(08-11-2017, 10:06)RaduCarutasu Wrote: [quote="Denis" pid='78061' dateline='1510076234']........
..................
Foarte interesant!
1.
cu ce portfiltru ai lucrat: cu jgheab, fara fund?
- folosesc exclusiv de 1 an doar portafiltru naked, alte potrafiltre nu folosesc, indiferent de cafea.
2.
rezultatele care te-au multumit, in cele doua cazuri, au fost obtinute cu mentinerea sau nu a retetelor de preparare la doza, temperatura, timp de extractive?
-am jonglat cu macinatura celor doua rasnite pe aceasi cafea (nu una buna din pacate, o sa precizez de ce mai jos) am folosit cantar acaia lunar, deci automat am cantarit si cronometrat toate dozele. Am folosit si WDT (foarte rar, am incercat sa-l excludem, insa unde curiozitatea a intervenit, am tras si unele shoturi cu wdt, dar la toate am folosit un distribuitor OCD). M-au multumit din cele 40 de shoturi, vreo 3 shoturi, si asta din cauza cafelei, nu din cauza aparaturii. Ca timp de extractie, ne-am incadrat intre 25-40 secunde, dar in principal am urmarit niste ratii normale intre 1.5 si 2. Cu cantitatea am jonglat intre 17 si 19.5 grame in sita ims competition 16 grame.
aspectul curgerilor in timpul extractiilor (uniformitatea jetului, blondire..)
-am fost si shoturi in care chanellingul a aparut, chiar in primul shot la Ceado s-a produs un macro channeling cu un canal cu jet de 1cm grosime, pana ne-am acomodat cu cafeaua, gradul de rasnire. Cu ceado trebuie rasnit exagerat de fin. Chanelling a fost si la kony, insa sunt de parere ca asta depinde de prepararea pucului, unde am fost codas.
- consistenta curgerilor (lichidul in curgere -mai corpolent, mai cremos, mai apos)
-cafeaua a fost departe de a fi prajita light, a fost prajita medium, nu a fost gen Yume/Origo ci a fost gen Claro spre Sarkis. Toate cafelele testate au scos corp si crema exagerata, asa exagerata ca la unele cafele am luat cu lingura si am aruncat din crema in chiuveta, e o tendinta a la magica sa scoata exagerat de mult corp/crema.
- aspectul final in ceasca (culoarea finala, strat de crema, rezistenta cremei in timp, testul linguritei pentru a vedea daca crema se separa sau nu de lichid...)
- repet, crema a fost prea multa si incurca pe alocuri gustul obtinut, il obtura, asa ca in multe shoturi am asteptat sa se mai echilibreze bautura din ceasca (1 min +).
- cu ce cafele, (soiuri, grade de prajire) ai avut rezultate mai bune in curgere si apoi in ceasca?
-am folosit 4 cafele, prajite medium city+, doar una a fost city.
Columbia Campo Hermoso- o cafea fresh, foarte bine sortata, gust pregnant de ciocolata, alune, nuci, bitter pe care am reusit sa-l domolim.
Indonezia Mandhaeling- o cafea foarte proasta, slab sortata, foarte multe defecte in boabe, aspect neplacut. ca gust a fost cea mai rea cafea, flat, booring, gust de apa de canal.
Indonezia Java- o cafea modesta, sortare buna pt o Indonezia, am reusit sa o extragem la 88-89 grade cu o ratie de 1:1.8 si cu un gust intens de lamaie/gref insa nu deranjat, gust care explodeaza in primele secunde, iar dupa secunda 4 acest gust devine flat, iar dulceata nu isi mai face aparitia. Gustul asta de lamaie, gref, nu am reusit sa-l reproducem pe plane.
Guatemala Coban- o cafea exceptionala, daca iti plac cafelele ciocolatii, cu un fruct mai dark gen afine.
-
ce cafele au dus la rezultate foarte apropiate ?
- rezultatele intre rasnite au fost exgerat de distante ca gust, daca imi dadeai un blind, puteam sa-ti spun care e pe plane si care e pe conice, fiecare rasnita are amprenta ei in ceasca, daca la kony te bati cu amareala, si vrei sa scapi de ea mergand de obicei mai grosier si marind doza, la ceado te lupti cu iarba/acreala si mergi in supersonic fin, nu se blocheaza nimic. Metoda de lucru este exagerat de diferita pe ele.
- ce cafele au dus le rezultate foarte diferite?
-raspunsul de mai sus inglobeaza si aceasta intrebare
- apreciezi ca o rasnita cu cutite conice performeaza bine in regim de rasnire la doza, cu boabe in hopper sau la fel in ambele cazuri?
- desi dupa ce am cumparat kony, eram inca pregatit si incapatanat sa folosesc rasnita in regim single dose, la 1 zi jumate am renuntat la aceasta metoda, deoarece chinui rasnita, ma chinui si pe mine, si nu are sens. Cele mai bune rezultate la rasnitele cu cutite mari, chiar daca sunt rasnite casnice, se obtin cu o coloana de boabe de 25-35 cm si eventual o greutate pusa pe ele. Metoda asta da rezultate foarte bune inclusiv la dozarea electronica fie ca vorbim de kony sau de ceado. Nu recomand single dose pe rasnitele astea doua, pentru single dose avem k30 sau honne, nemaipomenind de rasnitele manuale, care evident fac asta cu usurinta.
- senzatiile pe care le-ai avut la degustarea shoturilor, catifelare, consistenta lichid -in termini de mai plin sau mai apos-
- o sa spun doar atat legat de gust, din cauza ca prajesc cu un prajitor artizanal, construit prost de catre mine, toate cafelele au avut un gust de ars/fum, la unele se simtea foarte puternic, la altele mai putin, insa el era prezent acolo si pe cafelele light (indonesia java cu gust de lamaie/gref) si pe cafelele duse in 3 minute dupa FC. Asta este un defect major al prajitoarelor care nu evacueaza pe nicaieri fumul din timpul prajirii. Acest defect urmeaza sa-l remediez curand, deoarece din lantul de extractie, asta este veriga slaba.
Urmeaza mai multe teste, tot intre aceste doua rasnite dar si altele, testari cu site kruve, si daca are cineva dubii cum ca hx-ul nu e tocmai potrivit pentru a scoate tot din rasnite, o sa urmeze si niste teste pe un kvdw. Si ca sa excludem problema cu cafeaua, pe testele ce urmeaza o sa folosim o cafea mai calitativa, de la prajitorii autohtoni.
Am stat mult si am ezitat sa postez, din cauza celor intamplate recent pe topicul vostru de Gs3/Brewtus IV.