(14-09-2018, 19:27)fmmirel Wrote: ....
00:00 - 179 grade - Drop
01:10 - 114 grade - TP
08:50 - 180 grade - FC
10:40 - 189 grade - Eject
....
La Hottop, cele mai bune rezultate le am cand TP se petrece in intervalul 1:00-1:20 si se pozitioneaza in zona 90-100 gc.
Timpul de uscare, cel afisat , depinde de ceea ce a fost setata ca si temperetura de sfarsit pe grafic; in unele cazuri, pe net, am regasit valoarea 140, in altele 145 dar si 150. De aici si diferente destul de mari ale timpilor in care boabele traverseaza acest interval termic.
Am mai vazut ca daca in etapa de dupa 150 de gc nu se forteaza temperatura, iar in FC se intra cu valori cu cca 20% mai mici decat cele din faza de uscare, posibilitatea de a controla RoR ul creste considerabil. Boabele au timp sa fie patrunse de temperatura, sa se dezvolte fara sa se caramelizeze prea brusc, iar gustul in ceasca sa fie mult mai echilibrat, creind premise pentru disparitia tonurile de amar neplacut
.
La mine, daca nu reduc din timp temperatura plusul adus de reactiile Maillard, puternic exoterme, duc la imposibilitatea de a mai controla RoR, acesta luand o directie puternic ascendenta, de nedomolit in timp util. Efectul este de caramelizare excesiva, aperitia fumului iar chaful se arde.
Aerul are la randul sau un rol foarte important.
Daca temperaturile in aer sau in boabe nu sunt exagerate, din introducerea unei cantitati mai mari sau mai mici (ventilator 10-25-....50-100%) se pot "calma" tendinintele mai usoare de crestere sau de scadere.
in cazul meu, prajirile cele mai reusite se situeaza in timpi de pana la 11-12 min pt espresso, iar pentru cappucinno merg si peste.
Am mai vazut ca, in cazul meu (cuptor mic, cu caracteristici diferite de ale unuia mare, profi) evolutia RoR poate fi mai rebela in faza de uscare si de reactii Maillard insa este important sa poata fi controlata cat mai precis la intrarea in FC, pe durata cat are loc Fc si dupa asta, pana la evacuare. Daca in aceste ultime etape RoR o ia razna si prajirea, pentru mine, nu mai este ceea ce mi-am propus.
Nu inseamna neaparat ca este rebut si poate fi surprinzatoare, dupa o degazare suficienta si dupa identificarea retetei de extractie. Pentru mine important este sa nu ramana cafeaua cruda, prea putin dezvoltata sau sa nu o caramelizez prea tare, sa o ard (intr-un RoR prea mare si abrupt).
Este atat de mult de experimentat, iar rezultatele devin uimitoare in conditiile in care procesul este condus diferit, incat nu cred ca va ajunge cineva sa spuna vreodata gata, le-am incercat pe toare si, ca sa iasa cel mai bine, trebuie sa se procedeze doar asa si asa.
Bogdan Geurgescu imi spunea la un moment dat ca nu exista prajire gresita (poate doar daca le dam foc la boabe sau doar le incalzim). Totul este o chestiune de gust, de metoda de preparare, de abordare... samd.