Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
06-11-2021, 20:10
(Edited 06-11-2021, 20:12 by renatoa.)
Quote:Manitoba flour, a name chiefly used in Italy, is a flour of common wheat (Triticum aestivum)
...
Currently, all flours with W > 350 are defined as manitoba whatever the production area and the variety of wheat they are produced with.
Semola La Molisana de la Kaufland e "mai tare" decat cea Caputo, 14% vs 12,5%, W320 vs W250
Si mai ieftina.
Espressoman infocat
Otopeni
06-11-2021, 20:25
(Edited 06-11-2021, 20:28 by Dan_R.)
Multumesc pentru pont. O sa o incerc. Din pacate merg extrem de rar la Kaufland, din motive de pozitionare fata de locatia mea.
Lelit Anna PL41TEM, Eureka Mignon Specialita, Gene CBR101R, KinGrinder K4.
Espressoman infocat
Iasi
06-11-2021, 20:32
(Edited 06-11-2021, 20:43 by d2florin.)
Am observat ca treaba e cam nasoala, azi în kaufland nu era deloc molisana nici 650.. De Carrefour nu mai zic sa fie 650. Cred ca o sa îmi iau 2 3 Saci de la selgros de Castellana :))
Espressor: Lelit PL41TEM , Rasnita: Baratza Sette 270wi, Sita : Ascaso
Espressoman infocat
Iasi
Frumos spus
Aero...
Bucuresti
Hmm…
Si totusi nu vad pe nimeni sa-si cultive cafeaua. Sau graul…? [emoji23]
Daca te apuci la inceput de drum sa-ti faci maiaua singur, 90% din cazuri vei avea rateuri pentru ca nu este suficient de matura maiaua ta. Eu am primit-o si este OK. Si daca s-ar intampla ceva cu ea tot as cauta una gata de facut paine.
Vrei sa vezi de la 0 cum creste? O poti face in paralel cu cea activa.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Craiova
(07-11-2021, 12:14)d2florin Wrote: Frumos spus
Sa intelegem ca ne lasi ...

:D
Espressoman infocat
Iasi
07-11-2021, 12:54
(Edited 07-11-2021, 12:55 by d2florin.)
Ce rău esti :) :)))
Nu ma las, chiar azi fac pâine cu maia.
Posibil sa fac și de la 0, sa pot compara :) dar momentan mai astept
Espressoman infocat
Otopeni
Eu am facut maiaua de la zero. Am inceput acum 4 ani, dupa ce s-a defectat rapid masina de paine. Am decis atunci sa fac painea la cuptor fiindca ma obosise mersul la service cu Moulinexul. Tot atunci m-am decis sa nu mai folosesc drojdie. La inceput painea era acrisoara, dar treptat acreala s-a diminuat pana a disparut. Este adevarat ca la mine acasa, se mananca putina paine (una la 10 zile). Dar singurul lucru constant este ziua de pizza (Sambata), facuta tot cu maia.
Espressoman infocat
Iasi
Mie îmi place putij acruta.
Cu copii cu serviciul am puțin timp rămas pt pâinea cu maia.
Pizza da, fac și eu aproape săptămânal în weekend din faina de min 12.5 proteina și 1g drojdie. Chiar acum am la dospit de la 10 castelana blue cu 1g drojdie, pana diseară creste.
Cu maia o sa încerc în cel mai scurt timp.
Espressoman infocat
Iasi
Pâinea de azi. E cu maia sigur :), nu e la. Mașina
![[Image: 27ba0cb83608b997a3f1f6a330cb7e6e.jpg]](https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211107/27ba0cb83608b997a3f1f6a330cb7e6e.jpg)
Craiova
(06-11-2021, 19:03)Dan_R Wrote: Am fugit la Metro sa ma aprovizionez cu fainurile Caputo!!!??? Sa ma simt si eu "nabab", sau arab !!??
Mi-a ramas postarea asta in minte si simteam ca merita o reflectie...
Arata clar dualitatea alegerilor pe care le facem in domenii in care suntem bine informati, sau asa credem... fata de domenii in care am ramas doar consumatori, si inca sub controlul mecanismelor de marketing.
Din punct de vedere al pozitionarii pe piata, in arborele "trofic" corporatist, Caputo este fix acelasi lucru ca Illy sau Lavazza, un brand gigantic, de nivel de top, doar ca activeaza pe alta creaca a arborelui. Dar asta nu ii schimba cu nimic apucaturile de productie si promovare fata de cele doua nume enuntate din lumea cafelei.
Si totusi, ce deosebire intre modul cum hulim un brand de top din lumea cafelei si cum divinizam unul similar din alt domeniu de consum.
Ciudata dedublare trebuie sa se petreaca atunci cand ne simtim naba...mburiti ca folosim o faina in principal pe criteriul ca o vedem in majoritatea clip-urilor unor pizaiolo obscuri, mai nou de culoare mai inchisa si cu nume indian, care clipuri tipa clar a product placement... fata de cum am reactiona daca intr-unul similar Hoffman ar folosi cafea Starbucks...
Espressoman infocat
Iasi
De asta tot zic de castelana :)) numai caputo exista...
Craiova
Da, ne amagim ca macar e grau romanesc... :)
Espressoman infocat
Otopeni
08-11-2021, 15:56
(Edited 08-11-2021, 15:57 by Dan_R.)
Se pare ca uneori ironiile sunt luate adliteram. Sa explicam totusi ce a vrut sa spuna autorul. In urma articolului postat de Renato, in care eram anuntati ca Arabia Saudita a licitat la o singura tranzactie 1,3 milioane de tone de grau ( se pare ca unii gandesc in avans fata de alti conducatori de state), am glumit si am spus ca o sa cumpar si eu faina in avans la fel ca nababii arabi.
Referitor la tipul de faina folosit, respectiv Caputo, nu am nici idei preconcepute si nici prejudecati. Pur si simplu, dupa incercari cu diverse tipuri de faini, am concluzionat ca aceasta firma are o constanta in calitatea oferita, constanta care mie mi-a oferit satisfactia amatorului care s-a saturat de surprize neplacute. Nu am experimentat toate tipurile de faini de la diverse magazine. Am apreciat sfaturile voastre si probabil cand voi ajunge in acele magazine, voi incerca si alte marci. Pana atunci, stiu sigur ca nu am rateuri cu ceea ce folosesc.
Craiova
Pai tocmai constanta asta este unul din argumentele infocate de fanii cafelei first wave... :)
Si nu se poate atinge decat prin... miscele... asta este de fapt secretul lor, care il prezinta ca un mare plus si secret comercial, cand de fapt este modalitatea prin care fac ca produsul final sa fie acelasi, indiferent de variatia recoltelor.
Trecand peste ironiile din mesajul meu, care nu erau directionate personal, ci legate de situatie, ramane intrebarea, de ce acceptam / toleram asa ceva intr-un domeniu, si in altul nu ?
Espressoman infocat
Iasi
Pt ca suntem pe un forum de 3rd wave :) cu o direcție clar definita.
Espressoman infocat
Otopeni
Renato, imi pare rau dar nu te inteleg. Personal nu am criticat niciodata faptul ca unii colegi agreeaza constanta cafelelor italienesti iar altii varietatea cafelelor proaspat prajite. Stim fosrte bine ca gusturile sunt variate si ar fi absurd sa le criticam. Fiecare isi alege calea. La fel si la faina. Sunt patiseri profesionisti (nu amatori ca noi) care folosesc tipuri de faini diferite fata de ceilalti. Sa-i convingem noi de contrariu? Mi-a placut cercetatorul de cafea din postcastul sugerat de @sorineta, care spunea ca atunci cand ai certitudini 80% inseamna ca ramane un 20% in care te poti afla oricand, chiar si atunci cand crezi contrariul. Eu as sustine altceva, indiferent de domeniu, “experimentati, experimentati si in final decideti ce este mai bine pentru voi”.
Espressoman infocat
Iași
Aseara inainte de a baga aluatul de paine la frigider, pentru dospirea finala, l-am tavalit prin semola. A iesit o coaja interesanta. Merita de incercat.
Aero...
Bucuresti
Cine sta sa faca trasabilitatea unor boabe de grau…?
La moara nu sta nimeni sa goleasca traseul, asa ca daca nu e moara ta, faina primita este amestec cu ce boabe a avut clientul dinaintea ta.
Iar ca sa ai moara ta si sa si cultivi grau, inseamna sa ai ceva teren.
Bezzera Aria, PL41TEM, G-IotaVS, Eureka Mignon Specialita, M47 Phoenix, ibric, AeroPress, Kompresso... and V60/Hario Buono
Espressoman infocat
Lyon
Manitoba de la Caputo se mai găsește? Am fost în 3 magazine metro și nu aveau...
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
Espressoman infocat
Iasi
09-11-2021, 21:30
(Edited 09-11-2021, 21:46 by d2florin.)
Faina 650v, 7 spice :(
De ce asa multe ingrediente?
Craiova
Daca la ei 75% umiditate este loc uscat...
Espressoman infocat
Bucuresti
09-11-2021, 22:51
(Edited 09-11-2021, 23:03 by sorinetta.)
Daca nu cautati faina de la "capitalistii imperialisti" gen Caputo va recomand faina de aici:
https://agranoland.ro/faina-bio.html
Ultima data cand am comandat, faina Bio a venit cu buletin de analize, faina gustoasa, proaspata, cu o putere normala de absortie. Faina conventionala nu am incercat-o inca.
Espressoman infocat
Târgu-Mureș
Firma care deține Agranoland are deschis și Băcănia Fermierului în București.
Făina se poate cumpăra și de acolo, pentru cine e convenabil să ajungă în magazin.
(
https://bacaniafermierului.ro/)
Anul acesta în primăvară am folosit prima dată făină Agranoland Bio iar de atunci m-am descurcat bine cu stocul și pâinea a fost făcută în cea mai mare parte doar cu făină de la ei. 650 și 1750(integrală) în special. Dar am testat și spelta integrală, secară(care nu e bio și e destul de fin măcinată) cantitate mică în combinație cu 650. Și cea 550 pentru pizza, inclusiv în combinație cu alte făinuri.
Per total sunt mulțumit de calitatea făinurilor Bio/Eco de la ei, mai ales că e cam greu de găsit ceva la preț similar(în afară de cea din DM).
Espressoman infocat
Piatra Neamt
Din ce imi amintesc, fainurile agranoland sunt slabe, adica sub 11% proteine, ceea ce necesita un adaos consistent de faina mai tare.
E cam subtire oferta de faina bio romaneasca, la un pret relativ accesibil.
Aero...
Bucuresti
Eu am inceput cu ei. Si maiaua am hranit-o cu 650 Bio de al ei destula vreme, dar per ansamblu nu pot spune ca m-a impresionat faina.
E o alternativa OK insa, la pretul lor.
In Bucuresti am luat-o mereu de la Bacania Fermierului, unde e la raft. Deci fara buletine si alte alea.
Craiova
Prima si ultima mea experienta cu ei a fost fail... mi-au vandut faina normala drept spelta, nu direct, ci prin intermediar, moara cu pietre, asa ca ce sa mai reclam... pentru o punga.
Espressoman infocat
Iasi
Am observat ca multe făinuri bio sunt slăbuțe..
Espressoman infocat
Târgu-Mureș
(10-11-2021, 09:18)dev Wrote: Din ce imi amintesc, fainurile agranoland sunt slabe, adica sub 11% proteine, ceea ce necesita un adaos consistent de faina mai tare.
E cam subtire oferta de faina bio romaneasca, la un pret relativ accesibil.
Am cumpărat de 3 ori anul ăsta și proteine ar fi așa:
1750(integrală) - 12,1
650 - 11,9
550 - 11,5
integrală spelta - 12,4
Mă descurc binișor cu 80% hidratare aluat, deși am avut și momente când am simțit să încerc și la 75% sau chiar puțin sub. N-aș zice nici că e foarte puternic, dar nici foarte slab.
Am încercat și 82% pentru pizza făcută în tavă și cred că aș putea merge și mai sus.
Craiova
Nu mai dati asa mare importanta % de proteine, ca nu reflecta foarte exact natura fainii.
Daca nu ai factorul W dat de producator, si nu este grano duro, consider-o slaba si gata, necesita minim 20% o faina de intarire. Sau hidratare de maxim 70% la primele incercari.
Nici pe etichete in care credeai ca poti pune baza nu mai poti avea incredere... de exemplu manitoba grano tennero granoro de la selgros, are doar 12% proteina, si W280-300, nu ar fi trebuit sa fie etichetata ca manitoba de catre un producator italian, asta nu se face decat daca are W minim 350...