Welcome Back Log In Create Account

Prajire prin convectie in curent de aer cald turbo oven

cred ca iti dai seama ca nici eu nu credeam ca resuscitarea asta da rezultate ca si o cafea verde prospata si cu umiditatea in standarde. dar asta a fost tot ce mi-a dat prin cap pt a mari umiditatea bobelor in profunzime. sa o numim "o solutie paliativa".
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Tipping specific prajirii cu tambur, este prezent dar intr-un procent redus. Cafeaua s-a prajit bine, am ajustat si gramajul la 200grame +- 5 grame, insa oricum asta este inainte sa aleg boabele cu defecte. Estimez o medie de 200grame/sarja.

Prajirea cea mai eficienta am atins-o la 15-15:30 minute, cu o faza de adaptare in primele 5 minute, temperatura de drop fiind de 165 grade, crescand treptat pana la 205 grade in minutul 5, cand urcam spre 230-235 grade la FC in minutul 13:30.

Prajirea este destul de uniforma deoarece in tambur am adaugat niste tije (5 la numar) care strabat tamburul longitudinal si fac o separatie a boabelor astfel incat sa nu stea grupate intr-un singur morman.

[Image: cHiMmrn.jpg][Image: WitWA2f.jpg]

Reply
Pe departe, cea mai buna prajire de pana acum in Delimano cu betele de frigarui montate si folie pe tava. 125 grame Guatemala Coban, preincalzit la 230 grade, tamburul introdus rece direct la 230 grade, FC (3 pocnituri in 2 sec) la min 8, oprit la 12:50. Daca era alt tip de cafea opream pe la min 10-10:30 dar Guatemala nu ofera multe arome la o prajire light...[Image: 72805fa0c348482c3adc715c9ccb78df.jpg]

si prima piatra! atentie mare la sortat Guatemala Coban![Image: 7f3004a247da9bf59a2a3d96295211aa.jpg]

inca o poza fara flash pt o imagine cat mai reala. rezultat nesortat, direct din tambur.[Image: 10a5910c4acefe753c5061991efd9025.jpg]

era defapt de departe nu pe departe, greu cu romanele astea... ati inteles voi[emoji16]

sau mai simplu, fara pe si fara de. pur si simplu,.cea mai buna.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
(30-11-2017, 21:51)Denis Wrote: ...Daca te-ai fi uitat putin la niste video-uri de prajire, ai fi vazut ca daca ai ROR poti calcula cu aproximatie cand pe la ce timp iti apare FC.

FC este doar un simplu reper, ...

Prajitoarele pe aer cald vor scoate mereu o prajire mai uniforma de la exterior la interior, sau de la interior la exterior. Aromele vor fi mai echilibrate, este mai usor si mai sigur de prajir la un asa aparat, decat la un prajitor pe tambur. In plus, daca nu ai evacuare facuta la tambur, risti sa servesti cafea cu gust de afumat, ca tot se afuma porcul.

Nu stiu ce ai prins tu din tot ce ai vizionat, dar cu siguranta chestii paralele cu prajirea...
Perlele de mai sus ar face orice prajitor profesionist sa isi dea ochii peste cap...

Daca ai fi investit macar jumatate din documentare, energie si resurse ca sa faci cum trebuie o masina de prajit cu ce ai acum, mai intelegeam.
Dar cum l-ai lasat fara nici o imbunatatire ca in prima zi in care ai prajit, ma tem ca ca o sa ma mir ca Iordache... "despre ce vorbim" ?

Reply
*admin edit - subliniere

Pentru ca nu ducea nicaieri, si nu l-am folosit asa des. Cat despre imbunatatiri, la inceput am prajit intr-o tava, ca apoi sa trec la oala, ca apoi sa izolez cu cateva straturi groase, si apoi sa mai izolez odata. I-am pus termometre, si i-am mai facut niste modificari. Nu poti sa afirmi prostiile alea cu atata usurinta, pentru ca esti total pe dinafara.

Mi-am dat seama ca rezultatul este total deplasat, cu gust intens de fum si a fost nevoie sa ma traga de mana cativa ca sa vad asta. Unde zici tu ca se duce fumul rezultat in urma arderii chaff-ului, unde se duc uleiurile arse si eliberate de boabele de cafea?

Cand ai venit cu idea tampita de prajitor cu tambur cu convectie, ai dat ideea, si-au facut cativa prajitor, chiar si cu delimano, insa nu ai zis nimic de fum, macar o atentionare ceva, pentru tine este perfect normal sa aiba cafeaua gust de fum. Esti o persoana foarte ciudata, care posteaza aiurea, fara sa faci ceva cap coada, sau fara sa oferi un suport profesional. La fel ai dat-o in bara si cu cafeaua verde, si cu mini proiectele tale.

Si mai rau e faptul ca incepi un proiect, timp in care mai ai 10 proiecte pe banda, insa nici unul bun, cap coada, in plus esti genul de om care nu pune accent pe calitate, te intereseaza rezultatul, daca se invarte, e bine asa. Faci improvizatii, peste improvizatii, prajesti pe cutii de carton, si asa mai departe, ce spune asta despre tine? ca tot ce faci este pe fuga, si din incercari.

Ce puteam eu sa-i fac la un prajitor convectie cu tambur? sa-i pun o evacuare ca sa pierd si mai multa caldura? sa pun oala pe aragaz cum faci tu? sa prajesc ca la porci? hai sa fim seriosi si realisti. Nu-ti mai posta toate prostiile cu asa usurinta, pentru ca sunt oameni care chiar te cred, si investesc timp si bani in porcariile postate de tine.

1. Nu ai venit niciodata cu rezultatul prajirii tale, nu ai pus poze, nu ai pus filme, nu ai pus nici o extractie, o cafea, ce pot sa zic?
2. Idei are toata lumea, mai important este ce scoti ca produs final, ca asa prototipuri facute pe buda in timp ce citesti ziarul, astea nu au nici o valoare. Ia exemplu de la Fane, Csabi, si alti oameni pe forum, sau pe alte forumuri, ca am vazut ca esti extrem de guraliv si pe homebarista, si incearca sa-ti indrepti comportamentul asta excentric.

PS: nu-mi plac frazele astea ale tale, cu aere de superioritate, formulate din 2-3 cuvinte, in care pui la indoiala munca unor oameni care chiar au un proiect, construiesc ceva, arata ce fac si ce rezultate au. Tu ai habar cine e Tije sau vorbesti doar asa? omul ala face diverse lucruri si le face cu cap, daca el are incredere ca acest prajitor se poate face, cu tot zgomotul de acolo, inseamna ca se poate. Fraze de gen "Nu se mai poarta camera de ardere de sticla, s-au perimat transparentele, acum si asta se face pe nevazute... ca hotii". Astea sunt flegme aruncate din mers.

Esti un om mic, care incearca sa profite prin/de diverse metode doar pentru profit. Sunt destul de sigur ca faci afaceri cu cafea prajita acasa, artizanal, fara acte, fara avize, si o faci si prost.

Reply
Dacă aveți lucruri de reproșat unul altuia, nu-i nimic, scrieti aici partea civilizată, e normal sa nu fim toți pe placul tuturor, dar pentru  restul cuvintelor dure sau jignitoare, suntem bărbați, putem vorbi direct în privat, pe pm, telefon sau email.Am marea rugaminte sa nu transformam forumul în mascarada!!!
am subliniat cateva cuvinte prin textul de mai sus, poate deschidem ochii si recitim si recitim si recitim... si ne aducem aminte ca suntem pe Espressoman nu pe Espressomaidan! 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
si ca ideie, asta se vrea o comunitate a tuturor pasionatilor de cafea, cu calitati si defecte. nu-i ok cand un user incearca sa impinga afara din barca alti useri care nu-i plac lui.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
O prajire superba, prima cafea verde proaspata pe kfea.ro. Miroase fresh si crack-ul este puternic datorita umiditatii bobului.[Image: 0b386e7d52ba9f2c0671efa7872a2350.jpg]

Asta am patit cand am prajit afara, la 4 grade. Termostatul simtea rece si chiar daca am temperatura era setata la 220 grade, in 9 minute a iesit asta...[Image: f4a61a3b40b90e8a9f0d1a91efa9e56c.jpg]

chiar daca nu pare, am folosit acelasi profil, cantitate si boabe ca sus.
WPM Primus, Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Kaleido M10PRO

Reply
Rog pe cineva, care foloseste Delimano 3D air fryer, sa imi spuna si mie cat are latura, tija patrata, care sustine cosul. Are cam 4-5mm.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Un pic mai mult, 6 mm au cosurile astea chinezesti.

https://i.ebayimg.com/images/g/IyoAAOSwP...-l1600.jpg

Reply
Asa credeam si eu, dar un prelungitor de surubelnita care are 6 nu intra.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
6 inseamna distanta intre doua laturi paralele, dar cercul pe care sunt varfurile hexagonului este de 7.2 ;)

Daca ai o pila fina, luat din patrat cate 0.6 mm in mijlocul a numai doua laturi opuse, ar trebui sa mearga.

Reply
Și dacă e la celălalt capăt, unde intră tubulara, tot hexagon e? Mă tem că e ceva din UK și e un 5 și o frunzuliță. Sper ca 5 să nu fie mic.

Reply
Poti verifica simplu... daca ai tamburul.
Incearca sa bagi un bitul de surubelnita la 45 grade in patratul ala, daca intra doua laturi de hexagon paralele, atunci e de 6.

Reply
Prima mea robusta. O sa ma spal pe cap cu ea [emoji23] la propriu. Folosesc deocamdata arabica ca ,,masca" de par. Este foarte faina pentru par gras. Imi e teama putin pentru ca arabica e buna tocmai pentru ca e acida dar si scumpa. Sa vedem ce-o sa iasa![Image: 2ce1388d4f3aa66b98cf6f0240d677c9.jpg]

Daca este vb de asta are 7.5 cred. pe subler arata 6 dar piesa de 6 nu intra, nici de 7, iar 8 joaca. ceva imi scapa, ori nu citesc eu bine valoarea pe subler ori...[Image: 19f043a303605b743a448261546705f2.jpg][Image: 316691b92bf7afb35c110558bdae959e.jpg][Image: 836a4db11b1e41d194ad3a8fdefe0ed5.jpg][Image: cfeefbf4ac4286d18e9a76495132ca59.jpg][Image: 61a0d40b08e7fae8b9668d95fc1a6166.jpg]

acum vazui, e 7.5 pe subler sub linie. eu ma uitam sub 0...

Reply
Koffee Kosmo, sau mai pe scurt KK, personajul care a popularizat cel mai mult prajitorul de cafea bazat pe capac cu halogen generator de curenti turbionari de aer cald, cunoscut sub prescurtarea de KKTO (KK Turbo Oven), si-a anuntat revenirea la productia de astfel de cuptoare, in stil cu mare tupeu as zice, avand in vedere ca in trecut nu a produs niciodata modele complete, ci doar kit-uri de parti componente, dar mai ales prin faptul ca cere pe asa ceva 1000$, si nu se apuca decat daca are minim 100 bucati comanda :)

http://koffeekosmo.com.au/

Avand in vedere ca in al meu nu am bagat nici 200$, si indraznesc sa apreciez ca este cel putin la fel de bine gandit ca cel "cosmic", chiar daca difera substantial... daca as stii ca exista interes si la jumatate de pret, adica 500 ca sa se vanda in EU, si maine m-as apuca sa fac... :)
Chiar ca ar fi o idee sa il pun pe al meu pe eBay sa vad reactii :D

Reply
Cat timp nu "vanezi" ambitii de uz comercial, ar trebui sa ai succes pe partea de home roasting. E cu siguranta o nisa in zona 300-500g care nu e acoperita, mai ales in zona 230V.

Reply
(16-02-2017, 13:32)mihneasusan Wrote: Revin cu experienta Delimano, nemodificat. Am prajit Brazilia Santos dupa mai multe variatii de timp/cantitate. Concluziile mele: 
1. Cel mai bun rezultat cu 180 grame de cafea, 13 minute prajire city+, 15 minute pentru un full city+ spre ++. Prajire uniforma. 
2. Rezultat usor neuniform cu 250 grame, prajire 15 minute, abia ajuns la un city+, multe boabe nu s-au dezvoltat
3. Rezultat slab cu 330 grame, prajit 18 minute, un city sau city+ chinuit, cu si mai multe boabe care nici nu au intrat in primul crack si unele boabe in FullCity++. Datorita diferentelor de prajire, nu se poate incadra defapt intr-o anumita categorie. Este un semirebut.

pentru toate ciclurile de prajire am incalzit 5 minute cuptorul la 230 grade, am introdus boabele si nu am modificat pe parcurs temperatura. 

Este clar ca odata marita cantitatea de boabe scade calitatea prajirii. O sa mai incerc cu un maxim de 220 grame si cu 200 grame. As prefera un 200 grame pentru a ramane cu 180-185 grame cantitate suficienta pentru 10 cafele. Problema este ca la noi se beau 4-5 cafele pe zi deci trebuie sa bag vreo patru sarje pentru o saptamana. Asta este. Arta cere sacrificii.
Scuze ca intreb dupa atat de mult timp de la postarea ta. Prajirea a fost cu aparatul nemodifcat, dar cu acea folie de aluminium? Suna prea bine acel 180g in 13 minute. Merci.
DeLonghi Dedica EC 680.BK, Graef CM 800, Hario mini.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)