta pentru calitate, pentru perfecționare si imbuanatatirea rezultatelor din ceașca.
Poate aceste considerații, pe care le-am formulat, vor ajuta, dacă nu pe tine, pe alți pasionați de prajirea acasa.
Tot ce am scris reprezintă punctul meu de vedere in legătura cu modul in care ar trebui sa se deruleze o prajire a unor boabe SHD. Poate greșesc, poate ca experienta mea nu este compatibila cu a altora, dar, in spiritul acestui forum am zis, totuși, sa postez. Blush

Prăjesc frecvent Ethiopia si Kenya.
Cele mai bune rezultate le-am obținut in prajiri de max 13 minute.
Ethiopia yrga, fiind o cafea mai vesela merge prăjită max city+ iar Kenya max fullcity, având o componenta ciocolatie mai pronunțată decât prima si, pe care, eu doresc sa o exploatez .

Avand in vedere ca la Ethiopia, notele florale se pierd rapid dacă prajirea avansează mai mult, eu prefer sa ii adaug 30-40% o cafea mai ciocolatie, Papua, Columbia pentru echilibru si pentru a-i evidenția mai bine caracterul.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(17-12-2016, 11:19)gabisandu Wrote: La inceput si mie imi ieseau cu diferente de prajire si vina am dat-o pe tamburul care se invartea prea incet. Apoi am inceput sa ma uit mai atent la cafeaua verde. Unele aveau multe defecte si diferente de dimensiuni destul de mari.

În 20 grame am găsit 5 boabe cu defecte si 5-6 spărturi respectiv 1,27 grame. De acum înainte le scot si eu.
[Image: de1ddba6b4a60f015fb3ac044dc798f0.jpg]

Asta este după o sortare grosieră. Cum vi se par?

[Image: f9bde82516aa788860bd7101c60cf79e.jpg][Image: 73c4a8c19fd41a6baa8fde5258eb6187.jpg]

Așadar la 230 grade, un minim de 15 minute sunt potrivite pentru prajire. Dacă se merge spre 250 grade primul crack apare după 5-6 minute. Cred că varianta ,,friteuzei" ar putea să îi lase masca pe mulți dintre cei ce folosesc aparate sofisticate. Deja la a doua încercare am obținut ceva bun bun. Si pot compara rezultatele cu ultima Brazilia de la Yellow. De de mi-a plăcut mai mult cea home-made? Poate autosugestia, poate nu...

Sigur, Delimano nu ajunge în 250, maxim 230 grade.

Reply
Si mie mi se pare lunga prajirea, dar am zis sa nu va stric bucuria, mai ales fiind cel care a adus in atentie metoda :)
Spre deosebire de cazul meu, unde tinta este o cantitate mai mare, care aduce si probleme mai multe, aici, in cazul Delimano, consider ca putere este suficienta pentru 250 grame, la acel grad de agitare.
Problema este de la temperatura, actuala electronica Delimano nu lasa friteuza sa dea tot ce poate, puterea de 1400 W pentru acel volum de 7-8 litri o consider suficienta, comparand numai cu HT, cu 800 W la 5 l.
Repet ce am mai scris anterior... voi mergeti cu frana de mana trasa :)
Cea mai imediata solutie ar fi localizarea senzorului si aducerea lui macar in contact direct cu tamburul.
230 grade in peretele tamburului ar fi cu totul altceva decat 230 grade in aer... si ati putea chiar controla fazele destul de precis ;)
Masurarea temperaturii aerului fie si la 1 cm de tambur deja nu mai aduce informatie suficenta.

Mihnea, pentru ce cuptor sunt povestite cele de mai sus ?

Reply
Mihnea, cred ca pun Huky-ul pe bursa înainte sa scoată Radu C hottopul, cât mai pot sa scot un pret bun. :))
Lăsând gluma la o parte si trecând peste exuberanta, sunt curios cât dureaza pana o sa începi sa te enervezi pe rezultatele tale. Oricum ai prăji sau orice ai cumpara gata prăjit, drumul acesta cu mai bun mai bun mai bun nu are stație finala. Cam ca si cand ai încerca sa numeri pana la infinit
Oricum, felicitări pt entuziasm, tenacitate, etc :)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
(17-12-2016, 14:31)renatoa Wrote: Mihnea, pentru ce cuptor sunt povestite cele de mai sus ?

Clasic. Electric de bucătărie cu ventilație.

Delimano ar trebui modat pentru a ajunge la 250 grade măcar. În coș nu stiu nici măcar ce temperatura am. Problema este că nu prea se aud crack-urike. Dacă cuptorul Rhonson sau Orion cu aceeași putere pot ajunge la aceasta temperatura de de nu ar putea și Delimano.
Iată o diferenta intre boabele prăjite de mine și unele de la prăjitor. Care sunt ale mele?[Image: 96b4cb65c5b00c3b0cfd30d0c612fa92.jpg]

(17-12-2016, 14:36)Liviu.Mihu Wrote: Mihnea, cred ca pun Huky-ul pe bursa înainte sa scoată Radu C hottopul, cât mai pot sa scot un pret bun. :))

[emoji6] Eu zic sa scapi de el repede. Dacă vrei, poate ti-l dau la schimb pe Delimano al meu. Poți gati și pui la rotisor cu el. Tu cu Huky-ul tau poți?[emoji12] [emoji23]

Reply
Ma gândesc ca la cafea nu va aprecia nimeni aroma de piele de pui crocanta in loc de cireșe amare sau mai știu eu ce. Daaar, cu un pui infuzat cu aroma de cafea proaspăt prajita poate ajungem la MasterChef :)
Bezzera Strega, Honne (stripped down)/Ceado E5P/Kinu M47, HUKY 500

Reply
(17-12-2016, 15:10)Liviu.Mihu Wrote: Ma gândesc ca la cafea nu va aprecia nimeni aroma de piele de pui crocanta in loc de cireșe amare sau mai știu eu ce. Daaar, cu un pui infuzat cu aroma de cafea proaspăt prajita poate ajungem la MasterChef :)

Scuze, este marca înregistrată deja. Chicken coffee pentru doamnele ce doresc sa combine cafeaua cu prânzul. Bei un chicken coffee si rămâi cu aroma puiului la rotisor și al cafelei preferate in ceașcă ta de cafea. De acum nu vei mai suferi datorita dietei. Slăbește cu chicken coffee![emoji3]

Reply
@ Radu: Sunt perfect de acord cu tine si orice sugestie sau observatie este mereu binevenita.

In rest, nu cred ca este cineva pe aici sa creada ca ce scoate Delimano e comparabil cu Hottop, Huky sau cu multe alte echipamente produse in scopul prajirii cafelei. E doar o metoda mai comoda si mai friendly decat tigaia. Acesta fiind spuse sunt curios daca in ceasca voi obtine un gust multumitor. Voi afla maine.

Pana atunci va pun pozele cu defectele la 2 sarje de 250gr. [Image: dodgy.gif]
[Image: gZN4HMC.jpg][Image: aQAkeCo.jpg]

Reply
Lasând gluma, se poate spăla și nu căpăta miros pentru că nu se prăjește în ulei. Oricum este recomandat sa nu îl mai folosești pentru gătit odată ce prăjești cafea în el. Așa, cuptorul de bucătărie cu aer ar fi mai indicat și mai ieftin. O să încerc și varianta aceea cu jet de aer și prăjire de sus și din laterale. Cuptorul meu are curățare automata dar tot de simt mirosuri câteodată în el și trebuie spălat.

Reply
gabisandu dar tot nu mi-ai raspuns, de la ce firma e cafeaua verde? de la ecuador?

Reply
(17-12-2016, 23:01)deenman Wrote: gabisandu dar tot nu mi-ai raspuns, de la ce firma e cafeaua verde? de la ecuador?

Scuze!!!
Da. De fapt apare intr-o poza si ambalajul lor. :)

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)