Welcome Back Log In Create Account

Pastrare / Conservare arome cafea

Acum incerc cu niste recipiente TightVac, par sa functioneze corect, dar e doar o apasare de buton si capacul doar  ermetizeaza recipientul nu scoate afara aerul, cum teoretic ar trebui sa sa intample in cazul recipientelor Timemore.

Reply
atat timp cat in fiecare zi tu desfaci recipientul si aerul intra acolo, care este diferenta intr-un recipient gen si o punga normala de cafea?
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Unul singur e recipientul care este desfacut zilnic Wink Cu astfel de recipiente mi se pare ca reusesc sa organizez mai bine depozitarea, decat cu pungi rasfirate sau puse una peste alta, desi recunosc, de multe ori e mai placut sa recitesc de pe punga povestea cate unei cafele .... Smile Depinde de fiecare ce spatiu are disponibil pentru depozitare si ce, cat, cum depoziteaza.

Reply
Decupează de pe punga fix partea cu legenda, și dacă ai borcan transparent, o poți pune în interior. Același feeling.
Home kit: Lelit Bianca V2, Eureka SD.
​​​​​​Remote kit: Staresso Mirage Pro, kinu m47 classic.

Reply
Cu ocazia BF, fiind curios cum sunt diverse tipuri de cafea, am cumparat mai multa cafea decat voi consuma intr-o luna. Cat timp poate fi tinuta in punga cu valva de la prajitorie?  Probabil o parte va trebui sa o pun in congelator. In unele articole, se spune ca trebuie rasnita imediat cand este scoasa din congelator (face fata rasnita la boabe inghetate?), in altele ca se lasa la dezghetat o zi. Cei care ati mai pus in congelator cum ati procedat?

Reply
Nu trebuie lasata la dezghetat o zi. Am facut si eu niste experimente cu cafea inghetata si o macinam pe loc, nu asteptam deloc sa se dezghete.

Nu stiu cata cafea ai cumparat, am cumparat si eu vreo 2 kg de cafea pe care cred ca le voi consuma cam in 3 luni. Personal nu le voi pune la congelator. Nu le-as fi pus nici daca le-as consuma in 4 luni(pt espresso). In 3 luni pierzi poate anumite note, dar daca cafeaua e buna, gustul in ceasca va fi bun si dupa 3-4 luni. (Vorbesc de espresso, pe filtru nu am testat cafea mai veche de 40 zile).
Daca vrei neaparat si esti mai impacat sa le pui la congelator, ai grija in ce le vei pune, ca sa nu prinda miros de carne tocata, vinete, afumaturi, etc…te sfatuiesc sa le imparti in portii mai mici (18-20g) si sa videzi pungile, ca sa poti lua strict cat ai nevoie. Nu e ok sa ingheti si dezgheti aceeasi cafea.
Mai trebuie tinut cont ca ar trebui pusa cafeaua la congelator doar dupa ce s-a degazat.
Home: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; NAVIGATOR F74; Eureka SD 
Past: Lelit 41TEM, Eureka Libra 65 All Purpose
Work: LaMarzocco LineaPB, Mahlkonig e65GBW

Past: Lelit PL41TEM

Reply
Mda, raspunsul pe care nu vroiam sa-l aud Smile Pastrata cafeaua boabe la congelator, inseamna ca in fiecare zi se scoate de acolo doar portia care se macina in dimineata respectiva. Eu nu am inca dotarea necesara pentru espresso adevarat si pentru metodele alternative folosesc intre 10-40grame, in functie de reteta, asa ca portionarea anticipata nu va functiona.  Atunci le voi pastra in pungile lor, eventual mai pastrez in asa zisele borcane vidate.

Reply
Din experienta mea cafeaua se pastreaza foarte bine la congelator in punga in care a venit. Dar am observat ca odata ce ai congelat-o e bine s-o tii numai in congelator si sa scoti numai cate grame ai nevoie sa faci o cafea. La cateva ore dupa decongelare isi pierde foarte mult din arome.
Acum am inceput s-o impart in doze de 16-18-20g (depinde cat folosesc) inainte s-o bag in congelator. Cand scoateam toata punga facea putin condens pana cantaream doza pentru cafea, iar condensul ala ingheta cand o bagam iar in congelator.

Reply
Recomand sa se puna banda pe valva uni-sens. Daca face condens si ingheata poate ramane blocata pe deschis.

Plus nu recomand sa strangeti de punga sa iasa aer pe la valva pt ca se poate rupe/strica valva si atunci sigur va intra aer, indiferent daca se congeleaza ori nu.

Mai exista riscul ca daca scoateti si bagati punga de 5-10-15 ori la congelator, odata sa se rupa/fisureze inchiderea zip de la punga, am patit-o eu. Sau de cateva ori nu mi s-a desfacut si s-a rupt/dezlipit de pe punga acea inchidere zip-lock. Borcane cu garnitura gen ikea functioneaza foarte bine.

Cafea cat tine si nu tine, depinde de cum a fost prajita si cat de tare a fost prajita. Daca se prajeste solubil, cu multe crapaturi pe boabe, toate aromele dar si gazul parasesc bobul intr-un ritm mai alert. O cafea solubila poate deja sa-ti piarda din calitati si dupa 7 zile de la prajire. O cafea prajita foarte light gen Kawa/Apollon, Manhattan e buna si dupa 30-40 zile, insa daca o sa va uitati la boabe sunt crapate foarte putin.

Deci in functie de gradul de prajire, unele sunt bune perfecte la 7 zile, altele la 14-20 zile, altele se recomanda dupa 30-40 zile (Apollon).
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Pentru unele dintre cafelele cumparate scrie prajire "omnilight", poate sunt din acelea cu 30-40 zile Rolleyes , pentru altele scria pe pagina web prajita si atat (se putea comanda si verde), poate sunt mai multe detalii despre prajire pe punga. Din ce spuneti voi, pentru congelator (numai dupa 2 saptamani degazare) inteleg ca cel mai bine ar fi portionata in pungi mai mici sau o cantitate mai mare in borcan. Va multumesc pentru sugestii si recomandari.

Reply
Omniroast poate...  Confused Huh

Reply
In Romania nu se prea prajeste light, pentru ca e foarte greu de extras, necesita scule, apa potrivita, tehnica potrivita, si e bataie de cap cu ele. Nici nu se vand.

Majoritatea prajesc mai solubil, pt ca asa se cere, si e mai simplu de lucrat cu ele. 

Vad ca te pasioneaza multe insa parerea mea sa lasi prostiile si cititul mult, pentru ca nu faci nimic asa. Nu poti citi sa inveti in 1 saptamana cat altul in 1 an. Lucurile au un mers a lor, natural, lasa forumurile si vezi ce iti place tie. 

Nimeni nu iti poate baga cu forta pe gat ce ne place noua, asa ca ce importanta are ce zic eu sau altul cand ne raportam strict la ce ne place noua? E ca si cum te-ai duce in Italia sa servesti cafea de la Tim Wendelboe, o sa te scuipe in fata si iti da si doua palme, ce rost are?
5 rasnite kinu+POB, Fellow Aiden, Roest Ultra

Reply
Tot din experienta spun..cafeaua pastrata la congelator in punga ei poate sa nu fie un lucru bun dpdv al mirosurilor, cu exceptia cazurilor in care va place cafeaua cu note de carne afumata. Daca ai un congelator dedicat doar pentru cafea, da, merge.
P.s. Tot prinde miros chiar daca e in sertar separat dar in acelasi congelator cu carnuri si alte cele.
Home: Lelit Bianca V2; Kinu Phoenix; NAVIGATOR F74; Eureka SD 
Past: Lelit 41TEM, Eureka Libra 65 All Purpose
Work: LaMarzocco LineaPB, Mahlkonig e65GBW

Past: Lelit PL41TEM

Reply
(15-11-2022, 13:20)renatoa Wrote: Omniroast poate...  Confused Huh

Si eu stiam de omniroast, dar omnilight scrie acolo
[attachment=9911]

(15-11-2022, 13:33)Darsidius Wrote: ..... E ca si cum te-ai duce in Italia sa servesti cafea de la Tim Wendelboe.....

Am observat ca daca am ales espresso italian eram prietenul lor, la aia care au cerut Americana se uitau cam urat. Norocul meu ca in vara asta habar nu aveam cine e Tim Wendelboe..... Smile

Reply
Un articol despre diferite metode de pastrare:
https://coffeeadastra.com/2019/03/26/some-strategies-to-keep-your-coffee-fresh/

>> Coffee ad Astra. by Jonathan Gagné, citat de colegii espressomani pe alte thread-uri.
■  ARCO230V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■

Reply
Salutări, 

nu știu dacă ăsta e neapărat locul cel mai potrivit, însă e cumva legat de păstrare.
Mă tot uitam zilele trecute la fiole și eprobete de ținut cafeaua. Chinezăriile de pe Aliexpres m-au dezamăgit complet în ideea că scumpe și urâte și apoi mai plătești și un cost de livrare semnificativ. Fiolele de la Weber (vreo 320 USD) mi s-au părut scumpe.

Dar recent am găsit astea Momentan mi se par cele mai atractive (ca raport calitate preț).
--
Lelit PL81T & DF83

Reply
Era pus pe un topic niște fiole la un preț decent, nu nebunii d'alea din linkul pus de tine.
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Si 177 Euro e al naibii de ieftin... pentru un asemenea moft...
Poti face un setup complet de entry la banii astia... :s

Reply
@claudiu22S, uite aici: https://www.amex-lab.ro/accesorii/acceso...56577.html
Gaggia Classic 2012 & ARCO 2in1

Reply
Nu mai bine cumperi cantitati mici de cafea? Daca gasesti o cafenea unde vinde le gramaj ai rezolvat problema

Reply
(15-11-2022, 14:34)Stelo Wrote: Tot din experienta spun..cafeaua pastrata la congelator in punga ei poate sa nu fie un lucru bun dpdv al mirosurilor, cu exceptia cazurilor in care va place cafeaua cu note de carne afumata. Daca ai un congelator dedicat doar pentru cafea, da, merge.
P.s. Tot prinde miros chiar daca e in sertar separat dar in acelasi congelator cu carnuri si alte cele.
ce am in plus ,mai rar , o videz,in doua pungi,una in cealalta,cam 200 g .nu are miros .
frigiderul meu cu congelator e dual coolling, adica fiecare cu raceala lui.nici in frigiderul vechi nu lua miros.pungile de vidat sunt groase,sincer nu am facut o comparatie in acelasi timp cu aceeasi cafea proaspat prajita si din conge sa vad daca e vreo diferenta,dar sa umplu fiole toata ziua ,mai alesc ca nu folosesc single dose...nu imi renteaza.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

Reply
Recipient vid la MEGA: Link

O fi bun de ceva?
Flair 58 | Cafesing Orca GO Ghost | Ceado Hoop | April Brewer | Hario V60 Switch

Reply
Borcanul nu stiu, dar vidu' nu e bun, s-a mai scris.
Si ca sa scoti boabe tot il desfaci. Daca o faci zilnic, nici o diferenta fata de unul de muraturi.

Reply
A folosit cineva borcanele astea de la ROK? Par asemanatoare cu Airscape dar fara valva din capac. Nu imi este prea clar cum iese aerul si in acelasi timp se asigura inchidere etansa, numai prin intermediul garniturilor din jurul capacului.

https://www.rok.coffee/zero-jar

Reply
Se plimba o-ring-ul in canalul mai lat decat latimea inelului.
Si probabil fundul canalului are o usoara conicitate, care face ca la impingere sa se etanseze, si la tragere sa lase inelul sa "respire".
Ramane aceasi problema expusa in topic in urma cu mult timp: inchis-deschis de 2x pe zi, 7x pe saptamana, inseamna destul aer proaspat ca sa ai pentru oxidare pana in maduva boabei.
Orice solutie de genul asta e fix pix daca nu are ecluza de extragere boabe, fara aer proaspat din exterior.
Un dispenser de cereale cu capacul mobil avand garnitura etansa, si glisant pe toata inaltimea cutiei, face treaba mai buna ca minitehnicusurile astea.

Reply
(18-12-2023, 15:25)renatoa Wrote: .......
Ramane aceasi problema expusa in topic in urma cu mult timp: inchis-deschis de 2x pe zi, 7x pe saptamana, inseamna destul aer proaspat ca sa ai pentru oxidare pana in maduva boabei.
......

Un borcan de asta mare il deschid maxim de 1-2x pe saptamana pentru transfer in recipiente mai mici.

Reply
pai si atunci de ce nu faci asta cu punga in care iti vine cafeaua?
Now: Lelit MaraX | Timemore 078S | Timemore Black Mirror | Flair Signature | Skywalker Roaster | Kingrinder K2
Past: Lelit PL81T Grace | DF64 | Cafflano Kompresso | Staresso Mirage Pro

Reply
Exact, un kg se transfera pe loc la deschidere in 500+250+250.
Daca tragi de 250g o perioada in care sa iti faci griji de oxidare, se cheama ca nu bei cafea :D

Reply
Pareri despre Fellow Atmos?
https://barshaker.ro/fellow-vacuum-canister-atmos-black-0.4?keyword=Fellow&category_id=0
Lelit Mara X | Niche Zero | Normcore Tools | TimeMore Black Mirror 

Reply
Le gasesti in topic, cautand, tastezi Atmos, in casuta din josul paginii

[attachment=11013]

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)