intru putin desincronizat, pentru ca aveam in drafts un raspuns pentru primele postari in thread...
(27-11-2015, 22:29)nicusors Wrote: Am citit ca nu prea este preinfuzie daca alimentez espressorul cu pompa rotativa dintr-un bidon cu apa.
(30-11-2015, 00:21)Tazmania Wrote: ... Din ce am mai cautat pe net, in cazul in care se pune bidonul cu apa minim la acelasi nivel cu espressorul, functioneaza normal, in schimb daca bidonul cu apa este sub nivelul espressorului este posibil ca pompa rotativa sa fie fortat si in cazul in care se strica sa nu fie acoperit de garantie.
deci ideea cu o pompa rotativa externa, alimentata dintr-un rezervor;
nu ma lamuresc totusi: ce fel de montaj vrei sa folosesti si pentru ce? unde (link) ai gasit informatii de referinta? etc.
topicul acesta e o continuare a unei discutii deja consumate?!
ai o
masina espresso cu pompa vibratoare si grup E61, la care doresti sa poti face si o preinfuzie 'activa', folosind acea pozitie intermediara a levierului grupului?
la aceasta masina ai numai preinfuzia 'pasiva' implementata constructiv in grup (patent Faema 1961) si asupra careia
nu ai practic nici un control!
mai mult, la masinile de casa cu E61 e posibil deseori sa nu se realizeze o preinfuzie completa!
momentul cand apar picurii de cafea extrasa la baza pucului - cand folosim portafiltrul bottomless - ar trebui sa fie, in opinia mea, la o presiunea mai joasa, sa zicem 1-4 bar; astfel, inmuierea pucului in intregime s-a facut la o presiune joasa, si speram ca distributia particulelor nu a fost deranjata; la astea concura prepararea pucului si felul cafelei;
ok, doresti insa sa adaugi o preinfuzie 'activa' caz in care ai avea control asupra
duratei acesteia;
acest tip de preinfuzie se realizeaza prin ridicarea levierului in pozitia de mijloc a cursei sale, undeva la 45 grade, cand cama a deschis deja supapa de
brewing, deci accesul spre puc, si in acelasi timp nu s-a actionat inca microswitch-ul de pornire a pompei; am scris si eu in forum, au scris si altii;
nu este o facilitate oferita de grupul E61 conform patentului sau, ci este o speculare a modului sau de functionare si
are sens numai cand masina are pompa rotativa, conectata la reteaua de apa!
in pozitia intermediara a levierului grupului E61,
cu o pompa vibratoare, nu se intampla nimic notabil!
apa supraincalzita din HX, avand deschidere spre presiunea atmosferica, fierbe si niste bolboroseli si abur sunt trimise spre puc; asta nu e preinfuzie!
cu o
pompa rotativa, conectata la reteua de apa, situatia e alta: cand pompa nu functioneaza este totusi deschisa calea de la intrarea pompei spre iesirea sa; astfel ca
presiunea retelei, cca. 3 bar, se regaseste pe intregul circuit de extractie deschis pana la puc;
o preinfuzie la 3 bar, cu o
durata controlata de operator este deja ceva diferit!
sigur, cand pompa rotativa nu are intrarea conectata la retea ci la un rezervor, si pompa e oprita (acea pozitie intermediara a levierului), nu mai avem practic o presiune de preinfuzie;
posibil topicul se refera la inlocuirea alimentarii de la retea, cu o alimentare prin pompa, dintr-un rezervor;
daca masina espresso are pompa rotativa, montajul cu inca o pompa exterioara permite lucrul cu preinfuzie activa si reglarea presiunii de preinfuzie activa;
dar mi se pare greoi si nejustificat, chiar daca, pompa exterioara e vibratoare;
oricum pompa interioara trebuie sa fie rotativa pentrua transmite presiunea la puc, in faza preinfuziei active;
dar am impresia ca e chiar invers; si atunci nu mai inteleg la ce foloseste!
daca, insfarsit, e numai o pompa in circuit, exterioara, atunci trebuie rezolvata problema autoumplerii boilerului!
si fiind alimentata dintr-un rezervor nu se asigura o peinfuzie, in faza in care pompa nu functioneaza si se deschide supapa de
brewing;
dar sigur, este posibil la o masina cu grup E61 si pompa rotativa, sa simulezi presiunea retelei cu o pompa exterioara si un rezervor;
solutia e folosita in cazul statiilor mobile espresso;
merita vazut cum se lucreaza cu un
flojet pump, alimentat la un acumulator de 12V - ca solutie mobila;
inclusiv pentru tratarea apei;
(28-11-2015, 00:15)RaduCarutasu Wrote: Voi pune in final un un link unde vei gasi explicatii complete despre acest subiect . Sunt puzderie pe net
threadul la care conduce linkul respectiv contine destule afirmatii confuze din partea initiatorului (neutro), corectate, ok, dar pentru un incepator care citeste, sunt derutante...e asa cu preinfuzia sau nu... incearca si tu... etc.
clari sunt
HB (Dan Kehn) si
boar_d_laze;
si link-ul dat de HB -
Internals of an E61 Brew Head e cu cantec: totul e ilustrat, intuitiv etc., dar cel ce expune se balbaie la capabilitatile grupului de a realiza o preinfuzie!
si mie mi-a placut descrierea functionarii grupului, intr-un manual de Vibiemme (Randy):
http://www.espressocare.com/PDF-Files/Vi...Manual.pdf.
preinfuzia asta, nu e nici pe departe un panaceu pentru defecte de preparare puc, si cred ca numarul shoturilor mai bune facute cu o preinfuzie potrivita, este mai mic decat cel al shoturilor de chiuveta facute tot cu preinfuzie!
pana la urma ce face in fapt preinfuzia - ce e acea pregatire a extractiei?
dintre multele fenomene probabile in preinfuzie, as aminti:
- particulele de cafea macinata din puc, inmuiate in apa fierbinte, se umfla;
si devin mai permeabile, inlesnind in avans, procesul de dizolvare a solidelor solubile din particule;
- presiunea, constanta sau crescatoare, ajuta la penetrarea pe verticala a pucului, o preinfuzie completa insemnand aparitia picurilor de extract sub sita (bottomless), la presiune joasa, inainte de a se ajunge la presiune maxima, in rampa de crestere a presiunii;
- prin umflarea particulelor de cafea in preinfuzie, particulele fine (acel praf,
fines, ce rezulta in procesul de zdrobire a boabelor intre cutite), sunt prinse intre particule si nu mai migreaza spre patul de
fines de la baza pucului!
aceasta migrare a 'prafului' spre baza pucului este un fenomen ce se manifesta particular pentru fiecare extractie si e important sa-l limitam pentru a asigura
consistenta shoturilor; prin imobilizarea prafului intre particulele mari umflate, preinfuzia asigura si consistenta si un debit mai mare in extractie (pat de "fines" mai mic la baza)
da, se spune ca Slayer stapaneste preinfuzia mai bine ca orice alta masina cu pompa;
masini ca acestea, in zona rarefiata a zecilor de mii de $ ne intretin o anume fierbinteala a imaginatiei;
dar mai devreme sau mai tarziu intelegem ca,
- cel mai bun espresso e cel de care ne amintim fiecare dintre noi ca l-a baut odata...
nu exista deci "cel mai bun espresso preparat de o masina" decat pentru cei ce nu stiu ce e asta
- cel mai bun espresso se face din cea mai buna cafea; cea mai buna, in parerea fiecaruia;
nu-i niciodata destul sa repet 'mantra' lui Ken Fox in
home-barista: 95% din potentiala imbunatatire pe care o poti obtine in ceasca, va veni de la cafeaua ce o folosesti, dar oricum, majoritatea noilor espressomani se concentreaza pe 5% imbunatatire ce o pot obtine din maximizarea echipamentului!
ne concentram pe secunde exacte, pe mililitrii, pe bari si temperaturi si ne bucuram ca ne-a iesit la fix!
si cafeaua cum e? e buna! doar ii laudam mereu pe prajitorii nostrii
nu cred ca e corect tehnic sa laud in acest context Strega, dar pentru a zecea parte din pretul unui Slayer, masina asta poate face ceva asemanator in faza de preinfuzie; poate face chiar mai mult, cu niste modificari de zeci de euro;
vreau sa spun ca banii care se dau pe Slayer se dau desigur si pentru performantele sale; dar mai ales pe renumele sau si pe snobismul inerent cercurilor de
coffe elitism ce-si permit sa-l foloseasca...
pana la urma Slayer are 17 angajati care asambleaza piesele facute de altii si s-a lansat in afaceri in 2009, cu vreo 800 de unitati vandute iar La Marzocco de ex., dainuie din 1927 cu masinile lor
"hand made in Florence";
revenind la Strega: ideea Slayer este a unei
preinfuzii cat mai delicate, la 9 bar cu debit minim;
Strega pleaca de la debit minim si presiune 0 (practic o inmuiere a pucului in partea superioara) si dupa o perioada de palier de presiune de durata controlata de operator (prin controlul pompei prin dimmer) intra in rampa de presiune (tot cu pompa in functiune), pana la o presiune tinta, oricare-ar fi, de la 1 la 10 bar;
odata atinsa presiunea tinta (vizualizata cu manometru de preinfuzie), se opreste pompa si presiunea poate fi mentinuta la debit minim, pana la
preinfuzarea completa a pucului si aparitia picurilor de cafea sub sita;
la terminarea fazei de preinfuzie se trece pe presiunea asigurata de arcuri, dar este posibil in continuare sa se controleze debitul prin retinerea controlata a levierului (care, modifica presiunea de extractie);
mai ales la Strega, concura cateva constatari mai putin 'ortodoxe':
-
presiunea de 9 bar este optima pentru randamentul de extractie - solubilitate si debit maxime;
- din perspectiva solubilitatii,
debitul este - probabil - cel mai important parametru al extractiei espresso;
- presiunea de 9 bar este importanta (numai)
in debutul extractiei, dupa care debitul ramane un parametru important;
totusi, la ce foloseste montajul cu pompa rotativa si bidonul montate in exteriorul espressorului?!
________________________________________________________________________________________
Strega_mod(esp32)/ MaraX_mod(esp32)/ Sette_270/ Macap_m7/ prajitor_fluid_bed_diy_(4Kg/luna)