Welcome Back Log In Create Account

Pastrare / Conservare arome cafea

(13-08-2015, 14:23)grill Wrote: Cred ca o parte din probleme ar fi rezolvate daca prajitorii ar ambala in pungi de 50 de grame, ...

Adica cine nu are prajitorie la indemana si trebuie sa comande prin curier are tendinta de a comanda cantitate multa tocmai ca sa fie rentabil la pret si o comanda pe luna de x pachete a 50 de grame pachetul pare a fi compromisul ideal.
Mie imi suna ca bancul de mai jos:
"Un om la aprozar:
- Cu ce va pot servi?
- Doua kilograme de cartofi, dar fiecare impachetat separat.
Urmeaza o moaca expresiva a vanzatorului.
- Altceva?
- Un kilogram de portocale. Dar fiecare impachetata separat.
Vanzatorul ii indeplineste dorinta vizibil nemultumit.
Omul se uita prin aprozar si la un moment dat si intreaba:
- Ce este aia neagra acolo?
- Mac, dar nu-i de vanzare!"

Ia in calcul ca acele pungi costa si ele. Daca sunt cu supapa, s-ar putea sa nu mai vrei daca platesti jumatate punga si jumatate cafeaua.
Iar daca sunt fara supapa, e mai ieftina punga, dar nu pastreaza asa de bine cafeaua.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Daca le-am propune sa ambaleze bob cu bob nu ne-ar mai trebui cantar.  :am:
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Eu nu conserv cafea, nu o pun in frigider, congelayor etc. O tin in pachetul, punga originala, inchisa in dulap. Beau in principal espresso si doar shoturi duble adica ori doppio ori un espresso si un vappuccino. Folosesc 60-80 gr pe zi si deschid alta punga doar cand am terminat-o pe precedenta. Chiar daca trec mai bine de 10 zile, cafeaua se pastreaza bine in punga inchisa. Mereu cand inchid punga, daca are valva, o presez ca sa scot aerul, daca punga nu are valva, folosesc una din pungile cu valva pe care le pastrez pentru astfel de cazuri.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
Imi cer scuze daca a sunat a banc, nu asta a fost intentia mea! Costa mai mult sau mai putin, nu stiu, spuneam doar ca ar trebui sa exista si optiunea asta cand comanzi cafea (50 de grame/punga) pentru ca am observat si s-a discutat si mai sus ca odata deschisa punga intr-un interval de cateva zeci de ore as zice(nici macar zile) cafeaua se degradeaza ( curgere neuniforma, blonda, jet foarte incet la inceput si dupa 15 secunde foarte rapid, etc). Iar pentru acasa este destul de greu sa consumi mai mult de 50 de grame pe zi.
Expobar Brewtus IV-R Mahlkonig Pro M Espresso Grinder TORR Elite Titanium 58.4mm Softconvex E61 Original-Bottomless  IMS E61 Competition Shower IMS Basket Set Competition, ECM Tamper Station

Reply
50 de grame doar pt brew, rasnesti cel mai grunjos si faci 2 cani de french press. La espresso ai nevoie de 3 shoturi doar ca sa reglezi rasnita pt granulatia potrivita curgerii in parametri.
La Marzocco GB5, La Marzocco Vulcano, Eureka Mythos, La Marzocco GS3, La Spaziale Mini Vivaldi II

Reply
(03-09-2015, 22:43)stefandinescu Wrote:  La espresso ai nevoie de 3 shoturi doar ca sa reglezi rasnita pt granulatia potrivita curgerii in parametri.

Da, dar asta o faci o data! A doua zi, daca totul e in aceiasi parametrii,inclusiv cafeaua, nu mai este nevoie decat poate de maxim o ajustare! 
Expobar Brewtus IV-R Mahlkonig Pro M Espresso Grinder TORR Elite Titanium 58.4mm Softconvex E61 Original-Bottomless  IMS E61 Competition Shower IMS Basket Set Competition, ECM Tamper Station

Reply
Corect dar tu ai cumparat doar 50 gr si la doua shoturi duble stricate ai prapadit 36gr, mai ai 14gr din care iese doar un single. Ai nevoie de minim 100gr ca sa iti formezi o parere cat de cat despre cafea. Bei 3-4 espresso extrase diferit si vezi ce iti ppace. Cu 50gr doar kurdaresti portafiltrele, sita de dus si garnitura de grup. 50gr merg de ibric, V60, aeropress sau alte metode.

Reply
(03-09-2015, 22:51)stefandinescu Wrote: Corect dar tu ai cumparat doar 50 gr

Ma refeream la pachete de 50 de grame, nu la 50 de grame de cafea! Pot sa fie 2 kg, de fapt cam asta e si cantitatea pe care o comand de obicei dintr-un soi de cafea! Si imi ajunge cam o luna si ceva, adica cam atat cat se pastreaza! Iar pachetele de 50 de grame de la delicatese florescu au si supapa si fermoar

Reply
As zice sa ca este bine sa stam deoparte de extreme atunci cand vorbim de cafea proaspat prajita. 

Daca as avea "curgere neuniforma, blonda, jet foarte incet la inceput si dupa 15 secunde foarte rapid, etc" la o cafea prajita de cateva zeci de ore, eu personal m-as asigura in primul rand ca tehnica mea de preparare este una corecta apoi m-as uita inspre materia prima (apa + cafea) si la urma inspre echipament. 

Un curs bun de barista face minuni, de cele mai multe ori.
Prajesc cafea de specialitate din 2011, acum pe un Probatone 5 Typ 2 SSG2 (Baujahr 2014). 

Reply
(03-09-2015, 23:13)grill Wrote:
(03-09-2015, 22:51)stefandinescu Wrote: Corect dar tu ai cumparat doar 50 gr

Ma refeream la pachete de 50 de grame, nu la 50 de grame de cafea! Pot sa fie 2 kg, de fapt cam asta e si cantitatea pe care o comand de obicei dintr-un soi de cafea! Si imi ajunge cam o luna si ceva, adica cam atat cat se pastreaza! Iar pachetele de 50 de grame de la delicatese florescu au si supapa si fermoar
1kh de cafea ambalat la pungi de 50gr ar insemna 20 de plicuri. Costul va creste tinand cont de ambalaj, etichetare si manopera de ambalare. Daca sunt clienti care isi doresc asta si sunt prajitori care ofera aceasta posibilitate de ambalare, nu vad care ar fi problema.

Reply
Sigur au supapa?
??? Ultima oara cand am cumparat aveau doar fermoar... E drept, acum vreo 2 ani cred.
Dar mi se pare inutila supapa la o cantitate de 50g; cat gaz pot degaja 50g?
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
20% din ce degaja 250g  :ae:  :ar:
Izzo Alex Duetto III|La Pavoni Pro|Cafflano® Kompresso|Aero Press|Honne|Anfim Lusso|Kinu M47|MYY47 Aerolite|Sözen Değirmen|Aillio R1 Bullet|.

Reply
Evident, doar ca punga de 50g cred ca duce aproape 100, pe cand cea de 250 cu greu 3-400.

Reply
Pana vedem punga, ramane asa. Cafeaua sa fie buna, ca astea sunt fineturi. De exemplu ieri, ca am toaletat rasnita in vederea schimbarii de soi, am rasnit toate boabele ce le aveam 100g. Azi dimineata am fost multumit cu ce am rasnit ieri pe la 18.

Reply
(04-09-2015, 08:01)Mihai L Wrote: [...]

Am trecut de la pungi la borcane de sticla cu garnituri de cauciuc, apoi, din cauza mirosului greu, intepator, neplacut, imprimat in garniturile cauciucate le-am inlocuit cu garnituri de hartie, apoi am revenit la pungi.
Observatiile personale au o concluzie clara: pastrarea cafelei in punga cu supapa este superioara pastrarii in borcane.

Nu cred ca am ajuns la solutia finala, chiar daca varianta pastrarii in punga originala ma multumeste intr-o oarecare masura.

Conteaza foarte mult si materialul folosit in constructia pungii (din cate stiu se foloseste polietilena de joasa densitate, policlorura de vinil, aluminiul, polistirenul, ...etc), densitatea lui, rata de transmisie a oxigenului prin material, rata de pierdere a aromelor, calitatea supapei si ... poate cel mai important, starea de uzura a pungii.

Cu toate ca punga originala pare cea mai la indemana solutie de pastrare in acest moment, unele intrebari simple parca tot isi gasesc locul (cu atat mai mult cu cat calitatea pungilor difera mult de la un prajitor la altul):
- trebuie sa ne bucuram ca se degazeaza cafeaua, asteptand zile pentru asta, din moment ce acel CO2 transporta afara din punga si uleiurile volatile, practic aromele?
- din ce material este punga?
- ce rata de transmisie a oxigenului are materialul folosit (in relatie cu cele alternative, nu neaparat in valoare absoluta)?
- cat de uzat este ambalajul (multi il refolosim probabil, in baza unei sumare inspectii vizuale)?
...

Iar in legatura cu intrebarea cu iz retoric, daca ar fi sa o luam in serios,

50g de cafea prajita, bine prajita, in anumite conditii (expusa oxigenului din diverse motive), ar putea degaja pana la jumatate de litru de CO2, in conditiile unei presiuni atmosferice normale, practic un volum mult mai mare decat al boabelor in sine ...
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
(04-09-2015, 10:53)Adrian T Wrote:

...

50g de cafea prajita, in anumite conditii (expusa oxigenului din diverse motive), ar putea degaja pana la jumatate de litru de CO2, in conditiile unei presiuni atmosferice normale, practic un volum mult mai mare decat al boabelor in sine ...
Se presupune ca nu are cum sa fie expusa oxigenului, altul decat cel prezent la ambalare...
In cazul asta ar trebui sa vedem toate pungile de cafea umflate si sa crape daca nu ar avea supapa (o punga de 1 kg s-ar duce la 10l de CO2...  :D !!!)?

LE: Pare ca se confirma volumul... dar apar date suplimentare: https://agoodkeensavage.wordpress.com/20...ay-valves/

Reply
(04-09-2015, 11:05)Mihai L Wrote:
(04-09-2015, 10:53)Adrian T Wrote:

...

50g de cafea prajita, in anumite conditii (expusa oxigenului din diverse motive), ar putea degaja pana la jumatate de litru de CO2, in conditiile unei presiuni atmosferice normale, practic un volum mult mai mare decat al boabelor in sine ...
[...]
In cazul asta ar trebui sa vedem toate pungile de cafea umflate si sa crape daca nu ar avea supapa ...?

Daca este vorba de cafea proaspat prajita, da, s-ar putea intampla.
rasnita: Mazzer Major
espressor: Lelit PL62 (HX)
prajitor "DIY"

Reply
[Image: a2cco9.jpg]

[Image: 2mqrxpw.jpg]

Punga arata cam asa, iar interiorul este ceva lucios argintiu, probabil aluminiu nu stiu exact! Scuze daca poate insist inutil pe topic, dar am observat ca si daca refolosesc aceste pungi tot am rezultate mult mai bune decat daca umblu la o punga mai mare toata ziua! Din ce am vazut eu, si daca cei mai experimentati ca mine pot confirma sau infirma ar fi minunat, poti umbla la punga ca cafea doar in perioada de cateva zile dupa prajire( atunci cand iese CO2)! Dupa aceasta perioada orice punga, vas, borcan, care se desface, care expune cafeaua aerului, trebuie consumat in decurs de maxim 24 de ore! 70% din esecul pe care l-am avut intr-un an de cand prepar zilnic cafea acasa s-a datorat faptului ca am neglijat complet pastrarea si expunerea cafelei la aer! Ba chiar la inceput am golit toata punga ( 500 de grame) in hopper, ca la bar! Iar cand vedeam ca jetul curge ca si cum ar fi vin din struguri proaspat zdrobiti ma demoralizam si ziceam ca nu e de mine sportul asta (nu ca ar fi :)))

Reply
Da, asta ar fi o intrebare corecta: decat sa vantur cafeaua de cateva ori pe zi cu lingura, masura, nu mai bine sta in hopper, unde e capac si e aproape etans? Eu personal, 4 zile dupa prajire, le pastrez in pungi cu valva, dupa care la intuneric in borcane de Ikea (500ml). Cand le vine vremea de consum, pun un borcan in hopper. Un borcan are cam 180g, prajind sarje de 200g.

Reply
Nu are cum sa fie etans hopperul... In partea de jos sunt cutitele, aerul poate intra si iesi cum vrea printre ele.
Depinde si care e consumul pana la urma, ca una e sa stai 10 zile cu boabele in hopper si alta sa le tii 3-4 zile.

Reply
Luati vase si aparat de vidat
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
Eu folosesc AirScape , versiunea mare. Are doua capace (unul in interior, care nu se vede in poza, si cel transparent, din exterior.
Cel din exterior are o valva ce lasa gazele sa iasa, dar numai cind apesi pe ea. Capacul interior se apasa pina la boabe, deci scoate tot aerul afara, dupa care se inchide ermetic prin apasarea unui minerului de extragere in jos. Deci, cit timp vrei sa lasi boabele sa emane gaze dupa prajire, nu apesi minerul, altfel se apasa si boabele sint conservate ermetic, cu cantitate de aer minima.
À propos: ceea ce nu se vede din poze este faptul ca este foarte stabil realizat, calitate superioara, nu tabla subtire, ci totul este solid. Garniturile sint din silicon. Si se gaseste in tot felul de culori...
LM GS/3 AV, Elektra Micro Casa Leva, MK ProM E, Lagom P-64 SSP HU, Kinu Classic M47

Reply
(04-09-2015, 14:05)raduwrc Wrote: Luati vase si aparat de vidat
Am luat si de mult ce m-a incantat nu l-am folosit decat o data. Prajesc oricum la o luna, deci nu prea se justifica si am senzatia ca vidul chiar "suge" mai bine uleiurile volatile din cafea.

Reply
Pai daca nu e aer cum sa suga?
Gastroback Dual Boiler, Porlex Tall

Reply
Quote:Nu are cum sa fie etans hopperul... In partea de jos sunt cutitele, aerul poate intra si iesi cum vrea printre ele.

Depinde si care e consumul pana la urma, ca una e sa stai 10 zile cu boabele in hopper si alta sa le tii 3-4 zile.

Mie unu cel putin si resturile de cateva grame de cafea care mai raman in hopper dupa o zi pe alta imi afecteaza curgerea ! S-a mai discutat despre asta pe forum!

Reply
(04-09-2015, 16:00)raduwrc Wrote: Pai daca nu e aer cum sa suga?

Accelereaza microfisurile care degajeaza CO2.
Inchipuie-ti un balon umplut cu aer care e pus intr-o camera si se face vid. Balonul se sparge.

Reply
După părerea mea vidul nu este o varianta...creând o depresiune în jurul boabelor nu faci altceva decât sa ajuți gazele din boabe sa iasă. Nu se duc nicăieri pana nu deschizi punga, dar nici în boabe nu stau. Mai repede as adopta ideea lui illy de a tine cafeaua într-un gaz inert sub presiune :)

Dacă as avea un hopper mic, cu garnitura la capac, și închis la culoare în el as tine boabele. Cafeaua care rămâne pe tunel acționează ca un dop la partea inferioara (nu ca printr-un centimetru pătrat de deschidere s-ar forma cine știe ce curenți) și doar arunc 3-4g la fiecare sesiune. Câștigul de timp și confort mi se par destul de mari iar cantitatea de aer ajunsa la boabe este mult mai mica decât cea provenita în urma a 15 deschideri de punga sau de borcan. Se poate cântări rezultatul fără nici o problema...
Mazzer Major RPM variabil || San Marco Flexa cu DC brew boiler

Reply
Acea pompita face vid, dar pana la vid absolut este mult, asa ca aer este.
Nu am spus ca e etans, s-ar mai putea etansa putin, dar nu este cazul. La tine, iti afecteaza curgerea, cafeaua rasnita de pe traseu, nu ca au stat boabele in aer. Poti verifica: lasa cafea rasnita si boabe de seara; dimineata faci din cafeaua rasnita si din boabele pe care le rasnesti atunci. Nu vor iesi identic.

Reply
(04-09-2015, 16:42)nickso Wrote: Dacă as avea un hopper mic...
Excelenta idee, voi cauta ceva care sa vina in rasnita ca si "conservele" de cafea. Apropo, alea se pot reumple?

Reply
Sigur ca se pot reumple. Barmanii din carciumile tarii au gasit ei metode ca sa bage in butoaiele de cafea boabe ieftine. Eu as pune o folie de aluminiu pe gaura cat intorc butoiasul cu fundul in sus si il asez pe rasnita sau as scoate gatul de fixare al hopperului pe rasnita cu clapeta metalica pe pozitia inchis, l-as pune pe butoi si apoi l-as intoarce cu fundul sus si hop pe rasnita dupa care as deschide clapeta. Suntem romani deci gasim solutii.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)