(13-11-2018, 12:55)Laddu Wrote: Uff, cum imi tai tu elanul...
Daca ne-ai spune mai clar ce vrei... ca asa sa ne entuziasmam la fiecare modalitate de a praji care o descoperim...
Lucrurile sunt deja asezate si in domeniul asta al prajitului ieftin acasa, ca si in cel comercial. Greu mai apar noutati absolute.
Pai in afara de sarja mai mare nu as zice ca vreau ceva anume, dar mi s-a parut interesanta abordarea, si ma gandeam sa fac ceva similar... la un moment dat. Dar daca zici ca nu se gasesc galeata asa mare, atunci pica.
13-11-2018, 14:04 (Edited 13-11-2018, 14:07 by renatoa.)
Exista vase de inox destule in care sa faci asta... am avut si eu intentia odata, uite in poza, o sa recunosti usor "ingredientele", dar am renuntat, i-am gasit alte hibe.
Sita aia are 23 cm diam, si 500g nu se amesteca prea ok in ea... asta era tinta, 3-400 e posibil sa mearga, dar nu ma interesa sub 500.
Evacuarea boabelor si a plevei iarasi sunt dificil de facut in scenariul asta... poate doar sa vin cu un ventilator deasupra si sa racesc in-situ...
Nu as fi mers pe hot-gun, prea concentrat fluxul, probabil ca ce scoate un popper daca indepartezi paharul cu fante ar fi bun pentru asa ceva... 1200w ar ajunge in cazul asta, cand trebuie doar sa incalzeasca, nu si sa agite boabele.
Asta face parte din istorie... pe la 18xx toamna.
Intre timp s-a inventat motorul electric, macar poti sa faci ceva in timp ce isi vede de treaba.
Nu vad de ce ar avea nevoie de vreo automatizare, toate astea merg pe o curba naturala, pentru un sortiment anume de cafea aflii cat este cantitatea optima ca sa ajunga la FC in timpul ideal, cu caldura constanta, si aia este...
17-09-2024, 20:43 (Edited 17-09-2024, 20:46 by ranger.)
Nu am agitat-o pentru că facem mai mult rau decat bine in condițiile date.
Am folosit convecție cu aer suflat de sus și de jos simultan.
preîncălzire la 200 de grade
Am lasat 4 minute la temperatura asta după ce am introdus cafeaua
După 4 minute am mărit la 230 de grade până la primul crack.
După crack am scăzut la 210 grade și am mai lăsat cafeaua 2 minute
Ulterior am scos imediat cafeaua și am făcut o răcire rapidă cu jucărioarele astea. Se răcește in 30 de secunde cu ventilatorul la maxim și agitată bine cu un tel uriaș. In felul asta scap și de chaf.
18-09-2024, 09:42 (Edited 18-09-2024, 09:45 by renatoa.)
Daca nu ai rotisor e adevarat ca faci mai mult rau daca umblii la cuptor se amesteci cu ceva in boabe.
Cu un singur strat de boabe ai incalzire destul de uniforma si pe o tava cum ai dumneata acolo, dar mantra prajirii in general este "keep beans moving".
Cu scapatul de pleava... adica se ridica in aer si se imprastie in toata bucataria ?
Asta daca nu pui o a doua sita deasupra sa il colecteze...
In cuptor convectia nu a creat un vartej de pleava ?
Poti face o poza la tavanul cuptorului, sa vad si eu cum arata suflanta de sus ? Nu am mai intalnit asa ceva...
Este un cuptor electric clasic, nu are ventilator suplimentar in partea de sus, doar elementele pentru încălzire de sus. Când folosesc opțiunea de ventilație de sus și de jos distribuie aerul cald in felul acesta dar modul exact nu-l cunosc.
Nu prea a împrăștiat chaf in cuptor pentru că nu am agitat cafeaua , nici nu cred că ar fi ajutat la nimic având în vedere că era distribuită pe un singur strat.
Răcirea cu ventilator o fac afară, in curte, motiv pentru care nu mă deranjează cantitatea uriașă de coji din aer, din contra, mă bucur că scap de ele.
Acum nu am pretenția că iese ceva care sa rivalizeze cu prajitoriile de specialitate dar nici nu mi-am propus așa ceva, mie îmi place rezultatul și în final, indiferent cum privim lucrurile, costurile cu cafeaua sunt la jumătate.
Am lăsat cafeaua peste noapte în castron sa se degazeze mai bine și astăzi am asezat-o in borcan.
18-09-2024, 15:41 (Edited 18-09-2024, 15:43 by alin1970.)
Felicitari !
Daca iti place gustul, nu pleca urechea la cei care vor zice ca nu se poate.
Arata mult mai bine decat ce am obtinut eu, si eu am baut tot ce am prajit !
Deci, continua !
18-09-2024, 17:26 (Edited 18-09-2024, 17:28 by ranger.)
Eu sunt foarte fericit cu rezultatul din cana. Am facut un v60 din ea si se simt foarte clar note de ciocolata si de fructe dulci.
Aciditatea resimtita este medie. Nu se simte nicio nota de amar, specific boabelor arse. Am mai ratat si eu sarje dar pe asta am nimerit-o fix pe gustul meu.
Tava asta cu gaurele este achizitie noua, a fost prima data cand am folosit-o si se pare ca si-a meritat banii (170 de lei).
prajiri bune poti sa obtii si cu scule simple. poate n-ai aceiasi consistenta a rezultatelor si posibilitati de customizare a prajirii, dar asta nu inseamna ca macar din cand in cand nu poti sa obtii o prajire memorabila.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
(18-09-2024, 21:30)Fane Wrote: prajiri bune poti sa obtii si cu scule simple. poate n-ai aceiasi consistenta a rezultatelor si posibilitati de customizare a prajirii, dar asta nu inseamna ca macar din cand in cand nu poti sa obtii o prajire memorabila.
Doar ca asta nu e garantata. Poti sa prajesti prost o viata intreaga daca nu ai control si nu stii ce e in spatele procesului.
08-10-2024, 11:56 (Edited 08-10-2024, 12:10 by ranger.)
Eu sunt mulțumit de gustul cafelei prăjite de mine, nu simt nevoia de mai mult. Nu pretind că iese mai bine sau mai prost decât ce cumperi de la o prăjitorie, este un hobby, dincolo de faptul că beau mereu cafeaua proaspăt prăjită, simt o satisfacție aparate că este ceva făcut de mine.
Nu sfătuiesc pe nimeni sa repete ce fac eu aici, doar am prezentat metoda și rezultatele, in ton cu tema topicul (prăjire ieftină acasă).
P.S. am băut cafea de la multe prăjitorii de-a lungul timpului așa că nu se poate spune că n-am habar ce gust are una prăjită de un profesionist.
08-10-2024, 15:36 (Edited 08-10-2024, 15:36 by renatoa.)
Evident ca se aude...
La cuptor nu e ca la tigaie, e infinit mai simplu. Poate te lumineaza asta:
"If there is one thing that somewhat works for all roasters (observatia mea: cele bazate pe aer cald), it's that a good roast requires that the ET follow a certain profile, and stay within certain limits, so the beans don't under dry, over dry, bake, scorch or tip.
Basically, this magic profile is a starting temperature of around 325F to 400F (163-204C), and a ramp up to around 450F to 480F(232-250C) in around 6 to 8 minutes, and holding it steady there to the end of the roast, whenever that may occur.
This ET part is basic roasting chemistry, and the same for all roasters and coffees.
But the heat inputs required moment by moment to achieve this ET curve is based on the roaster's thermal characteristics, and is different for every roaster design. "
Parca seamana a copt paine, nu crezi ?
Mai ales in contextul topicului de fata... daca nu e clar mai citeste titlul odata.
(08-10-2024, 09:20)Mihai L Wrote: .......
Doar ca asta nu e garantata. Poti sa prajesti prost o viata intreaga daca nu ai control si nu stii ce e in spatele procesului.
Cum la fel nu e garantata calitatea cafelei din punga daca cumperi gata prajita de la prajitorii profesionisti.
Eu nu pricep ceva. Cum vine cineva cu o incercare de a iesi din turma, cum si apare un Mihai care incearca sa il impinga inapoi si sa ne spuna ca nu e bine ce ne place noua si ca e bine ce place altora si eventual asta sa implice inevitabil si multi bani cheltuiti.
Prajirea acasa nu e buna daca nu avem aparate profi de mii de euro, rasnitele K2 nu sunt ok ca sunt ieftine si fara patent, Cuptorul de acasa nu e bun ptr prajire , espresso e bun doar daca curge din aparate de mii de euro etc.
Eu multumesc celor putini care au curajul sa scrie aici despre experiente reusite obtinute cu bani putini.
08-10-2024, 17:42 (Edited 08-10-2024, 17:50 by Mihai L.)
(08-10-2024, 17:15)edri Wrote: Cum la fel nu e garantata calitatea cafelei din punga daca cumperi gata prajita de la prajitorii profesionisti.
Asa e, dar maine comanzi de la altul, pana gasesti ceva ce iti place.
Cu ce faci singur, va trebui sa traiesti asa… [SMILING FACE WITH OPEN MOUTH][SMILING FACE WITH OPEN MOUTH][SMILING FACE WITH OPEN MOUTH]
(08-10-2024, 17:24)alin1970 Wrote: Eu nu pricep ceva. Cum vine cineva cu o incercare de a iesi din turma, cum si apare un Mihai care incearca sa il impinga inapoi si sa ne spuna ca nu e bine ce ne place noua si ca e bine ce place altora si eventual asta sa implice inevitabil si multi bani cheltuiti.
Prajirea acasa nu e buna daca nu avem aparate profi de mii de euro, rasnitele K2 nu sunt ok ca sunt ieftine si fara patent, Cuptorul de acasa nu e bun ptr prajire , espresso e bun doar daca curge din aparate de mii de euro etc.
Eu multumesc celor putini care au curajul sa scrie aici despre experiente reusite obtinute cu bani putini.
La cat de scurta e viata chiar merita sa te chinuiesti cu atatea variante si sa bei in final o cafea proasta…? Avem prea multe exemple pe forum de prajitori care au plecat de jos si au tot schimbat echipamentele sau au adus imbunatatiri ca sa zicem acum ca e OK si facuta la tava. In fine, pana la urma fiecare o prajeste si o prepara cum are chef.
Si cu siguranta nu ai acces la o cafea verde buna cum au prajitorii care cumpara zeci-sute de kg.
Eu prefer sa aleg cafeaua si prajitorul, nu am timp si chef sa imi bat capul cu prajirea.
08-10-2024, 18:24 (Edited 08-10-2024, 18:27 by ranger.)
(08-10-2024, 17:42)Mihai L Wrote: La cat de scurta e viata chiar merita sa te chinuiesti cu atatea variante si sa bei in final o cafea proasta…?
Este presupunerea ta ca iese o cafea proasta. Din punctul meu de vedere iese o cafea cat se poate de ok, nu la nivelul unor prajitorii de top dar suficent pentru gusturile mele.
Nu mai spun ca ultima oara cand m-am enervat si am reinceput sa prajesc nu am gasit in magazinul de la care ma aprovizionam (o prajitorie de top) decat cafea prajita cu o luna in urma. Eu cumparam varianta lor cea mai scumpa, cate 250 de grame odata. L-am intrebat pe vanzator daca are ceva mai proaspat si mi-a raspuns ironic ca tine si 3 luni de zile cafeaua. Asa o fi tata dar daca va dau 50 de euro pe kilogram am pretentia sa fie proaspata ca asa prajita de 3 luni de zile gasesc si la Kaufland mult mai ieftina.
(08-10-2024, 17:42)Mihai L Wrote: Avem prea multe exemple pe forum de prajitori care au plecat de jos si au tot schimbat echipamentele sau au adus imbunatatiri ca sa zicem acum ca e OK si facuta la tava.
Uiti un lucru esential, o prajitorie nu este un hobby sa prajeasca 200 de grame la o sarja, acolo prajeste mult, probabil 10-15 kilograme, nu stiu exact cat dar oricum destul de mult, asa ca ai nevoie de scule care nu doar sa-ti dea control asupra prajirii cat mai exacte ci mai ales sa-ti permita sa prajesti multa cafea deodata si sa iasa ce trebuie.