Hello There, Guest! Login Register

PL41TEM PID + PL43MMI?

Salutare tuturor!

Sunt mare amator de cafea de specialitate (cu lapte) si dupa vreo 8 ani de savurat prin cafenele, as vrea sa-mi achizitionez primul espressor + rasnita, ca sa imi pot prepara si acasa deliciosul capuccino. M-am oprit asupra pachetului Barista Home Premium: espressor PL41TEM PID + rasnita PL43MMI + tamper 57,35mm + latiera inox Lelit (val 230 lei) –3290 lei

Cum e acest combo la 3290 lei? Parca am gasit informatii despre rasnita ca nu ar fi asa stralucita. Ar merge una manuala in loc? sau sa merg pe PL43MMI? Espressorul presupun ca e cam cel mai ok la banii astia?

- deocamdata beau doar cafea cu lapte (capuccino, cortado, flat white, etc), dar o sa incerc si espresso simplu, mai ales daca iese bun.
- as cumpara doar produse noi, pt ca le voi lua pe firma cu deducere de TVA.
- 3290 lei e bugetul maxim (initial era 3000 lei)...se poate mări doar daca chiar nu am de ales

Multumesc!
Lelit PL41-TEM; G-Iota DF64 V4; Timemore Black Mirror Nano

Reply
Există espressoare PL41TEM care au depășit 10 ani și încă merg.

Râșnița are un punct slab în angrenaj, cam așa este proiectată, dar piesa respectivă costă ~50 de lei și se înlocuiește ușor. Astfel capacitatea este limitată, în sensul că dacă râșnești pentru mai multe cafele într-un timp scurt (mai mult de 4 pe oră, să zicem) se uzează mai repede.
DF64 SSP MP, Lelit PL41TEM | Arco 2-in-1, La Pavoni Europiccola 1979

Reply
(10-07-2023, 09:14)adrian1 Wrote: Există espressoare PL41TEM care au depășit 10 ani și încă merg.

Râșnița are un punct slab în angrenaj, cam așa este proiectată, dar piesa respectivă costă ~50 de lei și se înlocuiește ușor. Astfel capacitatea este limitată, în sensul că dacă râșnești pentru mai multe cafele într-un timp scurt (mai mult de 4 pe oră, să zicem) se uzează mai repede.

mersi!
doar 2-3 cafele pe zi o sa fie

Reply
Poate ar fi mai bine sa iei espresorul SH ( stiu ca ai zis ca preferi nou, firma...etc ) si sa dai mai multi bani pe rasnita, de exemplu DF 64.
ECM Puristika + DF64

Reply
Salut. Ai nevoie de o alta rasnita. Un DF64 ar fi o alegere mai inteleapta, in plus in viitor ii poti pune cutite SSP.
Cu  PL43MMI am iceput si eu acum 10 ani. Are retentie mare(in special pe teava) si cafeaua iese bulgarasi.
Bugster-Black & Honne Slim, KOPI Deva, ECM Classika PID, cantar Varia AKU
Past: Expobar Brewtus IV, Quamar Q13-75mm flat. 

Reply
Deci toata lumea recomanda DF64. Asta inseamna rasnita de 2000 de lei sau Pachetul Barista Home DF64: espressor PL41TEM PID + rasnita G-iota DF64V4 + tamper 57.35 + latiera inox - 4490 lei

In loc de DF64, as putea merge pe o rasnita manuala de vreo 1000 de lei, cum ar fi Kinu M47 si sa obtin performanta similare?

Reply
Sunt lucruri diferite. In final vei constata ca oricum le cumperi pe ambele caci iti va placea foarte mult ce faci acasa si vei dori si in deplasari sau in vacante sa bei o cafea buna iar asta inseamna neaparat o rasnita foarte ok alaturi de cafea proaspata prajita.

Dar trebuie sa iti definesti tu asteptarile oricum legat de diferenta manual / electric. Espresso in general inseamna multa experimentare, mai ales la inceput de drum. Asta inseamna ca iti cumperi o punga de cafea si pastrand un gramaj de boabe constant si cantarit in prealabil (poti merge pe 18g sa zicem) faci un espresso vezi cum iti curge, nu va iesi cum trebuie imediat, mai schimbi gramajul poate vrei 19 sau schimbi gradul de rasnire, tot nu iese bine, iarasi schimbi, poate ai macinat prea fin, iarasi schimbi spre mai grosier etc. Cand schimbi cafeaua la fel, daca e de la alta prajitorie mai ales sau treci de la o spalata la o naturala, iarasi ai de facut niste incercari pana iese totul perfect. De asemenea daca nu esti acasa si ai o partenera de viata care isi va face singura espresso uneori, pe manuala nu prea poate rasni, am incercat eu cu  mai multe fete de curiozitate si rata de abandon a fost aproape totala. 

Toate astea implica ceva efort cand alegi o manuala si depinde mai departe cum gestionezi tu situatia asta. Eu spre exemplu nu mai am niciun prieten apropiat (dintre cei mai putin incapatanati care si-au luat semiautomate pana la urma) care sa mai fi ramas exclusiv pe manuala. Unii au vazut la mine si au cumparat direct electrica, altii au luat manuala si peste cateva luni au trecut la electrica.  Am punctat intai toate aceste aspecte practice pentru ca si EK43 a mea poate e buna dar e o nenorocire sa stai cu asa ceva in casa Smile Deci multe rasnite pot fi bune dar trebuie analizat daca suntem ok cu tipul lor sau nu.

Vis a vis de calitatea rasnirii, un Kinu Phoenix de 830 lei cat e in prezent se descurca foarte bine dar nu as putea pune egal in privinta gustului obtinut cu o rasnita electrica ce foloseste cutite plate de 64mm, mai ales daca poti trece si pe SSP-uri cum e cazul DF64. Eu am experimentat diferenta  asta pe un Super Jolly la un espressoman acasa, care merge pe aprox aceleasi cutite ca DF64, in paralel cu un Kinu Classic. Pe o cafea de asta omni de prajitorie bitterul e sensibil atenuat pe cutitele plate de 64. Fata de cutitele plate bune sub 64mm diametru am dubii ca un Kinu va fi intrecuta asa de usor pentru ca se descurca foarte bine.
#Lelit Bianca V3 #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim ~ Vacanta: #Kinu + #Kompresso
Past: #Expobar Brewtus IV #K30 

Reply
(13-07-2023, 19:35)vladut50 Wrote: Deci toata lumea recomanda DF64. Asta inseamna rasnita de 2000 de lei sau Pachetul Barista Home DF64: espressor PL41TEM PID + rasnita G-iota DF64V4 + tamper 57.35 + latiera inox - 4490 lei

In loc de DF64, as putea merge pe o rasnita manuala de vreo 1000 de lei, cum ar fi Kinu M47 si sa obtin performanta similare?

Nu. Am avut Kinu, acum am DF64.

Mai e un lucru pe care acum nu il constientizezi: pe Kinu trebuia sa iau cafele destul de scumpe sa obtin ceva bun, pe DF64 iau acum cafea la jumatate de pret si obtin rezultate foarte bune. Asta, pe termen lung, iti va aduce economii.
ECM Puristika + DF64

Reply
(14-07-2023, 09:05)anyidulike Wrote:
(13-07-2023, 19:35)vladut50 Wrote: Deci toata lumea recomanda DF64. Asta inseamna rasnita de 2000 de lei sau Pachetul Barista Home DF64: espressor PL41TEM PID + rasnita G-iota DF64V4 + tamper 57.35 + latiera inox - 4490 lei

Nu. Am avut Kinu, acum am DF64.

Mai e un lucru pe care acum nu il constientizezi: pe Kinu trebuia sa iau cafele destul de scumpe sa obtin ceva bun, pe DF64 iau acum cafea la jumatate de pret si obtin rezultate foarte bune. Asta, pe termen lung, iti va aduce economii.

Am inteles ideea, deci DF64 e miezul. Zic si eu cum zicea tata "voi ma bagati in faliment" Smile))) glumesc

Multumesc si lui Lyvyoo de raspuns!

Reply
Se pare ca espressoarele si rasnitele nu sunt cheltuieli deductibile pe firma....asa ca mai bine iau un PL41TEM folosit, SH. E o idee buna? Sau e prea riscant?
Vad ca e plin OLX-ul de ele.

Reply
Ori asa, ori schimbi contabilul :p
Bianca, Niche, Acaia Lunar, Comandante, V60, Hario Switch, Orea V3, Aeropress, Fellow Stagg
Ex: Lelit PL41TEM, Lelit PL43MMI

Reply
Si olx și aici la Market.
despre riscuri, dedurizare ar fi bine să faci daca este sh, sa nu aștepți sa se manifeste riscul.
Garniturile sunt considerate consumabile posibil cu șanse mai mari sa fie nevoie la grup sau bagheta de abur. Am un frate lelit 42 din 2021 si pana acum nu a avut nevoie.
Pompa si furtune cu șanse mai mici de probleme. Arunca un ochi pe threadul cu lelit, găsești acolo prețuri și rezolvări

https://www.espressoman.ro/forum/Thread-Lelit-PL41-TEM

Reply
Am luat un Lelit PL41TEM sh de pe forum si o DF64 V4 noua, cu reducerea de pe forum.
Multumesc de sfaturi!

Reply
Smile 
(05-09-2023, 22:27)vladut50 Wrote: Am luat un Lelit PL41TEM sh de pe forum si o DF64 V4 noua, cu reducerea de pe forum.
Multumesc de sfaturi!

Sa te bucuri de ele!
Bugster-Black & Honne Slim, KOPI Deva, ECM Classika PID, cantar Varia AKU
Past: Expobar Brewtus IV, Quamar Q13-75mm flat. 

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)