Espressoman infocat
Piatra Neamt
Orice "capriciu" devine costisitor daca nu vrei sa-ti bati capul cu modificari, reparatii, restaurari etc.
Cineva care abia paseste in lumea espresso nu are inca paleta formata ca sa distinga nuante pe care le ofera setup-uri mai scumpe. Iar compromisurile pe care le implica un echipament mai ieftin sau mai vechi, ar trebui stiute apriori.
Cu ce-l ajuta pe neinitiat un "gen" de produs care il arunca si mai tare in bezna? Nu era mai ok sa recomanzi ceva despre care stii sigur ca e ok?
Espressoman infocat
Ploiești
Eu cred ca pentru cineva care este la început de drum, cel putin aici in lumea espresso, unde sunt foarte multe variabile si lucruri noi de învățat, un produs second ridica si mai multe probleme.
Aici o sa vin cu exemplul meu:
Am cumpărat o rasnita sh care era stepped si la care in afara de pret nu prea sunt multe de laudat (aici ma refer la rasnire pt espresso; pt metode alternative este f ok).
Pe langa faptul ca era f greu sa gasesc un punct ok de curgere, multa vreme nu m-am prins ca din cauza uzurii cuțitelor se genera mult finess care impiedica o curgere corecta.
Ce vreau sa zic este ca se gasesc alternative de rasnite decente pentru inceput, lelit mmi, ascaso i etc.
De asemenea, fiind un hobby scump, poti sa incepi cu ceva relativ ieftin pentru domeniul asta, ca sa vezi daca ti se potrivește, a.i la revanzare pierzi mai putin decat la un setup scump.
P. S: Asta este experienta mea si nu o regula universal valabila!
Espressoman infocat
Galati
13-08-2018, 14:41
(Edited 13-08-2018, 14:46 by kum.)
(13-08-2018, 14:29)dev Wrote: Orice "capriciu" devine costisitor daca nu vrei sa-ti bati capul cu modificari, reparatii, restaurari etc.
Cineva care abia paseste in lumea espresso nu are inca paleta formata ca sa distinga nuante pe care le ofera setup-uri mai scumpe. Iar compromisurile pe care le implica un echipament mai ieftin sau mai vechi, ar trebui stiute apriori.
Cu ce-l ajuta pe neinitiat un "gen" de produs care il arunca si mai tare in bezna? Nu era mai ok sa recomanzi ceva despre care stii sigur ca e ok?
Daca citeai cu atentie, vedeai ca recomandarile mele se bazeaza pe experienta mea personala.
Quote:La fel am facut si eu: am luat initial o rasnita electrica Gaggia, apoi am luat una manuala Porlex, apoi una electrica Lelit (care a cedat dupa 2 ani si 3 zile de folosire moderata si atenta) si in final mi-am luat un tanc de rasnita profesionala la mana a 2-a si de curand un Kinu M47. Asa ca socot ca as fi in masura sa dau sfaturi despre rasnite.
Adica am facut exact asta:
sa recomanzi ceva despre care stii sigur ca e ok
Daca as fi primit de la inceput sfaturile pe care le dau acum, as fi scutit o gramada de bani si de nervi. Tu cate rasnite ai avut? Pe ce te bazezi cand dai sfaturi?
(13-08-2018, 14:29)lucimunteanu Wrote: Aici o sa vin cu exemplul meu:
Am cumpărat o rasnita sh care era stepped si la care in afara de pret nu prea sunt multe de laudat (aici ma refer la rasnire pt espresso; pt metode alternative este f ok).
Pe langa faptul ca era f greu sa gasesc un punct ok de curgere, multa vreme nu m-am prins ca din cauza uzurii cuțitelor se genera mult finess care impiedica o curgere corecta.
Cred ca e vorba pur si simplu de ghinion combinat cu lipsa de informatii (stepped, cutite). Eu am cautat de la inceput rasnita stepless si primul lucru pe care l-am facut eu cand am luat-o a fost sa-i schimb cutitele. Intr-adevar am stricat vreo 100-150 de grame de cafea pana i-am gasit punctul la care curge espresso, dar apoi nu am mai avut probleme.
Acasa: Lelit PL41TEM/Mazzer SJ//--//Expobar Brewtus IV/Niche Zero
Deplasare: Kinu M47/Flair Signature PRO
Espressoman infocat
Ploiești
Eu cred ca ai subliniat f bine ideea mea: ghinioanele apar f des la începători :))
Și atunci când ceva poate sa meargă prost, va merge :))
Ii urez colegului nou: răbdare și sa nu renunțe sa incerce pana va gasi espresso-ul perfect!
Espressoman fresh
BUC
hello again, da ma refeream la tamper dinamometric, am citit si despre asta si aparent este foarte importanta presiunea aplicata.
nu ma asteptam de nici o culoare la cantitatea de feedback din partea voastra, multumesc mult de tot, conteaza mult pentru cineva, mai ales daca este genul care isi calculeaza deciziile si optiunile
sunt dyi-er insa...datorita varstei, in continua crestere, nu mai aceiasi rabdare ca pana acum si incerc sa fac lucrurile cat mai simple si "reliable", la sfarsitul zilei am mai mult timp pentru alte placeri si imi beau si cafeaua mai repede
weekend-ul asta am imprumutat un Saeco automat, am ras, de mult doream sa ma conving de ce poate face si ma tot gandeam "oare nu ar fi mai simplu...daca.."
...este mai simplu dar nu imi satisface gustul de nici o culoare
peste 2 saptamani o sa pun mana, tot imprumut, pe unul manual cu care vreau sa ma joc; probabil tot o porcarie :))
revin treptat, cu "peripetiile mele" si desigur alte intrebari :D
inca o data va multumesc ca v-ati rapit din timp pentru a imi da o mana de ajutor !
Priviți spre orizont, nu spre pământ
Craiova
20-08-2018, 10:31
(Edited 20-08-2018, 10:33 by renatoa.)
Bine zis aparent... cine a avut cu ce ca sa studieze problema, a demonstrat ca peste o anumita presiune nu mai conteaza... de-loc...
Evident ca unii nici daca dau peste studiul ala nu pot fi convinsi... dorinta de a avea "jucarii" e mai puternica.
Vrei simplu si fiabil ? Nu te apuca de espresso
Espresso Man
Rosu
Oricine are acasa un expresor capabil poate observa si sigur ca de la 8 barr in jos, dintr-o cafea de calitate, incep sa se estompeze si treptat sa dispara chiar notele subtile, florale, fructate.
peste 9 barr se accentueaza tonurrile mai putin placute/dorite din cafea.
chiar si preinfuzia prelungita, pe unele cafele nu aduce plusuri in ceasca.
Am mai spus, am observat ca pentru gustul lichidului extras, stabilitatea profilului termic/a temperaturii, este mai importanta decat orice altceva (alaturi de o cafea buna , o rasnita performanya si ceva pricepere).
Repet, nu doresc sa contrazic alte experiente. Ma bazez insa pengustul
meu si pe preferintele pe care mi le-am format, dupa cei cativa ani de preparare, cu echipamente dicerse (din semnatura dar nu numai) si de cautare a unui espresso cu gust perfect (pentru mine).
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)