Fane, am lucrat mai mult de o jumatate de an cu un T/C K facut la repezeala din firele unui vechi sensor Omega; taiasem teaca senzorului si am ramas numai cu firele, peste un metru lungi: pur si simplu am desizolat capetele 2-3 cm si rasucit firele impreuna, le-am aplatizat putin si le-am pus in contact cu grupul E61!
firele care pleaca de la punctul cald - sensorul termocuplului - sunt pe toata lungimea din acelasi tip de aliaj, diferite unul fata de altul, in cazul tipului K, nichel-crom/nichel-alumel, astfel ca la capatul rece (
cold-junction-compensation) se masoara in milivolti, tocmai diferenta de temperatura intre capatul cald (sudura) si capatul rece (
cjc end)
tot felul de povesti cu izolatii si ecranari: daca vrei sa masori temperatura intr-un punct, pur si simplu trebuie sa ai punctul de sudura in contact termic cu acel punct - fie vorba de metal, aer, sau chiar apa (probleme de etansare);
calitatea/puritatea aliajelor firelor, eventuala lor ecranare fata de EMI in mediu etc., hotarasc toate un pret;
dar ultima data am luat 10 buc. K, cu 4 lei/buc! si le folosesc ca atare - asa cum am mai spus (adica sudura iesita putin in afara unei teci de protectie mecanica in camera de prajire)
adevaratele probleme pe care le poti avea cu un termocuplu in practica utilizarii sunt, (1) pe de o parte
timpul de raspuns, in cazul in care l-ai bagat intr-o teaca inchisa, eventual si groasa, si
cu adevarat dificile, cand lucrezi cu multe termocupluri, (2) problemele de
ground-loop, mai ales daca nu ai intrari in dipozitivul de masura separate galvanic (optocuploare)
pentru aceasta din urma problema, am practicat de la inceput un sistem simplu si care s-a dovedit si foarte eficient: am acoperit zona de sudura, punctul cald al sensorului, in rasina epoxidica (inmuiat, lasat sa se scurga etc.);
am astfel acoperiti 3 sensori in camera de prajire a prajitorului meu cu pompa de aer fierbinte, care functioneaza de 2 ani fara probleme si fara un
bias sesizabil! sa nu inceapa nimeni cu problemele de... epoxy
food grade etc.

si sensorii care-i am pe strega (3 buc) au picatura sensorului izolata in epoxy f subtire si sunt in contact mecanic cu zona de perete masurata ( (1) cilindru grup in fata jos, (2) tub plecare din HX spre grup, (3) gaura 4mm a fostului termostat, in care am ingramadit senzorul pid-ului;
sigur, dispozitivul de masura trebuie sa fie in stare sa aplice o compensatie de temperatura la jonctiunea rece (
CJC), pentru ca nu e totuna valoarea in mV masurata cand punctul de sudura e in apa la 93C, iar capatul rece e la 16C iarna in camera, sau la 32C, vara!
apropo, diferentele de valori termice masurate sunt datorite unor modificari de regim termic: am lucrat in faza de inceput a configurarii prajitorului, cu termocuple lasate sa cada in jos in camera, sau mai apoi, la capatul unui tub, dar la diverse distante de perete; 1 mm conteaza mult si in general, nu se pune problema gasirii unui punct optim in care temperatura sa se apropie de cea a boabelor! mereu la aer cald vor fi temperaturi mai mari!
important mi se pare insa sa gasesti un punct stabil, care sa ramana referinta, mai ales daca aplici o anume 'netezire' prin soft (Artisan in cazul meu);
de altfel, am un multimetru digital mai sofisticat care are si o intrare sensibila in mV; am masurat fem generata in capatul rece (
CJC) si corespundea cu valorile tabelare ale fabricantului; nu exista fluctuatii de la vant sau ploaie
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)