09-08-2017, 16:58
Salutare,
Propun spre discutie o metoda de comparare rasnite, pentru ca personal am incercat sa gasesc solutii si asta e tot ce am resusit sa fac pana acum.
Am 2 rasnite, modele diferite, marci diferite, rasnita 1 si rasnita 2.
1. Stabilesc doza si ratia, as merge pe 18 g cafea si 40 g in ceasca.
2. Macin la rasnita 1 si extrag cafele pana cand iese o extractie de care sunt multumit. Sa zicem ca am un timp de extractie de 30 de sec.
3. Reglez macinatura la rasnita 2 astfel incat sa reusesc sa extrag aceeasi doza si ratie in acelasi timp : 18 g 40 ml 30 sec.
*uneori in functie de rasnita ( stepped/steppless) nu e usor sa reusesti sa gasesti macinatura diferita pe ambele rasnite la care doza/ratia/timpul sa fie identic pe cele doua rasnite, ca sa poti compara. Eu atunci schimb doza, in ambele cazuri si o iau de la capat, mentinant ratia si timpul de referita identice pe cat posibil.
4. Verific gustul : daca va fi mai bitter sunt sanse ca distributia sa fie mai neuniforma pe rasnita 2 si sa avem mai multe particule mici ( fines). Putem presupune ca rasneste mai neuniform.
Eu personal dublez cu refractometru aceste teste. Verific TDS ul.
O idee recenta si mai simpla ar fi si achizitionarea unui set de filtre tip Kruve, care ar strecura particulele si am putea vedea distributia per marimi.
Nu trebuie omisa si verificarea vizuala a unui mic sample din macinatura pe o foaie alba. Uneori e evidenta macinatura.
Toate metodele de mai sus presupun teste, imposibil de facut in lipsa fizica a rasnitelor si a timpului necesar.
Cine are posibilitatea poate incerca sau poate folosi alte metode, pe care poate ni le impartaseste aici. Tot ce vreau sa spun este ca faptul ca o rasnita cu cutite de 65 mm ( gen Mahlkoenig) nu va fi inferioara niciodata uneia cu cutite de 75 mm sau 84 mm, si culmea, uneori nici mai lenta! Astea sunt de multe ori criterii de evaluare "virtuale" a unei rasnite de catre multi dintre noi, fara experienta practica. Timpul si experienta le rezolva pe toate insa pentru cei care vor sa mai scurtcircuiteze, poate metodele de sus ajuta.
Propun spre discutie o metoda de comparare rasnite, pentru ca personal am incercat sa gasesc solutii si asta e tot ce am resusit sa fac pana acum.
Am 2 rasnite, modele diferite, marci diferite, rasnita 1 si rasnita 2.
1. Stabilesc doza si ratia, as merge pe 18 g cafea si 40 g in ceasca.
2. Macin la rasnita 1 si extrag cafele pana cand iese o extractie de care sunt multumit. Sa zicem ca am un timp de extractie de 30 de sec.
3. Reglez macinatura la rasnita 2 astfel incat sa reusesc sa extrag aceeasi doza si ratie in acelasi timp : 18 g 40 ml 30 sec.
*uneori in functie de rasnita ( stepped/steppless) nu e usor sa reusesti sa gasesti macinatura diferita pe ambele rasnite la care doza/ratia/timpul sa fie identic pe cele doua rasnite, ca sa poti compara. Eu atunci schimb doza, in ambele cazuri si o iau de la capat, mentinant ratia si timpul de referita identice pe cat posibil.
4. Verific gustul : daca va fi mai bitter sunt sanse ca distributia sa fie mai neuniforma pe rasnita 2 si sa avem mai multe particule mici ( fines). Putem presupune ca rasneste mai neuniform.
Eu personal dublez cu refractometru aceste teste. Verific TDS ul.
O idee recenta si mai simpla ar fi si achizitionarea unui set de filtre tip Kruve, care ar strecura particulele si am putea vedea distributia per marimi.
Nu trebuie omisa si verificarea vizuala a unui mic sample din macinatura pe o foaie alba. Uneori e evidenta macinatura.
Toate metodele de mai sus presupun teste, imposibil de facut in lipsa fizica a rasnitelor si a timpului necesar.
Cine are posibilitatea poate incerca sau poate folosi alte metode, pe care poate ni le impartaseste aici. Tot ce vreau sa spun este ca faptul ca o rasnita cu cutite de 65 mm ( gen Mahlkoenig) nu va fi inferioara niciodata uneia cu cutite de 75 mm sau 84 mm, si culmea, uneori nici mai lenta! Astea sunt de multe ori criterii de evaluare "virtuale" a unei rasnite de catre multi dintre noi, fara experienta practica. Timpul si experienta le rezolva pe toate insa pentru cei care vor sa mai scurtcircuiteze, poate metodele de sus ajuta.
Espresso : Dalla Corte STUDIO / MINA, Compak F8, Kompresso
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU
Brew : Cafflano Kompact, Espro Press, KINU