Welcome Back Log In Create Account

Pâinea, preparata acasă

Daca vrea cineva sa asezoneze o placa de otel carbon, am o cutie mare cu 5L de otet in ea pe care am folosit-o pt placa mea. Mai tin pana sambata otetul in ea, daca nu e nici un doritor pana atunci il arunc
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo Mini scale
Brew: Tsumabe/Orea/V60 porcelain + Zerno Z2 ULF, Bookoo Ultra scale, Timemore ProX kettle
Travel: Orea V3 MKII/Hario V01 Neo, Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Otet? Cum se face asezonarea cu otet? Eu stiam ca se unge cu ulei si se baga la cuptor, la fel ca la tigaile de fonta. 

A mea e de la chefsteel, iar recomandarea lor e in aceeasi directie
Quote:If you are finding that your steel is a bit sticky or you need to clean off some food residue, you need to remove it with a more hands on cleaning method. You should heat the steel in the oven until a small water drop can evaporate on the steel. Once you see that it is hot enough, remove the steel from the oven carefully! At this point sprinkle two tablespoons of salt and one tablespoon of oil on to the steel. Either with a paper towel or kitchen towel, rub the mixture into the steel. You should see some food residue to come off at this point. After this, wash the steel with hot water and completely dry your steel before starting the next step. Just remember, all moisture has to be removed. Once you have completed the thorough cleaning with salt. Add 2 teaspoons of oil on to your steel. Wipe away any extra oil with a paper towel. Place again in the oven at around 200 degrees for around 1 hour to 90 minutes in order to re-season the steel. When handling the steel, always remember to be safe! 
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic

Reply
Noi o avem din zona industriala. Debitata la laser si cam atat.
In otet se degreseaza si se face sa arate ca cea de la Chefsteel... [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Deci atunci e degresare, nu asezonare :)

Reply
https://www.mediafax.ro/life-inedit/curt...e-19599927

brrr...

Asteptam cu interes si o decizie despre anumite marci de cafele, ca nu pot fi numite... nici macar nechezol  :D

Reply
Pâine de toamnă cu nuci din grădină. [Image: cc514fd500f1dd2a44f13302dff8104f.jpg][Image: c38c7cc9429e3150319bfc5c5d2bdfbc.jpg]
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
O pâine de sandviș ("pain de mie") cu faina alba manitoba, secara, maia, putin zahar muscovado, lapte, unt, semințe de dovleac tocate.... Copilul nu apreciază prea mult painea cu maia simpla asa ca a trebuit sa-i fac ceva cu un gust aparte și o coaja nu f crocanta.[Image: f87141ef09f6030b668d7f4986d23ec1.jpg][Image: 3e5c887efa2d09da7f1bfd509825d93c.jpg]
Gaggia Classic 2013, Eureka Mignon Specialita 15BL, Cafflano Kompresso, Aeropress

Reply
Si aici tot de "pan de mie" dam... :D

Reply
(10-11-2020, 17:49)renatoa Wrote: Si aici tot de "pan de mie" dam... :D
:))

Reply
https://www.agerpres.ro/cultura/2020/11/...al--609458

Reply
https://www.supermercato.ro/faina-manito...rica-1kg/p

Faina Manitoba Molino Spadoni D'America 1kg redusa la 5 lei
MHW-3BOMBER Blade R3

Reply
Bună dimineața și la mulți ani!

Va rog ajutați ma cu o rețeta de aluat pt 500g de faina Manitoba, ca in linkul de mai sus. Folosesc drojdie uscata. Că-și timp de dospire poate sa fie cam 5 6 ore.

Pana acum foseama găină 650 325 ml apa și 3g drojdie uscata. Dospire în jur de 4 5 ore.
Ms
Espressor: Lelit PL41TEM ,  Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso 

Reply
De ce nu incepi cu aceeasi reteta? Faptul ca e manitoba nu inseamna neaparat ca are nevoie de alta reteta, ci ca accepta hidratare mai mare si ca la dospiri scurte e posibil sa iasa gumoasa.

Ca si la cafea, trebuie sa experimentezi.

Reply
Ok. Ms. O sa încep cu aceeași rețetă.

Reply
Daca e de experimentat, atunci incearca sa pui 10-15% o faina "de gust"... sau "condiment"
Adica spelta, sau secara, sau integrala, dar din aia cu taratze, bob intreg.

Doar faina alba, indiferent de tip, iese o paine prea fada, pe limba mea... ca si cum ai face muschi de porc simplu fara sa aiba nici un pic de grasime si nemarinat.

Reply
Ms. Deocamdată am frământat de pizza :) dar ce mi ai zis o sa iau în considerare când o sa fac pâine, nu știam de faina de gust..

Reply
Amestecul standard de inceput de fainuri la un curs de brutarie artizanala este 40% faina strong, 40% faina slaba si 20% care da gust.
Sau retetele clasice de "country bread", o parte secara, doua parti integrala si 8-10 parti "all purpose flour", cu mentiunea ca la americani all purpose inseamna cel putin 20% faina tare.

Reply
Da mi te rog niște exemple de la noi din comerț : faina tare, faina slaba, faina de gust am înțeles.

Ms.

Reply
(06-12-2020, 15:57)d2florin Wrote: Da mi te rog niște exemple de la noi din comerț : faina tare, faina slaba, faina de gust am înțeles.

Ms.

Eu foloseam 650 BIO de la Agranoland, imi ieșea bine pâinea, dar eu o făceam cu maia, lăsat peste noapte aluatul in frigider.
Bugster+Honne, Kinu

Reply
(06-12-2020, 15:57)d2florin Wrote: Da mi te rog niște exemple de la noi din comerț : faina tare, faina slaba, faina de gust am înțeles.

Ms.

Faina tare este ori Manitoba, ori orice grano duro. Te uiti in tabel si daca are proteine peste 12%, sau daca scrie explicit grano duro pe ea, aia este.
Grano tenero este faina comuna europeana, si este o faina slaba.
Soiul Manitoba nu garanteaza o faina tare intotdeauna, la Selgros este o Manitoba grano tenero, de 12%, slaba rau...

In momentul asta in raza mea de shopping pot lua Grano Duro italiana 13% punga bleu (cu spice) de la Carrefour Market, sau de la Kaufland Molisana punga rosie, 14%, pe care scrie ca ar fi de pizza. Pretul in gama 4-5 lei ambele.

La capitolul slabe, din ce am incercat pana acum am ramas la cea ungureasca BL65 de la Lidl, daca ar disparea aia probabil as trece pe Dobrogea 650 sau Kaufland "Tara mea" 650.
Un nu hotarat pentru: Baneasa, Titan, Pambac, Proxi, si alte soiuri de faini "de supermarket"

Secara iau de la Kaufland, raionul bio, la 500 grame. Spelta la fel, tot de la raftul bio, cam scumpa 15 lei kg... Inainte luam de la DM, cu 12 lei, dar au scos-o din oferta, poate mai exista la DM-ul din aria ta.
Integrala merg pe 7 spice "grau intreg" de la Selgros. Era si la Auchan intr-o vreme dar a disparut de cand cu pandemia. Este singura integrala adevarata care am intalnit-o, cu taratze in compozitie, restul indeparteaza taratzele si pierzi mult la gust.

In online optiunile sunt mult mai largi, dar cu transport ajung sa fie prohibitive.
Cele de mai sus sunt cele care le-am selectat eu cele mai bune disponibile in aria mea de shopingeala uzuala.
Din discutiile cu alti brutari am inteles ca sortimentul depinde destul de mult de la un oras la altul, chiar in aceleasi lanturi de magazine.

Reply
https://ziare.com/europa/italia/o-scena-...li-1649266

Reply
Din seria ce am mai copt in ultima vreme.
O paine cu 25% faina integrala.
Pizza margherita fara prea mult busuioc ca nu mai aveam si o "pizza" cu zataar. [Image: 5d21c2d2e46ffc6a9b6589415fd8755d.jpg][Image: f6ded86be0de110f6951affeb26e45ec.jpg]

Reply
(ne)adevaruri truncheate si rastalmacite despre paine... 

https://www.paginademedia.ro/2021/01/zia...-vel-pitar

Parca nu aveam suficiente motive sa nu mai mananc decat paine facuta in casa...

Reply
https://www.gds.ro/Actualitate/2021-01-1...umul-uman/

Reply
Deci sunt salvati cei ce au cumparat kile de faina in pandemie fara sa le foloseasca.

Reply
(13-01-2021, 19:36)Dimitriyus Wrote: Deci sunt salvati cei ce au cumparat kile de faina in pandemie fara sa le foloseasca.

Relativ... Ca daca au avut insecte de la inceput, probabil deja nu mai au faina. [emoji12]
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono

Reply
Am făcut pizza cu maia naturala și nu mi-a plăcut aroma specifica.
În pâine - no comment. E altceva
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
E adevarat, poate avea o aroma specifica, dar cu cat folosesti mai des maiaua si o improspatezi (hranesti) saptamanal, acest gust dispare. Una din fetele mele sesizeaza imediat orice fel de gust si aroma. La inceput mi-a spus acelasi lucru, acum recunoaste ca a disparut aroma acida si prefera pizza facuta cu maia. E doar o constatare. Fiecare are propriile gusturi.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.

Reply
Nu as vrea sa fiu atât de insistent [emoji846]
Te felicit pentru perseverență, dar am cam renunțat la maia de puturos ce sunt și din cauza ca sunt singurul din casă care agreează aroma specifica. Restul familiei e "cod de bare" și nu au agreat biochimia din casă noastră.
Și painea o fac cu drojdie de la magazin.
DC Studio, Bentwood Vertical 63, Bravo Tools, Acaia Pearl, brew stuff, apa RO Zepter

Reply
Eu de mai bine de un an de zile am renuntat la tinutul in frigider, desi nu fac decat maxim de 1-2 ori pe saptamana paine. Hranesc maiaua zilnic cel putin in perioada asta (vara cam de doua ori pe zi), n-am sesizat vreun gust ciudat.
Sunt multe retete care scot cu maia coaja moale si painea pufoasa, daca la fel, este vreo cerinta speciala.
Mi se pare de departe incomparabila solutia si mai sanatoasa (de pilda de la maia n-am avut vreodata arsuri ca la painea cu drojdie).

Reply

Forum Jump:

Browsing: 6 Guest(s)