Aero...
Bucuresti
Am zis in general cu prajirea. Daca te apuci acum de prajit fara sa stii nimic, cate sarje strici pana iese ceva decent? Si ai vreo sansa sa prajesti corect?
Zici de prajitorie de top cu cafeaua cea mai scumpa la 50 euro/kg…? [FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]
Din ce am mai vazut pana acum, iti asumi o gramada de pierderi:
- cafea de calitate proasta. Mai proasta decat asteptai.
- cafea veche
- taxe, transport
- pierderile sunt mai serioase avand in vedere ca nu iei 250g de cafea verde. Probabil de la 1kg in sus…?
- surse putine de cafea verde
Peste toate astea vine calitatea echipamentului, intelegerea procesului de prajire si priceperea prajitorului.
Suplimentar:
- ramai blocat in cateva origini luni de zile, pana le termini
- esti limitat la ce gasesti in sursele convenabile de cafea verde
- limitarea la capabilitatea echipamentului. Sunt cafele din care nu vei putea scoate mare lucru pentru ca nu ai cum.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Timisoara
08-10-2024, 18:42
(Edited 08-10-2024, 18:43 by edri.)
(08-10-2024, 17:42)Mihai L Wrote: .....
Si cu siguranta nu ai acces la o cafea verde buna cum au prajitorii care cumpara zeci-sute de kg.
......
Cam asta il vad si eu principalul dezavantaj al prajirii acasa. Dar este cam la fel daca luam in considerare cafelele la care au acces prajitoriile din Romania comparativ cu altii care sunt mai aproape de ocean

, unii avand si investitii la anumite ferme.
Principalele avantaje care le-am dedus din discutiile de pe aici ar fi faptul ca poti sa gusti cafeaua dupa o ora, o zi, o saptamana, o luna sau un an de la prajire

. In plus, dupa perioada de invatare poti sa prajesti superlight sau supercarbune fiecare dupa gust. De la prajitoriile comerciale lightul unuia e darkul altuia si ca sa fie toata lumea impacata avem acel omniroast, un fel de shaorma cu de toate.
Aero...
Bucuresti
OK, sunt curios care dintre voi prajeste ca Tim, ca ii cumpar cafeaua… [FACE WITH STUCK-OUT TONGUE AND WINKING EYE]
Prajiri light la cuptor, in tava?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Bucuresti
(08-10-2024, 18:44)Mihai L Wrote: Prajiri light la cuptor, in tava?
Avand in vedere cafeaua cu care lucrez acum nu are sens sa incerc asa ceva (Costa Rica spalata 84 puncte). Dupa ce o termin pe asta poate cumpar un sac de 5 kg de cafea mai buna si experimentez si o prajire mai light.
Aero...
Bucuresti
La consumul meu, 5kg inseamna cam 3 luni. Sa beau aceeasi cafea 3 luni… n-as prea vrea.
Sa zicem mai luam si ca le alternam, dar cu inca 3 pungi de astea s-a terminat anul.
Espressoman infocat
Bucuresti
08-10-2024, 18:58
(Edited 08-10-2024, 19:00 by ranger.)
(08-10-2024, 18:36)Mihai L Wrote: - ramai blocat in cateva origini luni de zile, pana le termini
Eu nu schimb o cafea daca imi place. Cand cumpar iau 5kg (de la Kestar) si per total pretul , cu tot cu pierderile la prajire, iese cam la jumatate fata de aceeasi cafea cumparata din magazin.
P.S. n-am vazut ca ai raspuns intre timp.
Cu siguranta avem teluri si abordari diferite. Pentru mine nu este o corvoada sa beau aceeasi cafea daca am gasit ceva care imi place.
Beau si acelasi ceai negru ani de zile daca isi pastreaza calitatea furnizorul, mananc si acelasi salam, etc. Nu sunt genul de om dornic mereu de ceva nou.
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
(08-10-2024, 18:42)edri Wrote: (08-10-2024, 17:42)Mihai L Wrote: .....
Si cu siguranta nu ai acces la o cafea verde buna cum au prajitorii care cumpara zeci-sute de kg.
......
Cam asta il vad si eu principalul dezavantaj al prajirii acasa. Dar este cam la fel daca luam in considerare cafelele la care au acces prajitoriile din Romania comparativ cu altii care sunt mai aproape de ocean
, unii avand si investitii la anumite ferme.
Principalele avantaje care le-am dedus din discutiile de pe aici ar fi faptul ca poti sa gusti cafeaua dupa o ora, o zi, o saptamana, o luna sau un an de la prajire
. In plus, dupa perioada de invatare poti sa prajesti superlight sau supercarbune fiecare dupa gust. De la prajitoriile comerciale lightul unuia e darkul altuia si ca sa fie toata lumea impacata avem acel omniroast, un fel de shaorma cu de toate. 
Un mare fass, care din pacate tine deoparte de prajitul acasa pe cei cu prea multi fluturasi in cap.
Mi-a fost servita odata o enormitate de m-a durut capul o ora dupa aia, din cauza jenei ca m-am abtinut sa ii raspund respectivului. ... ceva de genu... "nu ma apuc de prajit acasa pana nu am acces sigur la o sursa de verde din care sa imi iasa cafea de 300 lei kg, ca pentru din aia de 150 lei kg nu merita sa ma apuc..."
As paria ca mai mult de 3/4 din cafeaua "de specialitate" din RO, si nu numai, in plaja 200-300 lei kg, este prajita din verde de 12-15 Euro kilu, daca e luata la kg, sau sub 12 euro kilu la sacutz de 5kg, de nivel kestar, care si-l poate procura oricine.
Cine crede ca ce bea la 300 lei kilu provine macar din verde de 20 euro kilu, pretz la sac de 60 kg, sa se trezeasca !
Exista surse berechet de verde si la 200 euro kilu, aratati-mi unde e coada la ele ? Sa sa iasa in fata si sa recunoasca cine a luat asa ceva, ca pe urma nu a plans dupa bani...
Chiar asa, e viata prea scurta ca sa o traiesti intr-o fraiereala continua...
Espressoman infocat
Bucuresti
(08-10-2024, 18:42)edri Wrote: De la prajitoriile comerciale lightul unuia e darkul altuia si ca sa fie toata lumea impacata avem acel omniroast, un fel de shaorma cu de toate. 
Ca sa fiu sincer si eu ma cam scarpin in cap cand vad scris omniroast la prajire. Ce naiba o inseamna ca pe net sunt foarte alambicate definitiile.
Craiova
La mijloc intre brew si espresso, un fel de medium, cam cand se termina FC
Espressoman infocat
Bucuresti
08-10-2024, 19:06
(Edited 08-10-2024, 19:06 by ranger.)
Interesant este ca am vazut la unele prajitorii omniroast scris pe cele light si la altele scris si pe cele medium.
Aero...
Bucuresti
(08-10-2024, 18:59)renatoa Wrote: Un mare fass, care din pacate tine deoparte de prajitul acasa pe cei cu prea multi fluturasi in cap.
Mi-a fost servita odata o enormitate de m-a durut capul o ora dupa aia, din cauza jenei ca m-am abtinut sa ii raspund respectivului. ... ceva de genu... "nu ma apuc de prajit acasa pana nu am acces sigur la o sursa de verde din care sa imi iasa cafea de 300 lei kg, ca pentru din aia de 150 lei kg nu merita sa ma apuc..."
As paria ca mai mult de 3/4 din cafeaua "de specialitate" din RO, si nu numai, in plaja 200-300 lei kg, este prajita din verde de 12-15 Euro kilu, daca e luata la kg, sau sub 12 euro kilu la sacutz de 5kg, de nivel kestar, care si-l poate procura oricine.
Cine crede ca ce bea la 300 lei kilu provine macar din verde de 20 euro kilu, pretz la sac de 60 kg, sa se trezeasca !
Exista surse berechet de verde si la 200 euro kilu, aratati-mi unde e coada la ele ? Sa sa iasa in fata si sa recunoasca cine a luat asa ceva, ca pe urma nu a plans dupa bani...
Chiar asa, e viata prea scurta ca sa o traiesti intr-o fraiereala continua...
Mai e o chestie: prajitorul se zbate sa gaseasca o cafea buna daca vrea sa vanda mai departe. Cere mostre, analizeaza, prajeste. Cauta in alta parte.
Cati dintre prajitorii de casa fac asta?
Banuiesc ca toate sursele vand cafea la saci/paleti, spre deosebire de cafea la 1kg.
Espressoman infocat
Bucuresti
08-10-2024, 19:11
(Edited 08-10-2024, 19:13 by ranger.)
(08-10-2024, 19:08)Mihai L Wrote: Banuiesc ca toate sursele vand cafea la saci/paleti, spre deosebire de cafea la 1kg.
Eu as paria ca vand la saci de 5k. Este doar o presupunere, desigur.
Hai sa ne gandim, o prajitorie are in medie 10-15 sortimente, poate mai mult. Daca ar lua doar la saci de 25 ar insemna sa faca stocuri uriase de cafea si in mod sigur nu se vand toate sortimentele excelent. Unele sortimente probabil ca au clienti mai putini si 25 de kilograme se dau greu.
Aero...
Bucuresti
Nu prea stiu prajitorii la noi care sa aiba 10-15 sortimente…
Tocmai ca au si pierderi pana ajung la un profil decent, iar pana vin si clientii… ce sa faca cu sac de 5kg? Nici 20 pungi nu scot. Si sunt care prajesc cativa saci o data… [FACE WITH TEARS OF JOY]
Craiova
08-10-2024, 19:25
(Edited 08-10-2024, 19:27 by renatoa.)
Nu mai faceti presupuneri si mai aruncati si voi un ochi la o bursa de cafea, ca e publica.
O sa aflati ca sunt cateva dimensiuni de sacii standard, 30, 45, 60 si 69 kg cele mai populare.
Reimpachetatul la 1/5 kg este o afacere in sine, nu e escrocherie sau specula, este comertz, la fel ca orice alta cereala, faina,malai, etc, luata en-gross si vanduta en-detail.
Munca de (re)impachetare costa, dar mai putin, mult mai putin decat prajitul.
Si daca stiti pe o bursa sa aflati un cap de fir, si stiti sa trageti de el aflati si cine si cat a cumparat, si poate va treziti la realitate.
Comenzi de zeci-sute de kg, dica 1-10 saci/un palet, aveti impresia ca se duc la doncafe? Aia cumpara cu vagonul !
O comanda de genul 2 saci de columbia, luati de X, din care va face acum blendul ala de il lauda toata lumea, la pret de 5x cat verdele, asta inseamna "Speciality", si nu numai la noi...
Daca macar 1% din ce intra in tara ar proveni din licitatii CoE, fiti sigur ca aia nu se da la vanzare...
Aero...
Bucuresti
Cu ce ne ajuta aceste procente cand cafeaua de specialitate inca nu e vizibila…? Pai cat prajeste o data D*ncafe nu prajesc toti prajitorii nostri. [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]
Espressoman infocat
Bucuresti
E normal ca Doncafe sau Jacobs sa aiba volume foarte mari, este ca si cum comparam Coca Cola cu o marca ce vinde sucuri naturale facute prin presare la rece.
Aero...
Bucuresti
Pai tocmai. Si atunci care e relevanta cand zicem ca 99% din sucurile care intra in tara sunt proaste?
Desi noi suntem clientii pentru acel procent… ?
Espressoman incepator
Timisoara
Ce v-am zis ? A aparut Mihai sa ne zica ca nu e ok.
Recititi primele pagini sa vedeti diferenta .
DeLonghi ECP 35.31 / AVX CG301 / Arco / Skywalker Alpha roaster + Roast Assistant