Hello There, Guest! Login Register


Mahlkonig EK43S / EK43 - user experience

#1
Am observat in poze postate de unii dintre noi - nu vreau sa arat cu degetul, dar amandoi au username care incepe cu R si termina cu U Smile - puse in folosinta rasnite din titlul. Fiind si eu foarte interesat de modelul respectiv, deschid un topic dedicat in care ii rog pe colegii care au experienta in lucru cu ea sa le impartaseasca.

Cateva intrebari concrete din partea mea, pentru inceput:
1. cu ce cutite vine - turkish/coffee sau se poate alege la comanda?
2. o folositi cum a venit, sau ati facut alinierea cutitelor?
3. cum e cu zgomotul in mediul casnic? din ce am vazut pana acum nu pare zgomotoasa deloc, dar au fost doar locuri mai mari si cu zgomotul ambiental mai pronuntat, sunt curios daca e la fel si in bucatarie.

Multumesc!
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
 
Reply
#2
Foarte bun thread-ul Big Grin Astept si eu cu nerabdare opinii Big Grin Am avut si eu ocazia recent sa vad first hand diferenta intre o conica si o plata mare pe cafele prajite light si (opinie proprie/subiectiva) mi-a placut mai mult gustul de pe plata. Pe conica shot-ul a iesit mai echilibrat si mai dulce, dar pe plata aromele florale si fructate erau mult mai stridente. Dar e clar o chestiune de preferinte, sotiei de exemplu nu i-a placut absolut deloc shot-ul de pe plata, a zis ca e mult prea ... "agresiv"  Big Grin
Pavoni Europiccola (+coffee-sensor mods) / Niche Zero / Timemore Sculptor 078s / Kinu M47

 
 
Reply
#3
Eu as fi interesat cât a costat și de unde a fost luata...
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#4
Pana vin colegii, dau eu niste raspunsuri: se poate alege si cu turkish; una din 'calitatile' rasnitei este ca in teorie vine calibrata din fabrica, deci probabil la inceput nu se justifica desfacerea decat din curiozitate; e o idee mai silentioasa, probabil cu usa inchisa la bucatarie, cei din dormitor nu vor auzi zgomotul - oricum 20 de grame le 'papa' imediat; pretul e de la 2700 euro in sus Smile
Aeropress, V60, Kalita wave, Kinto 01, Hario Syphon, Gabi Master A, Comandante Nitro blade, Hario v1 scale, Acaia Pearl, Acaia Lunar,  Synesso, Mythos 1
 
Reply
#5
Pretul e undeva la 2200E cu TVA.

Rasnita normala din fabrica (deci nu limited edition) vine cu o abatere intre 30 si 150 microni, dupa noroc.
 
Reply
#6
Rasnita este noua.
Nu-mi apartine, dar, interesat fiind, am primit-o de ceva timp, pentru a lucra cu ea o perioada, in ideea de a-mi forma propria opinie in legatura cu acest model.
Este genul de rasnita cu care nu poti interactiona scurt, superficial si careia trebuie sa-i dedici ceva mai mult timp ca sa iti dai seama daca vrei sau nu sa devina partenera pentru acasa.
Despre asta nu poti scrie doar in cateva randuri. 
De la macinatura, functionare, manoperele de operare, pana la formarea unei rutine de lucru totul este in alta zona, fata de rasnitele folosite de unii sau de altii in mediul casnic.
Nu o sa fac descrieri, nu o sa trag concluzii, doar o sa sugerez oricui este interesat ca sa faca in asa fel incat sa aduca acasa un exemplar si sa lucreze o perioada cu el inainte de a hotărâ ceva, orice.
Eventualele plusuri, minusuri, avantaje, dezavantaje, dorinte, asteptari posibil sa fie diferite de la un utilizator la altul si, de aceea, ar fi bine sa fie identificate de fiecare in parte.
Decizia de a achizitiona sau nu o EK43 ar fi bine sa fie luata in cunostinta de cauza, ca urmare a propriei experienta  si nu pentruca asa zic unii sau altii.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#7
Radu in ce maniera tragi cu ek43?
 
Reply
#8
(20-10-2018, 23:43)Zwanger Wrote: Radu in ce maniera tragi cu ek43?

Asta am incercat sa spun mai sus.
Macinatura este diferita de toate celelalte cu care am lucrat si, practic, am pornit de la zero.
De cateva zile trag simplu, asa cum stie GS3-ul meu; doar modific doza si temperatura.
Nu introduc mai multe variabile ca nu as mai putea urmari nimic.
Avantajul e ca imi cunosc cafeaua si stiu ce sa caut la ea. Vad unde sunt la maxim si de unde incep sa ma indepartez.
Observ si compar; o sesiune cu Honne si una cu EK.
Incrc sa imi dau seama daca, pentru preferintele si nevoile mele, cele doua modele pot sta alaturi si daca da, pe ce drum si pana unde.
Este mult, foarte mult de experimentat. Am de facut extractii cu preinfuzii mai lungi, mai scurte, presiuni mai mari sau mai mici, site cu suprafete gaurite diferite, din care sa vad unde stau mai bine cu preferintele mele. Daca ar mai fi si profilari, n-as termina niciodata....
Nu mi-am acordat un trmen limita pentru asta. Totul decurge firesc, in sesiunile mele obisnuite de extractii, adaptand, corectand si schimband cand constat ca e nevoie.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#9
Ce nu se spune clar aici este ca EK43 are nevoie neaparat de masurarea abaterii si corectia acestora. Nu e ceva neaparat greu, se gasesc filmulete pe youtube. Din ce am mai vorbit cu posesorii, se pare ca in momentul in care o aliniezi perfect, macinatura sa, diferita ca distributie a particulelor fata de rasnitele folosite de noi in forum pana acum, va fi ideala pentru explorarea profilarii de debit / presiune. Vorbim aici inclusiv de extractii de 90 de secunde fara bitter, pline de corp, fruct si aroma. Dar nu as vrea sa vorbesc in numele lui @CatalinH Smile  poate candva ne va impartasi din experientele sale tare misto cu EK43.

Apropo de pret, importatorul roman PCS, unde avem reduceri la Mahlkonig de 10 ani, zice ca EK43 ar fi pt noi cam 11.000 lei.
#Lelit Bianca V3 Black #EK43S + SSP & Titus carrier #Honne Slim #Kinu Titan
 
 
Reply
#10
Asta este prețul real de ek
https://www.idealo.de/preisvergleich/Off...oenig.html
 
Reply
#11
La care adaugi transportul si ajungi cam tot la pretul pe care l-a mentionat Liviu. Plus ca modelul short e deja la pretul din Ro.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#12
Transportul costa 40 euro, sau daca stiti unde sa cautati, exista distribuitor anfim/mahlkonig in Bucuresti si va aduce ieftin ek43s. Daca tot sunt atatia doritori, de ce nu?

Hai sa clarificam o serie de probleme, ca sa nu ne trezim ca cineva cumpara ek43 si apoi spune ca nu e potrivita, buna.

Rasnita costa ~2200euro, ca sa fie totul mai usor, o sa transform totul in ron la final.
Rasnita vine cu o abatere de minim 30 um (3sutimi) maxim 150 um.
Trebuie aliniata, atat cutitul fix cat si cutitul mobil. alinierea se face fata de axul rasnite cel de 18mm.
Sa nu uitam ca atat suportul de cutit fix ca si cel mobil, sunt eloxate. Au o duritate mare, iar daca vrei sa faceti ceva o sa dureze.

Cutitele cele mai potrivite peste aceasta rasnita, sa scoata o macinatura potrivita espresso si sa aiba range-ul de reglaj necesar espresso sunt cele facute de SSP grinding, 98mm SSP burrs for Ek43 si costa 500 euro + taxe vamale, taxe de TVA.

Pe langa asta, o alta solutie pentru aducerea rasnitei in zero, sau cat mai aproape de zero (5 microni se accepta) este schimbarea suportului cutitului mobil cu piesa facuta de Frank Dura, burr carrier prelucrat mai bine la CNC si eloxat cu o abatere de max 5 microni, care oricum nu poate fi citita pe ceasul de sutimi, acesta masurand doar peste 8 microni. Desigur exista ceasuri care masoara si microni (Mahr Mitutoyo dar si altii ) doar ca acestea au preturi mari. Acest burr carrier de care va vorbeam mai sus costa ~200euro.

Daca apelati la cineva sa va execute operatia de aliniere o sa va costa niste bani, daca nu iar, trebuie sa va luati/imprumutati sculele necesare operatiei. Greu nu este, dar trebuie rabdare, si sa fiti sigur ca faceti ce trebuie, altfel riscati sa distugeti rasnita, cutitele etc.

Suma total pentru aducerea acestei rasnite unde trebuie se ridica la:
2200euro- rasnita
200euro-burr carrier
650 euro- cutite SSP
aliniere de catre o persoana sau de catre dvs - 100 euro (pun putin pentru ca e manopera ieftina in Ro, in comparatie cu cat se cere pt asa ceva in De).

Nu am fost nesimtit sa adaug tot felul de accesorii care fac rasnirea mai usoara. Astea tin deja de preferinte.

3150euro pret total= 14.700 ron.

Pofta buna, si nu uitati, o sa zica lumea ca exista monolith flat. Monolith flat  max, are cutite de Ek43 facute de SSP grinding dar cu o viteza redusa (400rpm in cazul Flat) deci e cum e Niche fata de Mazzer Kony.  Viteza de taiere este direct proportionala cu rpm. Esste un grafic in care cei de la socraticoffee testeaza rasnite dar pe turatii diferite, iar macinatura rezultata nu este la fel. Monolith eeste cu preorder si avans, si dureaza mult pana sa cumperi rasnita.  Ek43 ajunge in 1 saptamana in Ro.
 
Reply
#13
Sa înțeleg ca efortul (financiar și nu numai) se justifica doar pentru espresso? Un băutor exclusiv sau preponderent de brew ar fi mulțumit cu ce vine rasnita scoasa din cutie?
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#14
Postez asa mult pentru ca am fost direct interesat de aceasta rasnita, insa am ales o cale similara dar care necesita mai mult diy.

Cutite 98mm.
Ek43 are viteza de taiere 430m/min.
Monolith flat max are  123m/min

Cutite de 75/73mm
Monolith flat are 189m/min
Guatemala SB king are 653m/min

https://www.instagram.com/p/BnoEAisDHo9/...aticcoffee

[Image: xB8AtJN.png]

Pentru un bautor de brew aceasta rasnita nu se jusitica dpmdv. Intr-un bar, sau la o competitie fara doar si poate, deoarece e single doze, e rapida, arunci boabele si in 3 secunde ai doza pt brew. In bar totul inseamna rapiditate si randament, ca  sa nu astepte 10 clienti la coada. Cand dureaza 3 minute sa prepari un V60 orice secunda in minus conteaza.

Pentru Brew sunt multe alte rasnite, mici, frumoase, care fac fata bine.
 
Reply
#15
Indiferent de ce si de cat sa va scrie, de tipul de opinii si experiente pe care unii sau altii -adica cei care au lucrat efectiv cu acest model sau cei care au citit doar despre el- si le vor expune, un lucru ar trebui cu si guranta luat in calcul si anume, cine doreste sa achizitioneze, pentru utilizare acasa si pentru a-si prepara cafeaua prin metoda espresso o rasnita EK43, ar fi foarte util ca mai intai sa o testeze personal. Am mai spus si repet acest lucru.
Nu o ora, nu doar o zi, cu cat mai multe tipuri de cafele, spalate, naturale, de altitudine mare si mai mica si, daca este posibil umar la umar cu o alta/alte rasnita/e capabila/e....
Abia dupa ce isi va forma propria opinie, pe baza unei experiente astfel dobandite, va putea lua decizia cea mai potrivita. 
Este o rsanita destul de scumpa, are o serie de caracteristici individuale legate de aspect, de functionare, de utilizare, de impact, de macinatura, de manopere si care necesita formarea unei rutine specifice de lucru, astfel incat testarea acestui model, inainte de a fi achizitionat, ar fi cel mai indicat si mai bun lucru pe care doritorii ar fi bine sa il faca.
Este lucrul pe care eu il fac in prezent si doar dupa aste voi faca urmatorul pas, care va putea fi spre orice directie (in sensul deciziei pro sau contra unei achizitii).
Nu sunt genul care dupa ce cumpara un lucru (mai scump sau mai putin scump) sa se apuce sa modifice, sa inoveze sau sa inventeze la acesta, in sensul de a-l face sa performeze altfel decat l-a gandit si l-a realizat producatorul.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#16
(23-10-2018, 07:45)RaduCarutasu Wrote: Nu sunt genul care dupa ce cumpara un lucru (mai scump sau mai putin scump) sa se apuce sa modifice, sa inoveze sau sa inventeze la acesta, in sensul de a-l face sa performeze altfel decat l-a gandit si l-a realizat producatorul.

Atunci de ce ai vrea sa folosesti o rasnita "de aprozar" pentru espresso? Folosirea EK43 in regim single dose pentru espresso necesita aliniere si chiar exista instructiuni "oficiale" pentru asta:

https://www.mahlkoenig.de/system/files/P...rkzeug.pdf

Iar inlocuirea cutitelor stoc cu unele mai bune e iarasi o operatiune destul de comuna si nu intra la "inovatii sau inventii".
 
Reply
#17
(23-10-2018, 07:45)RaduCarutasu Wrote: ar fi foarte util ca mai intai sa o testeze personal

Si de unde ar putea un interesat de aceasta rasnita sa o imprumute pentru minim 1-2 sapt ca sa-si faca o parare? Ideal, dar nerealist.
Strietman CT2 naked | EG-1 v2 (Core & Ultra) | Aeropress | V60 | Bullet R1 v2
Foste: Flair Signature Pro | Niche Zero | M47 Classic
 
Reply
#18
(23-10-2018, 08:29)Laddu Wrote:
(23-10-2018, 07:45)RaduCarutasu Wrote: ar fi foarte util ca mai intai sa o testeze personal

Si de unde ar putea un interesat de aceasta rasnita sa o imprumute pentru minim 1-2 sapt ca sa-si faca o parare? Ideal, dar nerealist. 

Daca a testa personal aceasta rasnita sau oricare alt echipament ar fi un lucru nerealist, nu mi-as fi permis sa scriu cele de mai sus.
Lucrurile se intampla pur si simplu. 
Cand ai o pasiune, cand vrei ceva si iti orientezi actiunile in acea directie apar idei, oportunitati, variante, solutii.
Exista cafenele mai mici care au EK43 in dotare, showroom-uri, cunostinte samd…
Am fost surprins sa vad, in multe ocazii, cat de prietenosi, comunicativi si dispusi sa ajute si sa impartaseasca lucruri, sunt oameni implicati in activitati ce presupun prepararea si echipamentele dedicate cafelei, nu numai de la noi din tara ci de peste tot.
Fara sa ii cunosc dinainte, cu atitudine eleganta, limbaj politicoas, cu rabdare si fara a da buzna, am fost lasat si in spatele tejghelei unde am preparat si in showroom-uri sa testez mai mult timp diferite echipamente si in atelierele lor de prajire si la sesiuni de lucru…. Am facut mereu asta si continui sa o fac.
Asa am ajuns sa imi formez parerile mele, adaptate preferintelor personale, in legatura cu mai multe echipamente, rasnite si expresoare, pe care, insa, nu le-am avut si acasa. 
Nu sustin ca rasnita trebuie, neaparat, adusa acasa; exista alternative.
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#19
Totusi, mai e cale lunga de la a testa cateva shoturi intro cafenea pana la:
RaduCarutasu Wrote:Nu o ora, nu doar o zi, cu cat mai multe tipuri de cafele, spalate, naturale, de altitudine mare si mai mica si, daca este posibil umar la umar cu o alta/alte rasnita/e capabila/e....

Cat despre EK43, s-ar putea sa ne facem niste pareri gresite folosind-o asa cum a venit din fabrica pentru Espresso.
Brewtus IV | Niche Zero
 
Reply
#20
am vazut-o la noi in Chisinau doar in cafenele (de fapt doar in una) si stiu ca e folosita pentru metode alternative.
dar m-ai facut curios, si o sa merg sa vad care e treaba cu ea, poate au vreo una pentru espresso.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#21
Si daca in cafenea o folosesc la espresso pe un aparat volumetric, care pratic anuleaza imperfectiunile unei macinaturi imperfecte ( din diverse motive) , cu ce te ajuta pe tine ca utilizator casnic?
 
Reply
#22
si daca nu?)
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#23
Deci, putem sa presupunem ca:
- e mai potrivita pe prajiri light,  si ca pe cafele full city+ s-ar putea sa si-o ia de la o conica.
- ca sa scoata maxim trebuie modificata/aliniata, desigur ea se poate folosi si out of the box.
- trebuie folosita alaturi de un aparat cu posibilitate de profilare, altfel shoturile ies subextrase, din cauza ca daca folosesti o macinatura foarte fina, daca mergi repede cu 9 bar peste o sa-ti restrictioneze flow-ul si o sa incetinesti extractia, asta te va obliga mereu la o rasnire mai grosiera ceea ce nu e de vrut cu o rasnita plana mare. Din contra, plana iei sa rasnesti mai fin.
- este scumpa, "incompleta" din cutie, si nu se jusitifica in fata altor rasnite, care fac mai multe.

Nu stiu daca Radu C. va pune dupa testare niste scurte impresii intre ek43 sau Honne, dar eu cred ca in maniera in care le foloseste vor fi apropiate ca rezultate. Ele nu trebuiesc folosite similar.
 
Reply
#24
@Zwenger:
.....Nu stiu daca Radu C. va pune dupa testare niste scurte impresii intre ek43 sau Honne, dar eu cred ca in maniera in care le foloseste vor fi apropiate ca rezultate. Ele nu trebuiesc folosite similar....
________

M-as feri sa pun concluzii; nu sunt eu in masura sa fac asta.
Pot sa spun ce constat insa.
Asa cum vine din fabrica, nu este ceea ce pare si, pentru mine nu isi justifica reputatia din zona prepararii espresso. Poate ca, la modul particular, pe cateva tipuri de prajiri si soiuri de boabe sa performeze super; la modul general insa am mari rezerve. Cred ca este foarte mult marketing in jurul acestei rasnite. Precizez ca lucrez cu o rasnita netunata, in varianta standard, asa cum a venit de la furnizor.
K30 de la Mahlkoning  mi se pare mai potrivita din foarte multe puncte de vedere, impact, rezultate bune pe toate cafelele folosite, manopere, functionare....

Ca amprenta pe gust EK43 are ceva aparte, doar si macinatura difera. 
Ce am constata eu este faptul ca ajustand retetele de preparare, doza, grad de macinare, sita, temperatura, preinfuzie....cu K30 dar si cu Honne pot sa ajung prin acele zone.
Nu am putut sa merg umar la umar la milimetru (am un singur expresor) dar pot sa afirm ca au fost shoturi atat de apropiate incat nu reuseam sa imi amintesc sa existe diferente. 
Spun amintesc, deoarece trageam si consumam shoturile la intervale de cateva minute.
De multe ori, coborand temperatura de extractie cu 1-1,5 gc cafelele dezvoltau gusturi si arome greu de separat intre EK si Honne de ex. La K30 daca in loc de VST (baza mare) foloseam IMS (baza mica) si aici imi era greu sa mai diferentiez.
Pe cafele foarte light (ex o Kenia pe care o trag azi) intampin dificultati cu macinatura de pe EK43. Sunt la 3 gradatii si tot mi-o ia razna curgerea (putin finess si am chaneling).
Cu k30 si cu Honne nu patesc asa ceva.
Cam asta fac eu acum.
Mai am de lucru, dar nu ma aflu in zone spectaculoase de diferente. In multe situatii (cele mai multe)  cu Honne si cu K30 scot mai rapid shoturi bune si rata rateurilor tinde spre zero.
Cu EK-ul , de pe la sec 20 in general, curgerea se blodeste foarte tare iar curgerea se accelereaza destul de mult (deranjant), pe cand la K30 si la Honne jetul se blonzeste usor, iar codita devine cel mult o coada si nicidecum "codoi".
Pentru mine este clar ca o macinatura unimodala nu este cea mai potrivita pentru preparare prin metoda espresso.
Finesurile au si ele rolul lor si, daca sunt untr-o proportie corecta cu celelalte fractii chiar potenteaza gustul. Eu zic ca aceasta fractie fina reprezinta sarea si piperul unui shot gustos dar si frumos.
Constat ca la o cafea de calitate, corect prajita, fara caramelizare in exces, finesurile aduc complexitate in paleta de gusturi si de arome. Dezechilibrele care apar nu sunt din cauza lor decat daca, boabele verzi sunt slabe calitativ, prajirea nu este corecta, parametrii aparatelor nu sunt controlabili si stabili, iar reteta de preparare nu este potrivita cu cafeaua respectiva.
La preparate cu lapte, pentru mine, finesurile chiar ajuta si aduc o contributie in plus la a ajuta cafeaua sa domine crema.
Cele de mai sus nu sunt concluzii ci lucruri subiective pe care le constat lucrand cu cele trei rasnite de mai bine de o saptamana, in care am tot rotit patru cafele diferite, naturale si spalate, prajite light sai mediu.
Nu sunt inca in faza de a decide daca e bine sau nu sa am o rasnita EK43 acasa. 
Balanta acum inclina mai mult spre nu si am in vedere multe aspecte, iar tabelele mele care vor sta la baza analizei de tip swot au adunat destul de mukte la rubricile w si t. 
Cu cetitudine nu intra in calcule vreun aspect de natura strugurilor prea acri!

o poza cu masa de lucru:

[Image: i1G346Q.jpg]
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#25
frumos colt, ce sa mai zic.
<< echipament La Marzocco Linea (Slayer mod), La Pavoni Europiccola, Mazzer, Sette, filtrare apa pro Brita Purity >>
 
Reply
#26
(23-10-2018, 16:49)RaduCarutasu Wrote: M-as feri sa pun concluzii; nu sunt eu in masura sa fac asta.
Pot sa spun ce constat insa.
...
Cele de mai sus nu sunt concluzii ci lucruri subiective pe care le constat lucrand cu cele trei rasnite de mai bine de o saptamana, in care am tot rotit patru cafele diferite, naturale si spalate, prajite light sai mediu.
...

Multumesc, Radu! Exact asta mi-am dorit cu acest topic - o relatare obiectiva a experientelor subiective Smile in lucru cu rasnita.
 
(23-10-2018, 16:49)RaduCarutasu Wrote: Precizez ca lucrez cu o rasnita netunata, in varianta standard, asa cum a venit de la furnizor.

Aici o singura intrebare: cu ce cutite a venit exemplarul respective, coffee sau turkish?
Lelit Bianca, Bentwood, Macap MXD Xtreme Chrome, Niche Zero, Comandante C40 MK4 Nitro Blade, Aergrind, Aeropress, V60 02
Aillio Bullet R1 V2, Ikawa Home v1
 
Reply
#27
"Pentru mine este clar ca o macinatura unimodala nu este cea mai potrivita pentru preparare prin metoda espresso.
Finesurile au si ele rolul lor si, daca sunt untr-o proportie corecta cu celelalte fractii chiar potenteaza gustul. Eu zic ca aceasta fractie fina reprezinta sarea si piperul unui shot gustos dar si frumos. "

Rasnita din fabrica produce mai multe fines, pentru ca acolo unde cutitele sunt mai ridicate macina mai fin, acolo unde sunt coborate macina mai grosier.  Inteleg ce vrei sa spui pentru ca se vede si cu ochiu liber ca macinatura oferita de ek difera mult fata de alte rasnite. Daca rasnita ar fi aliniata, ar produce si mai putine fines, deoarece cutitele ar fi la o distanta egala pe toata circumferinta.

Rasnirea la ~3 pe gradatie, daca punctul de zero este luat (si de obicei vine din fabrica cu punctul de zero) denota o rasnire prea grosiera, chiar si cu cutitele stock.  O rasnire cu ek43 de obicei din ce-am testat, si din relatarile celorlati care detin rasnita, ar fi in zona 1.2-2.  Cu aceasta rasnita totul se schimba, nu te mai poti incadra in extractii de 30 secunde, pentru ca asta inseamna subextractie 99% din cazuri. Rasnita asta ofera o macinatura mai fina, asta inseamna ca trebuie sa-ti schimbi metoda de lucru ca sa tragi cu macinatura mai fina.

Faptul ca se blonzeste repede arata ca macinatura e prea grosiera si nu este suficienta preinfuzie ca sa permita extractie mai lunga.  Porneste pompa, opreste-o lasa-o asa si apoi porneste iar.  Este doar un experiment. Si macina mai fin.

Spre deosebire de conica, care aduce bitter si amar daca te duci in shoturi lungi, ek-ul aduce acreala, stridenta, in shoturile scurte, asa ca trebuie sa te duci cu ea spre extractii lungi.

https://www.youtube.com/watch?v=wMWzuYUhc_k
 
Reply
#28
Pana la urma, cantitatea mai mica de fines este strict determinata de pozitionarea verticala a cutitelor si implicit
​​evacuarea rapida a macinaturii?
Profitec Pro 600 | Honne | Bravo tamper & distributor
 
Reply
#29
@Zwanger
.....Rasnita din fabrica produce mai multe fines.....
________

Imi imaginez putin diferit rasnirea asta cu cutitele usor dezaxate.
Practic ele se ating atunci cand sunt in punctul zero. 
Odata indepartate cu una, doua sau.....n gradatii cutitele nu se mai ating si, atunci, finesurile nu se produc datorita (sau din cauza) acestui fenomen.
La asemenea vireze de lucru, 1200-1300 de rotatii pe minut particulele de macinatura ajung sa fie rostogolite si intre zonele apropiate si intre cele mai indepartate de nenumarate ori. Desigur ca finisarea produce si alte dimensiuni de particule dar caracteristica macinaturii se pastreaza si, purtata printre degete nu lasa urme de praf, asa cum se intampla la K30 sau la Honne.
Sunt rasnite cu cutite plane, perfect aliniate care produc finesuri.
De ce?
Din cauza profilului de taiere ale acestora. Cutitele sunt proiectate si realizate pentru acest tip de macinatura, bimodala.
Rasnitele destinate rasnirii unimodale au cutite cu alt profil al zonelor active, de taiere.

Dar, chiar si asa, daca dezaxarea aduce finess si la acest EK43, aceseta ar trebui sa vina in ajutorul si nu in detrimentul, unui puc mai sudat, a unei curgeri mai linistite si la o blondire mai tarzie, ca in cazul Honne sau K30.  Logic, asa ar trebui sa se deruleze lucrurile; mie asa mi se pare.

Kenia, cea light prajita, despre care pomeneam mai sus, curge perfect macinata pe K30 si Honne. Gustul este pe masura (sotia nu bea espresso decat rar-aceasta este o cafea pe care asa o consuma).
Alte cafele, cele naturale in special , cereau o macinatura de la 1 si 4 gradatii spre 1si 7 si curgeau perfect.
Nu stiu ce cutite are EK43-ul care este la mine acum, dar cunosc un coleg care le-au schimbat pe cele originale cu altele dedicate, pentru a performa pe espresso, dar chiar si asa imi spune ca nici cu acestea nu are randament maxim pe orice cafea, motiv pentru care mai foloseste si o alta rasnita.
Asta mi-a intarit convingerea ca o rasnita cu cutite ce macina unimodal este o varianta pentru unele cafele, destul de putine, langa o alta care sa le preia si pe celelalte.

Imi devine din ce in ce mai clar ca, macinatura unimodala necesita si un alt tip de extractie, acela cu profilare.
De aici incolo nu ma mai pronunt, deoarece nu sunt fan profilare si nu ma pasioneaza (argumentat si intr-o oarecare masura experimentat).

Legat de extractii cu pompa pornita, oprita... samd.. nu-mi sunt straine. 
Dar, cafeaua este foarte buna, este proaspar prajita si nu "cere" artificii la preparare. 
Raspunde maxim la extractii simple, directe.

Sunt constient ca EK43 are multe de oferit si ca, la fel, are nevoie de multa atentie.
Eu sunt insa un simplu utilizator casnic caruia, am mai spus, nu-i place cafeaua, adica orice cafea si in orice conditii.
Daca vad ca este corect preparata si are un gust in care regasesc ceva deosebit o beau daca nu, nu (in cafenea cu renume am platit si am plecat).
Acasa doresc sa prepar cat mai simplu, cat mai rapid, fara complicatii, dar sa obtin maxim iar daca imi place ceva sa pot repeta.
De multe ori sunt contra cronometru si nu am timp de experimentari, de reluarea extractiei cu noi reglaje. Asta-i realitatea de acasa.  Schimb des cafeaua, chiar si in aceeasi zi.
Cu EK ul am cam multe rateuri. Macina rapid, putin finess spre deloc, dar cafeaua nu este stabila si isi schimba comportamentul de la o zi la alta.
Cu Honne si cu K30 am constanta mult mai mare.
Dar, repet asa se petrec lucrurile in cazul meu. Vorbesc pe baza unei practici zilnice, pe observatii concrete, pe o rutina de lucru cat mai simpla.
Eu nu as cumpara o rasnita pe care sa o modific tare pentru a o utiliza, in conditiile in care acest lucru nu se justifica prin plusul de gust. 
Ori, pe cafelele care mi-au curs perfect acest plus nu l-am regasit sau, daca a existat, asa cum am mai scris poate fi diminuat cu celelalte rasnite adaptand la reteta (doza/alta macinatura, sita/alta macinatura, temperatura/alta solubilitate, preinfuzie/modificari solubilitate .....)
Am ajuns la concluzia ca, avand echipamente performante se pot reproduce profile de gust de pe alte echipamente, prin modificari ale retetelor de extractie.
Cu siguranta ca exista si alte opinii si experiente, pe care le respect dar acestea sunt ale mele si pe baza lor imi prepar cafeaua zilnica de care, de cele mai multe ori sunt si foarte multumit, nu doar eu ci si sotia (care usor, usor capata abilitati de degustare peste cele pe care le-am dezvoltat, in timp, eu).
 BUGSTER; Honne S; EK43S; Buckeye BC2; Kinu M47; Cafflano
 (Ex: LM-GS3/AV; PL41TEM; Expobar-DB; VBM-2B; Hottop-2k+; Flair; MK-Vario; MK-K30; Macap M4D; Kinu M68)
 
 
 
Reply
#30
In primul rand iti respect si iti inteleg decizia.

Pe rasnita scoasa din cutie cu cutitele originale (Aceleas care le ai si tu) s-a putut obtine espresso fara nici o problema. Doar ca se macina undeva in jurul valorii de ~2 +- in functie de cafea.

Pe aceasi rasnita, cu aceleasi cutite din fabrica, dar aliniata aceasi cafea a cerut o macinatura mai fina, undeva la 1.4-1.5 (respectand aceasi doza, acelasi model de extractie, aceasi temp).

Asta inseamna ca ceva s-a schimbat, si eu cred ca macinatura produsa dupa aliniere s-a restrans ca si plaja de particule, astfel ca automat ai mai putine varfuri de particule foarte fine, si particule foarte grosiere.

Cutitele unimodale au spre extremitati zonele de taiere ca niste creste, nu sunt aplatizate. Cutitele de espresso la ek43 dar si alte rasnite similare au acele zone mai aplatizate.

Acestea sunt cutite unimodale, iar in linkul de pe instagram aceleasi cutite facute pentru espresso, se observa o alterare a dintilor spre extremitati:

stanga unimodal, dreapta mai pentru espresso.
https://www.instagram.com/p/BeZwNPohQvy/...p_grinding

[Image: 6NrCYjh.jpg][Image: sKaICdZ.jpg]
 
Reply
  


Forum Jump:


Browsing: 2 Guest(s)