Hello There, Guest! Login Register


Marimea ideala a cestilor

#1
Imi tot bat capul (apropo si de proiectul cestilor Espressoman de pe alt topic, dar nu numai) sa gasesc o marime ideala pentru espresso. Eu am multe cesti acasa de 60ml si chiar 70 si 80. Apoi sar direct la 160 si mai sus. 

Eu unul as dori o ceasca mai incapatoare decat cele de 60ml pentru a inspira mai bine aroma unei cafele, caci se simte o diferenta foarte mare la savurarea unei cafele bune daca ai o ceasca mai mare. Admirandu-i colectia la intalnirea cu GS3, AlinT imi spunea ca prefera si el tot cestile mai mari in defavoarea celor standard.

In plus, cu o ceasca mai incapatoare poti executa miscari de rotatie astfel incat sa se amestece crema cu lichidul si sa nu mai fie nevoie de amestecarea cu lingurita a cremei. 

Este un punct de vedere personal, sunt sigur ca le aveti si voi pe ale voastre, de aceea am deschis acest topic.

Si va intreb asa:

1. pentru espresso, ce volum ati vedea ca ideal, forma fiind cam asa  Eu ma gandeam la 120ml
2. va plac si cele fara toarta? Mie imi plac mult in espresso. La capuccino parca ar trebui sa ai si toarta pentru ca e mai grea ceasca si o vei apuca de mai multe ori de pe masa, stand la palavre.
Lelit Bianca, Honne Slim ~ In vacanta: Kinu + Kompresso
Past: Expobar Brewtus IV, Mahlkonig Vario K30 
 
Reply
#2
Imi place subiectul.

Mie personal imi plac cele mici, fiindca nu beau prea mult cu lapte, cel mult un machiatto, sau cu putina frisca.

Pentru cappucino si late nu mai mari decat cele de 120ml, pentru expresso simplu sunt prea mari Smile

Imi plac cele cu peretii grosi si cu buza de forma asta:

[Image: Grey-Gear-patrol-.jpg]
Expobar Brewtus | Eureka Mignon
 
Reply
#3
Eu folosesc un set notNeutral, 90-150-180-240 ml corespunzator espresso-flat-cappuccino-latte.

Espresso beau exclusiv dublu, si cescuta de 90 ml este intr-adevar prea mica pentru "ritualul" meu. Prima chestie care o fac este sa bag nasul in ceasca sa "prizez" aromele, apoi invart licoarea, apoi iar "prizez" si in final amestec bine cu lingurita. Cu cescutele clasice de espresso e imposibil, in primul rand aromele nu sunt resimtite la fel de bine, apoi risc sa imi sara cafeaua din recipient Big Grin Din acest motiv my go-to cup este cea de 150 ml sau mai sus. Probabil un 120 ml este fix ce trebuie din punctul asta de vedere.

Legat de toarta sau fara toarta, imi plac si cele toarta-less, sigur mi-ar face placere sa beau din ele atat espresso cat si cappuccino.
Si daca tot s-a deschis cutia Pandorei, ce parere aveti despre forma cestii si influenta ei asupra gustului? Tim Wendelboe de exemplu are 3 forme diferite de cesti, recomandate in functie de cafea (mai ciocolata, mai fructata, all rounder). Si sunt fara toarta Wink
Rancilio Silvia E 2016 Auber PID, IMS 200IM, Kinu M47, VST 20g, Pullman Barista 58.55mm flat, BH Precision Pitcher 400 ml
 
Reply
#4
Prefer cescuta de portelan, cu toarta, de 80 ml, atat pentru shot-ul standard de 60, cat si pentru ristretto. 
Explicatii: 
- portelanul: e greu, antropologic induce ideea de shot "valoros" - fara conotatii manelistice, dincolo de proprietatile termice indubitabile ale portelanului, cam tot ce folosesc zilnic si imi ofera valoare sunt over-weighted: amplif-ul analog, tigaia preferata de inox cu fund dublu, discul de vinil, si asa mai departe. 
- toarta: parte din ritualul meu, nu pot altfel, pur si simplu. 
- 80 ml: e volumul perfect pentru shot-ul de 60, ma lasa sa il amestec, am o minima palnie sa simt savoarea inainte sa gust. Ristretto in ceasca de 80 (deci undeva pe fundul cestii) imi dezvaluie ca picaturile alea de cafea de pe fundul cestii ma vor "rupe" odata ce il dau peste cap. 
Just my 2 cents...
La Pavoni Europiccola 2006 | NAKED Profiling Kit | IMS all the way | Baratza Sette 270 v2 | Mahlkoenig Vario Home  (de vanzare) | Brewista Smart Scale 1 | Concept-Art tamper | To be continued...
 
Reply
#5
Pana acum am folosit pentru espresso cescute Ascaso de 60 ml, de curand am achizitionat cele de 80 ml Loveramics. Sunt mai groase si voiam un pic mai mari.
Pt  cappuccino am ales cele Loveramics de 200 ml ( care au in realitate 170 ml). Ma temeam ca vor fi prea mari la 200 ml dar am umplut o ceasca cu apa si par a avea 170 ml asa ca sunt tocmai bune. E foarte important ca suprafata de turnare sa fie mai mare iar fundul cestii cat mai rotund.
Imi place si cum arata shotul de espresso in cesca de cappuccino, inainte sa torn laptele!
Astept acum stocul nou la barshaker.ro pt cele rosii!

[Image: 5lbznfw.jpg][Image: 8ENPnSW.jpg]
Brewtus 4, Niche Zero, Eureka Zenith 65, IMS 17g, SmartScale II
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 1 Guest(s)