Ultimul raspuns indica o greseala de baza a prajirii la tambur, si ar putea fi cauza petelor, contactul punctual al boabelor cu metalul incins in exces.
Ar trebui sa faci preheat la cat o fi, posibil 200 sa fie prea mult, as sugera un 180 pentru inceput, si, pastrand acelasi % de putere cu care ai facut stabilizarea finala preheat, care de regula este cam 40% (30-50), sa faci incarcarea si sa nu te atingi de putere pana la TP !
Explicatia ar fi ca la o incarcare brusca intr-un mediu de 175-200 grade, boaba isi creeaza un strat protector care o pregateste pentru caldura intensa care va urma in faza de uscare.
Stabilizand tot mediul din cuptor la un anumit % de putere ne asigura ca si metalul are aceeasi temperatura cu aerul, si nu va abuza boaba la contactul direct la incarcare. Pastrarea puterii constante la valoarea de preheat are acelasi rol, sa lase timp sa se creeze acel strat, si abia apoi urmeaza cresterea.
Incarcand la 125 grade si apoi aplicand imediat 100%, nici nu ai avut conditiile necesare sa se creeze stratul protector, si ai si incins metalul tamburului imediat la maxim, de unde carbonizarea punctuala in zonele de contact pentru boabele care au avut ghinionul asta.
De precizat ca toata teoria asta se aplica la prajirea in tambur veritabila, gen cuptor, nu la tamburii de sita gen Diechmann sau Delimano, sau de sticla stil Gena, unde prajirea se face in jet de aer cald si tamburul este doar un mijloc de agitare.
Referitor la sfaturi legate de tehnica de prajire, am mai tipat nu o data si in topicele de aer cald ca multe postari de acolo sunt de tehnica generala a prajirii, ca si acesta, dar daca nu avem un moderator care sa le stranga intr-un singur topic... asta e, o sa ramana risipite si o sa le repetam la nesfarsit ...