Espressoman infocat
Posts: 70
Joined: Apr 2012
Sibiu
18-12-2012, 12:39
(This post was last modified: 18-12-2012, 18:03 by Lyvyoo.)
Rugaminte pt cei care folosesc deja Expobar
Am încercat, sa micsorez,presiune espressorului de la 12 bar la 9,5.Nu prea mi-a reusit,marturisesc ca am folosit o sita oarba,presiune pe manometru indica 12 bar,am invartit de surubul de presiune pana presiune indica 10 bar,dar la extractia cu cafe presiune era de 7.5 bar.Poate mă ajuta cineva.Multumesc
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, site La Marzocco,VST 15g,tamper dinamometric Concept Art, Knockbox Metal M-Concept Art,Tamping Station ConceptArt, Mahlkonig Peak
Espresso Man
Posts: 2.684
Joined: May 2012
Rosu
(18-12-2012, 12:39)Kawa Wrote: Rugaminte pt cei care folosesc deja Expobar
Am încercat, sa micsorez,presiune espressorului de la 12 bar la 9,5.Nu prea mi-a reusit,marturisesc ca am folosit o sita oarba,presiune pe manometru indica 12 bar,am invartit de surubul de presiune pana presiune indica 10 bar,dar la extractia cu cafe presiune era de 7.5 bar.Poate mă ajuta cineva.Multumesc[/size]
De vina este pregatirea shotului. Odata cu scaderea presiunii se modifica si caracteristicile pregatirii continutului sitei . Macina mai fin si/sau tampeaza mai puternic si/sau mareste doza de cafea . Eu merg pe 7/14 grame , tampez constant cu 16 kgf si reglez numai din finetea macinarii . Daca cu sita oarba pe manometru aveai 10 bar , inseamna ca ai reusit sa modifici valoarea initiala . Repeta operatiunea pentru a mai micsora si presiunea actuala .
Iti recomand sa faci reglajul in intervalul 8,5-9 bar. Eu merg pe 8,5.
Esti pe directia buna !
Extractii reusite !
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman Administrator
Posts: 12.619
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Dar pe espressoarele voastre nu se intampla acelasi lucru ca si la mine, adica presiunea cu sita oarba montata e cu 1bar mai mare decat presiune din timpul extractiei? Deci nu faceti proba la 9.5 cu sita oarba, ca sa aveti 8.5 in extractii?
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 70
Joined: Apr 2012
Sibiu
18-12-2012, 20:32
(This post was last modified: 18-12-2012, 21:26 by Lyvyoo.)
Servus Radu,
Multumesc pentru raspunsul rapid,ca întotdeauna.Am încercat sa reglez presiunea pe 9,5 cu sita oarba,dar in timpul extractiei presiune era de 7,5 bar.Deci ce greseam era macinatura sau tamparea,zici? Cantitatea o cantaresc,folosesc numai sita dubla deci 14-16g.In concluzie presiunea cu sita oarba trebuie sa fie intre 8,5 -9? Daca pun cafea in sita,pucul,tampat cu 16kg forța nu opune mai putina rezistența decât sita oarba??
Multumesc
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, site La Marzocco,VST 15g,tamper dinamometric Concept Art, Knockbox Metal M-Concept Art,Tamping Station ConceptArt, Mahlkonig Peak
Espresso Man
Posts: 2.684
Joined: May 2012
Rosu
Ca sa ai 8,5 - 9 presiune in puc , in sita oarba va trebui sa ai 9,5 - 10 bari , cum bine a zis si Liviu .
De multe ori , cand macini f. fin pucul se comporta ca si sita oarba blocand extractia , iar manometrul iti va arata exact aceeasi presiune ca la reglaj .
E diferenta intre 14 si 16 g de macinatura . La aceeasi forta de tampare si grad de macinare vei avea curgeri diferite .
Este important sa folosesti , constant , aceeasi cantitate de cafea si aceeasi forta de tampare .
In general reglajul se va face din rasnita .
Felicitari pentru achizitii !
Ai fost cuminte , iar Mosul darnic !
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Posts: 70
Joined: Apr 2012
Sibiu
Am înțeles,o sa umblu doar la gradul de macinare.Mai vroiam sa te întreb de PID,ce temperatura folosesti? am tot urmarit pe internet, si părerile sunt impartite,intre 92-95 gustul shot-ului diferă la aceeași tampare si cantitate.
Multumesc, cred ca Mosu meu a fost si pe la tine sau invers.
Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario, site La Marzocco,VST 15g,tamper dinamometric Concept Art, Knockbox Metal M-Concept Art,Tamping Station ConceptArt, Mahlkonig Peak
Espressoman Administrator
Posts: 12.619
Joined: Mar 2012
Bucuresti
Pentru discutii despre temperatura PID-ului puteti posta aici -
http://www.espressoman.ro/forum/showthread.php?tid=221 E un subiect interesant de discutat.
@
Kawa - offtopic - atunci cand citezi, pastreaza si ultimul [/quote] caci daca il stergi apare citatul urat ca mai sus. Am mai corectat eu pe ici pe colo.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
Espressoman infocat
Posts: 93
Joined: Feb 2013
Ro
(02-03-2013, 16:25)raducarutasu Wrote: Am uitat sa precizez un lucru foarte important , PRESIUNEA .
Pentru 10 grame am folosit 8 bari . O presiune mai mare ar distruge pucul mai fragil.
Oricum foloseam un maxim de 8,5 bari si pentru cantitatea de 14 grame.
La Expobar-ul tau poti sa te joci cu presiunea de extractie cum ai face-o cu temperatura din PID?
Espresso Man
Posts: 2.684
Joined: May 2012
Rosu
(02-03-2013, 19:25)nicosia Wrote: (02-03-2013, 16:25)raducarutasu Wrote: Am uitat sa precizez un lucru foarte important , PRESIUNEA .
Pentru 10 grame am folosit 8 bari . O presiune mai mare ar distruge pucul mai fragil.
Oricum foloseam un maxim de 8,5 bari si pentru cantitatea de 14 grame.
La Expobar-ul tau poti sa te joci cu presiunea de extractie cum ai face-o cu temperatura din PID?
Da , operatiunea este foarte simpla . Se rasuceste un simplu surub , fara a demonta ceva .
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Posts: 93
Joined: Feb 2013
Ro
L-ai surubarit tu si i-ai scos la 'piele' reglajul, sau este destaptaciunea producatorului?
Si de unde stii cum sa-l reglezi, ai o scala in jurul surubului?
Espresso Man
Posts: 2.684
Joined: May 2012
Rosu
(02-03-2013, 23:03)nicosia Wrote: L-ai surubarit tu si i-ai scos la 'piele' reglajul, sau este destaptaciunea producatorului?
Si de unde stii cum sa-l reglezi, ai o scala in jurul surubului?
Asa este construit .
Producatorul s-a gandit la toate .
BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
(Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
Espressoman infocat
Posts: 93
Joined: Feb 2013
Ro
Te rog, poti sa dai mai multe detalii, eventual foto privind aceasta reglare a presiunii? Sau poate un link catre un material unde este descrisa?
Daca Bezzera are un site lamuritor, la Expobar am dificultati in documentare. Nici macar nu am inteles daca este produs in Spania sau in State.
Oricum, sa te joci atit de usor cu presiune de extractie mi se pare cu totul deosebit. Poate mi-a scapat dar nu am mai citit pe forum despre asa ceva.
Espressoman infocat
Posts: 218
Joined: Feb 2013
Bucuresti
03-03-2013, 00:20
(This post was last modified: 03-03-2013, 00:23 by Entonii.)
Uite aici iti arata surubelul de la opv expus sa poti face reglajul. Au gasit o solutie practica sa te joci cu presiunea fara sa demontezi apratul.
http://www.wholelattelove.com/Expobar/exbrew_4.cfm
(Filmuletul este cel cu introducing... In ultima parte)
Oops, sunt offtopic.
stergeti sau mutati va rog.
Nuova Simonelli Musica, Mythos 1, VST, IMS, V60, Aeropress, Syphon, etc
Espressoman infocat
Posts: 93
Joined: Feb 2013
Ro