Hello There, Guest! Login Register


Prajim in functie de modul de preparare al cafelei?

#1
Salutare
Incep un alt thread, nu stiu daca titlul este cel mai inspirat.
Pe scurt, intrebare , prajim functie de metoda de obtinere a ceea ce numim generic "cafea" sau nu?
Detailat, cum stim, sunt discutii si tabere diverse in care se spune ca prajirea se face SI in functie de cum obtinem cafeua, adica daca e presa franceza se preteaza o prajire ( mai light, etc), pt espresso vorbim de ceva mai dark.Cum stim multi, nu toti sunt de acord, de ex nenea de la hasbean, crede ca fiecare cafea, soi, are o prajire la care da un maxim si aia e, indiferent ca faci presa franceza sau espresso.Si cum stim prajeste f light, acid, ceea ce a facut pe multi sa renunte sa cumpere.(inclusiv subsemnatul).
Ei, acum suntem mai multi in tabara prajitorilor amatori dar cunoscatori, cu aparate mici, care ne permit sa facem sarje la moment asa cum vrea muschiul nostru, ca sa citez baietii de cartier.Acum ramine de discutat cati imbratisam ideea asta, si cam unde suntem cu preferintele.
Inainte sa expun parerile mele, pun linkul de care vorbeam pe alt thread, scris de un guru in ale espressoului , putin contestat pe home-barista dar oricum un nene tare, care are si o prajitorie celebra.Linkul este aici.(fac o paranteza, nu ma pot abtine, nenea asta povesteste pe undeva cum a participat la instalarea primului PID pe un aparat de facut espresso, un la marzocco, al carui fan este).
Sincer sa fiu, am regasit f multe raspunsuri la dilemele mele de prajitor amator cu pretentii, si mi-a confirmat ceea ce am inceput sa observ practic, acum ca stapinesc cat de cat procesul prajiri si vreau sa trec la un nivel calitativ o idee mai superior.
Acum sa expun observatiile mele:exact cum zice omul, se pare ca espresso ca metoda f particulara de obtinere a bauturii, necesita si o prajire adecvata.Dece-urile sunt multe, altfel scoate aciditatea din cafea o presa franceza altfel metoda espresso, adica ce e bun la una la alta poate fi prea exagerat, etc.Pe de alta parte, o prajire mai dark , care sa scada aciditatea duce si la o scadere a aromei si mai ales la pierderea unicitatii soiului folosit.Adica pe scurt, "toate e cafea", nu mai poti distinge chiar nefiind tata degustatorilor de cafea din Romania, ca asta e sidamo, asta guatemala, asta honduras, etc.Ceea ce la o prajire perfecta scopului, ar putea fi posibila.
In concluzie, dilema este, cat de dark prajim.Cum spuneam , ultima tura am prajit o idee mai mult , am intrat in SC...asa ochimetric 30 de secunde.Ceea ce am simtit imediat , si in bine si in rau.In bine, cafeaua are aciditate f mica, aproape inexistenta, corp, dulceata si onctuozitate.Ca praf rasnit mirosul e greu, puternic, adanc, pamintos( alta rima nu am gasit).Ca defecte..sau mai bine zis, chestii nu pe gustul meu, aroma acea bestiala ce o aveam la prajirile light cand deschideam borcanul lipseste.Miroase a cafea, si atat.
Cam asta ar fi stimati colegi forumisti dilema mea, unde sa ma opresc cu prajitul 10 sec in SC, sau 30?DAca stabilesc o regula, e valabila la orice soi?Kenia sau una finutza sudamericana au acelasi dark comun?F interesant ce scrie in acel articol, omul ca sa ramina la anumiti parametrii ideali pt espresso, a limitat si soiurile , pastrand ceva sudamericane.
Cam asta este...
 
Reply
#2
Trebuie sa prajesti dupa gustul tau , fiecare cafea dezvolta altceva pe grade diferite de prajire si cum spunea nenea difera si in functie de modul de preparare , de aceea va trebui sa prajesti diferit acelasi sortiment dupa care lasi la degazare ACEEASI PERIOADA DE TIMP , macini cum trebuie respectand timpul de extractie si gusti cafeaua . In functie de cum ti se pare fiecare stabilesti profilul dupa care vei praji ulterior . Cand prajesti acasa ti cont de un singur gust insa cand faci o afacere din asta trebuie sa te gandesti la o plaja mai mare de gusturi si lucrurile se complica putin . Interesant la intalnirea de la Coffee Box aceeasi cafea a fost notata altfel decatre participanti concluzia fiind ca fiecare avem alt mod de perceptie si ca atare singurul lucru de luat inseama este gustul nostru .
Prajitor Probat, Rasnite Mahlkonig si Bunn
 
Reply
#3
Interesant articolul !
Partea care mi-a placut consta in faptul ca arata ca o concluzie cam la tot ce am observat si eu , in materie de prajit , pana in prezent .
Ca sa repet concluziile mele nu as face decat sa copiez paragrafe intregi din ce a sris acolo.

Acum ce mod de prajire imi place mai mult ?
Scria , la un moment , dat ca este plictisitor sa ai mereu acelasi gust in ceasca , lafel casi un brad de craciun intr-o singura culoare .
La fel am simtit si eu cand am inceput sa merg din ce in ce mai adanc cu prajirea .
Considerand ca FC este un grad minim , necesar de atins am ineput , pas cu pas sa merg inainte.
Am scris sumar intr-un post conclziile mele :


"Constatari pentru acest mod de a consuma cafeaua , cu o prajire mai light :
- gust mai vesel , mai jucaus , cu arome mai pronuntate ( gen fructe , flori , nuci , alune ciocolata , aciditate citrica , fructata , etc )
- excese de gust intr-o parte sau alta a spectrului
-in primele 5-6 zile ( inclus degazarea ) curgere cremoasa , corp mai plin , culoare bruna frumoasa .
Dar am sesizat si minusuri , dpmdv:
-gustul nu mi se mai pare asa de rafinat datorita unei predictibilitati si claritati in ale aromelor .
- dezechilibru in gust datorat unui exces de aciditate , de tonuri prea florale sau prea fructate.
-dupa cele 5-6- zile , de mai sus , curgerea devine mai putin cremoasa , corpul se subtiaza si apare o blondire timpurie cu accentuarea aciditatii .

Mai nou am inceput , pas cu pas , sa merg mai adanc cu prajirea .
O prajire spre Full City , uneori chiar aproape de Full city + ( la cafelele prea acide ) , cu 15-20 sec in SC ( pana aici am mers ) , mi se pare ca aduce cateva plusuri .
-rafineaza gustul facandu-l mai elegant . Parca nu mai avem de-a face cu pitipoanca strident fardata , dupa care fluieri pe stada ci cu o dama rasata , stilata , dupa care te uiti , discret , admirativ .
- dispar excesele si se armonizeaza , se echilibreaza gustul .
- nu mai apare blondirea timpurie
-culoarea este mai ciocolatie , mai frumoasa
-corpul se imbogateste
-apare acea dulceta ciocolatie pe care nu o prea gasesc , deseori , la prajirea City .
-cu crema de lapte este , categoric , mai buna
Dar ca si coniacul invechit trebuie sa stea mai mult in rpaus . Trebuie degazata macar 4-5 zile ( poate chiar mai mult , spre 7 )
Nedegazata suficient nu are toate aceste calitati , dimpotriva gustul s-ar putea sa nu impresioneze .

Toate sunt constatari personale , raportate la gustul si scurta experinta in ale prajitului.
S-ar putea sa ma mai razgandesc de cateva ori , pe masura ce voi praji mai mult , mai divers si voi gasi si alte gusturi ! "

Am momente cand prefer sa simt aromele din cafea . Aceste arobe insa , de multe ori sunt insotite de o aciditate citrica ce devine dominanta , chiar deranjanta pe masura ce boabele se invechesc .
Acum , de exemplu , tocmai pentru a schimba asta merg mai adanc cu prajirea .
Am mers si mai mult in SC , pana la aparitia uleiului . Doar la guatemala , parca , am scos un gust foarte bun la peste 7 zile de la prajire .
Acum am prajit Tanzania cu 10 sec in SC , deci un full city + , deoarece ce ade la Origo ( prajita max full city ) mi s-a parut prea acida .

Am amestecat-o cu Kenia AA prajita cam 1 min in SC ( aspect lucios fara urme de ulei dupa prajire , acum la 7 zile au aparut ) iar gustul este foarte bun. ( jumate jumate la cantitate ) .

Am inceput sa simt cafeaua , sa-mi cunosc cuptorul si incerc sa prajesc dupa cheful de moment .
Am " pe stoc " vreo 5-6 soiuri , ma uit la ele si aleg dupa ce doresc ; mai florala , mai fructata , mai ciocolatie etc . si prajesc .
Aum , insa nu mai merg doar la city ci ma duc minim la fulcity si chiar full city+ ( astept sa se incheie FC si ii dau inainte ) dar pana dupa primele sunete de SC ( pe care am inceput sa le disting dupa ce am luat-o mai usor cu temp dupa FC , cam 10 sec ) .
Mai prajesc si o sarja de guatemala sau honduras ( pana la luciu frumos , 30-40 sec in SC) sa am de amestec la cele mai acide .

Ca un rezumat la ce este mai bun spun ca tot gustu si cheful sunt sefii care ne dicteaza .
Cert este ca si eu consider ca un espresso prea acid este un rebut !
 LaMarzocco GS/3-AV, K30 Vario, Honne, Acaia Lunar, BravoTools, Hottop kn-8828b-2k+/Artisan mod.
 (Lelit PL41TEM, Expobar DB, Vibiemme 2B, Gagia MDF, Vario Home, Macap M4D, Kinu M68)

 
 
Reply
#4
Ultimile 6-7 posturi despre FC/SC au plecat spre locul lor Smile Nu ma injurati, doar pun cartile in biblioteca pe caprarii Smile
Lelit Bianca, Hedone Honne Espressoman Slim Edition. Vacanta: Kinu M47 + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 (in vanzare)
 
Reply
#5
Merci Liviu ca faci curat după noi. Voi încerca sa fie mai ordonat Smile
Hottop | Baratza Forte | Bosco Sorrento | Hario v60, Syphon, Chemex, Clever, Bonavita Immersion Dripper, Walkure Karlsbad, Aeropress, Frenchpress, Ibric, pahar, ceasca, lingura, apa, cafea...
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)