Welcome Back Log In Create Account

Mazzer Kony

(03-11-2017, 16:51)RaduCarutasu Wrote: Sa fie rasnita cu cutite plane obligatorie in prepararea unui espresso de calitate, indiferent de tipul de boabe (soi/prajire) iar cea cu cutite conice o completare pentru a mari plaja de explorare in zona gusturilor? 

Interesante observatii. Ar fi interesant un test. Il vad cam asa : ambele rasnite, aceeasi cafea, acelasi si aparat, evident foarte stabil termic sa nu fie si el o variabila. Neaparat un refractometru in dotare. Neaparat si un set Kruve. Facut teste de extractii succesive pe ambele rasnite si comparare atat parametrii de extractie EY si TDS la o extractie standard predefinita, indiferent de gustul in ceasca, care sa urmareasca o ratie prestabilita, la un timp si doze identice. Al doilea test sa fie strict pe gustul optim, indiferent ce ce variabile de extractie au condus acolo. Analizati si parametrii de extractie pe acest al doilea caz. Kruve pe ambele, analiza dim particule si raport intre ele. Apoi concluzii :) In decembrie cand se la linistesc lucrurile m am baga la un test.

Conica nu am dar din toate feedback urile mele de la producatori, se cer cutilele plane din ce in ce mai mult iar randamentul crescut pe extractii poate fi un mega argument, mai ales ca trendul este pe light roast.
Certified Arabica Q Grader
Espresso : Espressor WPM Primus, Rasnita WPM ZP-1 SSP Sweet Lab V3
Brew : Origami, Timemore Sculptor 078 ( brew only) 

Reply
Au și conicele rostul lor la fel cum mulți nu recomandă măcinatura unimodala in espresso. Cel mai bine e sa încerci ambele variante.

Reply
Paul Ungureanu: pt performanta - doar cutite plane
Espresso: Vesuvius Evo Leva + Zerno Z1, Pullman BigStep 54.9mm (custom made), BooKoo scale
Brew: Tsumabe/CT62/Orea/V60 porcelain + Timemore Sculptor 078/LL Sweet 64, Pearl 2021
Travel: Outin Nano + 1Zpresso Q/Kinu M47

Reply
Care Paul? Boiler sau Bob? :))

Reply
https://www.youtube.com/watch?v=NPp0fpnH_0A&t=481s

Tim Wendelboe sau Refinery folosesc rasnite conice si anume Robur. Citeste putin despre performantele lu ek43 in espresso si apoi o sa intelegi de ce nu e potrivita o rasnita unimodala intr-un coffee shop. Chiar si la bob, rasnesc cu un peak/quamar si rareori iti trage cu ek43 espresso, de obicei cu aia face brew (da stiu ca peak si quamar sunt plane, insa ai sa vezi ca nici la ei shoturile nu sunt mereu excelente) Eu nu spun ca rasnitele plate nu sunt bune pentru espresso, sunt mai greu de folosit si trebuie reglat mai mult decat la o conica, tocmai din motivul asta marile cafenele din lume folosesc de obicei conice, pentru ca e mai simplu de folosit overall, chiar si la variatii de temperatura exterioara/umiditate. La o rasnita plana, o sa reglezi de o sa-ti vina amar, ca sa reproduci shotul perfect.

Ok....

[Image: fm27q8c.jpg]

Eu am remarcat ceva la cutitele plane, scot o acreala si o aciditate iesita din comun, pt unii asta e un deliciu, eu nu ma dau in vant dupa aciditate extrema, si gust de medicament. Prefer dulceata de prune/afine/zmeura si un aftertaste care sa nu ramana inca 10 minute in gura dupa ce bei cafeaua.

Reply
Daca tot ai rasnita noua si esti cam decalibrat te sfatuiesc sa cumperi ceva prajit de profesionisti, gen Claro sau Maison. Lasa fineturile dupa ce te imprietenesti cu agregatul.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Am programata marti o sedinta de vreo 4 ore cu cineva, o sa fie facuta cu doua rasnite, plate+ conice, vreo 6 feluri de cafea, prajite in diverse modalitati, dar o sa fie prezenta si cafea prajita de la prajitori consacrati.

Eu sunt constient ca beau si rahaturi printre cafelele care le prajesc acasa, si sunt si mai constient ca prajirea mea lasa de dorit uneori, nu sunt constant, insa urmatorul pas este sa-mi fac un prajitor controlabil cu care sa pot sa am repetabilitate si rezultate bune. Momentan asta e punctul meu slab in lantul espresso, prajitorul, care a fost bun la inceput, dar e momentul sa facem imbunatatim si acolo.

Am inceput sa fac si cupping ca sa vad exact la ce trebuie sa ma astept in espresso.

Reply
Eu am citit undeva, pe HB sau coffeegeek, ca atunci cand ai o cafea noua e bine sa faci un cuping tocmai din acest motiv, sa vezi ce poate acea cafea. Daca nu-ti place, nu are rost sa-ti chinui sculele sau sa intri la idei ca tehnica ta lasa mult de dorit.
Brasilia Club, Kinu Simplicity, Comandante, Kingrinder P0, Mignon Specialita.
ex: Gaggia Espresso, Color; Quamar T80, Macap M2D, Feldgrind 2.

Reply
Odisea continua, gasiti cana asta oriunde, eu am luat-o din carrefour si am dat jos toate plasticele de pe ea, astfel incat am ramas doar cu corpul de inox (gaurit sus/jos) nu trebuie adaptat nimic, nu trebuie taiat nimic.

Am scos partea ce intra in rasnita de pe hopperul original (3kg prea mare) si am infipt partea de inox de la cana care are 60cm diametru in partea de jos, si este conica, deci intra si sta fixa nu cade, nu necesita lipire.

Peste cana asta de inox/sa-i zicem palnie acum, o sa folosesc un capac de cauciuc moale de la o cana de bambus pt cafea, se potriveste la fix si etanseaza bine. Ca idee, intra lejer in cana de 0.5 litri ~200 grame cafea prajita, nefiind trasparenta este ferita de lumina cafeaua, iar cu capacul peste este si ermetica cat de cat.

[Image: jzmDucY.jpg][Image: E3u2StZ.jpg][Image: 40RSWpM.jpg]

dimineata am testat o Guatemala prajita medium, am reusit sa obtin shot echilibrat si o aroma dulcie de struguri copti.

Reply
cam ce soi de struguri? :)

(03-11-2017, 01:36)radudani Wrote: ok, vad ca se glumeste aici... 

Radu, relax! :) in fond lumea apreciaza posturile tale explicative!
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
Gust de struguri acri, daca tot iti place sa-mi pui cuvinte-n gura :5:

Reply
ok, vulpoi batran. :)
Expobar Leva DB pompa rotativa, Mühle M68, Mazzer Major, Huky 500
Home coffee roasting is as fun and easy, or as exacting and technical, as you want to make it.

Reply
[Image: l86nkcu.jpg][Image: qdbBR8j.jpg]

confruntarea minititanilor:

Ceado e37s & Mazzer kony e, cam 40 + shoturi.

Cateva cuvinte despre mazzer kony:

- robusta, 20 kg+, inalta, silentiozitate medie-
- mediu spre dificil de lucrat cu ea- ai nevoie de cafea in portafiltru ca sa rasneasca on demand, ai nevoie de o perie lunga sa tragi cafeaua ce ramane in canalul de evacuare, ai nevoie de periaj pe interiorul palniei.
-retentia in camera de rasnire (cafea care nu iese niciodata, nici dupa 10 puffuri cu pompa de aer manuala) = 5 -7 grame.
-retentia la ceado e37s = 2-3 grame.
-ceado e mai silentioasa, poti rasni on demand mai usor cu ea, poti face distributie direct in PF mai usor decat la kony.

Referitor la gust prefer sa nu ma pronunt.

Rasnitele le compar, pentru ca ceado e37s era varianta 1 pe lista mea de cumparaturi, insa au intervenit diverse si am renuntat la ea. Are un gust total diferit fata de kony (ceado are 83 mm plane la cutite, kony are 63mm conice).

Ca timp de rasnire, ceado rasneste in ~6 secunde 18 grame in timp ce kony are nevoie de ~7 secunde.

Ceado este mai predispusa la chanelling decat kony.

Mi-am permis sa compar cele doua rasnite pt ca au preturi similare:
kony e= 1445 euro cel mai mic pret + transport din De.
ceado e37s = 1340 euro cel mai mic pret + transport din De.

Extractii reusite, daca cineva doreste sa testeze kony e, sa-mi dea mesaj, sunt prietenos in ciuda celor afisate pe forum.

Reply
Interesanta comparatie. As fi curios daca faci.rost de Kruve sa izolezi o.extractie de un nr fix de secunde si ratie doza identice. Apoi odata "reteta" izolata ( nu i usor, eu am mai.incercat) sa separi rasnitura in functie de dim sitelor. Eu personal sunt curios sa inteleg mai bine in ce conditii se produce channeling ul. Cel mai clar imi este in scenariul macinatura fina / debit preinfuzie mare / presiune mare. Totusi am remarcat ca se intampla des si la macinaturi grosiere si mai conteaza si distanta intre pucul tasat si debitul inital de apa. Chiar sunt curiis in care alte scenarii se nai produce channeling sau cat conteaza macinatura sau ce aspecte ale ei sunt relevante.

Reply
(07-11-2017, 20:37)Denis Wrote: ........
confruntarea minititanilor:
Ceado e37s & Mazzer kony e, cam 40 + shoturi.
..................
Referitor la gust prefer sa nu ma pronunt.
..................

Foarte interesant!

Fara a implica perceptiile tale legate de gust, poti sa ne spui cate ceva, in termeni comparativi, despre:
- cu ce portfiltru ai lucrat: cu jgheab, fara fund?
- rezultatele care te-au multumit, in cele doua cazuri, au fost obtinute cu mentinerea sau nu a retetelor de preparare la doza, temperatura, timp de extractive?
- aspectul curgerilor in timpul extractiilor (uniformitatea jetului, blondire..)
- consistenta curgerilor (lichidul in curgere -mai corpolent, mai cremos, mai apos)
- aspectul final in ceasca (culoarea finala, strat de crema, rezistenta cremei in timp, testul linguritei pentru a vedea daca crema se separa sau nu de lichid...)
- cu ce cafele, (soiuri, grade de prajire) ai avut rezultate mai bune in curgere si apoi in ceasca?
- ce cafele au dus la rezultate foarte apropiate ?
- ce cafele au dus le rezultate foarte diferite?
- apreciezi ca o rasnita cu cutite conice performeaza bine in regim de rasnire la doza, cu boabe in hopper sau la fel in ambele cazuri?
- senzatiile pe care le-ai avut la degustarea shoturilor, catifelare, consistenta lichid -in termini de mai plin sau mai apos-

Din toate astea putem trage singuri niste concluzii.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
(08-11-2017, 10:06)RaduCarutasu Wrote: [quote="Denis" pid='78061' dateline='1510076234']........
..................

Foarte interesant!

1. cu ce portfiltru ai lucrat: cu jgheab, fara fund?
- folosesc exclusiv de 1 an doar portafiltru naked, alte potrafiltre nu folosesc, indiferent de cafea.

2.rezultatele care te-au multumit, in cele doua cazuri, au fost obtinute cu mentinerea sau nu a retetelor de preparare la doza, temperatura, timp de extractive?
-am jonglat cu macinatura celor doua rasnite pe aceasi cafea (nu una buna din pacate, o sa precizez de ce mai jos) am folosit cantar acaia lunar, deci automat am cantarit si cronometrat toate dozele. Am folosit si WDT (foarte rar, am incercat sa-l excludem, insa unde curiozitatea a intervenit, am tras si unele shoturi cu wdt, dar la toate am folosit un distribuitor OCD). M-au multumit din cele 40 de shoturi, vreo 3 shoturi, si asta din cauza cafelei, nu din cauza aparaturii. Ca timp de extractie, ne-am incadrat intre 25-40 secunde, dar in principal am urmarit niste ratii normale intre 1.5 si 2. Cu cantitatea am jonglat intre 17 si 19.5 grame in sita ims competition 16 grame.

aspectul curgerilor in timpul extractiilor (uniformitatea jetului, blondire..)
-am fost si shoturi in care chanellingul a aparut, chiar in primul shot la Ceado s-a produs un macro channeling cu un canal cu jet de 1cm grosime, pana ne-am acomodat cu cafeaua, gradul de rasnire. Cu ceado trebuie rasnit exagerat de fin. Chanelling a fost si la kony, insa sunt de parere ca asta depinde de prepararea pucului, unde am fost codas.

- consistenta curgerilor (lichidul in curgere -mai corpolent, mai cremos, mai apos)
-cafeaua a fost departe de a fi prajita light, a fost prajita medium, nu a fost gen Yume/Origo ci a fost gen Claro spre Sarkis. Toate cafelele testate au scos corp si crema exagerata, asa exagerata ca la unele cafele am luat cu lingura si am aruncat din crema in chiuveta, e o tendinta a la magica sa scoata exagerat de mult corp/crema.

- aspectul final in ceasca (culoarea finala, strat de crema, rezistenta cremei in timp, testul linguritei pentru a vedea daca crema se separa sau nu de lichid...)
- repet, crema a fost prea multa si incurca pe alocuri gustul obtinut, il obtura, asa ca in multe shoturi am asteptat sa se mai echilibreze bautura din ceasca (1 min +).

- cu ce cafele, (soiuri, grade de prajire) ai avut rezultate mai bune in curgere si apoi in ceasca?

-am folosit 4 cafele, prajite medium city+, doar una a fost city.
Columbia Campo Hermoso- o cafea fresh, foarte bine sortata, gust pregnant de ciocolata, alune, nuci, bitter pe care am reusit sa-l domolim.
Indonezia Mandhaeling- o cafea foarte proasta, slab sortata, foarte multe defecte in boabe, aspect neplacut. ca gust a fost cea mai rea cafea, flat, booring, gust de apa de canal.
Indonezia Java- o cafea modesta, sortare buna pt o Indonezia, am reusit sa o extragem la 88-89 grade cu o ratie de 1:1.8 si cu un gust intens de lamaie/gref insa nu deranjat, gust care explodeaza in primele secunde, iar dupa secunda 4 acest gust devine flat, iar dulceata nu isi mai face aparitia. Gustul asta de lamaie, gref, nu am reusit sa-l reproducem pe plane.
Guatemala Coban- o cafea exceptionala, daca iti plac cafelele ciocolatii, cu un fruct mai dark gen afine.

- ce cafele au dus la rezultate foarte apropiate ?
- rezultatele intre rasnite au fost exgerat de distante ca gust, daca imi dadeai un blind, puteam sa-ti spun care e pe plane si care e pe conice, fiecare rasnita are amprenta ei in ceasca, daca la kony te bati cu amareala, si vrei sa scapi de ea mergand de obicei mai grosier si marind doza, la ceado te lupti cu iarba/acreala si mergi in supersonic fin, nu se blocheaza nimic. Metoda de lucru este exagerat de diferita pe ele.

- ce cafele au dus le rezultate foarte diferite?
-raspunsul de mai sus inglobeaza si aceasta intrebare

- apreciezi ca o rasnita cu cutite conice performeaza bine in regim de rasnire la doza, cu boabe in hopper sau la fel in ambele cazuri?

- desi dupa ce am cumparat kony, eram inca pregatit si incapatanat sa folosesc rasnita in regim single dose, la 1 zi jumate am renuntat la aceasta metoda, deoarece chinui rasnita, ma chinui si pe mine, si nu are sens. Cele mai bune rezultate la rasnitele cu cutite mari, chiar daca sunt rasnite casnice, se obtin cu o coloana de boabe de 25-35 cm si eventual o greutate pusa pe ele. Metoda asta da rezultate foarte bune inclusiv la dozarea electronica fie ca vorbim de kony sau de ceado. Nu recomand single dose pe rasnitele astea doua, pentru single dose avem k30 sau honne, nemaipomenind de rasnitele manuale, care evident fac asta cu usurinta.

- senzatiile pe care le-ai avut la degustarea shoturilor, catifelare, consistenta lichid -in termini de mai plin sau mai apos-
- o sa spun doar atat legat de gust, din cauza ca prajesc cu un prajitor artizanal, construit prost de catre mine, toate cafelele au avut un gust de ars/fum, la unele se simtea foarte puternic, la altele mai putin, insa el era prezent acolo si pe cafelele light (indonesia java cu gust de lamaie/gref) si pe cafelele duse in 3 minute dupa FC. Asta este un defect major al prajitoarelor care nu evacueaza pe nicaieri fumul din timpul prajirii. Acest defect urmeaza sa-l remediez curand, deoarece din lantul de extractie, asta este veriga slaba.

Urmeaza mai multe teste, tot intre aceste doua rasnite dar si altele, testari cu site kruve, si daca are cineva dubii cum ca hx-ul nu e tocmai potrivit pentru a scoate tot din rasnite, o sa urmeze si niste teste pe un kvdw. Si ca sa excludem problema cu cafeaua, pe testele ce urmeaza o sa folosim o cafea mai calitativa, de la prajitorii autohtoni.

Am stat mult si am ezitat sa postez, din cauza celor intamplate recent pe topicul vostru de Gs3/Brewtus IV.

Reply
Asteptam aceste concluzii.
Multumesc!

Interesul meu este in zona de rasnire , cu privire la caracteristicile macinaturii obtinuta in regim single dose si cum se comporta acesta  in rezultanta finala, transpusa in consistenta  curgerii si a gustului din ceasca.

Am mai spus, pe forumuri, in postari de pe oriunde, am gasit foarte putine referiri legate de capacitatea unei rasnite cu cutite conice de a rasni in regim single dose.
Daca la rasnitele cu cutite plane, pentru mine lucrurile sunt clare si, chiar daca macinatura sufera modificari, asa cum ai spus, K30 si Honne sunt macar doua rasnite care ofera satisfactii si in utilizarea in regim single dose.

De mai bine de un an experimentez acacasa si pe cutite conice si incerc sa-mi formulez niste opinii.
Rezultatele din ceasca, uneori contradictorii, nu m-au ajutat prea mult sa ma hotarasc.
Capacitatea unei rasnite cu cutite conice de a rasni in regim single dose mi se pare ca difera, chiar mult, fata de cea a unei rasnite cu cutite plane.

Rasnitele manuale din zona conicelor nu au hopper si nu se pot experimenta extractii si analize de gust pe shoturi din macinaturi obtinute in cele doua moduri, single dose si cu greutatea unei coloane de boabe. 
De aici si imposibilitatea de a realiza in ce masura gustul din ceasca este cel mai corect sau nu, daca rasnita folosita astfel, regim single dose, performeaza optim. 

Nu sunt decat niste observatii personale, subiective si nu doresc sa influentez cu nimic si in nicio directie perceptiile celor care lucreaza acasa cu rasnite cu cutite conice.

Cat despre cele "intamplate" pe topicul de GS3/Expobar, nu pot sa spun decat ca nu ma intereseaza disputele ci schimburile de experiente si de opinii. Daca nu voi impartasi vreo concluzie, voi incerca sa inteleg de unde diferenta si, daca nu am eu dreptate, ma bucur sa realizez acest lucru si sa evoluez.
Sper insa sa nu intervina cineva care nu a testat si experimentat in aceasta zona si sa deturneze sensul discutiei.  Huh
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)

Reply
Sunt de acord, insa, daca cineva intreaba, rasnita poate sa functioneze si in regim single dose, bagi 19 grame, inchizi clapeta de hopper sa nu-ti faca cafea in toata casa, si rasnesti, o sa dureze evident mai mult decat cu coloana de boabe, iar retentia nu este ceva de speriat, o sa iasa 18.5 din 19.

Atentie, ca la mazzer trebuie facuta munca manuala, adica, mai dai cu pensula pe gura de curgere sa tragi 1 gram de cafea de acolo, si mai ramane putin cafea in conul deasupra portafiltrului.

Reply
Cea mai interesanta chestie mi se pare macinatura constant fina pe Ceado vs cea grosiera pe Kony. Sunt curios de ce mereu un updosing pe site de 16 gr, adica intre 17 si 19.5. Teoretic channelingul e favorizat de dozarea peste dimensionarea recomandata a sirei de catre producator. Ai incercat sa pui si 16 sau chiar 15 gr in sita? 

Comentariile tare sunt asezate si contin suficienta autoevaluare si realism astfel incat ar fi ridicol sa genereze comentarii aiurea. (parerea mea)

Reply
Sita folosita B702TH24.5M IMS. Am mai multe site ims si credeam ca sunt cu cea de 16g.
Defapt sunt cu cea de 12/18grame :)

http://www.imsfiltri.com/filtri/filtro-1-tazza/

Channeling a aparut rar, insa a fost prezent, si eu ii spun channeling la orice anomalie inafara de o curgere cat mai uniforma la culoare, fara nuante de dark si blond in acelas timp, curgere pe centru, aureola de curgere in prima secunda sa fie distribuita pe toata suprafata sitei, nu din centru spre margini sau invers. Pt mine channelingul pana acum 1-2 luni era considerat doar cand curgea cafea siroaie, sau cand stropea in lateral.

Reply
Deci facem o finala K30 sau honne vs Kony? :)
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan #Barbro Tamper

Reply
(09-11-2017, 01:08)Lyvyoo Wrote: Deci facem o finala K30 sau honne vs Kony? Smile

Daca tot este clar ca cele doua rasnite produc profile diferite de gust, pe mine ma intereseaza mai degraba Kony cu cafea in hopper vs kony single dose.

Reply
Facem o intrunire cu comparatii intre rasnite pentru ca este un subiect foarte delicat, si sunt sigur ca exista multi useri care o sa-si upgradeze curand rasnita, deoarece tocmai a fost un val de upgrade-uri in materie de espressoare, si aici nu ma refer doar la acea comanda de grup de Brewtus.

Problema este ca trebuie sa dau o comanda pe un site din Uk si abia dupa ce imi vin piesele respective rasnita va fi iar functionala. (din greseala am indoit un arc care sustine cutitele) insa este piesa de schimb.

Cand vreti sa ne vedem? preferabil intre 20 noiembrie- 3 decembrie. Si mai important, unde? la mine stau cam prost cu spatiul, daca sunt mai mult de 2 persoane e plina bucataria.

Reply

Forum Jump:

Browsing: 1 Guest(s)