Welcome Back Log In Create Account

Prajire ieftina, acasa

Cum ai rezolvat cu 110V ?
Mi se pare cam mare durata, atat cele 27 minute, cat si cele 5 de racire... la o cantitate similara boabele imi ajung la sub 100 grade intr-un minut si la sub 50 grade dupa 2 minute... :s
Iar 22 minute ar suna a coacere... daca nu ar fi recomandata chiar de producator... Huh

"The display will show 20 minutes the fi rst time your roaster is used.
This is a default setting and will produce a ‘light’ roast. We don’t recommend roasting less than 20 minutes.
We suggest a roast time of 25 minutes minimum as a starting point. "

Banuiesc ca are o panta de crestere a temperaturii constanta pe toata perioada prajirii, pentru ca nu are nici un buton prin care sa ii semnalezi FC, ca sa schimbe evolutia temperaturii.
Asta ar explica si durata asa lunga a prajirii.
Rezultatul ar putea fi bun, chiar surprinzator de bun, doar ca nu e ortodoxa metoda :)
Ar fi bine daca ai avea posibilitatea sa introduci cumva o sonda sa vedem cum evolueaza temperatura in interior...

O poti gusta si maine, nu mai sta dupa degazare.

Reply
Cu 110v am rezolvat cu un transformator de 750w. 

Am incercat azi cafeaua si e destul de ok, parca totusi un pic prea amara. Este destul de inchisa la culoare dar fara pete de ulei.
In consecinta am mai prajit o sarja, de data asta la 23 de minute si acum culoarea e comparabila cu a cafelei prajite de Yume. Dimineata o sa o gust sa vad cum "gusta"...

[Image: IMAG0761.jpg]

In partea de sus e cea prajita azi.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.

Reply
Pentru frecventa ai luat ceva "masuri"?
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
(16-05-2016, 21:02)baloozzy Wrote: Pentru frecventa ai luat ceva "masuri"?

Nu am luat. Rezistenta nu cred ca are treaba cu frecventa, doar ceasul probabil. Dar ... daca voi folosi doar ceasul aparatului nu cred sa am probleme, voi lucra cu "minutele" lui.
Expobar Brewtus IV DB - cu profilare de presiune,Baratza Sette 270W, OE Lido E,IMS Competition 10, 18 și 20 g, Shower Screen IMS Competition, Tamper dinamometric Concept Art.

Reply
Nu ceasul, mestecariciul ala are alta turatie si eventual daca existe un ventilator. Probabil trebuie sa pui mai putin decat se recomanda.
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Dupa ce am facut o serie de modificari aparatului de floricele, am prajit si eu niste cafea Columbia Supremo de la Cortina.
Aici se vede descrierea profilului de prajire:
[Image: xOP5JUT.jpg]

si o reprezentare grafica:
[Image: 2AtVEHO.jpg]

iar aici rezultatul:
[Image: Nh7APO0.jpg]

Orice fel de comentarii sunt binevenite :)

Reply
Complimentele mele !! Frumoase boabe. Ne arati si noua prajitorul si modificarile ,te rog ? Chiar sunt curios cu ce jucarie ai scos boabele alea frumoase..

Reply
Stationarea aia la 176 grade nu o sa ii faca prea bine... si nici cocoasa dupa FC... ambele tzipa a stall/coacere.

Ar trebui indulcita panta sa fie mai uniforma, cam https://bootcampcoffee.com/wp-content/up...elsius.pngasa.

Dar daca nu ne spui si cum se face controlul, nu vad cum am putea sa iti zicem la ce sa umbli ca sa faci panta mai uniforma.

Pe langa asta, plecare de la temperatura ambianta...hmmm... :s eu preincalzesc la 120 grade si atunci bag boabele, are loc o scadere pana pe la 70 grade, apoi pe la minutul doi ajunge iar la 120 grade, apoi la minutul 3 la 150 grade, si de acolo nu mai depasesc 15 grade pe minut, dar nici nu scad sub 5 in preajma.

Reply
Deocamdata am control doar asupra rezistentei de incalzire, dar astept sa vina si PWM controller-ul pentru ajustarea fluxului de aer.
[Image: K6fzYlH.jpg]

Cocoasa dupa FC este de la Excel :)

Reply
Hahahah....complimentele mele...pt simplitate/ complexitate [Image: smile.gif] . Care este cantitatea maxima care o prajesti ? Sistemul de racire  ( 2 site ) simplu si eficient [Image: ay.gif]. Deci in tubul ala de cupru e sonda termometru si-ti da temperatura in mijlocul boabelor. Ma depaseste  controlul rezistentei [Image: dodgy.gif]  .

Chaff-ul cum il gestionezi ? Si fumul ? Hota sau afara ?

Tubul ala cu coliere e sa eviti sa iti sar boabele afara ?

Reply
Nu te mai complica cu sita la racire, unul din marile avantaje ale popcornului este ca daca tai incalzirea in 2 minute le ai racite la 50 grade, chestie care cu sita iti ia mai mult de 3 minute.

Cu fluxul de aer la fel, am ajuns sa il las constant, nu ajuta sa il modific in timpul mersului, sau nu sesizez eu ... :s sau cel mult in 2-3 trepte, cu un comutator, la 1/2, 2/3, 3/4 si full

Mai curand as investi intr-un controller cu ramp-soak, sa mearga curba singura.

Reply
(08-06-2016, 22:40)Tito Wrote: Hahahah....complimentele mele...pt simplitate/ complexitate [Image: smile.gif] . Care este cantitatea maxima care o prajesti ?
Astazi am prajit doua sarje de 115g (atat am putut deocamdata pentru ca folosesc o sursa de 19V pentru ventilator). Saptamana viitoare vine sursa de 24V si controller-ul, dupa care am sa incerc prajiri cu sarje mai mari (probabil 160-170g).

Sistemul de racire  ( 2 site ) simplu si eficient [Image: ay.gif].
La prajirile de azi nu am mai folosit sitele pentru racire. Pe la minutul 12 am decuplat rezistenta de incalzire si am ramas doar pe ventilator. Racirea s-a facut foarte eficient.

Deci in tubul ala de cupru e sonda termometru si-ti da temperatura in mijlocul boabelor. Ma depaseste  controlul rezistentei [Image: dodgy.gif]  .
Teava de cupru este suportul pentru termocupla K, dar si protectie pentru firele de la termocupla. Varful termocuplei coboara pana la 5-6 mm de fundul cuvei. Controlul rezistentei de incalzire il fac cu un variator de tensiune de max 2000W.

Chaff-ul cum il gestionezi ? Si fumul ? Hota sau afara ?
Deocamdata prajesc afara, in gradina. Mai am timp pana la iarna sa gasesc o solutie :idea:

Tubul ala cu coliere e sa eviti sa iti sar boabele afara ?
Fara acel tub realizat din tabla de aluminiu nu poti praji mai mult de 60-70g (sar boabele afara).

(08-06-2016, 22:58)renatoa Wrote: Nu te mai complica cu sita la racire, unul din marile avantaje ale popcornului este ca daca tai incalzirea in 2 minute le ai racite la 50 grade, chestie care cu sita iti ia mai mult de 3 minute.
Asa este, ai dreptate. Am folosit sitele doar la cele 4 prajiri facute pana astazi.

Cu fluxul de aer la fel, am ajuns sa il las constant, nu ajuta sa il modific in timpul mersului, sau nu sesizez eu ... :s sau cel mult in 2-3 trepte, cu un comutator, la 1/2, 2/3, 3/4 si full
Am comandat deja controller-ul (maine sper sa ajunga), si o sursa mai mare. Sper sa nu ard motorasul daca il alimentez la 24V Dodgy

Mai curand as investi intr-un controller cu ramp-soak, sa mearga curba singura.
Mai studiem, mai studiem :idea:

Reply
Pt mine esti un exemplu de eficienta [Image: smile.gif] . Eu am dat 450 E pe un gene iar tu 100 E ( aproximativ ) ...si facem cam acelasi lucru....deci AVANTAJ TU [Image: biggrin.gif] .

Reply
As ridica termocupla mai sus, ca sa fie in mijlocul boabelor la volumul final.
Daca o lasi asa jos, datorita usurari boabelor la final, ele atunci chiar plutesc pe pat fluid de aer cald, si ajungi sa masori temperatura aerului si mai putin a boabelor. Asa ca nu vei sesiza faza exotermica/cresterea temperaturii de dupa FC, ca sa o poti domoli in timp util.

Am motorul la 24V de vreo 6 luni, mergand la maxim permanent, fara sa mai fie controlat, si deocamdata nu am probleme. 18V a fost original. Cand se va arde il trec pe brushless oricum.
La modelul meu de prajitor din fericire am si un recipient mai mare, in care pana acum am prajit 120 grame fara sa le arunce afara. Nu am intentii de mai mult.

100 Euro e mult prea mult... 60 lei prajitorul si vreo 25 euro controller, termocupla si SSR.

Reply
O idee buna. Am sa experimentez la urmatoarele prajiri. Teava de cupru este prinsa de corpul aparatului cu doua coliere, deci foarte usor reglabila pe inaltime.

Reply
(08-06-2016, 23:17)renatoa Wrote: As ridica termocupla mai sus, ca sa fie in mijlocul boabelor la volumul final.
Daca o lasi asa jos, datorita usurari boabelor la final, ele atunci chiar plutesc pe pat fluid de aer cald, si ajungi sa masori temperatura aerului si mai putin a boabelor. Asa ca nu vei sesiza faza exotermica/cresterea temperaturii de dupa FC, ca sa o poti domoli in timp util.

Am motorul la 24V de vreo 6 luni, mergand la maxim permanent, fara sa mai fie controlat, si deocamdata nu am probleme. 18V a fost original. Cand se va arde il trec pe brushless oricum.
La modelul meu de prajitor din fericire am si un recipient mai mare, in care pana acum am prajit 120 grame fara sa le arunce afara. Nu am intentii de mai mult.

100 Euro e mult prea mult... 60 lei prajitorul si vreo 25 euro controller, termocupla si SSR.
Woooaw ,Renato !! Pai tu esti o "comoara " de informatii utile. Dar chiar acum ti-ai gasit sa te autosuspenzi ??? [Image: biggrin.gif]

Reply
Cam astea au fost costurile:
Prajitor - 60 lei
Variator tensiune 220v 2000w - 58 lei
Termometru digital - 79 lei
Termocuplu K 100mm - 58 lei
Tabla aluminiu - 23 lei
Coliere - 20 lei
Teava cupru moale de 10mm - 11 lei
Sursa 24v - 30 lei
PWM controller 30V - 60 lei
Cutie montaje DIY - 10 lei
Total - 409 lei

Multe din componente puteau fi luate de pe e-bay mult mai ieftin (nu am mai avut rabdare).

Reply
Jos palaria !! Daca nu este prea greu pt tine ...te rog , la urmatoarea prajire poti sa faci un mic video ?

Reply
(08-06-2016, 23:48)bogy Wrote: Termocuplu K 100mm - 58 lei
Un link te rog?
Nuova Simonelli Oscar; La Pavoni Europiccola (EN); Mazzer Super Jolly; M38
Behmor 2020SR

Reply
(08-06-2016, 23:48)bogy Wrote: Cam astea au fost costurile:
...
Variator tensiune 220v 2000w - 58 lei
Termometru digital - 79 lei
Termocuplu K 100mm - 58 lei
...

Multe din componente puteau fi luate de pe e-bay mult mai ieftin (nu am mai avut rabdare).

Aceste 3 componente, totalizand 195 lei ar fi mai avantajos din toate punctele de vedere sa fie inlocuite cu un pachet controller+termocupla+SSR, care se gaseste si in tara pe OLX la sub 150 lei.
Pe langa avantajul financiar, mai ai avantajul ca nu variezi puterea, fara sa stii ce inseamna asta exact rezultat in grade, ci iti fixezi temperatura tinta si controlerul isi face treaba sa o atinga si sa o mentina.
Tot manual modifici ca sa urmaresti un profil impus, nu vorbesc de controllere mai scumpe care au rampa programabila, dar totusi stii ca lucrezi in grade tot timpul, nu memorezi procente sau gradatii pe scala variometrului.

Reply
(09-06-2016, 08:48)astinga Wrote:
(08-06-2016, 23:48)bogy Wrote: Termocuplu K 100mm - 58 lei
Un link te rog?

Gasesti pe olx cu 35 lei (cauta 'termocuplu k')

Reply
O sugestie pentru un colector de pleava ... cu o eficienta de 95% confectionat din
cutii de conserve(de diferite marimi) si o "cana distribuitor de faina"

http://imgur.com/no91TcE

Reply
@gcristi01    Imi place la nebunie ideea ta [Image: smile.gif] . Imi aduc aminte cand eram mic ma duceam la Prut si lumea punea si lasa  in apa niste intalatii numite " vintile ". Erau niste cercuri concentrice de diferite marimi acoprite cu plasa de pescuit. Pestii intrau inauntru si nu mai puteau sa iasa. Cam aceasi idee vad in sitemul tau. Chaff-ul intra si se blocheaza in " labirint " iar aerul iese prin sita. In plus ...asa totul devine mult mai compact . Bravo ! [Image: az.png]

Reply
(09-06-2016, 13:27)gcristi01 Wrote: O sugestie pentru un colector de pleava ... cu o eficienta de 95% confectionat din

Si sonda de temperatura pe unde o introduci in oala? Rolleyes

Reply
De fapt "Filtrul" este mult mai simplu ... desi recunosc ca initial asa am vrut sa-l confectionez (calea de evacuare sa fie sub forma de labirint).
Am renuntat si am incercat o varianta mai rapida si mai simpla de realizat, ... rezultatele au fost neasteptat de bune si am renuntat la ideea initiala. Rezista fara sa fie curatat si la 3 sarje de 170 grame de cafea verde
Atasez o schita care se vrea sa fie explicita ...
http://imgur.com/WdW5UbX

(09-06-2016, 22:35)bogy Wrote:
(09-06-2016, 13:27)gcristi01 Wrote: O sugestie pentru un colector de pleava ... cu o eficienta de 95% confectionat din

(09-06-2016, 22:35)bogy Wrote:
(09-06-2016, 13:27)gcristi01 Wrote:  
Si sonda de temperatura pe unde o introduci in oala? [Image: rolleyes.gif]

Eu am "introdus-o" prin partea laterala a  prajitorului

Reply
Introducerea prin laterala nu afecteaza miscarea circulara a boabelor?

Reply
Smile 
Nu pentru ca eu nu am avut in credere in motorasul original si la-m inlocuit cu o pompa de saltele de 220v si miscarea acum este sub forma de elipsa (oarecum) in plan vertical nu orizontal
Sincer nici nu am incercat cu motorul original...

Reply
De ce aparat vorbim acum, ca deja sunt confuz... :s ? :)

Un popcorn modificat la care miscare nu este circulara ? Asta chiar suna interesant :D

Reply
Ceva construit din mers cu ce am avut la dispozitie de genul ...
http://imgur.com/PYgbyEG

Reply
Deci nu prea mai aproape nimic din ADN-ul initial de popcorn :)
Modificarea cea mai radicala pare cea la care aerul vine de jos, si este ceeace simt si eu de ceva vreme ca ar trebui sa fie directia corecta, cea de fantana, doar miscarea circulara nu pare sa creeze ea singura o prajire uniforma daca nu o ajut cu o lingura sa amestec boabele, cel putin in prima jumatate...
Fara amestecare suplimentara manuala, la un popcorn boabele de jos vor ramane jos aproape pane la sfarsit, nu par sa urce singure sus doar prin invartire.
Un flux de aer mai puternic nu e o solutie, va cere marirea puterii electrice si o risipa de caldura inutila.
Cred ca o spirala ca la Nesco este cea mai indicata solutie ca sa obtii o prajire uniforma fara sa ai un flux de aer supradimensionat.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)