Hello There, Guest! Login Register


Prajire ieftina, acasa

(10-07-2018, 14:03)dev Wrote: Banuiesc ca ai parcurs recomandarile de pe sweetmaria:

https://legacy.sweetmarias.com/Tip-Sheet...st2_SM.pdf

de 3 zile am citit tot ce am putut găsi pe net.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
Nu cred ca ai fost suficient de atent fiindca boabele din poza ta arata foarte rau.

Trebuie ajustat timpul, temperatura si doza in functie de cafea/rezultatul dorit.
 
Reply
(10-07-2018, 14:12)lisimah Wrote:
(10-07-2018, 14:03)dev Wrote: Banuiesc ca ai parcurs recomandarile de pe sweetmaria:

https://legacy.sweetmarias.com/Tip-Sheet...st2_SM.pdf

de 3 zile am citit tot ce am putut găsi pe net. 

Sfatul meu, e sa experimentezi in paralel cu cititul. Teoria e buna, dar prajirea si intelegerea ei fara practica lasa de dorit. Boabele tale par a fi prajite destul de dark, nu neaparat un lucru rau. Gusta, vezi daca-ti place si ajusteaza de acolo.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
(10-07-2018, 14:36)Laddu Wrote:
(10-07-2018, 14:12)lisimah Wrote:
(10-07-2018, 14:03)dev Wrote: Banuiesc ca ai parcurs recomandarile de pe sweetmaria:

https://legacy.sweetmarias.com/Tip-Sheet...st2_SM.pdf

de 3 zile am citit tot ce am putut găsi pe net.  

Sfatul meu, e sa experimentezi in paralel cu cititul. Teoria e buna, dar prajirea si intelegerea ei fara practica lasa de dorit. Boabele tale par a fi prajite destul de dark, nu neaparat un lucru rau. Gusta, vezi daca-ti place si ajusteaza de acolo. 

am cules si notat programe experimentate de alții si o sa le încerc si eu
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
Sa revii cu imaginii si pareri, chiar sunt curios ce scoate acest aparat. Pretul pe care l-ai platit pare unul extrem de decent.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Nu are relevanta pretul ala, aparatul fiind scos din fabricatie, si nou era tot atat dar in $...
Nu o sa ne trezim invadati de asa ceva cu siguranta Smile

@lisimah
Cand ai vazut ca prajeste asa rau, nu puteai intrerupe programul ?
Sau ai vrut tu sa storci uleiul din boabe ?  Confused Huh
 
Reply
(10-07-2018, 16:05)renatoa Wrote: Nu are relevanta pretul ala, aparatul fiind scos din fabricatie, si nou era tot atat dar in $...
Nu o sa ne trezim invadati de asa ceva cu siguranta Smile

@lisimah
Cand ai vazut ca prajeste asa rau, nu puteai intrerupe programul ?
Sau ai vrut tu sa storci uleiul din boabe ?  Confused Huh

prăjirea s-a făcut mai repede decât credeam programul era mai lung si l-am interrupt înainte de final. o sa ma adaptez si o sa fiu mai atent. presetarea era: 235gd - 6min, 204gd - 4min, 224gd - 1,5min.
urmatoarea  o sa incerc pe: 175gd- 2min, 204gd- 3min, 238gd- 4,5min.
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
(10-07-2018, 16:05)renatoa Wrote: Cand ai vazut ca prajeste asa rau

Relativ... la alte gusturi. De unde stii ca nu o sa-i placa ce a iesit? Pana acum nu ne-a zis nimic despre cafeaua prajita.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
Ca regula generala, e bine sa opresti prajirea inainte mirosului de ars.

Se poate praji si fara o sonda foarte precisa daca te bazezi pe miros, auz si vaz. Important e sa-ti notezi first crack-ul si de acolo incepi sa cronometrezi.

(10-07-2018, 16:29)Laddu Wrote:
(10-07-2018, 16:05)renatoa Wrote: Cand ai vazut ca prajeste asa rau

Relativ... la alte gusturi. De unde stii ca nu o sa-i placa ce a iesit? Pana acum nu ne-a zis nimic despre cafeaua prajita. 

Gustul de carbune sau cenusa intra si alea la preferinte personale despre care nu se discuta...
 
Reply
Cum sa interpretam gradele astea, ca pe mine ma confuzeaza... temperatura aer sau boabe?
Daca ar fi aer, as porni cu testele incercand 200g - 4 min, 245g - 4 min, 238g 2 min
Daca este BT, atunci 150g - 4 min, 200g - 4 min, 210g 2 min

(10-07-2018, 16:24)lisimah Wrote: prăjirea s-a făcut mai repede decât credeam programul era mai lung si l-am interrupt înainte de final. o sa ma adaptez si o sa fiu mai atent. presetarea era: 235gd - 6min, 204gd - 4min, 224gd - 1,5min.
urmatoarea  o sa incerc pe: 175gd- 2min, 204gd- 3min, 238gd- 4,5min. 
 
Reply
(10-07-2018, 16:52)renatoa Wrote: Cum sa interpretam gradele astea, ca pe mine ma confuzeaza... temperatura aer sau boabe?
Daca ar fi aer, as porni cu testele incercand 200g - 4 min, 245g - 4 min, 238g 2 min
Daca este BT, atunci 150g - 4 min, 200g - 4 min, 210g 2 min
(10-07-2018, 16:24)lisimah Wrote: prăjirea s-a făcut mai repede decât credeam programul era mai lung si l-am interrupt înainte de final. o sa ma adaptez si o sa fiu mai atent. presetarea era: 235gd - 6min, 204gd - 4min, 224gd - 1,5min.
urmatoarea  o sa incerc pe: 175gd- 2min, 204gd- 3min, 238gd- 4,5min. 

sunt temperaturile setate. din ce am citit, senzorul este sub vasul cu boabe, in jetul de aer. eu am pus sonda unui termometru profesional sus la evacuarea gazelor, unde este filtrul de pleava. am avut diferente intre temperatura setata si temp. de iesire. da, am verificat si senzorul este la intrarea aerului in incinta de prajire
Dalla Corte-super mini, Rancilio miss Lucy, Bezzera BZ99S, Gino Rossi CC45s, Ascaso I-steel1, Sette270 , i-Roast2, dieckmann rostmeister, tamper cps/z evolution1. 
 
Reply
Solicit un sfat de la colegii care prajesc acasa (si nu numai). Cand vine vorba de africane fac ce fac si le stric. Mai exact, obtin un aspect foarte pestrit cu multe pete unde boabele par sa fi fost parjolite. Gustul e ok de regula dar sunt convins ca aspectul asta denota niste greseli mari la prajire. Ce ar trebui sa modific?
Kenia 250g:
[Image: IetdvYG.jpg]

Timpii/temperaturile pana la FC (aparatul afiseaza timpul ramas deci valorile sunt descrescatoare). Stiu ca nu e la fel de usor de citit ca un grafic de pe Artisan dar din pacate inca nu am facut modificarile necesare pe roaster sa il pot conecta la PC.
[Image: JxTjGUC.jpg]

FC la 3:40 - 182 grade
Eject la 2:20 - 189 grade (posibil sa fi fost 190)

Alte observatii:
* FC destul de imprastiat.
* Am oprit prajirea cu putin timp inante de finalul de FC (cateva boabe au mai pocnit in tava de racire)
* Boabele nu sunt foarte tari dar nici nu se sparg foarte usor intre degetul mare si aratator
* Filtrele de pe Hottop-ul meu sunt modificate. Mai exact, folosesc stainless steel mod-ul care ajuta cu evacuarea mai rapida a fumului, dar in acelasi timp, lungeste putin timpii de prajire.
Pavoni Europiccola (+coffee-sensor mods) / Niche Zero / Timemore Sculptor 078s / Kinu M47

 
 
Reply
Incarcarea la ce timp o faci ? Nu cred ca la 15:20...  Confused TP la cat este ?
De ce faci preheat asa jos ? Ce regim de putere ai dupa incarcare si pana la TP ?

PS: Sa speram ca posesorii de HT citesc aici, la "prajire ieftina", ca sa poata sa iti dea un sfat avizat... Wink
 
Reply
Intr-adevar poate are mai mult sens postarea pe threadul de Hottop Huh . Cumva urmaream sa obtin ceva sfaturi mai mult legate de tehnica de prajire dar ce-i drept cred ca ar merge mutat.

Legat de intrebari. Am uitat sa precizez durata totala a programului (17:20). Deci incarcarea o fac la 2 min. Acum problema e ca Hottopul mai are o etapa a lui proprie de preheat care nu e contorizata (ridica temperatura undeva la 40 grade) si nu stiu exact cat dureaza (cronometrez tura urmatoare)

"De ce faci preheat asa jos" - cred ca asta e prima greseala pe care o fac Smile Banuiesc ca un 200 ar fi mai ok, chiar vroiam sa fac un test tura urmatoare.
"TP la cat este" -  la 1 min si 50s de la incarcare
"Ce regim de putere ai dupa incarcare si pana la TP" - rezistenta e la 100%

Multumesc mult Renato  Smile
Pavoni Europiccola (+coffee-sensor mods) / Niche Zero / Timemore Sculptor 078s / Kinu M47

 
 
Reply
@fmmirel


    ... N-am idee despre cum lucreaza Hottop -ul dar, banuiesc ca doresti sa prajesti cafeaua , nu sa o coci la foc domol ... Big Grin ... ( a se considera o gluma ) , singura sugestie ... ar fi sa faci uscarea pe la 175 - 180 C si prajirea undeva la 200 - 215 C max. ( unele varietaluri de africane , necesita o abordare mai ferma de temperatura si nu este benefica o abordare delicata , intrucat apare aceasta " pestriteala " - cu conditia , ca boabele sa nu fie prea vechi , altminteri ... abordarea de temperatura trebuie sa fie si mai abrupta ... ( parerea mea ! ... )
Bosco P - Honne S / LM Micra - Pico / Pavoni Expo - Niche Zero / Baratza ESP / C40 MK III / Gene CBR 101 ...
 
Reply
Ultimul raspuns indica o greseala de baza a prajirii la tambur, si ar putea fi cauza petelor, contactul punctual al boabelor cu metalul incins in exces.
Ar trebui sa faci preheat la cat o fi, posibil 200 sa fie prea mult, as sugera un 180 pentru inceput, si, pastrand acelasi % de putere cu care ai facut stabilizarea finala preheat, care de regula este cam 40% (30-50), sa faci incarcarea si sa nu te atingi de putere pana la TP !
Explicatia ar fi ca la o incarcare brusca intr-un mediu de 175-200 grade, boaba isi creeaza un strat protector care o pregateste pentru caldura intensa care va urma in faza de uscare.
Stabilizand tot mediul din cuptor la un anumit % de putere ne asigura ca si metalul are aceeasi temperatura cu aerul, si nu va abuza boaba la contactul direct la incarcare. Pastrarea puterii constante la valoarea de preheat are acelasi rol, sa lase timp sa se creeze acel strat, si abia apoi urmeaza cresterea. 
Incarcand la 125 grade si apoi aplicand imediat 100%, nici nu ai avut conditiile necesare sa se creeze stratul protector, si ai si incins metalul tamburului imediat la maxim, de unde carbonizarea punctuala in zonele de contact pentru boabele care au avut ghinionul asta.

De precizat ca toata teoria asta se aplica la prajirea in tambur veritabila, gen cuptor, nu la tamburii de sita gen Diechmann sau Delimano, sau de sticla stil Gena, unde prajirea se face in jet de aer cald si tamburul este doar un mijloc de agitare.

Referitor la sfaturi legate de tehnica de prajire, am mai tipat nu o data si in topicele de aer cald ca multe postari de acolo sunt de tehnica generala a prajirii, ca si acesta, dar daca nu avem un moderator care sa le stranga intr-un singur topic... asta e, o sa ramana risipite si o sa le repetam la nesfarsit ...  Angry
 
Reply
Renato, Mirel a mers dupa recomandarile producatorului:

http://www.hottopusa.com/profile2.pdf

https://www.hottopusa.com/profileP.html

https://www.hottopusa.com/SayStatic.html

Consensul pare sa fie ca dupa charge se sta pe putere mare si apoi se scade usor dupa dry.
 
Reply
Nu comentez astfel de consensuri... eu ma refeream la masinile profesionale, cu intertie termica adecvata. (@dev: oala de fonta Wink )
Ar putea fi valabile numai in cazul unei severe subdimensionari de putere, ceva la modul care l-ar face incapabil sa atinga 250 grade la maxim, caz pe care l-as considera eroare de proiectare, asta nu mai e functionare in regim de cuptor, ci... ceva nedefinit  Confused  Probabil similar cu problemele intampinate de cei cu Delimano, la care temperatura urca doar pana la 230 grade.

Ia incearca sa vezi cum iti iese painea daca o bagi la 125 grade in cuptor Wink @dev va pricepe asta, fiind maestru brutar Smile
 
Reply
off: am bagat ieri painea la 260 de grade si a iesit mai rumena. Smile  Sub 250 de grade nu am curaj. 

Toate solutiile de prajire casnice au compromisuri, mai mici sau mai mari. Eu doar ziceam ca Mirel nu pare sa fi gresit cu ceva din moment ce asa prajeste lumea cu hottop.
 
Reply
Multumesc tuturor pentru sfaturi! Urmatoare incercare o fac cu siguranta la 180+ preheat si vad ce iese. Nu stiu de ce n-am luat in calcul o temperatura mai mare de plecare, ma obisnuisem cu cafelele sud americane care sunt mult mai iertatoare si n-am mai scos capul din cutie Big Grin Nu prea inteleg de ce Hottop-ul e setat sa mearga doar pana in 40-50 grade in preheat-ul lui default, nu vad in ce conditii s-ar vrea un punct de plecare atat de jos.
Pavoni Europiccola (+coffee-sensor mods) / Niche Zero / Timemore Sculptor 078s / Kinu M47

 
 
Reply
Cum ziceam, daca am fi intr-un topic de teoria prajirii, am avea ceva sanse sa arunce un prajitor profesionist un ochi pe pdf-ul ala de mai sus, si sa ne spuna ce parere are despre un regim de prajire in care pana la min 7:30 ai puterea la maxim si aerul ze-ro !
Prajire stil familia Adams e putin spus, fara nici un pic de airflow timp de 7 minute... nu pot sa asemuiesc acest regim decat cu prajire la tigaie, realmente nu am alta comparatie !  Huh

Cele din link-uri la paginile sunt mai umane totusi... dar cel din pdf e de dat exemplu asa NU !
 
Reply
Aici doua grafice cu care am prajit pentru espresso si pentru cappucinno. 
Numai ieftina nu este prajirea asta! Rolleyes
Introduc la temperaturi mai mari decat cele recomandate de producator.
Folosesc intens si ventilatorul pentru control.
Rezultatele finale sunt foarte bune:
(am coborat primul grafic ca sa se vada ventilatorul si rezistenta)

[Image: ppVB2g4.png][Image: yqQKLuA.png]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
(10-09-2018, 15:36)renatoa Wrote: Cum ziceam, daca am fi intr-un topic de teoria prajirii, am avea ceva sanse sa arunce un prajitor profesionist un ochi pe pdf-ul ala de mai sus, si sa ne spuna ce parere are despre un regim de prajire in care pana la min 7:30 ai puterea la maxim si aerul ze-ro !
Prajire stil familia Adams e putin spus, fara nici un pic de airflow timp de 7 minute... nu pot sa asemuiesc acest regim decat cu prajire la tigaie, realmente nu am alta comparatie !  Huh

Cele din link-uri la paginile sunt mai umane totusi... dar cel din pdf e de dat exemplu asa NU !

Dupa cum vezi si in graficele lui RaduC, asa functioneaza prajitoarele HT. E ciudat totusi ca uscarea dureaza in jur de 6 minute cu puterea la maxim si incarcare la 170 de grade.
 
Reply
Am aplicat sfatul primit si cel putin ca numere prajirea a aratat mult mai bine Big Grin (desi a fost un pic cam rapida)

Mai exact (postez timpii in ordine crescatoare de data asta sa minimizez eventuale confuzii):

00:00 - 179 grade - Drop
01:10 - 114 grade - TP
08:50 - 180 grade - FC
10:40 - 189 grade - Eject

Observatii:
* Cafeaua - Kenia de la Herr Renato - 250g
* Preincalzirea a durat aprox 5 min
* FC ceva mai compact/grupat
* S-a estompat simtitor aspectul peticit, desi nu arata perfect uniform precum Columbiile pe care le mai prajesc. Totusi daca stau sa ma gandesc bine, nu stiu daca am vazut vreo africana pana acum cu un aspect atat de frumos precum cafelele Sud Americane. Per total sunt multumit de ce vad acum.
* Am avut muuult mai putin fum in FC
* Boabele sunt mai usor de spart intre aratator si degetul mare (desi nu fara un pic de efort)
* Data viitoare cred totusi ca voi da eject o idee mai devreme

Ramane sa vad diferentele de gust fata de sarja ratata. 

Multumesc mult domnilor!  Heart
Pavoni Europiccola (+coffee-sensor mods) / Niche Zero / Timemore Sculptor 078s / Kinu M47

 
 
Reply
Kenia de la renatoa. O minune de cafea. Pe Gene am urcat treptat de la 150 grade până la 220 grade cu o coborâre după un minut de la FC la 210 grade. Tot procesul a durat 14 minute. Pentru o naturală arata excepțional. Gustul in cupping este extrem de plăcut si chiar dacă ar trebui sa predomine aciditatea este extrem de echilibrata și este dulce in aftertaste. [Image: f2f16f584652c3cf9966d089d52f6eb4.jpg]
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
E spălată bine de tot kenia asta...

Daca era naturala vă luptați cu ea ca Ștefan cu turcii....
 
Reply
@mihneasusan - Asta ma pregateam sa-ti zic si eu acum. Daca era naturala mi-ar fi umplut sertarul de chaff  Big Grin

Totusi, arata foarte foarte bine (cel putin dupa cat ma pricep eu). Felicitari!
Pavoni Europiccola (+coffee-sensor mods) / Niche Zero / Timemore Sculptor 078s / Kinu M47

 
 
Reply
Mulțumesc! M-am mai uitat odată la verde. Nu arata deloc a naturală dar in prajire am abordat-o ca pe o naturală și așa a ieșit ce trebuie. Dacă urcam mai mult cred că o parleam.
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
Din curiozitate, la cat timp dupa FC ai oprit prajirea? Pe gene cum ai procedat, ai facut si un preheat? La racire ai lasat boabele in aparat sau ai folosit procedura de "urgenta" cu eject fortat si racire externa?
Pavoni Europiccola (+coffee-sensor mods) / Niche Zero / Timemore Sculptor 078s / Kinu M47

 
 
Reply
Am încălzit la 200 grade tamburul. L-am scos în mers. Am umplut cu 200 grame cafea. L-am introdus din mers (m-am specializat la unghiul de intrare) pentru că se spune că nu este bine pentru heater sa fie oprit în temperaturi înalte(se prăjește mai repede). Am dat temperatura la 150 și am crescut treptat( nu pot da timpii exacți pentru că am urmărit să îmi imaginez în blind cam ce se întâmplă și după fiecare atingere a temperaturii setate am lăsat câteva secunde de stop power pentru o ușoară cădere după care am urcat din nou cate 15-20 grade până în 220 la minutul 9 unde am rămas până în FC( min.12) și încă un minut extra. După minutul 13 am scăzut la 210 grade până în minutul 14 când le-am scos. Le-am scos imediat din mers lăsând Gene să se răcească fara tambur și le-am vărsat într-un tambur de Delimano. Răcirea I afara in curte pentru eliminarea chafului prin rotirea energica a tamburului iar partea a II a în fața aparatului de aer condiționat portabil.

PS: Am incercat și FC mai rapid, spre minutul 9-10 dar boabele tind sa se pârlească pentru că pe Gene boabele astea nu suporta 230-235 grade, temperatura normală și necesara pentru o dezvoltare normala pe alte spălate. Poate avem de-a face cu o naturală spălată .
Lelit PL162T, Lelit PL72, Pavoni`70, Honne, Varia VS3&Hypernova Ultra, Kinu M47, Rok espresso, Hario V60, Gene 101, Kaleido M10PRO
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)