Hello There, Guest! Login Register


Nou venit!

#1
Buna ziua si bine (ca) v-am gasit!
Sunt Bogdan, sunt din Ploiesti si sunt mare amator de cafea. Pana acum de cafea la ibric sau French press (espresso beam pe la OMV sau in cafenele Illy).
Va urmaresc de ceva timp si am devenit curios. Pentru inceput am luat un automat Illy (cel mai ieftin) si capsule. Pot spune ca in 10-15% din cazuri chiar mi-a placut rezultatul. Asta, ca sa vad daca chiar vreau un espressor manual, in conditiile in care sunt pe fuga dimineata (ma scol la 5.20 si pleca la 6.20). Si m-am decis ca vreau, dar din pacate trebuie sa astept prima parte a anului viitor, atat din motive financiare cat mai ales, ca am inca pacate fata de sotie (am mai avut cateva investitii, gen acvariu marin, etc, care nu I-au fost pe plac).
Deci, citesc de ceva timp pe aici si pot spune ca la un moment dat am inteles, doar ca am continuat sa citesc si la un alt moment dat nu am mai intelesSmile).
M-am cam decis ce vreau, in functie de ce finante voi avea (varianta fericitai un Lelit plusT; varianta nefericita un Lelit 41 TEM sau noul Gaggia. In ambele cazuri o rasnita Macap sau Mignon.
Ce as vrea sa stiu este daca portafiltrul de la Lelit plusT sau Gaggia suporta o sita VST de 20 si daca, in cazul in care ai o o sita cu o cantitate mai mare de cafea maresti granulatia fata de o sita de 15 g, de exemplu.
In rest, mi-au placut sfaturile a doi membri (FAP si inca cineva) Unul a zis ca totul se reduce la a rasni, presa si extrage, iar celalalt ca totul inveti experimentand. Asta nu inseamna cu nu imi doresc sfaturi. Oricum mai vreau sa va zic ca voi folosi aparatul mai ales pentru espresso (intre 4 si 6 duble pe zi) si ca, daca pentru inceput voi folosi Illy si voi obtine calitatea de la o cafenea voi fi multumit. Probabil, tot cum am citit pe aici, virusul apare dupa sase luni!.
Va multumesc pentru rabdare si sper sa ne mai auzim.

O zi frumoasa!
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#2
Buna dimineata si bun-venit!

Nu sunt bautor de espresso deci ma voi limita la salutul colegial, dar un singur lucru as vrea sa l evidentiez. E o decizie deplorabila aceea de merge, chiar si pentru inceput, pe cafeaua de brand. Nu vad prajitorie in Ploiesti pe harta de pe forum dar chiar si asa, Bucurestiul e aproape, oamenii circula, sunt convins ca poti gasi posibilitati.
Odata intrat in domeniu, e un sacrilegiu sa nu folosesti cafeaua de specialitate. Are colegul renatoa in semnatura un motto sugestiv "Intai cafeaua, apoi sculele!". Cafeaua, deci, inca din prima clipa! Incepe cu ea inca de pe acum, ori la ibric ori la metodele alternative ori incepe cu un Kaffiano Compresso. Pe primul loc e cafeaua adevarata!

Mult succes!
Pe.De.Dienes 109 N, v60
 
Reply
#3
Bun venit!
Desi sunt si eu incepator, pot confirma ca fara o cafea de calitate nu obtii nimic. Eu am inceput cu achizitionarea unei rasnite manuale (Porlex Tall) si cu cafea de la Sarkis. La vremea respectiva (adica prin mai) foloseam un "espressor" Zelmer, cu sita presurizata, dar s-a vazut si simtit diferenta imediat. La scurt timp am luat un Lelit PL41E, o sita IMS Special, iar diferenta a fost si mai sesizabila. Am trecut apoi de la tamperul de plastic la unul confectionat la strung. Din nou, progres!
Asa ca, din modesta mea experienta, pot spune ca fiecare detaliu conteaza. Eu citesc in continuare materialele de pe forum (sincere multumiri colegilor cu experienta, sfaturile lor sunt nepretuite!), am inceput sa ma lamuresc cum e cu distribuirea, ratia, RDT, WDT, etc, iar rezultatele se vad in ceasca.
Succes!
PS: Saptamana asta astept tamperul de la Milan...
Bezzera Unica PID, Hone Slim 2020, Kinu M47
Ex. Lelit PL41E

 
 
Reply
#4
Trebuie si muuulta "credinta"... Smile de chestia cu tamperul eu sincer ma indoiesc ca simti diferenta la un blind test, ideal facut de alta persoana Wink
Presupunand ca tamperele au ambele aceeasi dimensiune si forma, si doar materialul difera.

In cazul de fata, mai ales ca exista tensiuni cu "ministerul de finante", si in general pentru orice incepator de la zero, care chiar crede ca stie ca vrea espresso, orice alta recomandare de inceput decat Kompresso este risipa de bani inutila, parerea mea.
Daca il va prinde, il va avea pentru concedii, sau si-l va lua oricum. Daca nu, stie ca nu a aruncat o gramada de bani greu de recuperat prin vanzare sh, pretul Kompresso putand insemna chiar ce pierde la vanzare unui espressor mediu, daca decide sa se lase.
 
Reply
#5
(18-10-2018, 10:04)renatoa Wrote: Trebuie si muuulta "credinta"... Smile de chestia cu tamperul eu sincer ma indoiesc ca simti diferenta la un blind test, ideal facut de alta persoana Wink
Presupunand ca tamperele au ambele aceeasi dimensiune si forma, si doar materialul difera.

In cazul de fata, mai ales ca exista tensiuni cu "ministerul de finante", si in general pentru orice incepator de la zero, care chiar crede ca stie ca vrea espresso, orice alta recomandare de inceput decat Kompresso este risipa de bani inutila, parerea mea.
Daca il va prinde, il va avea pentru concedii, sau si-l va lua oricum. Daca nu, stie ca nu a aruncat o gramada de bani greu de recuperat prin vanzare sh, pretul Kompresso putand insemna chiar ce pierde la vanzare unui espressor mediu, daca decide sa se lase.

Eu, personal, am simtit diferenta la tamper, chiar daca aveau aceeasi dimensiune.
Cat timp obtin un espresso care imi place nu poate fi vorba de risipa de bani. Mai ales ca si ministrul de finante nici nu mai vrea sa auda de cafele in oras Big Grin
Bezzera Unica PID, Hone Slim 2020, Kinu M47
Ex. Lelit PL41E

 
 
Reply
#6
(17-10-2018, 17:02)BogdanDN Wrote: Ce as vrea sa stiu este daca portafiltrul de la Lelit plusT sau Gaggia suporta o sita VST de 20 si daca, in cazul in care ai o o sita cu o cantitate mai mare de cafea maresti granulatia fata de o sita de 15 g, de exemplu.
 

salut Bogdan. lelit-urile au dimensiunea la site de 57mm, adica un pic mai non standard. nu-i o problema majora fiindca au inceput sa fabrice cei de la IMS site si pe acest diametru. vad ca se gasesc site de 12-18gr IMS si 18gr e in general o cantitate suficienta. gaggia foloseste site de 58mm, marime standard pt espressoarele profesionale asa ca gasesti la el ce site vrei. daca optezi pt sita mai mare de 18gr o sa trebuiasca sa achizitionezi si portafiltru fara fund fiindca nu incape in portafiltrul standard din cauza inaltimii mari. portafiltru fara fund oricum o sa trebuiasca sa achizitionezi in timp pt a pune la punct tehnica prepararii pucului. Smile diferenta intre cafeaua din comert si cea proaspat prajita e de la cer la pamant. o sa ajunga sa comanzi odata cafea proaspat prajita si n-ai sa mai vrei sa bei cafea din comert.
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#7
PlusT = 58mm (nu 57)
La Marzocco GS3, Expobar Brewtus Flow Control, Mazzer Kony E, Mazer Major, Acaia scales, Bravo Tools, Duomo, Kribli
Brew/altele: Baratza Forte BG, Comandante C40 MK3, Kinu M47, Kruve, C. Kompresso, V60, Kalita, Aeropress, French Press
 
Reply
#8
merci de corectare. stiam ca sunt lelit-uri care sunt pe 58mm, dar nu cunosc modelele de la lelit si nu stiam daca-i vorba despre un asemenea model. 

la 58mm gasesti orice sita vrei. ramane problema ca sitele peste 18gr necesita porafiltru fara fund (naked).
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.
 
Reply
#9
Multumesc  membrilor forumului pentru intampinare si pentruu sfaturi,
Voi urmari in continuare discutiile pana voi lua o decizie, dar exclud achizitia unui Kompresso. Daca e atat de importanta temeperatura, ma intreb cu cate grade va scadea din momantul in care iei ibricul de pe foc pana extragi espresso. Oricum numai cand il vad imi piere chefyul de espressoSmile).
Cand ziceam ca daca ajung la nivelul unei cafea illy sau julius meinl dintr-o cafenea, ma gandeam ca asta e cel mai greu. De acolo poti experimenta. Cel mai dificil este, cel putin asa am inteles, sa nu scoti o "ciorbita".De-a lungul anilor am cochetat cu prajitorii (Florescu, Origo, Ecuato, Guido), consumand enorm de multa cafea. Mi-a luat si o rasnita manuala Zassenhaus, dar singura cafea care intr-adevar mi-a placut a fost un sortiment de panama emporium de la Guido. Din pacate e cam scumpa, mai ales daca adaug si curierul.
Oricum ,a stept noul Gaggia Classic si analizez cu ce incep. Oricum rasnita, e clar, va fi Macap sau Mignon, inca nu m-am decis.
Mai am o nelamurie. Cum vine asta....sita de 58 mm si tamper de 58,5?

O zi frumoasa!
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#10
Dacă ai citit forumul,recomandat, atunci poate știi ca rasnita e cea mai importanta și în ea ar trebui să bagi bugetul cel mai mare, preferabil o rasnita bună și un aparat decent, decât invers, kompreso merge bine cu o manuala, asta e și scopul lui.. .nu sa faci cafa acasă zilnic ci undeva pe drum sau în vacanță. Dacă pui apa clocotita și in prealabil ai încălzit plasticul faci o cafa mai buna decât multe cafele din baruri. Dacă vrei să împuști 2 iepuri ptr început ia un kinu M47  ușor de manevrat și cât de cât constant în macinatura. Apoi strângi cureaua și iei o rasnita bună.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#11
(19-10-2018, 19:08)orwo Wrote: ... Apoi strângi cureaua și iei o rasnita bună.

Cred ca ai vrut sa spui "Apoi strângi cureaua și iei un espressor bun".
■  ARCO220V ► Brewista Smartpour Switch ► AeroPress / Cafflano Kompresso ■
■  ARCO1MP_ ► Brewista Stout Spout ► AeroPress / Hario V60 / Timemore French Press ■
■  Retired but functional: ■ Kinu M47PH ■  Kinu M38 ■ Porlex Tall ■ Tefal KI140D ■
 
Reply
#12
Cu rasnita e clar si am de unde alege la 1500-2000 lei. Acum am vazut si un profitec la 2000 pe perfectespresso. Cu espressorul in schimb, vreau sa incep macar cu noul Gaggia Classic (astept sa vad ce se vorbeste de el pe forumuri, desi de la reprezentanta mi-au zis ca nu se va putea umbla in el. Se pare ca au eliminat problema cu garnitura de la grup, cel putin asa sustinea tipul cu care am vorbit), daca nu vreun Lelit.
Dar revin cu rugamintea sa ma lamuriti cu 2 chestiuni:
 1. Cafeaua trebuie sa aiba acelasi granulatie si intr-o sita de 7 si in una de 18, sa zice,? sau fiind cantitatea mai mare, pentru a nu creste preiunea trebuie o granulatie mai mare?
 2. De ce vad la unii ca au portafiltru de 58 si tamper cu diametru mai mare, de 58,5?
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#13
Granulatia trebuie mai mare ptr cantități de cafea mai mari, nu e vb de a creste presiunea ea e constantă ci de a permite apei sa treacă prin puc într-un anumit timp cca 30 sec., sita de 58 mm permite tamper de 58,4 mm(e vb de nici măcar jumătate de mm), sfatul meu e sa iei un aparat de cafea care are stabilitate termica bună, gândește-te în felul următor :în timpul extracției o parte din solubile trec în ceașcă doar la o anumita temperatura, dacă tu ai o pierdere mare de temperatura între începutul și finalul extracție ce se întâmplă cu ele? Sau cu o temperatura scazuta scoți cafele mai acide iar la o temperatura mai mare cafele mai bitter, oare de ce? Sunt discuții mai ample pe aceasta tema. Cauta gaggia classic modelul vechi făcut în România.
rocket giotto timer evoluzione r ,rasnita eureka atom 75s, staresso mirage, tamper panthera gear powered by suncoffee , kinu M 47, WDT tool by panthera&dijon, hario v60, ibric, nivelator mota, BWT filter.

 
 
Reply
#14
(19-10-2018, 21:31)orwo Wrote: Granulatia trebuie mai mare ptr cantități de cafea mai mari, nu e vb de a creste presiunea ea e constantă ci de a permite apei sa treacă prin puc într-un anumit timp cca 30 sec., sita de 58 mm permite tamper de 58,4 mm(e vb de nici măcar jumătate de mm), sfatul meu e sa iei un aparat de cafea care are stabilitate termica bună, gândește-te în felul următor :în timpul extracției o parte din solubile trec în ceașcă doar la o anumita temperatura, dacă tu ai o pierdere mare de temperatura între începutul și finalul extracție ce se întâmplă cu ele? Sau cu o temperatura scazuta scoți cafele mai acide iar la o temperatura mai mare cafele mai bitter, oare de ce? Sunt discuții mai ample pe aceasta tema. Cauta gaggia classic modelul vechi făcut în România.

Multumesc! Vad ca apare modelul 2018. L-au postat pe emag vandut de silmar2000. Valva solenoida, boiler 220, dar pretul e...1800, desi cred ca e marketing ca au scris ca stocul e epuizat. Probabil va aparea de abia peste cateva zile la un pret un pic mai mic. Oricum in functie de bani voi alege. Ma tenteaza PlusT, dar sa vad....
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#15
Bun venit!
Mai ales ca planifici investitia la inceputul anului viitor, ai tot timpul sa astepti si sa vezi cum evolueaza lucrurile, review-urile etc. 
Mai trebuie sa iti clarifici si niste prioritati, caci nu diametrul de 57, 58 sau 58.5 iti va face un espresso mai bun ci 95% va conta cafeaua, trebuind sa o alegi in functie de prajitorie nu de marca. Probabil ai primit la inregistrare un email sau PM automat in care se regasea si articolul acesta despre cum sa alegi o cafea. Practic, noi targem de cei 5% ca sa perfectionam rezultatul, dar baza este cafeaua proaspat prajita.

Tot la prioritati, avand un buget ok pt inceput, trebuie sa pui si PID-ul. Ori iti cumperi un espressor fara si ii montezi tu unul la colegii care se pricep, chiar cu eventuale adaosuri de stabilitate gen serpentina de teava in jurul boilerului, ori iti cumperi din prima un espressor nou cu PID. Ce ti-a spus persoana respectiva legat de faptul ca nu poti desface aparatul, se aplica tuturor sculelor noi, pe care teoretic nu ai voie sa le desfaci ca sa nu pierzi garantia. Evident ca daca te iei si montezi PID, manometru, sistem preincalzire etc. vei pierde garantia. Dar exista si posibilitatea sa umbli finut si sa nu lasi urme, atat pe timpul modificarilor cat si dupa ce iti sunt date jos modificarile (daca vrei sa apelezi la garantie) de catre omul care le-a montat.

Ca si rasnite, ai de unde alege. Cauta neaparat sa fie stepless, sa aiba cutite maricele si punctez iarasi, sa aiba un reglaj cat mai fin posibil, stepless adica. Ai si categoria de rasnite cu interior de plastic dar retentie mica, gen Baratza Sette (1950) si Mahlkonig Vario (1850), dar trebuie sa accepti cumva ca nu sunt construite solid si ca au riscuri de fiabilitate ce insotesc avantajele date de retentia mica. Pe de alta parte ai si rasnite construite solid, care impaca si capra si varza, doar retentia nu. Ma refer la Macap M42M in special, ce are cutite de 58mm si reglaj pe melc (1900) sau modelul de Mignon ce are 55mm diametrul cutitelor (parca era in promotie recent la barshaker).  Rasnita sugerata de tine la 2000 lei  nu are reglaj stepless, pe melc nici nu mai vorbesc, iar cutitele sunt de 54mm, la un pret supraevaluat. Tot la fel de bine poti lua o rasnita de cafenea de pe olx si o modifici la fel ca ai nostri colegi. 
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#16
Iti multumesc tie si celorlalti membri ai forumului care nu obosesc sa dea sfaturi nepriceputilor!Smile.
Obisnuiesc sa stau mult pana ma apuc de ceva (asa am facut si cu acvariul marin, am studiat 6 luni). Fiind bautor de cafea am mai incercat diverse tipuri de la prajitori, asa cum spuneam, despre rasnite deja mi-am facut o parere, ramane espressorul. Tot ezit intre unul ieftin gen Gaggia, unul frumos gen Pavone, intre lelit 91T, 41 plusT si mai nou...Bezzera 09 sau Unica. Dar pana voi cumpara... poate ma decid in cunostinta de cauza sau pur si simplu las inspiratia. Oricum mi-am impus sa nu depasesc 4500-5000 cu totul.

Inca o data va multumesc pentru primirea facuta!

O seara frumoasa!
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#17
La asa buget, nu ai voie cu rasnita sub 400E!  Smile
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#18
Eu, in ultimul timp, am descoperit cafeaua arabeasca. Facuta la ibric, cu cardamon. In Iordania o fac absolut delicioasa. Stiu ca exista niste placi de nisip pe care poti cumpara pentru uz personal dar nu stiu de unde.
 
Reply
#19
(21-12-2018, 09:43)Cardamon Wrote: Eu, in ultimul timp, am descoperit cafeaua arabeasca. Facuta la ibric, cu cardamon. In Iordania o fac absolut delicioasa. Stiu ca exista niste placi de nisip pe care poti cumpara pentru uz personal dar nu stiu de unde.

Da, imi place cu cardamon (cand eram student am primit de la niste colegoi sirieni. Ei ii ziceau "hel" Trebuie o cafea bine prajita.
Uite un link pentru echipament https://www.echipamentediscount.ro/bar/a...nisip/s224
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
#20
As zice ca din contra... trebuie prajita mai light decat 3rd wave, cel putin asa o vand arabii la cafenelele lor...
Culoare de scortisoara pentru ibric si lucioasa carbune pentru espresso Big Grin
Prima cafea cu cardamon bauta la ei am aruncat-o Smile Oribil gust...
 
Reply
#21
(21-12-2018, 12:02)renatoa Wrote: As zice ca din contra... trebuie prajita mai light decat 3rd wave, cel putin asa o vand arabii la cafenelele lor...
Culoare de scortisoara pentru ibric si lucioasa carbune pentru espresso Big Grin
Prima cafea cu cardamon bauta la ei am aruncat-o Smile Oribil gust...

Smile) De gustibus...!
ECM Classika PID si dispozitiv ECM profilare, Eureka Atom 60E
Lelit PL81T (ex), Eureka Specialita 15BL (ex)
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)