Hello There, Guest! Login Register


Porlex mini vs espresso

#1
Salutare tuturor, am de cateva zile un Gaggia Classic Pro cumparat SH si inca sunt in cautarea unui espresso decent, dar pare ca drumul e mai lung decat as fi crezut.

Am o rasnita Porlex Mini setata pe cea mai mica treapta posibila. Cu toate astea, am incercat sa fac un shot folosind 7g de cafea. In 8 secunde, curge cam 40ml de lichid. Acesta este acru, clar ca nu s-a extras mai nimic din cafea.

Care credeti ca poate fi problema?

1. Porlex mini nu e capabila de espresso. Am mai citit pareri si unii zic ca se poate, altii ca nu prea.
2. Espressorul are o problema. 40ml de cafea in 8 secunde mi se pare cam mult chiar si pentru cea mai fina macinare pe care o poate face un porlex. Sa fie o problema la espressor?

Urmatorul pas este sa cumpar niste cafea gata macinata de la o prajitorie, sa mai studiez situatia.
Multumesc!
 
Reply
#2
Cel mai probabil râșnita nu poate sa rasneasca suficient de fin. Până schimbi râșnița încearcă să mărești doza, ai nevoie de o sita dubla, pune 16-18g. Daca nici așa nu obții o curgere macar pe la 22-25 nu mai irosi cafea.
Bianca V2, DF64 SSP cast, Comandate, Zp6 special, Kinu m47p, cafelat robot, wilfa, april brewer, b75, v60
 
Reply
#3
Problema e rasnita, am avut si eu, tot in combinatie cu Gaggia Classic.

Trebuie sa o schimbi cu ceva capabil espresso si ai multe date pe forum despre asta. 

Pana atunci, mareste doza uscata din sita (daca e dubla de 16g, pune 18g; daca e de 18g, pune 20g).

Daca tot e curgerea prea rapida, pune-o pe forum si ia ceva care stie sa macine destul de fin pentru espresso.

Eu am tinut-o vreo 8 luni, am modificat-o sa rasneasca mai fin dar rezultatul tot a lasat de dorit.

Eu cred ca poti sa faci un Porlex sa rasneaca de espresso doar ca munca necesara nu prea merita, cand tragi linia. Asta avand in vedere multitudinea de jucarii potente de pe piata (la pret decent, imi imaginez ca si aspectul asta conteaza)
Gaggia Classic Pro PID | Kinu M47 | Sette 270 | Arco
 
Reply
#4
Nu am încercat Porlex. Este una pe OLX acum. Hoffmann a testat-o alături de alte manuale din categoria budget și de voiaj și a ieșit pe locul 1 din 5 sau 6.
Eu i-aș mai acorda o șansă.
Mai sunt niște parametri la care poți umbla, ținând cont de setup-ul pe care-l ai.
Unul ar fi tamparea. Dacă presezi cu mai multă sălbăticie, poate obții ceva mai ok.
Apoi preinfuzia - poți face extracția în doi pași: 1-2 secunde de pompare, pauză de 2-6  secunde să se umfle pucul, apoi extracția propriu-zisă.
OPV-ul este setat pe o presiune mai mică? (8-9 bari în loc de 15) Ar fi bine.
Gaggia Classic are site de 58mm. Sita de single shot este foarte tricky și dificil de tampat. Aproape toată lumea optează pentru sita dublă, dar să pui 7g pentru acest diametru înseamnă un puc de 3-4 mm grosime, prin care apa trece foarte rapid. Poți încerca cu o cantitate între 9 și 14 grame, mai degrabă 14.
Vezi ce-ți iese dacă umbli la acești parametri.
(modificarea OPV-ului avea un tutorial pe undeva; dacă pare prea complicat, las-o ultima)
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#5
Porlex is evil. Am avut la început și a fost un coșmar. Nu poți sa scoți decât gustul amar în un espresso.

Trebuie neapărat o rasnita cu cuțite metalice, dacă este posibil, Kinu.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#6
Daca unii iau de bune tot ce zice Hoffa... sau x sau y... in loc sa se informeze ca sa inteleaga ce se petrece intr-o rasnita.
 
Reply
#7
Mai adaug și eu, că tot mă mînca la limbă zilele trecute:
Am în sertar și Porlex (tall - luată pentru un ROK manual, acum câțiva ani, în speranța că va funcționa pentru espresso). Oricum ai face, nu obții espresso cu ajutorul lui, ci ceva cu gust de cafea rău, rău făcută. Când, acum vreo doi ani, mi-am luat Kinu, am văzut nemărginirea, diferența. 
Porlex o mai țin pentru cafea fiartă la ibric, dar nu are legătură cu espresso. Așa că, pe cît posibil, sugerez de la Kinu, Comandante... eiusdem... în sus.
Kinu M47, ROK, Expobar Brewtus IV-R
 
Reply
#8
Am cumparat astazi cafea macinata in prajitorie. Extractia a fost mult mai reusita, am obtinut 40ml din 18g de cafea in aproximativ 28 secunde.

Deci problema era macinarea. Voi da comanda de un kinu phoenix si ma voi desparti de porlex. Pentru aeropress (asta am avut pana acum) a fost perfect.

Multumesc de raspunsuri!
 
Reply
#9
(27-06-2021, 16:12)vlad9321 Wrote: Am cumparat astazi cafea macinata in prajitorie. Extractia a fost mult mai reusita, am obtinut 40ml din 18g de cafea in aproximativ 28 secunde.

Deci problema era macinarea. Voi da comanda de un kinu phoenix si ma voi desparti de porlex. Pentru aeropress (asta am avut pana acum) a fost perfect.

Multumesc de raspunsuri!

Păi ai schimbat doi parametri: doza și râșnița/măcinătura.
Ba chiar trei (ai schimbat și cafeaua).
Pe seama căruia pui îmbunătățirea?
Ce se întâmplă dacă pui 16-18 grame scoase de Porlex?

Recunosc că mi-e simpatică Porlex și îi tot acord circumstanțe atenuante. Nu am avut niciodată una pe mână, deci nu o pot evalua decât după review-uri făcute de alții. Cântărește destul de mult părerea lui James Hoffmann.
Mazzer SJ  | Zwänger Favorite Typ0  |  Isomac Giada  | Promac Lollo |  Tecnosystem Blitz | Gaggia Dose
 
Reply
#10
Cred ca este o diferența intre noi si James Hoffmann. Cafea pe care o folosim noi este diferita de cea lui Hoffmann si, foarte probabil, si așteptările.
Din fericire in România, mai ales in capitala, avem acces la cafea de calitate buna si cu prăjirii destul de light.

Acest tipuri de cafea are nevoie de o râșnița buna. Eu cred ca minimul este Kinu/Comandante. Porlex are un cuțit ceramic si, din păcate destul de grosolan făcut (cel puține modelul pe care am avut eu). Si sistemul de prindere este deficitar.

Poate un porlex as merge daca faci un V60 fără prea multe pretenții sau un espresso de o cafea extrem de prăjita, însa nu are cum sa faci ceva ok cu o cafea cu o prăjire ușoara sau medie.

In plus prolex-ul are si un preț destul de ridicat pt ce oferă. Daca tot nu este disponibil buget de un Kinu / Comandante, mai bine o râșnița no-name cu cutit metalic de AliExpress.
La Pavoni Europiccola, Kinu M47
(Romanian is not my native language, sorry for my mistakes)
 
Reply
#11
Eu m-am chinuit cu un Porlex pe care l-am modat stepless în combinație cu kompresso, cu unele cafele iesea la limita espresso, strâns aproape la maxim și cu altele curgea o zeama,nu puteam sa fac presiune nici cu supradozaj.
Iar când am început sa folosesc Kinu cu kompresso mi-am dat seama cât de mult amar scotea Porlex, eu care beau pe langa 3rd wave si cafea italiana,deci nu ar fi asa mare problema pt mine un pic de amar
Lelit PL81T, ​Eureka Mignon XL, Kinu M47 Phoenix, Cafflano Kompresso, Bialetti Brikka (made in Omegna:)
Ex: Saeco Poemia, Hario Skerton 
 
Reply
#12
Porlex mini într-adevăr limitează opţiunea privind cafeaua. Practic, am ales o cafea cu care merge foarte bine râşniţa.
Restricţia are sens datorită avantajului mobilităţii: Porlex mini, Kompresso şi un ibric de 350ml pe 12V încap în compartimentul de serviciu al maşinii şi funcţionează excelent la drum. Cafelat Robot e mult prea mare, pentru Pavoni ar trebui să îmi pun altă baterie şi ditamai invertorul de 1kw etc.

În plus espresso-ul e mai bun decât ce se oferă în oricare dintre restaurantele unde mă opresc să mănânc. Cine poate trăi limitat la genul de cafea cu care merge bine râşniţa o poate consuma şi acasă, dar e o opţiune destul de nişată.
BPlus Apollo şi La Pavoni Europiccola, Cafelat Robot şi Kinu Phoenix, Cafflano Kompresso şi Porlex Mini
 
 
Reply
#13
Despre Ibric electric 12V discutam aici, unde am si mutat postarile.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)