Denis Wrote:...se poate face prajitorul putin mai compact, punand pompa si rezistenta intr-o parte si printr-o teava in forma de U sa pui sticla si palniile ?
traseul de aer fierbinte strict vertical ajuta mult la reducerea puterii pompei pentru o aceeasi masa a sarjei, pe care o poti stapani ca profil, cu elementul de incalzire!
deci totul depinde de pompa! a mea, e veche de peste 3 ani (!) - probabil acum se poate gasi ceva mai eficient si mai putin zgomotos, la 200W;
mai bine - daca-ti sta la-ndemana - faci o constructie incepand de la nivelul podelei, unde pui o cutie mai mare, izolata fonic, cu pompa si apoi te dezvolti in sus; sigur, asta merge intr-o pivnita/magazie, nu intr-o bucatarie

si eu am folosit un traseu curbat la 90 grade intr-o varianta anterioara a prajitorului crezand ca dispun de putere oricum indestulatoare a pompei:
Fane Wrote:... Radu, din cate observ tu ai folosit piesa din shaker de 500ml. Face corect fantana arteziana? Cat prajesti per sarja? La mine, de cand am pus conserva de la Illy pot sa prajesc sarje de 330-400gr fara probleme. Inainte, la sarje mai mari de 250gr mi se duceau boabe in capcana de pleava.
fantana arteziana a boabelor este functie de debitul pompei si de greutatea boabelor; intotdeauana va exista o greutate maxima a sarjei, la care, cu sistemul ce-l ai, poti sa faci arteziana cu boabele! si sigur, daca esti la limita, asta nu se va intampla chiar de la inceput; cam dupa 1-2 min, in faza de uscare, are loc o prima dilatare a boabelor si pierdere in greutate, faza in care arteziana 'isi da drumul'...
sticla de lampa ce o folosesc acum e mult mai scunda si mai putin bombata la baza, decat cea anterioara, dar totusi, cu un cilindru de inox sub sticla (pana la piesa aceea de shaker, gaurita suplimentar) si cu unul deasupra, incinta de prajire e destul de inalta pentru ce-mi trebuie;
pentru a praji comod, cu profil controlabil fara probleme, in 8-9 min in total, folosesc sarje de 250-260g la boabe mari/dense si pana in 300-310g la boabe mai marunte;
nu am nevoie de mai mult, dar nici nu pot cu elementul de incalzire (nemodificat ca putere) si cu pompa (veche) ce le am! probabil as putea merge acum si cu 400g, dar in faza de miscare pat fluid, nu zbor de arteziana si la durate mai mari, spre 12-13 min;
lucrez cu blenduri (3-4 varietati) si nu pregatesc mai mult de 800g-1Kg pentru saptamana ce urmeaza, iar atunci cand am o single origin, prefer sa fac putin, 250-300g, la o marime controlabila a sarjei;
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)